Odla med belysning
Då behöver växterna extra belysning
- När sallat och kryddväxter odlas året runt.
- När plantor blir långa och rangliga.
- Vid förodling inomhus tidigt på säsongen.
- När vi vill hålla liv i köpta kryddväxter på vintern.
- När känsliga växter ska övervintras inomhus.
Växter är beroende av fotosyntesen för sin överlevnad och fotosyntesen är i sin tur helt beroende av ljus. När det naturliga ljuset drar sig tillbaka under hösten behöver vi hitta andra lösningar för odling. Det finns flera olika ljuskällor som kan användas för växtbelysning inomhus: vanliga lysrör, kompaktlysrör, lysrör för växtbelysning och LED-belysning (Light Emitting Diods). Används lysrör ska de vara så kallade fullfärgslysrör, eftersom dessa innehåller hela ljusspektret. LED-belysning har fördelen att de kan designas så att de avger olika kombinationer av vitt, blått och rött ljus. I valet mellan ett fullfärgslysrör och LED är lysrör billigare och väl beprövat, medan LED är dyrare att köpa men använder mindre antal watt, har lång livslängd och är mer skräddarsytt för växterna.
Därför är bladen gröna
Växter använder framförallt solljusets röda och blå spektra vid sin fotosyntes. I processen absorberas blått och rött ljus av växternas klorofyll medan grönt och gult ljus i stor utsträckning reflekteras bort. Våra ögon ser det gröna ljuset som skickas iväg och därför upplever vi bladen som gröna. På hösten, när fotosyntesen avtar, absorberas inte lika mycket rött och blått ljus och därför ser vi plötsligt helt andra färger i träd och buskars blad.
Det finns många färdiga lösningar för växtbelysning och odling, både med lysrör och med LED-lampor. Impecta Fröhandel har flera varianter som är gjorda för att ha framme på köksbänken, vilket är praktiskt eftersom det blir enkelt att vattna och att skörda. Det är också roligt att på nära håll kunna följa hur plantorna utvecklar sig.
Snabbguide för odling under belysning
- Belys dina växter 14–16 timmar per dygn. Ljuset ska vara släckt minst 8 timmar. Detta gäller både för odling och övervintring.
- 20 cm är ett bra avstånd mellan växterna och ljuskällan. Lysrör riskerar att bränna plantorna om avståndet är kortare. Ju närmare avstånd desto högre ljusstyrka blir det på växten men desto mindre yta kommer att belysas.
- Färdigbyggda lösningar med LED eller lysrör är fina att ha framme på köksbänken.
- Egenbyggda lösningar med lysrör är billigast men kräver ofta ett eget utrymme.
Odla bladgrönt och kryddor med belysning
För köksodling inomhus på vintern är det trevligt att välja en snygg, färdigbyggd drivbänk med belysning som kan stå framme och ge både ljus och grönska i köket samt förstås härliga gröna, välsmakande blad att skörda hela vintern. Utan extra ljus blir plantorna långa, rangliga och bleka eftersom det naturliga ljuset som letar sig in genom fönstren är för svagt. Belysningen skapar en fungerande fotosyntes även under vintern som gör att plantorna blir låga, kompakta och frodigt gröna.
Tips!
Använd körsbärstomat- eller vindruvsaskar att odla i. De blir som pyttesmå drivbänkar med locket på.
Håll liv i kryddväxter med belysning
Kryddväxter som vi köper i livsmedelsbutiker året runt blir lätt en engångsprodukt som vissnar efter ett par skördar. Det beror mycket på att plantorna är hårt drivna i produktionen, för att växa till sig och bli säljklara snabbt, men också på att vi har för mörkt inomhus för att de ska få energi att leva vidare. Med en liten inomhusdrivbänk med belysning kan vi hålla liv i kryddväxterna längre.
Förodla frösådder med belysning
Alla som har förodlat fröer inomhus under sen vinter och tidig vår vet att det första kritiska läget är när groddplantorna har kommit upp en bit och plötsligt drar iväg på höjden och blir klena och rangliga. Detta beror på en obalans i temperatur och ljus. Temperaturen inomhus är för varm i förhållande till mängden ljus, vilket gör att plantorna växer i väg för att söka mer ljus. Med extra belysning av lysrör eller en drivbänk med LED-lampor lugnar plantorna ner sig och växer inte snabbare än att de hinner bli kompakta och stadiga på vägen.
Övervintra känsliga växter med belysning
Växter som har svårt att övervintra utomhus i vårt klimat, som citrus, oliv, oleander och fikon, kan gärna komma in och få extra belysning under vintern. Här gäller att ju varmare växterna förvaras desto mer ljus och vatten kräver de. Värmen gör nämligen att växterna tror att de är mitt i växtsäsongen och därför förväntar de sig också fullt ljus. Det bästa är att hitta en sval plats, i garage, förråd eller på en veranda, och endast ge lite extra belysning samt vatten endast då och då under vintern. Har du ingen sval plats väljer du starkare belysning och vattnar oftare.
Det är inte bara växterna som uppskattar belysning inomhus på vintern. För den som tar hjälp av växtbelysning för att odla hela året blir vintern mindre mörk och kal – att kunna skörda krispiga, små blad eller väldoftande kryddor mitt i smällkalla januari värmer både kropp och själ tills naturen åter flödar av ljus.
Läs även: 5 tips för odling inomhus, Guide till förkultivering inomhus, Tillbehör vid sådd och förkultivering.