Odla gurka inomhus
En spännande trend är att odla ätbart inomhus stora delar av året. Här berättar vi om hur du kan skapa grönskande gurkgardiner och skörda saftiga frukter från dina fönsterbrädor.
Så här odlar du majs
Det är enkelt och roligt att odla majs. Växtkraften är enorm och ditt köksland får en exotiskt lummig känsla. Här kan du läsa om odling av majs, från förodlingen under våren till utplantering, odling och skörd.
Odla egna tomater
Odling av tomater är rikt belönande − några få plantor ger frukt i mängder. Hitta dina favoriter och så fröer för upplevelsen av sommar, sol och söta smaker. Vi guidar dig till odling av egna tomater.
Odla chili och paprika
Det heta intresset för att odla chili och paprika bara fortsätter. Från starkt och eldigt till sött och fruktigt njuter vi av dessa färgglada, varierande och lättodlade delikatesser.
Vilken chili ska jag välja?
För en del är det de riktigt starka sorterna av chili som lockar medan andra tycker om hettan men i mer rimliga mängder. Smak och styrka på chili varierar och påverkas av vilken sort du väljer, hur du odlar dem, när du skördar frukterna och hur du använder dem i matlagningen.
Vad är vintertomat?
I södra Italien är vintertomaten, ”piennolo”, i det närmaste en konstform. Tåliga tomater med tjockt skal och extra hög sötma vinterförvaras hängande i klasar, där frukterna bara blir godare för varje vecka. Med rätt sortval och förvaring kan du njuta av vintertomater även i Sverige.
7 snabba grönsaker
De gror snabbt, de växer fort och de smakar så gott − när jorden är uppvärmd är det dags för sådden av grönsakerna som ska bli säsongens första, färska läckerheter.
Odla hydroponiskt
Hydroponisk odling är ett spännande sätt att på kort tid skapa nyttig och välsmakande grönska inomhus utan jord, året runt. Låt oss se närmare på hur det går till.
Hur odlar jag linser?
Fördelarna med att odla linser är många. De är nyttiga, goda och lättodlade. De står emot såväl torka som köld och de ställer låga krav på jorden. Dessutom är de bra för din jord.
Tjyva tomater
Att tjyva tomater innebär att du knipsar bort skott som plantan inte har någon glädje av. Vi berättar vilka tomatsorter som behöver tjyvas och hur du gör för att klippa bort skotten.
Odla ramslök - skogens vitlök
Ramslök är en vacker, väldoftande och delikat kryddört. Länge odlades den i våra trädgårdar främst från färdiga plantor men det går utmärkt att driva upp ramslök från frö.
Så här odlar du ärter
Ärter är fantastiskt söta och goda i smaken. Ärter är dessutom enkla att odla, vackra i grönsakslandet och rikgivande. Som extra bonus förser ärternas rötter jorden med kväve.
Vackra, nyttiga och smarta bönor
Bönor tar sig olika former och uttryck. Det är inte helt lätt att hålla reda på vad som är vad i bönornas värld. Gemensamt för dem är att de är nyttiga, goda, vackra och dessutom utmärkta grödor för smart och hållbar odling.
Odla och njut av aubergin
Att odla aubergin är roligt och en fröjd för ögon och smaklökar. I krukor och kärl på balkong, i uterum eller växthus skänker plantorna en exotisk skönhet med frukter i olika vackra färger och former. I köket inspirerar aubergin till att upptäcka läckra maträtter från hela världen.
Så här odlar du kronärtskocka
Kronärtskockan upplevs som lite exotisk i våra nordliga odlingar. Ändå har denna stilfulla delikatess funnits i svenska köksträdgårdar sedan 1600-talet. Kronärtskocka skänker dina odlingar en spännande karaktär och i köket väntar läckra smaker.
Odla ätbart i pallkrage
När det blev uppenbart hur listigt det är att odla i industrins pallkragar väcktes en trend som bara ökar och som är ett suveränt komplement till odling direkt på friland. Pallkragarna är lätta att bygga, roliga att arrangera på ett vackert sätt och smarta att odla i.
Rotfrukter - de goda rötterna
Rotfrukterna har äntligen kommit in i finrummet. Att de är nyttiga och mättande har människan känt till i evigheter, att de är lätta att odla och otroligt hållbara likaså. Sin välförtjänta status som delikatess som bör ta stor plats i köket och på tallriken har rotfrukterna fått först på senare tid.
Kan jag odla melon?
Frukt som gärna tituleras med "solmogen" kan få oss nordbor att tappa modet. Kan jag verkligen odla sådant som behöver massor med sol för att smaka som bäst - som melon till exempel? Ja, det kan du, och det är väldigt roligt. Du ska bara tänka på att välja bra sorter för vårt klimat och odla på rätt plats.
Odla din egen mat - nyttigt, gott och roligt
Alla som knaprat sockerärtor direkt från busken, dragit upp en mjäll rödbeta ur landet eller skördat grönkål mitt i vintern vet vilken välgörande känsla det är. För dig som vill odla ätbart för att klara dig så långt som möjligt på det myllan ger har vi samlat jordnära råd.
Odla ätbart i kruka
Odling på liten yta har fått ett fantastiskt uppsving tack vare trenden att odla ätbart i städerna. På bakgårdar, små grönytor, skolgårdar, balkonger och takterrasser odlas grönsaker för husbehov. Även för dig som har trädgård är det ett roligt komplement att odla ätbart i krukor och kärl.
Det fantastiska löksläktet
Vi odlar lök för att det är gott, nyttigt, mycket användbart och lätt att lagra. Vi odlar också lök för att det är vackert. Hos en del arter skördar vi löken, hos andra bladen och många odlas bara för den läckra blomman. Lär känna det stora, charmiga löksläktet - Allium.
Alla kan odla lök
Lök är en fantastisk gröda som har odlats i urminnes tider. Lök som köksväxt är tålig, lättodlad, nyttig, vacker och mycket smart förpackad. Har du en gång börjat odla lök är det svårt att sluta - vilket bara är bra med tanke på alla lökens fördelar.
Odla squash och pumpa
Squash och pumpa skänker sann glädje till en trädgård, täppa, koloni eller balkong. Fulla av växtkraft bjuder de på frodig grönska, läckra blommor och rika skördar. Det finns mängder av läckra sorter vars namn ibland skapar en viss förvirring − varför heter vissa sorter squash och andra pumpa?
Så här odlar du jättepumpa
Det är roligt, enkelt och rikt belönande att odla pumpor av alla de slag. De långa, frodiga rankorna sätter många frukter som målar kökslandet i vackra färger. Den som vill odla fram en så stor pumpa som möjligt får ge avkall på mängden frukt för att plantan ska kunna rikta all energi till en jättepumpa.
Odla blad med smak - en grön revolution
Trenden att odla krispiga, goda och nyttiga bladgrönsaker har kommit för att stanna. Inte särskilt förvånande med tanke på hur enkelt och givande det är. Alla kan ha sin egen odling av välsmakande blad eftersom det inte krävs någon större yta för att få en skörd att njuta av. Odla i kruka i köket, kärl på altanen, lådor i kolonin eller direkt i kökslandet.
Odla supernyttig spenat
Spenat måste vara den gröda som genom tiderna oftast kommit på tal när det nyttigaste av nyttiga ska lyftas fram. I dag odlar vi en uppsjö av hälsosamma, goda, gröna blad där spenaten är med och försvarar sin plats som suverän bladgrönsak.
Odla sallat till en sallad
Sallat bjuder på en mängd sorter av gröna och röda friska, krispiga blad. Den klassiska isbergssallaten var länge standard i salladskålen. I dag njuter vi av olika varianter på blad och vi odlar vår sallat i allt från en liten kruka på balkongen till långa rader i grönsakslandet.
Så här odlar du kål
Kål i all sin variation är grönsakslandet näringsbomb. Om du odlar olika sorters kål har du nyttiga och delikata skördar att se fram emot från högsommar till december. Vi berättar hur du odlar kål från frö.
Kål i alla former
Kål är fantastiska grönsaker som vi absolut borde odla och äta mer av. Under lång tid kallade man köksträdgården med grönsaksodling för kålgårdar, det säger något om hur viktig kålen varit i kosthållningen. Och kål är inte bara gott och nyttigt, det är fantastiskt dekorativt också. Kål kan tacksamt odlas i hela landet, tål att lagras långt in på vintern, ja flera av kålsorterna kan till och med stå kvar ute i snön. Det gäller bara att hinna skörda innan rådjuren upptäcker de läckra bladen.
Våra älskade tomater
Tomater är lätta att odla och ljuvligt goda att skörda en varm sommardag. En egen odling av tomater bjuder på snacks att äta direkt från busken, färska godsaker till salladen eller mustiga, smakrika ingredienser till såser och gratänger.
Odla gurka − sådd till skörd
Det är en upplevelse att knapra på sin första egenodlade gurka. Konsistensen är krispig och smaken nötig med svag sälta. Tänk att något som består av 96 procent vatten kan vara så gott. Att odla gurka är enkelt och du belönas med rikliga skördar.
Odla grönsaker på friland
Drömmer du om att kunna gå ut i trädgården och plocka en trerätters middag? Grönsaker som du vet är odlade med kärlek och ekologiskt utan gifter? Då kanske du ska skapa en alldeles egen köksträdgård.
Veckans Frösort
Symfoni av färg och liv
Aubrietia 'Cascade Blue' lever upp till sitt namn med sällsam skönhet, där täta tuvor av intensivt blåvioletta blommor år efter år skapar ett kaskadlikt vattenfall av färg över stenpartier och murar. Denna lågväxande juvel är mer än bara en marktäckare; när våren sveper in förvandlar den trädgården till ett levande hav av färger, en fest för både ögat och för trädgårdens surrande pollinatörer. Uppkallad efter den franske konstnären Claude Aubriet bär 'Cascade Blue' hans namn med värdighet – likt en levande målning sträcker den ut sig som blommande penseldrag över trädgården. Plantera i grupp för att skapa en dramatisk effekt och låt den förvandla även de mest anspråkslösa ytor till ett levande konstverk, där varje blomma bidrar till en symfoni av färg och liv.
2024-09-22
Trädgårdens pärla
Likt små berg reser sig ‘Mountain Lady’ ståtligt i rabatt och gräsmatta. De små, runda blommorna bildar täta klasar i toppen av stjälken, med en himmelsblå bas som övergår till en snövit topp. Pärlhyacint har sitt ursprung i Mellanöstern och sydöstra Europa, där den växer vilt på bergssluttningar och ängar. I trädgårdar har den odlats sedan 1500-talet och ofta representerat förnyelse och hopp. 'Mountain Lady' är fin att plantera i grupper för att skapa en effektfull färgklick, eller att kombinera med andra vårblommande lökar. Vare sig den får pryda en solig rabatt eller en kruka på terrassen, kommer den att bjuda på en långvarig och hänförande blomning – en riktig pärla värd att vänta på.
2024-09-01
Kulinarisk elegans
Denna alldeles utsökta böna bjuder på långa, smäckra baljor i lysande purpurröd färg. Störpurpurböna 'Carminat' är omtalad för sin mjälla konsistens och fantastiska smak, med en lätt nötig ton. Det unika utseendet är iögonfallande såväl i odlingen som på tallriken. 'Carminat' skänker alltid elegans och en kulinarisk upplevelse till maträtter – om den så finns i salladen, soppan eller som tillbehör. Låt den vackra störpurpurbönan slingra sig upp i en spaljé eller längs en stör och se fram emot högsommarens och höstens skörd av mängder med läckra, helt trådfria baljor.
2024-06-23
Glamorös blåklint
Gammaldags blåklint minner om barndomens somrar då solen alltid sken från en klarblå himmel som gick ton i ton med klinten på ängen. Men denna rara blomma slår ut i många fler färger än så – alla lika vackra. Blåklint 'Red Boy' för in glamour i sommarromantiken med skimrande hallonrosa, fluffiga blommor. De ser ut att sända ett kaxigt budskap om att våga ta ut svängarna och överraska betraktaren. I vimlet på en klassisk sommaräng är ’Red Boy’ en självklar lagspelare men blomman kan också sprida elegans i sommarrabatten. Som snitt är klinten ett fint inslag i en blandad, färsk bukett eller som helt ett fång att ta in och torka till vintern.
2024-05-26
Kalas för insekter
När bin flyger iväg på kalas önskas pollen och nektar på menyn. Låt oss bjuda till och skapa plats för de enkla, öppna blommorna som välkomnar insekter att slå sig ner och smörja kråset. I samma ögonblick uppstår naturens magi då blommorna pollineras och livets kretslopp rullar vidare. Blomsterblandning ’Biväxter’ ger dig ett färdigt kalaskoncept för bin och andra pollinatörer. Sådden kommer växa upp till sommarblom av gurkört, blåklint, romersk riddarsporre, blomsterlin och många andra av våra vackraste ettåringar. I skydd av blommorna kan ett fat med vatten och en liten sten däri ge de små liven en oas för vila, svalka och dryckespaus.
2024-05-19
Fest för humlor
Så länge varmt gyllengula lejongap ’Rocket Golden’ inte har några pollinerande gäster på besök håller den sina blommor slutna. Där innanför lockar pollen och nektar till sommarfest. Ett litet bi flyger förbi och knackar på, men släpps inte in. Nu landar i stället en bullig humla på lejongapet som gästvänligt öppnar sig. Väl inne tumlar humlan runt tills den vimmelkantig trillar ur blomman med fluffiga pollenbyxor på sina små ben. Det krävs en viss kraft för att öppna ett lejongap vilket gör inträdet exklusivt för humlor och tyngre bin. Så dina ’Rocket Golden’ inomhus på våren, plantera ut i stora klungor i rabatt eller krukor och bjud till fest för humlor.
2024-04-28
Elegans och krydda
För dig som ännu inte har provat salladssenap 'Crimson Red' väntar härliga odlartider. Om elegant peppriga aromer skulle beskrivas med en färg vore den nog djupt röd, precis som kulören på de vackert finflikiga bladen hos 'Crimson Red'. Smaken är just pepprig – utan att vara påträngande utan upplevelsen i gommen är mild trots intensiteten. När du väl har provat en lättodlad, nyttig och god grönsak vore väl lycka att ha tillgång till den hela tiden? I 'Crimson Red' står lyckan att finna då denna smakfulla salladssenap går att skörda året runt. Odla utomhus under sommaren och på fönsterkarmen när kylan kommer för elegant färg och smak i alla dina sallader.
2024-04-21