Odla för en lång säsong
Odling från vår till höst
- Vårblommande lök
- Tidiga perenner
- Primörer
- Odla hela sommaren
- Höstens fägring och skörd
Våra odlarvänner bor i olika klimatzoner och odlar under olika förutsättningar. Längden på växtsäsongen skiftar och väder- och ljusförhållanden bjuder på olika utmaningar. Tipsen i den här artikeln är för alla men det är viktigt att tänka på att anpassa dig efter de förhållanden som råder på odlingsplatsen.
Växtval, jord och skötsel
Grundläggande för allt du gör i trädgården och dina odlingar är att välja rätt växter till rätt plats, att ta hand om din jord och att sköta om växterna. En växt som trivs och mår bra utvecklas som allra bäst och säsongen utnyttjas till fullo. En växt som inte trivs växer långsamt, blommar dåligt, ger lite frukt och tappar snabbt energi under säsongens gång. En svag växt drabbas dessutom lättare av sjukdomar och skadedjur än en växt som är stark.
Det finns mycket bra läsning här på Jordnära som berättar hur du ska tänka och göra kring växtval, jord och skötsel.
Några tips:
- Den goda vårjorden »
- Täckodla så här »
- Rätt växt på rätt plats »
- Ohyra och sjukdomar - skydda dina växter »
- 5 tips mot ogräs »
Förutom att göra rätt växtval, ta hand om jorden och sköta om trädgården finns lite andra handfasta råd om hur du gör växtsäsongen så lång som möjligt.
Plantera vårblommande lökar − insekternas frukost
I de södra regionerna tittar de första vårblommande lökarna upp redan i slutet av januari. Vintergäcken lurar årstiden med sina klargula små blommor. Någon månad senare slår krokusen ut sina pollenfyllda blommor och lockar årets tidigaste insekter till en välbehövlig frukost.
Alla vårblommande lökar − krokus, pärlhyacinter, vårstjärnor, narcisser, tulpaner, snödroppar och många fler − är en mycket enkel väg till tidig fägring i trädgård, koloni, balkong och på bakgården i stan.
Förodla grönsaker, sommarblommor och perenner
I vårt nordliga klimat är växtsäsongen relativt kort. Genom att förodla en del sorter av sommarblommor, perenner och grönsaker inomhus under vinter och vår förlänger du säsongen. Fröerna gror och små plantor växer till sig inomhus innan det är dags att starta säsongen utomhus. Förodlingen ger längre blomning och tidigare skördar jämfört men om du sår fröerna direkt utomhus på våren.
Läs mer om de tidiga sådderna i Förodling förlänger säsongen.
Plantera perenner som blommar tidigt
Vårens allra första perenner blommar tidigt och lyser upp när naturens grönska ännu är blygsam. Plantera dem i grupper i perennrabatten, gärna tillsammans med vårblommande lök som bommar samtidigt. När vårblomningen är över drar de tidiga perennerna sig tillbaka och ger plats för perenner som blommar under sommar och höst.
Tips på perenner som blommar tidigt:
Lungört, Pulmonaria, tovsippa, Adonis vernalis, tusensköna, Bellis perennis, kaukasisk förgätmigej, Brunnera macrophylla, ormöga, Omphalodes verna, jordviva, Primula vulgaris och spetsmössa, Tiarella cordifolia.
Plantera perenner som blommar länge på hösten
Det är lätt att glömma höstens färgsprakande blomning när vi planerar perennrabatten. Det finns många perenner som blommar ända tills trädgården börjar gå i vintervila. Förläng säsongen genom att plantera höstblommande perenner.
Tips på perenner som blommar på hösten:
Höstanemon, Anemone, flox, Phlox paniculata, kärleksört, Hylotelephium, aster, Aster, stormhatt, Aconitum, höstblommande klematis, Clematis, silverax, Actaea cordifolia och höstkrage, Chrysanthemum zawadskii.
Odla primörer i grönsaksland och lådor
Förläng säsongen genom att så dina första rotfrukter tidigt på säsongen. Majrovor, rädisor, sommarmorötter, rödbetor, sallat och örter bjuder på söta och milda smaker när de skördas som primörer i början av sommaren. Läs mer om sådd av primörer i Tidig skörd av rotfrukter och Odla ätbart i pallkrage.
Odla hela sommaren
Under sommaren går natur och trädgård in i en mättad fas. Träd och många buskar har blommat över och vårens fräschör övergår i mörkare grönt. I krukor och rabatter prunkar däremot sommarblommor och perenner för fullt. Nu är det också dags att börja skörda en del grönsaker. När tomma ytor uppstår i grönsaksland och odlingslådor kan du så nytt som kommer vara klart att skördas under hösten. Du kan också så en del ettåriga blommor på sommaren som kommer lysa upp i trädgården i höst. Läs här på Jordnära om sommarens sådder som förlänger din odlingssäsong i Vad kan jag så i juli?
Så sent på hösten
Sen höst börjar trädgården förbereda för vintervilan. Det är då du kan pyssla med de roliga, sena höstsådderna. Fröer av sommarblommor och grönsaker som sås sen höst eller tidig vinter vilar i den kalla jorden och gror inte förrän till våren. Fördelarna med de sena sådderna är att du sparar tid under det intensiva vårbruket, du får tidigare skördar och förlänger tiden då du kan njuta av trädgårdssysslorna. Läs mer om hur du gör i Sen höstsådd av blommor och grönsaker.
Vinterodla med belysning
När ljuset drar sig tillbaka och naturen går i vintervila tar odlingssäsongen utomhus en paus. Om du önskar fortsätta att så och skörda ätbart är nyttiga, gröna blad och sallat utmärkta för odling inomhus under hela vintern. Läs mer i Vinterodla med belysning.
Vintervilan från trädgårdens sysslor kan vara ganska skön, både för kropp och odlarsjäl. Om du har planterat vårblommande lök under hösten är vårvinterns blomning dessutom inte långt borta.
Lycka till med dina odlingar
Katarina Kihlberg
Impecta Fröhandel