Årets medvetna julklapp i 5 nya paket
Kan jag odla melon?

Kan jag odla melon?

Frukt som gärna tituleras med "solmogen" kan få oss nordbor att tappa modet. Kan jag verkligen odla sådant som behöver massor med sol för att smaka som bäst - som melon till exempel? Ja, det kan du, och det är väldigt roligt. Du ska bara tänka på att välja bra sorter för vårt klimat och odla på rätt plats.

Odla melon så här

  1. Förkultivera fröerna inomhus på våren.
  2. Plantera ut när luften värmts upp och det inte finns risk för frost.
  3. Plantera i näringsrik jord i växthus eller på skyddad plats utomhus.
  4. Plantera på friland, i odlingslådor eller stora krukor.
  5. Skörda melon när den doftar sött och stjälken spricker vid fästet.

Bland de meloner vi odlar finns två grupper: sockermeloner och vattenmeloner. De tillhör alla familjen gurkväxter, Cucurbitaceae, men sällar sig till två olika släkten. Sockermeloner, Cucumis melo, ingår i gurksläktet, Cucumis, medan vattenmeloner, Citrullus lanatus, ingår i vattenmelonsläktet, Citrullus. Bland meloner finns mängder av underarter, arter och sorter.

Meloner har odlats i tusentals år och ursprunget är troligtvis Asiens varmare delar, varifrån de sedan har spridits över världen. Fynd av vattenmelonkärnor har gjorts i Tutankhamuns grav i Egypten och i romarrikets konst finns meloner avbildade.


Söta sockermeloner

Ett kännetecken på sockermeloner, Cucumis melo, är att kärnorna är samlade i ett hålrum i mitten av frukten. Ett annat är doften och smaken hos den mogna frukten som är söt och honungslen. De sockermeloner vi odlar eller köper i fruktdisken delas in i tre huvudgrupper.

Cantaloupemelon har vackert nät- eller randmönstrade skal, ofta gröna i botten. Frukterna är ganska små och runda och fruktköttet lysande orange eller ljusgrönt.

Nätmeloner har, som namnet avslöjar, också nätmönstrade, ofta något skrovliga skal. Formen på frukten är klotrund till oval och fruktköttet är gulorange. Till nätmelonerna räknas också galiameloner.

Honungsmelon har ett blankt, slätt skal med fina längsgående skåror. Fruktköttet är ljust i gröna eller gula nyanser och formen på frukten rund eller något oval.

Vid sidan av cantaloupe-, nät- och honungsmeloner finns många andra spännande arter och sorter. Mangomelon ’Queen Anne’s Pocket Melon’, även kallad parfymmelon, är en ljuvligt doftande kulturarvssort från 1700-talet. Frukterna är små, endast 50 gram, och gulstrimmiga på gyllenorange botten. Gurkmelon 'Carosello' är en äldre gurksort som liknar någonting mellan gurka och melon. Den tillhör melonsläktet. Frukterna är ovala, ca 15 cm långa, först gröna men övergår i gult vid full mognad. Smaken är frisk och god och liknar mest melon.


Vattenmelon 'Charleston Gray'

Saftiga vattenmeloner

Vattenmelonerna, Citrullus lanatus, har sina kärnor utspridda i fruktköttet. Nuförtiden finns också många kärnfria sorter. Skalet är grönt med mörkare gröna strimmor. Vattenmelon har ett saftigt mycket uppfriskande fruktkött som klassiskt är rött, men det finns även gula sorter. När vi odlar vattenmelon i vårt klimat kan vi inte förvänta oss att få lika stora frukter som de vi läskat oss med under resor söderut, men smaken kan bli lika söt och saftig.


Så och odla melon så här

För att hinna växa till sig, producera blommor och bilda söta, saftiga frukter i vårt klimat förkultiveras melonfröer inomhus under våren. Det är ingen idé att börja så tidigt på året. Fröerna gror snabbt och fröplantorna drar iväg i en hejdundrande fart. Eftersom det behöver bli ordentligt varmt ute innan melonerna planteras på sin växtplats har du ingen glädje av att odlingen inomhus växer till sig för tidigt.

Så melonfröerna i små krukor med fuktad såjord och ställ varmt, runt 25 grader, när fröerna ska gro. Använd gärna en värmematta eller placera sådden på ett golv med golvvärme. Täck sådden med ventilerat plastlock eller plastpåse med hål i. Håll sådden fuktig. När en groddplanta tittar upp placeras krukorna ljust och svalt.

När fröplantorna har utvecklat sina första karaktärsblad omskolas de i större krukor med bra planteringsjord. Före utplantering vänjer du plantorna vid utomhusvistelsen genom att ställa ut krukorna en stund varje dag. Vänta med utplanteringen tills det är stabil värme ute och ingen risk för frostnätter. Plantera melonerna soligt i växthus eller drivbänkar eller på en skyddad plats i krukor, odlingslådor eller på friland. Täck sådden med fiberduk i början för att hålla kvar värmen och skydda de unga plantorna mot kyliga vindar.

Melon slukar näring. Grundgödsla jorden där plantorna ska växa med kompost och stallgödsel. Under säsongen är det bra att täckodla kring melonerna genom att strö ett lager gräsklipp, halm och annat organiskt material på marken.


Gör eget gödselvatten till melonerna

Nässelvatten: Lägg några rejäla nävar nässlor i en hink med vatten. Täck hinken med en planka eller annat lock. Låt blandningen stå ett par dagar. Rör om då och då. Sila av nässlorna och späd sedan nässelsörjan med vatten tills färgen på vattnet blir tefärgat. Vattna. Hönsgödsel: Blanda ut några nävar hönsgödsel i en hink med vatten. Efter någon dag silas vätskan och späds med vatten tills den har färgen av te. Vattna.


Beskär och gallra melon

Det är roligt att se melonerna växa – kraften i plantorna är fantastisk. När blommor har börjat bildas är det bra att beskära rankorna för att minska bladtillväxten så att energin från rötterna i huvudsak går till att producera söta och saftiga meloner.


Gör så här:

  1. Knipsa av de första sidoskotten som kommit längs ner på plantan.
  2. Beskär övriga sidoskott genom att toppa dem efter tre blad. Sitter där en blomma så var försiktig så att den inte skadas.
  3. Se över rankorna då och då och beskär nya sidoskott.

Mangomelon 'Queen Anne's Pocket Melon'

Hjälp till med pollineringen

Meloner behöver hjälp med pollineringen. Doppa med en pensel i mitten av en hanblomma och doppa samma pensel i mitten av en honblomma. Honblommorna känns igen på att de har en liten knöl, som är början till frukten, bakom blomman.


När melonerna har börjat växa till sig är det dags att gallra så att endast två meloner återstår per planta. Det känns tufft men i vårt klimat får vi acceptera en liten men naggande god skörd. Det är så roligt att odla meloner så det brukar lösa sig genom att du gärna sår många plantor.


När är en melon mogen?

Under sensommar mognar melonerna så sakteliga och det är lätt att bli otålig. Finns det små trädgårdsmästare i familjen kan de ha svårt att hålla fingrarna borta. Du vet att melonen är mogen när den doftar sött och gott och när stjälken spricker och lätt lossnar vid fruktfästet. Plocka och njut.

När alla meloner är skördade kan du låta blasten ligga kvar på jorden och förmultna till nästa säsong.


Solmogna egenodlade meloner

Det går alltså alldeles utmärkt att odla meloner på våra breddgrader. Du får inte lika stor skörd som i varmare länder och du behöver tänka på att odla på en skyddad plats dit solens strålar når så många timmar som möjligt. I gengäld får du plantor med en makalös växtkraft och när det är dags att skörda njuter du kanske ett litet snäpp extra av de söta frukterna för att det känns lyxigt exotiskt.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Symfoni av färg och liv

Aubrietia 'Cascade Blue' lever upp till sitt namn med sällsam skönhet, där täta tuvor av intensivt blåvioletta blommor år efter år skapar ett kaskadlikt vattenfall av färg över stenpartier och murar. Denna lågväxande juvel är mer än bara en marktäckare; när våren sveper in förvandlar den trädgården till ett levande hav av färger, en fest för både ögat och för trädgårdens surrande pollinatörer. Uppkallad efter den franske konstnären Claude Aubriet bär 'Cascade Blue' hans namn med värdighet – likt en levande målning sträcker den ut sig som blommande penseldrag över trädgården. Plantera i grupp för att skapa en dramatisk effekt och låt den förvandla även de mest anspråkslösa ytor till ett levande konstverk, där varje blomma bidrar till en symfoni av färg och liv.

Läs mer
Trädgårdens pärla

Likt små berg reser sig ‘Mountain Lady’ ståtligt i rabatt och gräsmatta. De små, runda blommorna bildar täta klasar i toppen av stjälken, med en himmelsblå bas som övergår till en snövit topp. Pärlhyacint har sitt ursprung i Mellanöstern och sydöstra Europa, där den växer vilt på bergssluttningar och ängar. I trädgårdar har den odlats sedan 1500-talet och ofta representerat förnyelse och hopp. 'Mountain Lady' är fin att plantera i grupper för att skapa en effektfull färgklick, eller att kombinera med andra vårblommande lökar. Vare sig den får pryda en solig rabatt eller en kruka på terrassen, kommer den att bjuda på en långvarig och hänförande blomning – en riktig pärla värd att vänta på.

Läs mer
Kulinarisk elegans

Denna alldeles utsökta böna bjuder på långa, smäckra baljor i lysande purpurröd färg. Störpurpurböna 'Carminat' är omtalad för sin mjälla konsistens och fantastiska smak, med en lätt nötig ton. Det unika utseendet är iögonfallande såväl i odlingen som på tallriken. 'Carminat' skänker alltid elegans och en kulinarisk upplevelse till maträtter – om den så finns i salladen, soppan eller som tillbehör. Låt den vackra störpurpurbönan slingra sig upp i en spaljé eller längs en stör och se fram emot högsommarens och höstens skörd av mängder med läckra, helt trådfria baljor.

Läs mer
Glamorös blåklint

Gammaldags blåklint minner om barndomens somrar då solen alltid sken från en klarblå himmel som gick ton i ton med klinten på ängen. Men denna rara blomma slår ut i många fler färger än så – alla lika vackra. Blåklint 'Red Boy' för in glamour i sommarromantiken med skimrande hallonrosa, fluffiga blommor. De ser ut att sända ett kaxigt budskap om att våga ta ut svängarna och överraska betraktaren. I vimlet på en klassisk sommaräng är ’Red Boy’ en självklar lagspelare men blomman kan också sprida elegans i sommarrabatten. Som snitt är klinten ett fint inslag i en blandad, färsk bukett eller som helt ett fång att ta in och torka till vintern.

Läs mer
4.7/5 (14925)
2024-11-20
Alltid snabb och korrekt leverans. Stort sortiment av blommor och grönsaker. Har köpt hundratals fröpåsar från Impecta. Endast en gång var det för få frön i  en påse men jag fick genast en ny påse.
- Gustav J
2024-11-20
Bra grobarhet, snabba leveranser 
- Anne S
2024-11-19
Mycket bra fröer som tar sig bra.
- Jörgen L
2024-11-19
Handlat i många år och har aldrig varit besviken. Och adventskalendern är bara wow.
- Inger K
2024-11-19
Bra service Hoppas att lökarna tar sig
- Anders A
2024-11-19
Snabb leverans.
- Charlotte N
2024-11-19
Jag är jättenöjd m d fröerna. Snabb keverans
- Gisela D
2024-11-19
Ett imponerande stort sortiment och god service (men ibland lite väl hög prisnivå...)
- Lars-Olof S
2024-11-19
Snabb leverans, och ett stort urval av fröer 👍
- Sybille A
2024-11-18
Spännande utbud
- Ester R
2024-11-18
Fina lökar o fröer med snabb leverans 
- Jenny B
2024-11-18
Lätt att beställa. Snabb leverans. 
- Birgitta L
2024-11-18
Snabb och bra leverans
- Sara M
2024-11-18
Nöjd, bra priser, fina produkter ☺️
- Filippa J
2024-11-18
Alltid nöjd med era produkter och julkalendern var riktigt fin. Har dock inte tittat vad som finns i de olika luckorna. 
- Camilla E
2024-11-18
Snabbt rätt och lätt!!
- Arne J
2024-11-18
Jättebra utbud och service!
- Anna D
2024-11-18
bra urval, bra kvalitet
- Anette W
2024-11-18
Bra service och snabb leverans
- Katarina J
2024-11-18
Snabbt och  en jätte fint  förpackning. !
- Lena M
Are you in the right place?
Continue to impecta.se