Så här odlar du kål

Kål i all sin variation är grönsakslandet näringsbomb. Om du odlar olika sorters kål har du nyttiga och delikata skördar att se fram emot från högsommar till december. Vi berättar hur du odlar kål från frö.

Odla kål från frö

  1. Förodla kål under våren.
  2. Förbered växtplatsen.
  3. Odla i välgödslad, lucker jord.

Förodla kål

Kål förodlas inomhus under våren. Enklast är att så kål i pluggbrätten, då berörs de känsliga rötterna minst vid utplanteringen. Lägg två frön i varje plugg, knipsa av den minsta plantan vid utplanteringen. Så snart de första bladen visar sig sänks temperaturen till 15° C och nu behöver plantorna så mycket ljus som möjligt. De kan stå i ett växthus eller under tilläggsbelysning. Ge dem en svag näringslösning efter ett par veckor. En vecka innan utplantering kan brättena flyttas ut och täckas med fiberduk. Se upp för frostnätter, kål tål en del frost men flera dagar med temperaturer under 8 grader kan göra att särskilt blomkål och även vitkål stocklöper, vilket får till följd att inga huvuden bildas.

Förbered växtplatsen

Under tiden plantorna står på tillväxt ska växtplatsen förberedas. Kål trivs bäst på välgödslad lite lerig jord med hög mullhalt och ett pH-värde över 6 men även lättare jordar duger om de förbereds väl. Vänd ner stallgödsel, ko-, häst- eller fårgödsel och kompost om det finns. Har jorden lågt pH-värde kan den med fördel kalkas med dolomitkalk som också innehåller magnesium. Vedaska fungera också bra.

Växtföljd är mycket viktigt när det gäller kålodling eftersom det finns många skadegörare som övervintrar i jorden där det odlats kål. Aldrig mindre än 6 år, helst 8 innan kål odlas på samma ställe. Det gäller alla korsblommiga växter, även rädisa och många av ogräsen, åkersenap, lomme och penningört. Odla gärna ärtor och bönor där kål ska växa nästa år, de tillför jorden mycket nyttig näring.


Kålplantor

Dags att plantera

Se till att vattna plantorna före utplantering, bäst är en molnig dag eftersom de små är känsliga för uttorkning. Kålplantorna behöver gott om plats för att kunna utvecklas, ofta upp mot 45 cm mellan plantorna och 60 cm mellan raderna, se respektive kålslag. I en pallkrage ryms 4 plantor vitkål eller blomkål. Grönkål och palmkål kan stå något tätare, men inte mindre än 40 cm mellan plantorna.

Plantorna sätts något djupare än de står i pluggen. Kupa upp lite jord runt om och se till att vattna direkt efter plantering. Eftersom kål gillas av många är det bäst att skydda odlingen med kålnät.


Rensa, vattna och gödsla

Fördelen med mellanrum runt plantorna är att det är lätt att rensa ogräs med en renshacka eller skyffeljärn. Men var försiktig när plantorna blivit större, de har ett ytligt och känsligt rotsystem. Täck gärna kålodlingen med organiskt material som gräsklipp eller gammalt hö, det får fukten att stanna kvar i jorden, det tillför växtnäring och kväver en del av ogräset. Kål är ett hungrigt växtslag, när plantorna tagit sig och börjat växa bör de gödslas med hönsgödsel, nässelvatten eller liknande och sedan ytterligare ett par gånger på sensommaren. Fyll på med gräsklipp allt efter tillgång. Vatten är också avgörande för en lyckad kålodling. Jämn fuktighet i bäddarna är en förutsättning för en god skörd. För mer specifika odlingsråd, se under respektive kålsort.


Kålnät

Växtskydd – det är många som gillar kål


Kålfluga

Stora och lilla kålflugan lägger sina ägg runt rothalsen, alldeles i jordytan. Larver kläcks och äter sig in i rötter och stam under jorden och plantorna tynar eller dör. Riktigt irriterande är de i kålrötter, rädisor och majrovor. I södra Sverige kan kålflugan ha två generationer på en sommar, i norr en. Tryck till jorden runt plantorna vid plantering, vet du att det förekommit kålfluga tidigare år kan det vara bra att pudra med aska eller finmalen kalk runt plantorna. Pupporna ligger kvar i jorden över vintern därför är växtföljd mycket viktig och att täcka med kålnät eller fiberduk.


Kålfjäril

Den vackra kålfjärilen har vita vingar med svarta fläckar. Den kan lägga upp mot 100 ägg på en planta. De glupska larverna är svagt håriga, ljusgröna med svarta fläckar och kan raskt kaläta plantorna. Gå en runda i kållandet och titta under bladen när du ser fjärilarna fladdra runt. Att klämma sönder äggen är en bra förebyggande åtgärd, men annars är fiberduk och kålnät det säkraste skyddet. Det går även att behandla plantorna med en bakterie, Bacillus thuringiensis, som gör att larverna dör.


Kålmal

Kålmalen är en liten grå fjäril som brukar ställa till stora problem vissa år. Larverna är små, mörkt grågröna och äter på bladens undersida. I början ser det ut som någon skjutit med hagelgevär genom bladen men får de hållas kan de kaläta plantan så att bara bladnerverna är kvar. I södra Sverige kan de ha två generationer, i norr en. Samma förebyggande och bekämpande åtgärder som för kålfjärilen.


Se alla fröer till kålväxter >>

Fröer till kålväxter

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Symfoni av färg och liv

Aubrietia 'Cascade Blue' lever upp till sitt namn med sällsam skönhet, där täta tuvor av intensivt blåvioletta blommor år efter år skapar ett kaskadlikt vattenfall av färg över stenpartier och murar. Denna lågväxande juvel är mer än bara en marktäckare; när våren sveper in förvandlar den trädgården till ett levande hav av färger, en fest för både ögat och för trädgårdens surrande pollinatörer. Uppkallad efter den franske konstnären Claude Aubriet bär 'Cascade Blue' hans namn med värdighet – likt en levande målning sträcker den ut sig som blommande penseldrag över trädgården. Plantera i grupp för att skapa en dramatisk effekt och låt den förvandla även de mest anspråkslösa ytor till ett levande konstverk, där varje blomma bidrar till en symfoni av färg och liv.

Läs mer
Trädgårdens pärla

Likt små berg reser sig ‘Mountain Lady’ ståtligt i rabatt och gräsmatta. De små, runda blommorna bildar täta klasar i toppen av stjälken, med en himmelsblå bas som övergår till en snövit topp. Pärlhyacint har sitt ursprung i Mellanöstern och sydöstra Europa, där den växer vilt på bergssluttningar och ängar. I trädgårdar har den odlats sedan 1500-talet och ofta representerat förnyelse och hopp. 'Mountain Lady' är fin att plantera i grupper för att skapa en effektfull färgklick, eller att kombinera med andra vårblommande lökar. Vare sig den får pryda en solig rabatt eller en kruka på terrassen, kommer den att bjuda på en långvarig och hänförande blomning – en riktig pärla värd att vänta på.

Läs mer
Kulinarisk elegans

Denna alldeles utsökta böna bjuder på långa, smäckra baljor i lysande purpurröd färg. Störpurpurböna 'Carminat' är omtalad för sin mjälla konsistens och fantastiska smak, med en lätt nötig ton. Det unika utseendet är iögonfallande såväl i odlingen som på tallriken. 'Carminat' skänker alltid elegans och en kulinarisk upplevelse till maträtter – om den så finns i salladen, soppan eller som tillbehör. Låt den vackra störpurpurbönan slingra sig upp i en spaljé eller längs en stör och se fram emot högsommarens och höstens skörd av mängder med läckra, helt trådfria baljor.

Läs mer
Glamorös blåklint

Gammaldags blåklint minner om barndomens somrar då solen alltid sken från en klarblå himmel som gick ton i ton med klinten på ängen. Men denna rara blomma slår ut i många fler färger än så – alla lika vackra. Blåklint 'Red Boy' för in glamour i sommarromantiken med skimrande hallonrosa, fluffiga blommor. De ser ut att sända ett kaxigt budskap om att våga ta ut svängarna och överraska betraktaren. I vimlet på en klassisk sommaräng är ’Red Boy’ en självklar lagspelare men blomman kan också sprida elegans i sommarrabatten. Som snitt är klinten ett fint inslag i en blandad, färsk bukett eller som helt ett fång att ta in och torka till vintern.

Läs mer

Artiklar

Duka till fest med grönsaker

Låt grönsaker ta hedersplatsen på middagsbordet och skapa en praktisk, hållbar och inte minst vacker dukning som lyfter fram det bästa naturen har att erbjuda.

Läs mer
Odla tomater som ett proffs – 5 tips för en riklig skörd

Är du sugen på att odla egna tomater men känner dig osäker på hur du ska lyckas? Lugn, det är enklare än du tror! Med rätt kunskap och några enkla knep kan du njuta av saftiga, solmogna godingar hela sommaren.

Läs mer
Odla gurka inomhus

En spännande trend är att odla ätbart inomhus stora delar av året. Här berättar vi om hur du kan skapa grönskande gurkgardiner och skörda saftiga frukter från dina fönsterbrädor.

Läs mer
Så här odlar du majs

Det är enkelt och roligt att odla majs. Växtkraften är enorm och ditt köksland får en exotiskt lummig känsla. Här kan du läsa om odling av majs, från förodlingen under våren till utplantering, odling och skörd.

Läs mer
2025-04-01
Snabb leverans,  nöjd kund
- Iréne P
2025-03-28
Roligt utbud och snabb leverans. Dock en smula dyra fröer. 
- Maria H
2025-03-27
Jag missade att uppdatera min adress så min order returnerades. Kundtjänst mailade mig och löste allt utan krångel: trevlig och smidig kontakt. Kommer med 100% säkerhet beställa fler gånger från Impecta.
- Emilie E
2025-03-26
Tack för en snabb och tydlig leverans! 🙏
- Monica B
2025-03-24
Snabb affär. Mycket nöjd.👍❤️❤️
- Ann-Christine S
2025-03-23
Snabba leveranser och mycket bra kvalitet på fröna. Det spirar för fullt i groddarna.
- Gunvi F
2025-03-22
Stort utbud och snabb service
- Anette W
2025-03-21
Stort utbud med bra information om allt. Toppen.
- Marie F
2025-03-20
Det hade blivit fem stjärnor om leveranserna varit något lite snabbare. "Innerpåsar" för väldigt små påsar finns också i bättre varianter från andra leverantörer - Impectas i plast/papper är inte helt optimala i hanteringen.
- Monika S
2025-03-20
Stort och roligt utbud.
- Åsa B
2025-03-20
Kvalitet🌟Närhet. Tydlighet. Omtanke och plus för rabatter ! Både i trädgården och plånboken. 🌞
- Carina N
2025-03-19
Alltid varit nöjd med det jag handlat från er. Snabb leverans och bra varor!
- Anne N
2025-03-19
Snabb leverans bra fröer
- Birgitta P
2025-03-19
Bra utbud o snabb leverans 
- Gunnel B
2025-03-19
Bra leverans o inget att klaga på 👌
- Åselill G
2025-03-18
Alltid nöjd med deras fröer
- Tina W
2025-03-18
Bra varor. Kvannefröna är så goda att äta
- Susanne T
2025-03-18
Dyra fröer, i vissa påsar väldigt få fröer.  Stort urval. 
- Inger M
2025-03-18
Snabb service med mycket att välja på❤️
- Ann-Christine L