7 snabba grönsaker
Odla tidiga grönsaker så här
- Välj sorter som gror snabbt.
- Så på friland när jorden är uppvärmd.
- Så i odlingslådor och krukor.
- Skydda med täckväv för extra tidig skörd.
- Vattna, vårda och skörda
Retro med majrova
Majrova är en delikat rotfrukt som odlades mycket förr, innan potatisen blev en populär gröda. Nu kommer majrovan tillbaka med besked och uppskattas för sin fina smak och för att den växer snabbt och tål kyla.
Så fröer till majrova i grönsaksland eller odlingslådor i april för en delikat primörskörd. Sen kan du fortsätta att så majrovor i omgångar för skörd ända fram till sensommaren.
Raketsnabba rädisor
Rädisor är rotsakernas raketgröda. Efter sådden dröjer det inte länge förrän du har små groddplantor att glädjas åt. Pilla försiktigt av en liten bit av den första blasten och känn försmaken av pepprig rädisa. De runda rötterna smakar gott hela sommaren, men första skörden i slutet av maj, början av juni är extra god och glädjefylld.
Så rädisor på friland, i krukor, odlingslådor och kärl. Så i rader, cirklar, sicksackmönster eller andra kul former.
Sommarmorötter för tidig skörd
För att få tidig skörd av morötter är sommarmorötterna att föredra. De växer snabbt och får krispiga, späda rötter med frisk och saftig smak om de plockas upp som primörer.
Som odlingsinspiration till barnen kan sommarmorötter odlas i stora krukor som finns nära till hands på terrassen. Här är det bara att dra upp små primörrötter när blasten blivit tillräckligt stor att greppa.
Mjälla rödbetor
Sorter av rödbetor som växer snabbt till små, runda rötter är ljuvliga att dra upp tidigt på säsongen. Smaken är mild och söt. Då kokar du dem endast lätt och njuter med lite smör och salt.
Spröd spenat
Spenat är gott, nyttigt och lättodlat, speciellt tidigt och sent på säsongen. Under högsommaren växer spenat lite för snabbt och går gärna i blom med sämre smak och konsistens som följd. Spenat är därför perfekt att så tidigt för välsmakande försommarskördar sprängfyllda av smak och näring.
Så spenat från april i lucker och näringsrik jord i krukor och kärl, i odlingslådor och på friland. Fröerna gror ofta på bara några dagar. från april. Så i grupper, rader eller bredså över en stor yta.
Krispig sallat och bladgrönt
Olika sorters sallater och snabbväxande bladgrönsaker som rucola, sallatscikoria, vintersallat, salladssenap och pak choi kan sås i april och plockas riktigt tidigt som späda, krispiga blad. Efter försommarskörden sår du vidare i omgångar hela sommaren.
Så tidiga grönsaker när jorden är redo
Vänta med den tidiga sådden tills jorden har börjat bli varm och torkat upp efter vinterns konstanta blöta. På friland kan du testa genom att ta upp en näve jord i handen och rulla runt den mellan fingrarna. Om jorden trillar isär har den torkat upp och börjat bli varm nog för sådd.
För att få snabbare groning och ett bra skydd för dina tidiga sådder kan du täcka dem med väv. Under väven värms luften upp och små groddar slipper utsättas direkt för kalla vindar och hårda regnskurar.
När du har skördat dina tidiga grönsaker lämnas plats för nya sådder av såväl köksväxter som sommarblommor. Fördelen med att odla från frö är att du kan så i omgångar hela sommaren och prova dig fram till vad som passar dina odlingar och förutsättningar bäst.
Lycka till med dina sådder och odlingar!
Katarina Kihlberg
Impecta Fröhandel