Årets medvetna julklapp i 5 nya paket
Odla gurka

Odla gurka − sådd till skörd

Det är en upplevelse att knapra på sin första egenodlade gurka. Konsistensen är krispig och smaken nötig med svag sälta. Tänk att något som består av 96 procent vatten kan vara så gott. Att odla gurka är enkelt och du belönas med rikliga skördar.

Odla gruka så här

  1. De flesta sorter av gurka förkultiveras inomhus.
  2. Plantera ut när risken för frost är helt över.
  3. Odla varmt, skyddat och ge mycket vatten.
  4. Stötta och bind upp gurkplantorna.
  5. Rensa bland sidkotten.
Se alla fröer till gurka

Så här sår du gurka

Gurkfrö är ganska stora och lätta att hantera. Enklast är att så i små krukor. Fyll nästan helt med såjord, vattna och lägg två frön i varje kruka. Täck med jord. Täck med tillhörande plastlock om du har ett miniväxthus, eller fiberduk och ställ sådden varmt, helst runt 25 °C, då gror de på bara några dagar.

När blad börjar visa sig är det viktigt att sänka temperaturen några grader och ta bort plast och fiberduk, det får inte droppa kondens på bladen eftersom det gynnar elaka svampar som kan ta död på de små plantorna. När plantan fått ett tredje blad kan de planteras om till egna tolv centimeters krukor med planteringsjord.

Druvgurkor kan odlas i såbrätten, ett frö i varje ruta, och behöver inte planteras om. Placera sådden så ljust som möjligt, ge gärna belysning 16 timmar per dygn vid tidig sådd (läs om belysning här). Eller om du sår senare, låt sådden stå i varmt växthus eller inglasat uterum. Skugga mitt på dagen om plantorna bakom glas i söderläge, annars kan de få brännskador på bladen.

Det är viktigt att ha koll på nattemperaturen, det får inte bli kallare än 20 °C i jorden. Se till att hålla jorden fuktig, men inte genomvåt. Druvgurka som ska planteras ut på friland kan hållas vid något lägre temperatur, 18 °C. De behöver även avhärdas genom att få stå ute under fiberduk på dagarna i en vecka och sedan dygnet runt innan de planteras på plats.

Förbered växtplatsen

Medan småplantorna växer till sig är det god tid att förbereda den slutliga växtplatsen. Antingen odlar du dina gurkor i stora krukor, hinkar eller liknande, tänk bara på att det ska vara hål i botten så att överflödigt vatten kan rinna ut, eller så odlar du i bäddar i växthuset. Gurka vill ha näringsrik jord, till odlingskärl är tre delar plantjord blandat med en del kogödsel en bra mix. Kompost eller bokashi är också bra att blanda i jorden.

Det är bra att förbereda uppbindning av gurkorna. Varje planta behöver ett snöre som är fäst ca två meter upp. Antingen fäster man dem i växthuskonstruktionen, eller så drar man en stadig ståltråd horisontellt i takhöjd över bäddarna och fäster snören ovanför varje planta. De som odlas i odlingskärl kan bindas upp mot stadiga käppar, men snören är stadigare för plantorna som kommer att bli tunga när de är fulla av gurkor.


Utplantering och uppbindning

När nätterna börjar vara varma kan gurkplantorna planteras ut utan risk. Jordtemperaturen bör inte understiga 20 °C, gurkor vill inte ha kallt runt rötterna. Låt gärna plantorna stå i växthuset några dygn innan plantering. Bäst är att plantera i molnigt och regnigt väder, om solen skiner från klarblå himmel är det bäst att vänta till kvällen och skugga småplantorna med till exempel fiberduk. Gurkplantor ska inte planteras djupare än de står i den lilla krukan eftersom rothalsen är känslig för röta.

Avståndet mellan plantorna i bädd bör vara 60–80 cm. Jorden ska fortsatt hållas fuktig, men aldrig genomvåt. För mycket vatten i jorden och lite sämre, molnigare och svalare väder kan göra att plantorna stressas. Anpassa alltid vattningen efter väder. Ett lager gräsklipp runt plantorna hjälper till att hålla fukten kvar i jorden, dessutom ger det näring när det förmultnar. Fyll gärna på med gräsklipp under sommaren, det mår de bra av.

När plantorna kommit på plats börjar de snabbt att växa, nästan så man kan se det. Nu gäller det att vara beredd med uppbindning och beskärning. Fäst snöret nertill runt stammen med en mycket lös ögla och snurra sedan plantan runt snöret ett par gånger i veckan. Snurra löst, stammen får inte strypas. Nyp bort de första blommorna och även alla sidoskott. De blommor som kommer i det femte bladvecket kan få växa ut till gurkor, och nu kommer det att gå fort. Det är inte fel att plocka bort smågurkor, underbara att mumsa på direkt. De som får vara kvar blir finare och plantan blir inte lika stressad.

9828-Melothria-scabra

Skötsel av gurkor

När gurkplantorna väl kommit igång behöver de ses över minst ett par gånger i veckan, och vattnas varje dag. Fortsätt att snurra dem längs snöret och nyp bort alla sidoskott. Se till att hålla jämn bevattning. En varm och solig dag kan en gurkplanta dricka två liter vatten i timmen. Har du ett större växthus med många plantor kan droppbevattning vara till stor hjälp (se bevattningssystem här). Även om gurka gillar värme och sol kan det bli alltför varmt i ett växthus. Lufta när det är varmt, skugga med väv eller liknande om solen ligger på hela dagarna. Duscha plantorna med fina droppar, det svalkar och hjälper till att hålla spinnkvalster och mjöldagg borta. Dessa två är annars de vanligaste skadegörarna på gurka.

Växthuspinnkvalster är mycket små spindeldjur som suger växtsaft ur bladen. Det kan vara svårt att upptäcka dem men håll utkik efter små prickar på bladen, tunna nät runt bladskaft och mellan blad där de små djuren kryper runt. Får de hållas blir bladen gula och torkar in med färre gurkor som följd. Mjöldagg är en svamp som syns som en grå mjölig beläggning på bladen. Plocka alltid bort fula blad och lägg dem djupt ner i komposten för att minska smittorisken. Har du haft spinn i växthuset tidigare somrar kan det vara bra att sätta in rovkvalster som äter spinnkvalstren, så kallad biologisk bekämpning, tidigt på säsongen. Många nya sorter är betydligt mer motståndskraftiga mot mjöldagg än de äldre. Ge dina gurkplantor lite extra näring under sommaren. Förutom gräsklipp kan en liten näve hönsgödsel tre till fyra gånger ge plantorna en extra skjuts.

Förbered bäddar till druvgurkor på friland

Druvgurka, frilandsgurka eller kanske västeråsgurka, kärt barn har många namn, sås och odlas i början på samma sätt som slanggurka. Går även att direktså på riktigt varma platser i södra Sverige. De kan odlas i växthus, vilket är att rekommendera i kallare delar av landet, på friland eller i en kallbänk. Druvgurka binds inte upp utan får slingra sig på marken. Lägg gärna halm, gräsklipp eller liknande under plantorna för att förhindra att gurkorna blir smutsiga. Traditionellt har druvgurka odlats på drill, ett slags upphöjda bäddar.

Gör så här:

Lägg ut stallgödsel och/eller kompost i 30 cm breda rader. Kratta upp jord ovanpå gödseln så att det blir en upphöjd bädd. Släta till med krattan och tryck ner en 4–5 cm djup fåra i mitten av bädden, här planterar du dina gurkor med 30-40 cm mellanrum. Gör du flera bäddar bör det vara minst en meter mellan dem. Lägg gräsklipp på bädden, fyll på hela säsongen. Täck med fiberduk tills de första blommorna börjar komma, då måste duken bort så att humlor och bin kommer åt att pollinera. Odlar du partenokarpa sorter kan duken ligga kvar. Glöm för all del inte att vattna varje dag om vädret är varmt, gärna med svagt nässelvatten en gång i veckan.

91350-Cucumis-sativus

Gurkor älskar värme

Gurka tillhör familjen Cucurbitaceae, där vi även hittar meloner, pumpor och squash. Det är samma art, Cucumis sativus, som odlas som frilandsgurka och som växthusgurka, men det finns mängder av olika sorter. Genom växtförädling har de fått olika utseende, växtsätt och egenskaper. Gemensamt för dem alla är att de gillar varma förhållanden, en näringsrik jord och mycket vatten. I vårt kalla land trivs de flesta gurkor bäst i växthus, på en inglasad balkong eller i ett uterum. Möjligen kan det gå bra att odla på en varm och skyddad plats utomhus i de södra delarna av landet. Druvgurka, eller frilandsgurka som de också kallas, går att odla ute i stora delar av landet, men även då är en varm plats i lä att föredra.

Pollinering av gurka

Det finns självbefruktande (partenokarpa) och icke självbefruktande gurksorter. Självbefruktande sorter har bara honblommor och behöver ingen inblandning av hanblommor utan befruktar sig själv.

Icke självbefruktande har både han- och honblommor. Odlar man sådana kan man hjälpa till lite med pollineringen genom att dutta med fingret i en hanblomma och sen dutta med samma finger i en honblomma. Honblommor har en liten knöl under blomman (som blir gurkan). Hanblomman har ingen knöl. 


Använd gurkor färska eller inlagda
Det finns olika slag av gurkor, för inläggning och färskkonsumtion. När du odlar egna gurkor är det roligt att prova sig fram – en gurka som beskrivs som inläggningsgurka kan vara jättegod att äta färsk på smörgåsen. Gemensamt för alla gurkor som du odlar själv är att de smakar mycket mer än många av de vi köper i butikerna. Odla gurkor är enkelt, roligt och mycket givande.

9157-Cucumis-sativus

Lycka till med sådden av gurka.

Se alla fröer till gurka


VILL DU LÄSA MER?

Odla gurka − 10 frågor och svar
Odla gurka inomhus

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Symfoni av färg och liv

Aubrietia 'Cascade Blue' lever upp till sitt namn med sällsam skönhet, där täta tuvor av intensivt blåvioletta blommor år efter år skapar ett kaskadlikt vattenfall av färg över stenpartier och murar. Denna lågväxande juvel är mer än bara en marktäckare; när våren sveper in förvandlar den trädgården till ett levande hav av färger, en fest för både ögat och för trädgårdens surrande pollinatörer. Uppkallad efter den franske konstnären Claude Aubriet bär 'Cascade Blue' hans namn med värdighet – likt en levande målning sträcker den ut sig som blommande penseldrag över trädgården. Plantera i grupp för att skapa en dramatisk effekt och låt den förvandla även de mest anspråkslösa ytor till ett levande konstverk, där varje blomma bidrar till en symfoni av färg och liv.

Läs mer
Trädgårdens pärla

Likt små berg reser sig ‘Mountain Lady’ ståtligt i rabatt och gräsmatta. De små, runda blommorna bildar täta klasar i toppen av stjälken, med en himmelsblå bas som övergår till en snövit topp. Pärlhyacint har sitt ursprung i Mellanöstern och sydöstra Europa, där den växer vilt på bergssluttningar och ängar. I trädgårdar har den odlats sedan 1500-talet och ofta representerat förnyelse och hopp. 'Mountain Lady' är fin att plantera i grupper för att skapa en effektfull färgklick, eller att kombinera med andra vårblommande lökar. Vare sig den får pryda en solig rabatt eller en kruka på terrassen, kommer den att bjuda på en långvarig och hänförande blomning – en riktig pärla värd att vänta på.

Läs mer
Kulinarisk elegans

Denna alldeles utsökta böna bjuder på långa, smäckra baljor i lysande purpurröd färg. Störpurpurböna 'Carminat' är omtalad för sin mjälla konsistens och fantastiska smak, med en lätt nötig ton. Det unika utseendet är iögonfallande såväl i odlingen som på tallriken. 'Carminat' skänker alltid elegans och en kulinarisk upplevelse till maträtter – om den så finns i salladen, soppan eller som tillbehör. Låt den vackra störpurpurbönan slingra sig upp i en spaljé eller längs en stör och se fram emot högsommarens och höstens skörd av mängder med läckra, helt trådfria baljor.

Läs mer
Glamorös blåklint

Gammaldags blåklint minner om barndomens somrar då solen alltid sken från en klarblå himmel som gick ton i ton med klinten på ängen. Men denna rara blomma slår ut i många fler färger än så – alla lika vackra. Blåklint 'Red Boy' för in glamour i sommarromantiken med skimrande hallonrosa, fluffiga blommor. De ser ut att sända ett kaxigt budskap om att våga ta ut svängarna och överraska betraktaren. I vimlet på en klassisk sommaräng är ’Red Boy’ en självklar lagspelare men blomman kan också sprida elegans i sommarrabatten. Som snitt är klinten ett fint inslag i en blandad, färsk bukett eller som helt ett fång att ta in och torka till vintern.

Läs mer

Veckans Frösort

Symfoni av färg och liv

Aubrietia 'Cascade Blue' lever upp till sitt namn med sällsam skönhet, där täta tuvor av intensivt blåvioletta blommor år efter år skapar ett kaskadlikt vattenfall av färg över stenpartier och murar. Denna lågväxande juvel är mer än bara en marktäckare; när våren sveper in förvandlar den trädgården till ett levande hav av färger, en fest för både ögat och för trädgårdens surrande pollinatörer. Uppkallad efter den franske konstnären Claude Aubriet bär 'Cascade Blue' hans namn med värdighet – likt en levande målning sträcker den ut sig som blommande penseldrag över trädgården. Plantera i grupp för att skapa en dramatisk effekt och låt den förvandla även de mest anspråkslösa ytor till ett levande konstverk, där varje blomma bidrar till en symfoni av färg och liv.

2024-09-22

Trädgårdens pärla

Likt små berg reser sig ‘Mountain Lady’ ståtligt i rabatt och gräsmatta. De små, runda blommorna bildar täta klasar i toppen av stjälken, med en himmelsblå bas som övergår till en snövit topp. Pärlhyacint har sitt ursprung i Mellanöstern och sydöstra Europa, där den växer vilt på bergssluttningar och ängar. I trädgårdar har den odlats sedan 1500-talet och ofta representerat förnyelse och hopp. 'Mountain Lady' är fin att plantera i grupper för att skapa en effektfull färgklick, eller att kombinera med andra vårblommande lökar. Vare sig den får pryda en solig rabatt eller en kruka på terrassen, kommer den att bjuda på en långvarig och hänförande blomning – en riktig pärla värd att vänta på.

2024-09-01

Kulinarisk elegans

Denna alldeles utsökta böna bjuder på långa, smäckra baljor i lysande purpurröd färg. Störpurpurböna 'Carminat' är omtalad för sin mjälla konsistens och fantastiska smak, med en lätt nötig ton. Det unika utseendet är iögonfallande såväl i odlingen som på tallriken. 'Carminat' skänker alltid elegans och en kulinarisk upplevelse till maträtter – om den så finns i salladen, soppan eller som tillbehör. Låt den vackra störpurpurbönan slingra sig upp i en spaljé eller längs en stör och se fram emot högsommarens och höstens skörd av mängder med läckra, helt trådfria baljor.

2024-06-23

Glamorös blåklint

Gammaldags blåklint minner om barndomens somrar då solen alltid sken från en klarblå himmel som gick ton i ton med klinten på ängen. Men denna rara blomma slår ut i många fler färger än så – alla lika vackra. Blåklint 'Red Boy' för in glamour i sommarromantiken med skimrande hallonrosa, fluffiga blommor. De ser ut att sända ett kaxigt budskap om att våga ta ut svängarna och överraska betraktaren. I vimlet på en klassisk sommaräng är ’Red Boy’ en självklar lagspelare men blomman kan också sprida elegans i sommarrabatten. Som snitt är klinten ett fint inslag i en blandad, färsk bukett eller som helt ett fång att ta in och torka till vintern.

2024-05-26

Kalas för insekter

När bin flyger iväg på kalas önskas pollen och nektar på menyn. Låt oss bjuda till och skapa plats för de enkla, öppna blommorna som välkomnar insekter att slå sig ner och smörja kråset. I samma ögonblick uppstår naturens magi då blommorna pollineras och livets kretslopp rullar vidare. Blomsterblandning ’Biväxter’ ger dig ett färdigt kalaskoncept för bin och andra pollinatörer. Sådden kommer växa upp till sommarblom av gurkört, blåklint, romersk riddarsporre, blomsterlin och många andra av våra vackraste ettåringar. I skydd av blommorna kan ett fat med vatten och en liten sten däri ge de små liven en oas för vila, svalka och dryckespaus.

2024-05-19

Fest för humlor

Så länge varmt gyllengula lejongap ’Rocket Golden’ inte har några pollinerande gäster på besök håller den sina blommor slutna. Där innanför lockar pollen och nektar till sommarfest. Ett litet bi flyger förbi och knackar på, men släpps inte in. Nu landar i stället en bullig humla på lejongapet som gästvänligt öppnar sig. Väl inne tumlar humlan runt tills den vimmelkantig trillar ur blomman med fluffiga pollenbyxor på sina små ben. Det krävs en viss kraft för att öppna ett lejongap vilket gör inträdet exklusivt för humlor och tyngre bin. Så dina ’Rocket Golden’ inomhus på våren, plantera ut i stora klungor i rabatt eller krukor och bjud till fest för humlor.

2024-04-28

Elegans och krydda

För dig som ännu inte har provat salladssenap 'Crimson Red' väntar härliga odlartider. Om elegant peppriga aromer skulle beskrivas med en färg vore den nog djupt röd, precis som kulören på de vackert finflikiga bladen hos 'Crimson Red'. Smaken är just pepprig – utan att vara påträngande utan upplevelsen i gommen är mild trots intensiteten. När du väl har provat en lättodlad, nyttig och god grönsak vore väl lycka att ha tillgång till den hela tiden? I 'Crimson Red' står lyckan att finna då denna smakfulla salladssenap går att skörda året runt. Odla utomhus under sommaren och på fönsterkarmen när kylan kommer för elegant färg och smak i alla dina sallader.

2024-04-21

Barnslig odlarglädje

Rädisan är en finurlig liten grönsak. Fröerna hinner knappt täckas av jord förrän groddar väcks till liv därinuti. Den otålige kan känna sig lycklig då små skott far upp i ljuset inom bara några dagar och redan den första blasten är mättad av peppriga smaker. Små runda rötter växer snabbt till sig precis under mark så att ovansidan snart blottas likt en måne vid jordytan. När fröerna kommer från rädisa ’Easter Egg’ färgas grönsakslandet av små månar i rött, gult, vitt, rosa och purpur. Dra upp ett helt knippe och känn den barnsliga odlarglädjen som väcks av fantasifulla rötter i olika kulörer. Charmiga ’Easter Egg’ väcker lusten hos unga trädgårdsmästare – odla dem med barnen i köksland, lådor och krukor och plocka färgglada rädisor sommaren lång.

2024-03-31

4.7/5 (14959)
2024-11-23
Nästan hela min örtagård bygger sedan många år tillbaka på fröer från er, både kryddväxter och medicinalväxter. Era sorter var hur spännande som helst! Tyvärr har ni minskat på det utbudet, men jag kan förstå att efterfrågan kan ha minskat. Numera tar jag mina frön från dessa själv, lite krångligt eftersom jag vet att de inte finns i fröhandeln och känner ett visst bevarandebehov. Jag har också köpt en del blomfrön, alla grodde och blev fina. Grönsaksfröerna får vi från föreningen Sesam. Viktigt att ni för några år sedan hade några ärtor från dem. Mera sånt! Fast, om jag ska vara lite kritisk, ni har väl mycket F1-hybrider. Det gagnar inte den biologiska mångfalden. Ändra det! Men överlag tycker jag att ni är en bra fröfirma som jag hoppas är svensk och inte en internationell koncern?
- Karin O
2024-11-22
Bra service och snabb leverans 
- Petra T
2024-11-22
Snabb leverans 
- Carina L
2024-11-22
Fina fröer med bra grobarhet. Stort och varierat utbud  och bra med flera ekologiska sorter. Jättenöjd!
- Marie G
2024-11-21
.........:-)
- Evse
2024-11-21
Trevliga odlings ideer
- Birgitta R
2024-11-21
Produkter av hög kvalitet, snabb leverans!
- Anna-Lena S
2024-11-21
Får det jag beställer   och mycket att välja på.
- Gudrun L
2024-11-21
Är nöjd med varorna och det  var snabb leverans 
- Maria A
2024-11-21
Super nöjd. Tack 
- Tove Ö
2024-11-21
Har inget att skriva. Jag fick min låda som tänkt.
- Bodil K
2024-11-20
Alltid snabb och korrekt leverans. Stort sortiment av blommor och grönsaker. Har köpt hundratals fröpåsar från Impecta. Endast en gång var det för få frön i  en påse men jag fick genast en ny påse.
- Gustav J
2024-11-20
Bra grobarhet, snabba leveranser 
- Anne S
2024-11-19
Mycket bra fröer som tar sig bra.
- Jörgen L
2024-11-19
Handlat i många år och har aldrig varit besviken. Och adventskalendern är bara wow.
- Inger K
2024-11-19
Bra service Hoppas att lökarna tar sig
- Anders A
2024-11-19
Snabb leverans.
- Charlotte N
2024-11-19
Jag är jättenöjd m d fröerna. Snabb keverans
- Gisela D
2024-11-19
Ett imponerande stort sortiment och god service (men ibland lite väl hög prisnivå...)
- Lars-Olof S
2024-11-19
Snabb leverans, och ett stort urval av fröer 👍
- Sybille A
Are you in the right place?
Continue to impecta.se