Det fantastiska löksläktet
Lär känna löken
I det stora löksläktet, Allium, hittar vi våra mest älskade lökar för matlagning som gul lök, röd lök och purjolök. Här finns också trendiga ramslöken, oumbärliga kryddan gräslök och de dekorativa alliumbollarna. Odla lök och njut av rika skördar, vacker blomning och fantastiska smaker.
Löksläktet, Allium, ingår i familjen amaryllisväxter, Amaryllidaceae. Släktet är stort, uppemot 700 arter räknas hit idag. Ett fåtal lökarter växer vilt i Sverige – mest välbekanta av dessa är gräslök, Allium schoenoprasum, och ramslök, Allium ursinum.
Lök som köksväxt har betytt mycket för människan i alla tider. Under romartiden odlades lök i så kallade lökgårdar som sköttes av speciella lökträdgårdsmästare. Lökens betydelse är inte svår att förstå när man betänker vilken lättodlad, nyttig och synnerligen smart förpackad matvara den är. Den ätbara rotknölen växer i skydd precis under markytan och efter skörd och torkning håller löken länge tack vare skalet som skyddar mot fukt och stötar. Naturen har ordnat allt åt oss när den skapade löken. I Kok-konsten som vetenskap och konst (1896) av läkaren och författaren Charles Emil Hagdahl står det:
”Lökens historia går tillbaka ända in i den gråa forntiden. Folkslagen hafva tillskrifvit den förunderliga egenskaper: med den har man utöfvat trolldom och gjort underverk”
Trolldomar och underverk kanske vi inte tror på idag men att lök är en fantastisk växt kan vi skriva under på. I Alliumsläktet hittar vi arter som odlas för lökens skull, andra som främst odlas för de goda bladen och vissa som är mycket uppskattade prydnadsväxter.
Lök som odlas för lökens skull
En av de mest välbekanta arterna av lök för köksodling är Allium cepa, som ofta benämns som matlök på svenska. Här hittar vi sorter som gul lök, röd lök, schalottenlök, silverlök och syltlök.
Vad är själva löken?
Löken som utvecklas precis under markytan består först av en lökstam. Ur lökstammen växer blasten eller bladen upp ovan jord och rötterna utvecklas för att bege sig ner i jorden. Under säsongen bildas så kallade lågblad eller lökblad på ovansidan av lökstammen. Dessa blad samlar vatten och näring och lägger sig i lager utanpå varandra för att bilda den lök vi skördar och äter. Utanpå de yttersta lökbladen finns lökfjällen, eller skalet, som skapar skydd mot stötar och uttorkning.
Bland våra ätbara lökar finns också vitlöken som tillhör en egen art vid namn Allium sativum. Vitlöken består av flera små bilökar eller klyftor som omges av vita lökfjäll.
Olika sorters matlök och vitlök har en mycket bred användning i matlagningen. De kan ätas färska, stekta, ugnsbakade, inlagda och torkade. Gemensamt för dem alla är att de förhöjer smaken på maten och är lika mycket en krydda som en matig, supernyttig ingrediens.
Matlök och vitlök är tvååriga växter. Vi odlar dem dock som ettåriga köksväxter eftersom vi skördar lökarna första säsongen. Skulle de ligga kvar i jorden blommar de år två och kommer då inte längre att vara välsmakande.
Lök som odlas för bladens skull
I alliumsläktet finns också en hel del arter och sorter som inte bildar lök utan vi odlar dem för att äta delarna ovan jord.
Gräslök, Allium schoenoprasum, och kinesisk gräslök, Allium tuberosum, är fleråriga arter som odlas som kryddväxter där både stjälkar och blommor är goda att använda. Gräslöken är mild och pepprig och har lila blommor medan kinesisk gräslök smakar vitlök och har vita blommor.
Purjolök, Allium ampeloprasum, och salladslök, Allium fistulosum, är ettåriga köksväxter. Precis ovan jord bildas en mjäll vit, eller för vissa sorter rosa, bas från vilken den gröna mer eller mindre kraftiga stjälken tar fart. Purjolök och salladslök används färska i sallader eller tillagade i all slags matlagning.
Salladslök – även ett sätt att använda lök
Salladslök är det svenska namnet på en art av lök, Allium fistulosum, men också en benämning på ett sätt att använda lök i allmänhet. Det som åsyftas är att skörda och äta delarna ovan jord även på sorter som bildar lök och vanligtvis odlas för lökens skull. Vi kan exempelvis skörda gul lök, vitlök och schalottenlök som salladslök genom att klippa av och äta den välsmakande blasten när den är ung och krispig. Vill vi även skörda själva löken är det dock viktigt att inte ta för mycket av blasten då den är väsentlig för att löken ska bli färdigutvecklad och full av näring.
Piplök, Allium fistulosum, är en flerårig lök med ihåliga stjälkar, precis som gräslök fast mycket större. Blommorna är vita. Hela växten är utsökt att äta till råkost eller i matlagning. Piplök är också fin att odla som prydnadsväxt. Det finns en ettårig sort av piplök, ’Evergreen’ som också kallas salladspurjo. Den bildar en liten rund lökform vid basen, sedan kommer en vit mjäll del och ovanför den de rörformade piplöksstjälkarna. Alla delar används färska eller i matlagning.
Ramslök, Allium ursinum, är en flerårig vildväxande gammal klosterart som fått ett uppsving i odling under senare år. Bladen används som krydda i matlagning eller i soppa. Ramslök sprider en tydlig lökdoft omkring sig där den växer.
Lök som en växtdel
Lök är förutom släktet lök, Allium, benämning på den underjordiska, klotformade växtdel som förekommer hos många andra släkten än löksläktet, exempelvis klockliljesläktet, tulpansläktet, narcisssläktet och vårlöksläktet.
Lök som odlas för skönhets skull
Inom alliumsläktet finns en mängd fleråriga arter som odlas för sitt stora prydnadsvärde. Dessa är inte lämpliga som köksväxter. När vi talar om lök ur alliumsläktet som odlas för skönhets skull används ofta ordet allium på svenska. Mest använda i park- och trädgårdsodling är de stora, mycket eleganta alliumbollarna i lila, rosa och vitt som ståtar på höga, stadiga stjälkar, exempelvis allium F1 ’Quattro’, allium Ambassador och allium ’Globemaster’. Bra att tänka på när du odlar allium är att hos många sorter vissnar bladen när blommorna slår ut. Odla därför allium i en rabatt med lite lägre grannar som breder ut sitt bladverk runtomkring och döljer de vissna alliumbladen.
Det finns även många arter som har svenska namn, som rosalila prärielöken, Allium cernuum, lila klotlök, Allium sphaerocephalon, gulblommande guldlöken, Allium moly, och vitrosa doftlök, Allium ramosum.
Odla egen lök
Det är enkelt och givande att odla lök själv, både som köksväxt och för skönhets skull. Lökväxter är också lätta att sköta och skördad lök kan lagras länge. Läs mer om hur du odlar lök i Alla kan odla lök.