Så blommor och grönsaker sent på hösten - så här gör du
Sen höstsådd – hur och varför?
- Så när jorden är för kall för att fröerna ska gro.
- Fröerna gror tidig vår.
- Sen höstsådd sparar tid till våren.
- Sen höstsådd ger tidig skörd av grönsaker.
- Sen höstsådd ger tidig blomning i rabatterna.
Sen höstsådd eller tidig vintersådd innebär att du sår när jorden ännu inte frusit men det har blivit för sent på säsongen för att fröerna ska gro. Precis som i naturen ligger fröerna i stället i den kalla och så småningom frusna jorden och vintervilar tills en ny säsong gryr och fröerna väljer att gro. Resultatet blir att du får en första skörd av grönsaker flera veckor tidigare än om du väntar att så till våren och sommarblommorna växer till sig tidigt och ger trädgården en arla färgprakt.
Sen höstsådd av grönsaker
För bästa resultat görs sen höstsådd av grönsaker i odlingslådor eller pallkragar. Där kan du skydda sådden mot vinterstormar, djur som sprätter i jorden och annat som gör att fröerna far iväg någon helt annanstans.
- Fyll odlingslådan med hälften kompostjord eller kogödsel och hälften bra planteringsjord.
- Så fröerna i rader enligt rekommendationer på påsen för varje enskild sort.
- Vattna sådden eller täck med snö om den har fallit där du bor.
- Märk dina sådder – vi glömmer lättare än vi tror vad som såtts.
- Täck lådan med fiberduk som släpper igenom vatten och ljus.
- Ta bort fiberduken till våren när plantorna grott och börjat växa till sig.
Sen höstsådd av grönsaker är ett suveränt komplement till vår- och sommarsådderna. Vi får en tidig skörd att njuta av samtidigt som vi hinner med vårbruket i trädgården och när jorden värms upp fram i april-maj startar säsongens sådd av grönsaker i odlingslådor eller på friland.
Bra sorter att så sent på hösten är morot, vintersallat, palsternacka, havrerot, gräslök, dill och persilja.
Sen höstsådd av sommarblommor
Eftersom blommor inte odlas för att få ut så mycket ätbar skörd som möjligt, som är fallet med grönsaker, kan vi välja att så blomfröerna på lite olika sätt. Vi vill så klart ha mycket blomning, men skulle en del fröer sprätta iväg så är det inte hela världen.
- Så på friland genom att strö ut fröerna där du vill att blommorna ska växa nästa säsong. Krafsa lätt ner fröerna i jorden.
- Så i bra planteringsjord i plastbackar eller tråg med lock som ställs ute. Till våren blir det som ett litet minidrivhus under locket. Plantera ut plantorna där de ska växa när de kommit upp en bit på våren.
- Så i bra planteringsjord i odlingslådor eller pallkragar. Täck med fiberduk. Plantera ut plantorna där de ska växa när de kommit upp en bit på våren eller låt de förgylla sin plats i lådan.
- Märk dina sådder – vi glömmer lättare än vi tror vad som såtts.
Sommarblommor, eller ettåriga blommor, som lätt frösår sig själva är också bra att så sent på hösten. Vi härmar helt enkelt naturens eget sätt att föröka sig genom att lägga fröerna i jorden inför vintern. Ringblommor, blåklint, sömntutor, och kornvallmor är bra sorter för vintersådd. Blanda gärna sorter till en härlig blomsterkompott.
Cirkeln är sluten
När vi provar på att så grönsaker och blommor sent på hösten är det ett sätt att sluta cirkeln i trädgården och odlingarna. I stället för att se hösten som ett avslut på odlingssäsongen låter vi hela året vävas samman och styras av naturens egen klocka. Höst och vinter är alltså inte slutet på trädgårdsäsongen utan bara en skön och nödvändig viloperiod innan vårbruket drar igång igen.
Vad innebär frövila
Naturen är listigt ordnad på många vis. Hos fröer finns en fiffig mekanism som kallas frövila. Den innebär att ett frö, fast det är fullt livsdugligt och förutsättningarna för att gro är utmärkta, ligger helt overksamt i jorden i väntan på en specifik startsignal. I vårt klimat är en vanlig variant av frövila att fröer som trillar till marken under hösten inte gror fast det fortfarande kan vara varmt och fuktigt i jorden. Signalen de väntar på är kyla, vilket de får under vintern. Efter en period av kyla vet de att det är dags att gro så snart förutsättningarna för att växa upp till en färdig planta är goda igen, vilket de är till våren. Frövilan hjälper alltså fröerna att gro vid rätt årstid och det är därför vi kan så sent på hösten och under vintern och lita på att fröerna vilar tills våren är här.
Olika sätt att så under höst och vinter
Vi berättar här om sen höstsådd av ett- eller tvååriga växter. Fröerna planteras så sent på säsongen att de inte kommer gro, de vilar i jorden tills värmen kommer tillbaka nästa säsong. Andra sätt att så sent på hösten eller vintern är sådden av perenner i kruka som får stå ute under vintern. Dessa frön kan hinna gro före vintern men de små perenna plantorna klarar av att stå ute i kylan. Rötterna går i vila och till våren vaknar de, plantan får en tidig start och kan så småningom planteras ut i rabatten för blomning redan första året. Det finns ytterligare ett sätt att så under hösten, nämligen för att få en extra skörd av grönsaker. Då handlar de om sådd under tidig höst av exempelvis vintersallad, rucola och rädisor som hinner växa upp och ge en bonusskörd under hösten.