Rotfrukter − de goda rötterna

Rotfrukter - de goda rötterna

Rotfrukterna har äntligen kommit in i finrummet. Att de är nyttiga och mättande har människan känt till i evigheter, att de är lätta att odla och otroligt hållbara likaså. Sin välförtjänta status som delikatess som bör ta stor plats i köket och på tallriken har rotfrukterna fått först på senare tid.

Odling och skörd av rotfrukter

Rotfrukter är sprängfyllda av energirik näring. Det är enkelt att odla morötter, rödbetor, palsternacka, svartrot, rädisor och andra rotfrukter i köksland, odlingslådor eller krukor. På försommaren skördas delikata primörer, under sommar och höst smakrika, lite större rötter och under hösten plockas de lagringståliga rotfrukterna upp för att fylla vinterförrådet.


Läckerheter sprängfyllda av näring

Vi hittar rotfrukter inom många olika växtsläkten och familjer. Arterna är ofta tvååriga, ibland fleråriga, men vi odlar dem som ettåriga eftersom en säsong räcker för att producera den goda roten. I det vilda använder rotfrukter sin andra säsong till att fortplanta sig genom att sätta blommor och frön.

Människan har varit mycket listig under alla tusentals år som vi har skördat och ätit rötter. När rötterna växer till sig första säsongen samlar de massor av energirik näring för att säkerställa att den två- eller fleråriga växten ska vara stark nog att klara vintern. När vi skördar och äter den som ettårig får vi all denna näring oss till livs.


Så och odla rotfrukter så här

De allra flesta rotfrukter direktsås ute när jorden är uppvärmd. Läs alltid specifika odlingsanvisningar för varje enskild sort vad gäller tid för sådd, sådjup samt rad- och plantavstånd. När du sår rotfrukter är det extra viktigt att inte så för tätt, alternativt vara noga med gallring redan tidigt när plantorna börjar komma upp. Blir konkurrensen om platsen under jord stor när roten ska börja växa till sig kan den tappa fart som den inte återhämtar under säsongen.


Hur vet jag när jorden är uppvärmd

Det sägs att engelska slottsträdgårdsmästare hade ett gammalt knep som löd: Om du vill veta när du kan börja så, ta av byxorna och sätt dig på marken − känns det inte alltför obehagligt är jorden redo att bruka. Ett mer tilltalande sätt att känna efter om jorden har hunnit reda sig, dvs är varm nog att så i, är att ta upp en näve jord och mosa runt den i handen. Om jorden lätt faller samman och trillar mellan fingrarna har den torkat upp och blivit tillräckligt varm för att så i.


Rotfrukter odlas i mullrik och lucker jord. Det är lätt att förstå med tanke på att jorden ska tillåta att en rot växer till sig utan att behöva kämpa i tungt motstånd. Grundgödsla jorden ordentligt på våren, före sådd, med stallgödsel från häst eller ko. Har du kompostjord blir det en utmärkt jordförbättring men du bör även tillföra en del stallgödsel för att få upp näringshalten i jorden ordentligt.


Morötter i rad

Rotfrukter kan odlas såväl på friland som i odlingslådor eller pallkragar och stora krukor. Odlar du i lådor eller krukor är det viktigt att tänka på att ha ett djup anpassat efter respektive sort.

Låt oss se lite närmare på våra vanligaste rotfrukter.

MOROT Det finns mängder av goda, vackra och roliga sorter av morötter att välja bland. På våra breddgrader delar vi in morötter i tidiga och sena sorter. Sommarmorötter kallas de som växer snabbt och ger en tidig, krispig skörd. Sommarmorötter ska gärna skördas när de är klara – de mår inte bra av att stå länge i jorden och de är heller inte särskilt lagringsdugliga. Så i flera omgångar för tillgång till späda morötter hela sommaren. Höst- eller vintermorötter växer lite långsammare och skördas först under sensommar och höst. Dessa sorter kan stå kvar länge i jorden och när de väl skördas kan de lagras i månader.

RÄDISA Sådd av rädisor är perfekt för den otålige. Fröerna gror på bara ett par dagar och första skörden kan väntas redan efter några veckor. Rädisor är en färskvara som skördas och äts späda utan tanke på längre lagring. Så rädisor i omgångar hela sommaren där du har plats och njut av lång skörd.


Skydda sådderna med fiberduk

Det är bra att skydda sådderna av rotfrukter med fiberduk i början, dels för att öka värmen nära marken, dels för att skydda de små fröplantorna från skadedjur. Fiberduk släpper igenom vatten och ljus.

RÖDBETA Det är viktigt att inte så rödbetor för tidigt. Upplever fröerna att jorden är kall blir de stressade och skickar upp en planta som snabbt ska gå i blom, eller gå i stock som man också säger. Vänta därför gärna lite extra med just rödbetor, till slutet av maj, början av juni. I övrigt är rödbetor lätta och roliga att odla. När blasten kommer upp kan du skörda några blad här och var och blanda i salladen. Ta inte för många – bladen behövs för att samla näring till rötterna. När rötterna vuxit till sig skördar du först delikata primörer och fortsätter sedan skörda under hela sommaren och en bit in på hösten. Sista skörden innan det fryser går utmärkt att lagra för vinterns behov.

PALSTERNACKA Fröer av palsternacka kan gro lite ojämnt och överhuvudtaget har de sämre grobarhet än de flesta andra rotfrukter. Så därför i kluster om flera fröer och gallra när du ser hur många plantor som kommer upp. Du kan låta klustren växa ganska länge och gallra först när små palsternackor hunnit bildas. Gallra och njut av de små, späda rötterna som primörer. Låt en planta per kluster fortsätta att växa en bra bit in på hösten, gärna till en första rejäl köldknäpp, som ger palsternackan en sötare smak.

MAJROVA Efter att ha varit lite bortglömda har majrovorna fått en välförtjänt renässans. Majrovor är lätt att odla. Klipp lite av blasten då och då och använd i sallad. Så gärna olika sorter och i ett par omgångar under säsongen. Vissa sorter smakar bäst att skörda när roten är späd medan andra kan stå länge i jorden och även lagras en kortare period under hösten.

RÄTTIKA En artfrände till rädisan hittar vi i rättikan. Den blir mycket större och får en lite skarpare smak än rädisan. Rättika får inte sås för tidigt då det ökar risken för att den går i stock.

HAVERROT I många länder där haverrot odlas i större utsträckning än hos oss ses den som en riktig delikatess, och kallas ibland för vegetariskt ostron. Roten skördas sent på hösten, under vintern eller till och med tidigt på våren efter sådd. En rejäl frostknäpp gör den fina smaken ännu godare. Bladen smakar sött och kan klippas då och då för att strö över salladen.

SVARTROT En annan rot som länge haft status som en sann delikatess är svartrot, med smeknamnet fattigmanssparris. Liksom haverroten skördas svartrot sent på hösten, under vintern eller till och med tidigt på våren efter sådd.

KÅLROT Kålrot kan direktsås i maj–juni eller förkultiveras inomhus i mars–april. Skörda tidigt för att njuta av späda rötter och sedan kontinuerligt under hela sommaren. Låt kålrötterna stå kvar till sen höst om de ska vinterlagras.

ROTSELLERI För att hinna få fina rötter bör rotselleri förkultiveras inomhus tidigt på året, i februari–mars. Plantera ut under våren. Tillväxten är ofta mycket kraftig och bladen kan skördas då och då och ätas som stjälkselleri. Gödsla lite extra under säsongen med hönsgödsel eller nässelvatten.

ROTPERSILJA Om du smakar bladen på en rotpersilja är det inte svårt att förstå valet av namn på denna lättodlade rot. Både blad och rot har tydlig smak av persilja. Rötterna skördas så sent som möjligt alternativt tidigt följande vår.


Så rotfrukter på hösten

Många rotfrukter kan sås sen höst eller tidig vinter. Då kommer fröet igång att växa tidigt nästa säsong och du får en tidig skörd. Bra att så på detta vis är morot, rotpersilja, svartrot, haverrot och palsternacka. Läs mer i Sen höstsådd av blommor och grönsaker.


Rotfrukter nästan hela året

För den som odlar olika arter och sorter av rotfrukter finns tillgång till egna grönsaker nästan hela året. På försommaren är det primördags, under sommar och höst njuts de växande rötterna efterhand som vi skördar dem och före vintern kan vi lägga upp ett lager som håller i flera månader. I köket kan vi använda rotfrukter färska, inlagda, stekta, kokta, grillade och ugnsbakade. Det är inte utan att rotsaker kan kallas för riktiga superfrukter.

Se alla fröer till rotfrukter

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Symfoni av färg och liv

Aubrietia 'Cascade Blue' lever upp till sitt namn med sällsam skönhet, där täta tuvor av intensivt blåvioletta blommor år efter år skapar ett kaskadlikt vattenfall av färg över stenpartier och murar. Denna lågväxande juvel är mer än bara en marktäckare; när våren sveper in förvandlar den trädgården till ett levande hav av färger, en fest för både ögat och för trädgårdens surrande pollinatörer. Uppkallad efter den franske konstnären Claude Aubriet bär 'Cascade Blue' hans namn med värdighet – likt en levande målning sträcker den ut sig som blommande penseldrag över trädgården. Plantera i grupp för att skapa en dramatisk effekt och låt den förvandla även de mest anspråkslösa ytor till ett levande konstverk, där varje blomma bidrar till en symfoni av färg och liv.

Läs mer
Trädgårdens pärla

Likt små berg reser sig ‘Mountain Lady’ ståtligt i rabatt och gräsmatta. De små, runda blommorna bildar täta klasar i toppen av stjälken, med en himmelsblå bas som övergår till en snövit topp. Pärlhyacint har sitt ursprung i Mellanöstern och sydöstra Europa, där den växer vilt på bergssluttningar och ängar. I trädgårdar har den odlats sedan 1500-talet och ofta representerat förnyelse och hopp. 'Mountain Lady' är fin att plantera i grupper för att skapa en effektfull färgklick, eller att kombinera med andra vårblommande lökar. Vare sig den får pryda en solig rabatt eller en kruka på terrassen, kommer den att bjuda på en långvarig och hänförande blomning – en riktig pärla värd att vänta på.

Läs mer
Kulinarisk elegans

Denna alldeles utsökta böna bjuder på långa, smäckra baljor i lysande purpurröd färg. Störpurpurböna 'Carminat' är omtalad för sin mjälla konsistens och fantastiska smak, med en lätt nötig ton. Det unika utseendet är iögonfallande såväl i odlingen som på tallriken. 'Carminat' skänker alltid elegans och en kulinarisk upplevelse till maträtter – om den så finns i salladen, soppan eller som tillbehör. Låt den vackra störpurpurbönan slingra sig upp i en spaljé eller längs en stör och se fram emot högsommarens och höstens skörd av mängder med läckra, helt trådfria baljor.

Läs mer
Glamorös blåklint

Gammaldags blåklint minner om barndomens somrar då solen alltid sken från en klarblå himmel som gick ton i ton med klinten på ängen. Men denna rara blomma slår ut i många fler färger än så – alla lika vackra. Blåklint 'Red Boy' för in glamour i sommarromantiken med skimrande hallonrosa, fluffiga blommor. De ser ut att sända ett kaxigt budskap om att våga ta ut svängarna och överraska betraktaren. I vimlet på en klassisk sommaräng är ’Red Boy’ en självklar lagspelare men blomman kan också sprida elegans i sommarrabatten. Som snitt är klinten ett fint inslag i en blandad, färsk bukett eller som helt ett fång att ta in och torka till vintern.

Läs mer

Artiklar

Duka till fest med grönsaker

Låt grönsaker ta hedersplatsen på middagsbordet och skapa en praktisk, hållbar och inte minst vacker dukning som lyfter fram det bästa naturen har att erbjuda.

Läs mer
Odla tomater som ett proffs – 5 tips för en riklig skörd

Är du sugen på att odla egna tomater men känner dig osäker på hur du ska lyckas? Lugn, det är enklare än du tror! Med rätt kunskap och några enkla knep kan du njuta av saftiga, solmogna godingar hela sommaren.

Läs mer
Odla gurka inomhus

En spännande trend är att odla ätbart inomhus stora delar av året. Här berättar vi om hur du kan skapa grönskande gurkgardiner och skörda saftiga frukter från dina fönsterbrädor.

Läs mer
Så här odlar du majs

Det är enkelt och roligt att odla majs. Växtkraften är enorm och ditt köksland får en exotiskt lummig känsla. Här kan du läsa om odling av majs, från förodlingen under våren till utplantering, odling och skörd.

Läs mer
2025-04-01
Snabb leverans,  nöjd kund
- Iréne P
2025-03-28
Roligt utbud och snabb leverans. Dock en smula dyra fröer. 
- Maria H
2025-03-27
Jag missade att uppdatera min adress så min order returnerades. Kundtjänst mailade mig och löste allt utan krångel: trevlig och smidig kontakt. Kommer med 100% säkerhet beställa fler gånger från Impecta.
- Emilie E
2025-03-26
Tack för en snabb och tydlig leverans! 🙏
- Monica B
2025-03-24
Snabb affär. Mycket nöjd.👍❤️❤️
- Ann-Christine S
2025-03-23
Snabba leveranser och mycket bra kvalitet på fröna. Det spirar för fullt i groddarna.
- Gunvi F
2025-03-22
Stort utbud och snabb service
- Anette W
2025-03-21
Stort utbud med bra information om allt. Toppen.
- Marie F
2025-03-20
Det hade blivit fem stjärnor om leveranserna varit något lite snabbare. "Innerpåsar" för väldigt små påsar finns också i bättre varianter från andra leverantörer - Impectas i plast/papper är inte helt optimala i hanteringen.
- Monika S
2025-03-20
Stort och roligt utbud.
- Åsa B
2025-03-20
Kvalitet🌟Närhet. Tydlighet. Omtanke och plus för rabatter ! Både i trädgården och plånboken. 🌞
- Carina N
2025-03-19
Alltid varit nöjd med det jag handlat från er. Snabb leverans och bra varor!
- Anne N
2025-03-19
Snabb leverans bra fröer
- Birgitta P
2025-03-19
Bra utbud o snabb leverans 
- Gunnel B
2025-03-19
Bra leverans o inget att klaga på 👌
- Åselill G
2025-03-18
Alltid nöjd med deras fröer
- Tina W
2025-03-18
Bra varor. Kvannefröna är så goda att äta
- Susanne T
2025-03-18
Dyra fröer, i vissa påsar väldigt få fröer.  Stort urval. 
- Inger M
2025-03-18
Snabb service med mycket att välja på❤️
- Ann-Christine L