Alla kan odla lök

Alla kan odla lök

Lök är en fantastisk gröda som har odlats i urminnes tider. Lök som köksväxt är tålig, lättodlad, nyttig, vacker och mycket smart förpackad. Har du en gång börjat odla lök är det svårt att sluta - vilket bara är bra med tanke på alla lökens fördelar.

Så här odlar du lök

Lök odlas både för den goda och nyttiga löken och för att skörda välsmakande, kryddig och krispig blast. Alla kan odla lök och väljer du att så själv finns mängder av fröer att välja på. Läs om hur du odlar, skördar och lagrar olika sorter lök för köksland, rabatt och kruka.

Eftersom löksläktet, Allium, är stort och varierat med uppemot 700 arter finns ingen enstaka beskrivning av hur lök odlas. Gemensam medlemmarna i löksläktet är att de är lättodlade och lättskötta, vilket gör odlingen både rolig och givande. Läs mer om det stora löksläktet i Det fantastiska löksläktet.

Odla matlök

En av de mest välkända arterna inom löksläktet är matlöken, Allium cepa. Här hittar vi sorterna gul lök, röd lök, schalottenlök, silverlök och syltlök. Dessa bildar alla en lök under mark och det är för lökens skull vi i huvudsak odlas dessa sorter.

De lökbildande sorterna kan odlas med sättlök som köps i trädgårdshandeln under våren. Matlök odlas också med fördel från frö och då finns många fler sorter att välja mellan.


Fröså matlök så här
Matlökarna har en lång utvecklingstid och förkultiveras därför inomhus i mars-april. Så i fuktad såjord i odlingskrukor, minidrivhus, krukbrätten eller rootmaster. Så 2 till 4 fröer i varje kruka eller plugg. Täck sådden med ventilerat plastlock eller plastpåse med hål i. Ställ sådden varmt, 20–25 grader. Håll sådden jämt fuktig.

När groddplantorna kommit upp ställs sådden ljust och svalt, ca 15 grader. Använd tillskottsbelysning vid tidig sådd. Ett tips för stadigare plantor är att klippa av en bit av blasten när den vuxit någon decimeter. Klippet används som frisk och god krydda.

Plantera ut lökplantorna på friland i soligt läge när jorden värmts upp och risken för nattfrost är över. Jorden förbereds genom grundgödsling med kompost eller stallgödsel. För lämpligt avstånd mellan plantor och rader är det bästa att läsa på fröpåsen för varje enskild sort.

Matlökarna är inte så krävande vad gäller näring utan en bra grundgödsling på våren brukar räcka hela säsongen. Skulle tillväxten kännas trög kan du vattengödsla någon gång då och då.


Varför bör lök skifta växtplats?

Vid odling av lök ges ofta rådet att inte välja samma plats för lökodlingen varje sommar. Detta beror på att lök kan drabbas av en del sjukdomar och svampangrepp som motverkas bäst genom att odlingen flyttas så att angreppen inte får fäste.


Skörda och lagra matlök
När blasten på matlök vissnar är det ett tecken på att löken har gått i vila. Då är det dags att skörda. Man kan skörda tidigare men då för att äta löken helt färsk eftersom lagringsdugligheten är mycket sämre vid tidig skörd. Skörda matlöken en torr och solig dag och låt den ligga och torka några dagar. Ta bort jord och torkad blast innan löken förvaras torrt i rumstemperatur. Lök ska inte förvaras i kylskåp.


Purjolök F1 'Chinook'

Odla purjolök, salladslök och piplök

I löksläktet finns förutom de lökbildande sorterna också många arter och sorter som vi odlar för att äta delarna ovan jord. Purjolök, Allium ampeloprasum, salladslök och piplök, Allium fistulosum, är suveräna grödor att odla från frö. Purjolök har ingen lök alls medan vissa sorter av salladslök och piplök har en liten lökbildning vid basen. Piplök är en flerårig lök med ihåliga stjälkar, precis som gräslök fast mycket större. Det finns en ettårig sort av piplök, ’Evergreen’ som också kallas salladspurjo.


Fröså purjolök och salladslök så här
Purjolök och salladslök kan sås direkt på friland när jorden är uppvärmd men det är en stor fördel att förkultivera. Så inomhus i mars-april. Bredså gärna i brätten men i små krukor eller i rootmaster går också utmärkt. Vid bredsådd är 2 till 5 cm mellan fröerna lagom och i krukor kan ett par fröer sås i varje. Så i fuktad såjord Täck sådden med ventilerat plastlock eller plastpåse med hål i. Ställ sådden varmt, 20–25 grader. Håll sådden jämt fuktig.

När groddplantorna kommit upp ställs sådden ljust och svalt, ca 15 grader. Använd tillskottsbelysning vid tidig sådd.

Plantera ut lökplantorna på friland i soligt läge när jorden värmts upp och risken för nattfrost är över. Jorden förbereds genom grundgödsling med kompost eller stallgödsel. För lämpligt avstånd mellan plantor och rader är det bästa att läsa på fröpåsen för varje enskild sort.

Vid direktsådd utomhus när jorden är uppvärmd förbereds jorden på samma sätt och vattnas före sådd. Följ anvisning för varje enskild sort vad gäller plant- och radavstånd. Håll sådden jämt fuktig.

Purjolök och salladslök är näringskrävande. Gödsla regelbundet hela säsongen med flytande näring när du vattnar eller med kompost, höns- eller stallgödsel.


Fröså piplök så här

Den ettåriga piplöken ’Evergreen’ kan förkultiveras eller direktsås och odlas precis som purjolök och salladslök. ’Evergreen’ är mycket snabbväxande så den kan sås i ett par tre omgångar under säsongen.

Flerårig piplök förkultiveras inomhus i januari-maj i små krukor. Täck sådden med ett tunt lager grus eller perlit. Om fröerna inte har grott inom en månad placeras sådden i kylskåp ca en månad. Därefter placeras krukorna i skuggigt läge utomhus. Flerårig piplök kan också sås för uppdrivning på hösten och ställas utomhus i krukor i skuggigt. Ställ gärna krukorna i en skyddande bädd av sand eller grus. Där står de hela vintern och våren för utplantering på friland när värmen kommer.

För att få mjälla, vita halsar på purjolök och salladslök kupas plantorna när de börjar växa till sig.


Skörda och lagra purjolök, salladslök och piplök
De löksorter som bildar kraftig blast ovan jord, och som inte har en lök i jorden som kan bli skadad när fukten och kylan kommer på hösten, lagras bäst på plats i kökslandet. Ettårig piplök och salladslök kan skördas från juli, purjolöken från augusti/september och sedan skördar du efterhand ända tills marken fryser. Flerårig piplök skördas under högsommaren.


Kinesisk Gräslök

Odla gräslök

Vanlig gräslök, Allium schoenoprasum, och kinesisk gräslök, Allium tuberosum, är fleråriga kryddörter som kan odlas i kökslandet, i kryddträdgården, i perennrabatten eller i krukor på altan och balkong. De trivs på i soligt läge och har inget större anspråk på jorden mer än att den ska vara grundgödslad och väldränerad.


Fröså gräslök så här
Förkultivera gräslök inomhus i mars- april eller så direkt på friland från att jorden är uppvärmd till augusti. Så i krukor eller brätten tätt i tuvor med ca 20–30 cm avstånd. Vid förkultivering planteras plantorna ut när frostrisken är över. Gräslök kan också sås på hösten för tidig skörd året efter.

Kinesisk gräslök kan gärna täckas första vintern.

Gräslök och kinesisk gräslök skördas kontinuerligt under säsongen och växer tillbaka efterhand.

Odla ramslök och vitlök

Ramslök är en vårprimör vars välsmakande blad kan skördas från det att de första bladen tittar upp i mars tills växten drar sig tillbaka i juni. Ramslök är flerårig och frösås på samma sätt som flerårig piplök.

Vitlök odlas lättats med sättlök som köps i trädgårdshandeln. Sätt lökarna i käksland, kruka eller rabatt under sensommar eller tidig höst för skörd nästa sommar.

Odla dekorativ lök i rabatt och kruka

De arter i löksläktet som odlas för sin skönhets skull sätts som lökar under hösten för blomning nästa säsong. De kan också odlas från frö genom förkultivering inomhus på våren. Frösådda blommande allium blommar året efter sådd.

Löksläktet är fantastiskt

Löksläktet, Allium, bjuder på en makalös variation i arter och sorter. Vare sig vi odlar dem i kökslandet, rabatten eller krukor, för att äta eller bara beskåda, är löken en klippa i trädgården. Prova dig fram och njut av rika skördar, vacker blomning och fantastiska smaker. Läs mer om löksläktet, Allium, i Det fantastiska löksläktet.

Lökväxter för köksträdgården

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Symfoni av färg och liv

Aubrietia 'Cascade Blue' lever upp till sitt namn med sällsam skönhet, där täta tuvor av intensivt blåvioletta blommor år efter år skapar ett kaskadlikt vattenfall av färg över stenpartier och murar. Denna lågväxande juvel är mer än bara en marktäckare; när våren sveper in förvandlar den trädgården till ett levande hav av färger, en fest för både ögat och för trädgårdens surrande pollinatörer. Uppkallad efter den franske konstnären Claude Aubriet bär 'Cascade Blue' hans namn med värdighet – likt en levande målning sträcker den ut sig som blommande penseldrag över trädgården. Plantera i grupp för att skapa en dramatisk effekt och låt den förvandla även de mest anspråkslösa ytor till ett levande konstverk, där varje blomma bidrar till en symfoni av färg och liv.

Läs mer
Trädgårdens pärla

Likt små berg reser sig ‘Mountain Lady’ ståtligt i rabatt och gräsmatta. De små, runda blommorna bildar täta klasar i toppen av stjälken, med en himmelsblå bas som övergår till en snövit topp. Pärlhyacint har sitt ursprung i Mellanöstern och sydöstra Europa, där den växer vilt på bergssluttningar och ängar. I trädgårdar har den odlats sedan 1500-talet och ofta representerat förnyelse och hopp. 'Mountain Lady' är fin att plantera i grupper för att skapa en effektfull färgklick, eller att kombinera med andra vårblommande lökar. Vare sig den får pryda en solig rabatt eller en kruka på terrassen, kommer den att bjuda på en långvarig och hänförande blomning – en riktig pärla värd att vänta på.

Läs mer
Kulinarisk elegans

Denna alldeles utsökta böna bjuder på långa, smäckra baljor i lysande purpurröd färg. Störpurpurböna 'Carminat' är omtalad för sin mjälla konsistens och fantastiska smak, med en lätt nötig ton. Det unika utseendet är iögonfallande såväl i odlingen som på tallriken. 'Carminat' skänker alltid elegans och en kulinarisk upplevelse till maträtter – om den så finns i salladen, soppan eller som tillbehör. Låt den vackra störpurpurbönan slingra sig upp i en spaljé eller längs en stör och se fram emot högsommarens och höstens skörd av mängder med läckra, helt trådfria baljor.

Läs mer
Glamorös blåklint

Gammaldags blåklint minner om barndomens somrar då solen alltid sken från en klarblå himmel som gick ton i ton med klinten på ängen. Men denna rara blomma slår ut i många fler färger än så – alla lika vackra. Blåklint 'Red Boy' för in glamour i sommarromantiken med skimrande hallonrosa, fluffiga blommor. De ser ut att sända ett kaxigt budskap om att våga ta ut svängarna och överraska betraktaren. I vimlet på en klassisk sommaräng är ’Red Boy’ en självklar lagspelare men blomman kan också sprida elegans i sommarrabatten. Som snitt är klinten ett fint inslag i en blandad, färsk bukett eller som helt ett fång att ta in och torka till vintern.

Läs mer

Artiklar

Duka till fest med grönsaker

Låt grönsaker ta hedersplatsen på middagsbordet och skapa en praktisk, hållbar och inte minst vacker dukning som lyfter fram det bästa naturen har att erbjuda.

Läs mer
Odla tomater som ett proffs – 5 tips för en riklig skörd

Är du sugen på att odla egna tomater men känner dig osäker på hur du ska lyckas? Lugn, det är enklare än du tror! Med rätt kunskap och några enkla knep kan du njuta av saftiga, solmogna godingar hela sommaren.

Läs mer
Odla gurka inomhus

En spännande trend är att odla ätbart inomhus stora delar av året. Här berättar vi om hur du kan skapa grönskande gurkgardiner och skörda saftiga frukter från dina fönsterbrädor.

Läs mer
Så här odlar du majs

Det är enkelt och roligt att odla majs. Växtkraften är enorm och ditt köksland får en exotiskt lummig känsla. Här kan du läsa om odling av majs, från förodlingen under våren till utplantering, odling och skörd.

Läs mer
2025-04-01
Snabb leverans,  nöjd kund
- Iréne P
2025-03-28
Roligt utbud och snabb leverans. Dock en smula dyra fröer. 
- Maria H
2025-03-27
Jag missade att uppdatera min adress så min order returnerades. Kundtjänst mailade mig och löste allt utan krångel: trevlig och smidig kontakt. Kommer med 100% säkerhet beställa fler gånger från Impecta.
- Emilie E
2025-03-26
Tack för en snabb och tydlig leverans! 🙏
- Monica B
2025-03-24
Snabb affär. Mycket nöjd.👍❤️❤️
- Ann-Christine S
2025-03-23
Snabba leveranser och mycket bra kvalitet på fröna. Det spirar för fullt i groddarna.
- Gunvi F
2025-03-22
Stort utbud och snabb service
- Anette W
2025-03-21
Stort utbud med bra information om allt. Toppen.
- Marie F
2025-03-20
Det hade blivit fem stjärnor om leveranserna varit något lite snabbare. "Innerpåsar" för väldigt små påsar finns också i bättre varianter från andra leverantörer - Impectas i plast/papper är inte helt optimala i hanteringen.
- Monika S
2025-03-20
Stort och roligt utbud.
- Åsa B
2025-03-20
Kvalitet🌟Närhet. Tydlighet. Omtanke och plus för rabatter ! Både i trädgården och plånboken. 🌞
- Carina N
2025-03-19
Alltid varit nöjd med det jag handlat från er. Snabb leverans och bra varor!
- Anne N
2025-03-19
Snabb leverans bra fröer
- Birgitta P
2025-03-19
Bra utbud o snabb leverans 
- Gunnel B
2025-03-19
Bra leverans o inget att klaga på 👌
- Åselill G
2025-03-18
Alltid nöjd med deras fröer
- Tina W
2025-03-18
Bra varor. Kvannefröna är så goda att äta
- Susanne T
2025-03-18
Dyra fröer, i vissa påsar väldigt få fröer.  Stort urval. 
- Inger M
2025-03-18
Snabb service med mycket att välja på❤️
- Ann-Christine L