Odla supernyttig spenat
Spenat, Spinacia oleracea, är en ettårig gröda som började odlas i Persien för över 2000 år sedan. Man upptäckte snabbt hur lättodlad den var och förstod vilken fantastisk tillgång till kosten den är eftersom den kan ätas både färsk och tillagad och visade sig vara så hälsosam.
Hur man odlar spenat
- Så i krukor och kärl, i odlingslådor och direkt på friland.
- Jorden bör vara lucker och näringsrik.
- Så i omgångar under vår, sensommar och tidig höst.
- Sprid fröerna i rader, sicksackmönster eller bredså över en större yta.
- Skörda bladen så snart de vuxit till sig genom att nypa av de nedersta bladen först.
- Täck med fiberduk som skydd mot kyla, stark sol och blåst.
Spenat bör inte odlas för varmt
Odlingen av spenat spred sig över världen och inte minst i norra Europa blev den mycket populär. Dock stannade världsturnén upp när odlingen av spenat nådde de delar av världen med tropiskt klimat. Där visade det sig att spenaten växte upp och tämligen omgående gick i blom, med försämrad kvalitet och smak på bladen som följd.
Denna erfarenhet har många av dagens odlare av spenat här hemma också fått. När dagarna blir långa och varma drar spenaten i väg och börjar blomma, eller går i stock som vi också säger. Bladen slutar växa och de blad som redan finns kan få en tråkig beska i smaken. Det som sker är att värmen och ljuset stressar spenaten att snabbt sätta frön – den tror helt enkelt att tiden är på väg att rinna ut för säsongen och ska den hinna fortplanta sig så måste det ske snabbt.
Odla spenat vår och sensommar
Som för all odling är det bästa att anpassa sig efter de förutsättningar som grödan önskar, då blir glädjen och skörden så mycket större. Spenat utvecklas optimalt om den odlas tidigt och sent på säsongen, med ett uppehåll under högsommaren. Spenat växer så pass snabbt att du kommer få flera omgångar skörd att njuta av trots odlingsuppehållet. Under hösten är det viktigt att spenaten hinner växa upp innan det blir för kallt – kyla och mörker gör att tillväxten avstannar. Men har den bara vuxit till sig klarar bladen köld utmärkt och kan skördas riktigt länge. En stor fördel med att spenaten odlas bäst under svalare perioder är att den sällan angrips av skadedjur, eftersom de helt enkelt inte är så aktiva under dessa perioder.
Ett roligt sätt att odla spenat är att så frön när det har frusit. Fröna ligger då i vila under vintern för att gro tidigt på våren och ge en riktigt arla primör att njuta av innan första vårsådden är igång.
Så här sår och skördar du spenat
Spenat är en mycket följsam gröda att arbeta med. Den går utmärkt att så i krukor och kärl, i odlingslådor och direkt på friland. Jorden bör vara lucker och näringsrik. Så i omgångar under vår, sensommar och tidig höst och sprid fröna i rader, sicksackmönster eller bredså över en större yta. Skörda de spröda, välsmakande bladen så snart de vuxit till sig genom att nypa av de nedersta bladen först.
Såväl under vår som höst är det bra att täcka sådd och odling av spenat med fiberduk som skydd mot kyla, stark sol och blåst.
Spenat kan njutas färsk, stekt, ångad, wokad och stuvad och den går utmärkt att frysa.
Många grödor bär namnet spenat
Spenatens popularitet och omtalade nyttighet har gjort att många grödor fått bära namnet spenat, fast de inte tillhör spenatsläktet, exempelvis Nyzeeländsk Spenat, Tetragonia tetragonoides, Malabarspenat ’Rubra’, Basella alba och Komatsuna Senapsspenat, Brassica rapa var. periviridis. De är alla lättodlade, nyttiga bladgrönsaker som med fördel kan ersätta spenaten för sådd på försommaren och skörd under högsommaren.