Täckodla så här
Varför är täckodling bra?
- Jordens mullhalt ökar.
- Jorden hålls fuktig.
- Ogräset minskar.
Kom igång med täckodling
För att komma igång med täckodling gäller det att ta tillvara organiskt material i trädgården. Täcket kan bestå av exempelvis löv, gräsklipp, skörderester, bark, kvistar och gröna örter från trädgården. Har du tillgång till halm eller tång är det också bra material att täcka med.
Täck jorden runt växterna i rabatten och mellan raderna i kökslandet. Lägg ett luftigt lager på ca 30 cm. Fyll på efterhand som täcket sjunker.
När du skördar i grönsakslandet under hösten kan du efterhand täcka all bar mark inför vintern. Passa då på att använda blast, stjälkar och annat som finns kvar efter skörden. När du ska så i grönsakslandet igen till våren krattar du bort täcket så att jorden kan värmas upp. Bearbeta jorden och så dina grödor. När groddplantorna har kommit upp en bit täcker du åter marken mellan raderna av grödor.
Skapa lucker och näringsrik jord
När du täcker dina odlingar med organiskt material startar en intensiv aktivitet i jorden. För mikroorganismer, som svampar och bakterier, och småkryp, som daggmask och gråsuggor, är det bästa tänkbara föda som har serverats. Nedbrytningsprocessen som startar omvandlar det organiska materialet till mull full av näring. När smådjuren kryper omkring i jorden bildas luftiga gångar som gör jorden lucker och väldränerad. Ju färskare material du täcker odlingarna med desto mer näring kommer det att finnas i mullen.
Bli av med ogräset
Täckodling har den fantastiska fördelen att mängden ogräs minskar och med tiden till och med kan hållas borta helt. När ogräsfröer som sprids för vinden landar på det tjocka täcket har de mycket svårare att gro än om marken hade legat bar. Rotogräs som är etablerat i marken tappar kraft när det ska igenom täckodlingen för att komma upp i ljuset.
Täckodling minskar behovet av bevattning
När du täcker dina odlingar med halm, gräsklipp, löv, kvistar och annat organiskt material behöver du inte vattna lika ofta. Fukten stannar kvar längre i marken eftersom avdunstningen minskar och dessutom tillförs fukt via täckningen.
Täckodla luftigt
När du täckodlar är det bra att lägga ett rejält lager med organiskt material, men inte för kompakt. Om du använder exempelvis högar med höstlöv kan du köra över dem en gång med gräsklipparen för att lätta upp täcket.
Täckodling är bra för alla jordar
Vare sig du har en lätt sandjord, tung lerjord eller något mitt emellan så förbättrar täckodlingen jorden. I sandjorden ökas mullhalten vilket gör att näring och vatten binds lättare. En kompakt lerjord luckras upp vilket gör att rötterna har lättare att ta sig fram och odlaren får lättare att gräva.
Det bästa med täckodling är att du använder material som redan finns i din trädgård för att förbättra din jord. Jordens blir lucker, mullrik och full av liv på ett helt naturligt sätt.