Vilken chili ska jag välja?
Välj rätt sort av chili
Chilipeppar eller spansk peppar
Här på fröhandeln kallar vi den vanligaste arten av chili för chilipeppar, Capsicum annuum. Ofta benämns den också som spansk peppar. Chilipeppar har en styrka från mild till medelstark och finns i många olika färger, från klassiskt röda till orange och citrongula.
Det finns många olika sorter av arten chilipeppar, exempelvis gula, sötstarka chilipeppar 'Sweet Banana' och röda chilipeppar 'Gorria', som används specifikt till chilipulver och chiliflakes. Det finns också olika varianter eller grupperingar vars namn framförallt används inom matlagning, för att skilja olika chilipeppar och deras egenskaper åt. Exempel på varianter av chilipeppar är peperoni, jalapeño och cayenne.
Chilipeppar 'Lombardo' med frukter som mognar mot rött. 'Lombardo' är en mild, söt chilipeppar.
Eldig tabascopeppar
Tabascopeppar, Capsicum frutescens, kallas också för flerårig spanskpeppar. Den är mest känd för att utgöra basen i den heta tabascosåsen. Tabascopeppar kan övervintras hos oss i en temperatur på minst 8 grader.
Plantor till tabascopeppar är ofta buskiga och bär på mängder av frukter med en härligt eldig hetta. Från en enda planta kan du skörda chilifrukter, torka dem i ugnen och ha krydda som räcker hela vintern. Det finns sorter i olika färger, men den klassiska färgen på tabascopeppar är röd.
Het havannapeppar
Havannapeppar, Capsicum chinense, är en art av riktigt heta chilifrukter. När det ska tävlas om vem som kan äta starkast chili brukar det vara någon sort av havannapeppar. Ett bra sätt att känna av styrkan på en chilifrukt är att skära av en bit och lägga tungspetsen mot fruktköttet.
Det finns många sorter av havannapeppar, som ’Fruity Vulcano’ med smala rynkiga frukter. Inom arten finns också varianter vars namn används mycket inom matlagning. De två mest kända varianterna är havannapeppar habanero och Scotch Bonnet.
Havannapeppar ’Fruity Vulcano' har rynkiga frukter med fruktig smak och fin hetta.
Fruktig bärpeppar
Chiliarten med det vackra namnet bärpeppar, Capsicum baccatum, samlar en stor grupp av olika sorter av chili. Beroende på sort kan frukterna ha den typiska formen av en chili men det finns också många varianter av klockformer, droppformer och andra roliga uttryck på frukten.
Bärpeppar växer på lite högre buskar än de flesta andra arter av chili; en välmående planta kan bli över en meter hög. Bärpeppar kännetecknas av milda frukter, med hög syra och fruktighet. En del kan också ha en något bitter smak och påminna lite om rabarber.
Bärpeppar 'Nepalese Bell' med sina vackert klockformade frukter.
Styrka och färg på chili
Chilins hetta kommer från ämnet capsaicin och mängden av ämnet i chilifrukten anges i scovillegrader, som berättar hur hettan i chilifrukter upplevs. Hettan i en chilifrukt varierar beroende på sort men också beroende på var och hur den odlas och när frukten skördas. Detta gör att skalan som anger scovillegrader är mycket vid. Capsaicinet sitter i huvudsak i chilifruktens vita mellanväggar.
Paprika ligger lägst på skalan med 0 Scoville och högst finns ren capsaicin på 15 000 000−16 000 000 Scoville. Däremellan är peperoni 100−500, jalapeño 2 500−8 000, cayennepeppar 30 000−50 000 och habanero på 100 000 upp till över 500 000 Scoville.
Chilifrukternas färg varierar. Först är alla chili gröna. Du kan skörda och tillaga en grön chili, men den är inte fullt mogen ännu och har inte fått sin fulla smak och styrka. När frukten mognar utvecklas färgen och varierar beroende på sort från rött, gult, orange, brunt och flerfärgat.
Odla chili från frö
Det är roligt, givande och relativt enkelt att odla chili från frö. Tillvägagångssättet är samma som när du odlar paprika. Läs mer om hur du sår och odlar chili här.