Tomatfröer – just nu 3 för 2
guide odla egna tomate jordnära

Odla egna tomater

Odling av tomater är rikt belönande − några få plantor ger frukt i mängder. Hitta dina favoriter och så fröer för upplevelsen av sommar, sol och söta smaker. Vi guidar dig till odling av egna tomater.

Förodla tomater inomhus

Ha inte för bråttom när du sår tomater. Tidpunkten för tomatsådd beror på hur du tänker odla dem och var i landet du bor. Räkna 7–8 veckor från sådd till utplantering. Har du tillgång till varmt växthus kan du så i februari. Ska tomaterna stå ute får du vänta till mitten av april.

Börja med att grunda små krukor eller lådor med plantjord, toppa med såjord. Vattna. Lägg ett par fröer i varje kruka, och i lådan fördelar du fröerna jämnt över ytan. Täck med ett tunt lager såjord eller vemikulit. Glöm inte att sätta i etikett med sortnamn och datum. Täck med fiberduk eller plast med hål. Placera sådden varmt, runt 25 °C. Före groning behövs inget ljus.

Tomatfröerna gror på 4 till 6 dagar, står de svalare kan det ta upp till 14 dagar. Ta bort plasten så snart de första bladen syns och placera sådden ljust. Att ta bort plasten är viktigt för att de små känsliga bladen inte ska få kondensdroppar på sig. Temperaturen ska nu ligga runt 18° men aldrig under 15°. Håll jorden fuktig men inte genomvåt, enklast är det med underbevattning. Ställ krukorna på en bricka med en kapillärmatta, då håller jorden en jämn fuktighet.

Använd extra belysning till tomatsådder

När tomatbladen börjar utvecklas ordentligt behövs mycket ljus. På en inglasad varm balkong, i ett växthus eller uterum i söderläge med värme kan möjligen det naturliga ljuset räcka. Men för att vara på den säkra sidan är extrabelysning att föredra, särskilt för de tomater som såtts före april. Lamporna ska lysa 16 timmar per dygn, inte mer, vila i mörker är viktigt även för tomater. För mycket ljus ger stressade plantor. Läs mer om ljus till dina tomatsådder i Belysning vid förodling - så funkar det.

Skola om dina tomatplantor

När plantorna börjar få några karaktärsblad, de blad som kommer efter de första två hjärtbladen, är det dags att plantera om, eller skola om dem som man säger på fackspråk.

Skola om dina tomater så att varje planta får en egen kruka.

Fyll krukor till häften med planteringsjord. Kläm på krukan med plantorna och lyft försiktigt upp dem en och en. Du kan använda en prickelpinne, omskolningsredskap, eller en vanlig gaffel. Håll i bladen, aldrig i stammen, det är så lätt att nypa för hårt och då dör plantan. Sätt ner plantan i den nya krukan och fyll upp med jord. Plantan ska stå djupt, karaktärsbladen ska ligga precis ovan jordytan, hjärtbladen under. Dunka krukan försiktigt i bordet, då sätter sig jorden fint runt rötterna. Tryck inte till jorden för hårt, rötterna behöver luft. Vattna, och glöm inte etiketter om du vill hålla reda på sorterna. Ställ tillbaka krukorna på brickorna på samma ljusa plats.

Nu kommer det att gå undan, tomatplantorna växer så det knakar. Följ upp med pinnar som plantorna kan bindas upp mot och glesa ut om de står så tätt att de rör vid varandra. Vattna underifrån, ge lite näring i vattnet efter ett par veckor.

Plantera ut tomaterna 

Låt plantorna stå och vänja sig några dagar på den tänkta växtplatsen. Vattna plantorna när det är dags att plantera. Ta ur dem ur krukan och ta bort de två–tre nedersta bladen. Plantera sedan så djupt du kan, tomatplantorna bildar nya rötter på stammen om den kommer ner under jorden och mycket rötter ger starka plantor. En planta i varje odlingskärl och 35–55 cm mellan plantor i bädd rekommenderas. Vattna när planteringen är klar, tomater vill ha mycket vatten men hur mycket är det vädret som styr. Jorden ska vara fuktig men det övre skiktet bör få torka lätt mellan vattningarna. Varma perioder kan det behöva vattnas två gånger om dagen. Däremot får de aldrig stå i genomvåt jord någon längre tid, då är det risk att rötterna ruttnar.

Tjuva tomater

Tomater har ett slingrande växtsätt och kan bli flera meter långa därför behöver de bindas upp. Det kan vara mot riktigt långa käppar eller snören som fästs i taket. Huvudstammen blir grövre under sommaren och för att inte strypa dem bör de fästas löst med bindklämmor eller liknande. Det går även att snurra tomatplantan runt snöret allt eftersom den växer.

I bladvecken, där bladskaftet sitter fast på stammen, växer det ut nya sidoskott, det är det vi kallar för tjuvar. Tas de inte bort blir tomatodlingen snart en djungel med mycket blad men inte så fina tomater. Busktomater behöver inte tjyvas, men blir de alltför tätvuxna vinner även de på lite gallring bland skotten. Busktomater blir inte så höga men behöver stöttas med käppar eller växa hängande i ampel.

I bladvecken, där bladskaftet sitter fast på stammen, växer det ut nya sidoskott, det är det vi kallar för tjuvar.

En tjyv i bladvecket som ska knispas bort.

Blommorna växer ut i klasar mellan bladen och är självpollinerande, men de tar gärna hjälp av humlor och bin om de hälsar på. Befruktningen gynnas av lite fuktigare luft, duscha gärna plantorna på morgonen när vädret är varmt och skaka dem lätt så pollenet lossnar och ramlar ner på pistillen.

Ta för vana att gå igenom dina tomatplantor regelbundet, ett par gånger i veckan för att tjyva och binda upp. Passa på att titta efter skador och insekter som genast plockas bort innan de helt tar över.

Odla tomater i sol

Smaken på tomater kommer med solen som lockar fram socker, vitaminer och alla härliga aromer. Tomaterna som säljs i butikerna plockas innan de är riktigt mogna och får därför inte samma rika smak. Det behövs inget lyxigt växthus, en inglasad balkong eller ett uterum kan duga lika bra, bara solen lyser där minst 6 timmar om dagen. En solig och vindskyddad plats ute kan också duga, men då får man välja sorter som klarar våra somrar.

Odla tomat i bädd eller balja

När småplantorna står på tillväxt är det hög tid att börja fundera på slutstationen. Det går bra att odla tomat i fasta bäddar i växthus, om förra årets tomater varit friska behöver jorden bara bytas vart tredje år. Men det går även alldeles utmärkt att odla i stora baljor, krukor eller hinkar i stället, se bara till att det är hål i botten där överskottsvatten kan rinna ut. Fördelen med odlingskärl är att de går att flytta på om väder och vind så kräver. 

Odla dina tomater i växthus, uterum, balkongen eller på skyddade platser utomhus.

Jord och gödning till tomater

Tomater kan vara lite kinkiga när det gäller jorden. Den bör vara näringsrik, i början gillar tomaterna mycket kväve (N). När de första blomklasarna kommer är det däremot fosfor (P) och kalium (K) som gäller. Man kan antingen välja vanlig planteringsjord och blanda två delar planteringsjord med en del kogödsel och lite hönsgödsel. Det som kallas grönsaksjord är också bra. I båda fallen ska man vara beredd att gödsla lite extra efter några veckor. Tillsätt gärna dolomitkalk med magnesium, (Mg), eller epsomsalt som också innehåller magnesium, gäller både bädd och balja. Odlar man i fasta bäddar ska stallgödsel och/eller kompost vändas ner. Gräsklipp är bra liksom nässelvatten fram till andra blomklasen. Det är kväverikt, för mycket kväve efter midsommar ger kraftigare växter, men på bekostnad av blommor och frukt. Har man tillgång till tång är det bara att gratulera. Lägg tången på bäddarna och vänd ner innan plantering. Tången innehåller salt och det kan påverka tomaternas smak och göra dem ännu godare. För alla utan tång kan guldvatten ha samma effekt. Späd urin 1/10 och vattna. 

Otrolig mångfald av tomater

Tomat tillhör den stora familjen Solanaceae och är släkt med paprika, aubergine och potatis. Röda tomater i olika nyanser är vanligast, men det finns gula, orangea, gröna, ja till och med svarta. Vanligast är runda tomater i olika storlekar, mellan 70–200 gram. Minst är cocktailtomater och körsbärstomater, störst är de matiga bifftomaterna som kan väga över 200 gram. Sen har vi de avlånga plommontomaterna i olika storlekar. Bland de stora avlånga sorterna hittar vi koktomater som har mer och fastare fruktkött, utmärkta när det ska göras pastasås.


Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Symfoni av färg och liv

Aubrietia 'Cascade Blue' lever upp till sitt namn med sällsam skönhet, där täta tuvor av intensivt blåvioletta blommor år efter år skapar ett kaskadlikt vattenfall av färg över stenpartier och murar. Denna lågväxande juvel är mer än bara en marktäckare; när våren sveper in förvandlar den trädgården till ett levande hav av färger, en fest för både ögat och för trädgårdens surrande pollinatörer. Uppkallad efter den franske konstnären Claude Aubriet bär 'Cascade Blue' hans namn med värdighet – likt en levande målning sträcker den ut sig som blommande penseldrag över trädgården. Plantera i grupp för att skapa en dramatisk effekt och låt den förvandla även de mest anspråkslösa ytor till ett levande konstverk, där varje blomma bidrar till en symfoni av färg och liv.

Läs mer
Trädgårdens pärla

Likt små berg reser sig ‘Mountain Lady’ ståtligt i rabatt och gräsmatta. De små, runda blommorna bildar täta klasar i toppen av stjälken, med en himmelsblå bas som övergår till en snövit topp. Pärlhyacint har sitt ursprung i Mellanöstern och sydöstra Europa, där den växer vilt på bergssluttningar och ängar. I trädgårdar har den odlats sedan 1500-talet och ofta representerat förnyelse och hopp. 'Mountain Lady' är fin att plantera i grupper för att skapa en effektfull färgklick, eller att kombinera med andra vårblommande lökar. Vare sig den får pryda en solig rabatt eller en kruka på terrassen, kommer den att bjuda på en långvarig och hänförande blomning – en riktig pärla värd att vänta på.

Läs mer
Kulinarisk elegans

Denna alldeles utsökta böna bjuder på långa, smäckra baljor i lysande purpurröd färg. Störpurpurböna 'Carminat' är omtalad för sin mjälla konsistens och fantastiska smak, med en lätt nötig ton. Det unika utseendet är iögonfallande såväl i odlingen som på tallriken. 'Carminat' skänker alltid elegans och en kulinarisk upplevelse till maträtter – om den så finns i salladen, soppan eller som tillbehör. Låt den vackra störpurpurbönan slingra sig upp i en spaljé eller längs en stör och se fram emot högsommarens och höstens skörd av mängder med läckra, helt trådfria baljor.

Läs mer
Glamorös blåklint

Gammaldags blåklint minner om barndomens somrar då solen alltid sken från en klarblå himmel som gick ton i ton med klinten på ängen. Men denna rara blomma slår ut i många fler färger än så – alla lika vackra. Blåklint 'Red Boy' för in glamour i sommarromantiken med skimrande hallonrosa, fluffiga blommor. De ser ut att sända ett kaxigt budskap om att våga ta ut svängarna och överraska betraktaren. I vimlet på en klassisk sommaräng är ’Red Boy’ en självklar lagspelare men blomman kan också sprida elegans i sommarrabatten. Som snitt är klinten ett fint inslag i en blandad, färsk bukett eller som helt ett fång att ta in och torka till vintern.

Läs mer

Artiklar

Odla tomater som ett proffs – 5 tips för en riklig skörd

Är du sugen på att odla egna tomater men känner dig osäker på hur du ska lyckas? Lugn, det är enklare än du tror! Med rätt kunskap och några enkla knep kan du njuta av saftiga, solmogna godingar hela sommaren.

Läs mer
Odla gurka inomhus

En spännande trend är att odla ätbart inomhus stora delar av året. Här berättar vi om hur du kan skapa grönskande gurkgardiner och skörda saftiga frukter från dina fönsterbrädor.

Läs mer
Så här odlar du majs

Det är enkelt och roligt att odla majs. Växtkraften är enorm och ditt köksland får en exotiskt lummig känsla. Här kan du läsa om odling av majs, från förodlingen under våren till utplantering, odling och skörd.

Läs mer
Odla egna tomater

Odling av tomater är rikt belönande − några få plantor ger frukt i mängder. Hitta dina favoriter och så fröer för upplevelsen av sommar, sol och söta smaker. Vi guidar dig till odling av egna tomater.

Läs mer
2025-01-27
Impecta är en mycket bra butik, stort sortiment, fantastisk kundservice och fina fröer. Alltid nöjd med mina beställningar hos er :)
- Rebecka G
2025-01-27
Enkelt att beställa och snabb leverans 
- Carina S
2025-01-27
Brett sortiment, god växtkraft och precis vad jag söker. Det skulle dock kunna läggas till fler ekologiska frön i sortimentet.
- Linka T
2025-01-27
Enkelt, bra, snabb leverans
- Magnus D
2025-01-27
Ni har fått högre betyg om ni kunde skicka katalogen, utan att jag ska behöva fråga efter den varje år Mvh Annika
- Annika N
2025-01-27
Otroligt utbud av fröer! Roliga grönsaker och vackra speciella blommor. Kul med mer än det vanliga. Alltid snabba leveranser! 
- Tina J
2025-01-27
Bra grobarhet och snabb leverans.
- Monika J
2025-01-27
Stort urval och bra leveranser
- Ingrid L
2025-01-27
Trevligt bemötande när man ringer och har frågor. Snabb leverans
- Ewa E
2025-01-27
Bra kvalitet, enkelt, snabbt, alltid något nytt. Mycket bra info på alla fröpåsar
- Marie L
2025-01-27
Bra kvalitet på fröerna. Härliga sorter att välja på. 
- Susanna M
2025-01-27
Mycket bra   sida på nätet.  Snabb leverans deras fröer är mycket bra 
- Eva E
2025-01-27
Snabb leverans. Smidigt direkt i brevlådan.
- Ulla M
2025-01-27
Snabb leverans och överkomliga priser
- Annika M
2025-01-27
Fungerar, svårare är det inte.
- Jan O
2025-01-27
Smidig och snabb leverans. 
- Ewa J
2025-01-27
Finns allt man önskar. Bra service.Snabba leveranser. Köper alltid Impectafrön, då vet jag att det är kvalitet. Ser nu fram emot att se mina frön gro. Mvh Ewa Ahonen 😁
- Ewa A
2025-01-27
Snabb service och jag fick fröna att gro snabbt 
- Anders K
2025-01-27
Funkat perfekt
- Anna-Lena E
2025-01-27
Snabb leverans och bra information på fröpåsarna!
- Christina J