Årets medvetna julklapp i 5 nya paket
Ta hand om dina odlingar

Ta hand om dina odlingar

Inför sommaren pågår en intensiv aktivitet i köksland och rabatter. Förkultiverade plantor och tidiga sådder utomhus har redan kommit en bra bit på väg medan sådderna på friland så sakteliga gror och växer upp. För dig som odlar börjar en tid av omvårdnad, tillsyn och glädje.

Vårda odlingar i rabatt och grönsaksland

  1. Förebygg och rensa ogräs
  2. Täckodla
  3. Gallra i grönsakslandet
  4. Vattna dina odlingar
  5. Gödsla dina odlingar

Förebygg och rensa ogräs

Ogräsrensning behöver inte vara ett tråkigt evighetsjobb utan kan bli ett naturligt inslag i den dagliga omvårdnaden av odlingar och rabatter. De första du bör göra är att förebygga ogräset så att den stora invasionen uteblir. Här är några tips på hur du gör:


Plantera marktäckare i rabatten

Marktäckare är låga växter som breder ut sig på marken och bildar täta mattor. Plantera marktäckande växter i rabatten mellan buskar och perenner så skapas ett vackert lägsta skikt i planteringen som håller ogräset borta och fukten i marken kvar. Exempel på marktäckande växter för soligt läge är gul fetknopp, Sedum acre, fagertrav, Arabis caucasica, och mattslöja, Gypsophila cerastioides. I skugga trivs marktäckare som hasselört, Asarum europaeum, myskmadra, Galium odoratum och skär spetsmössa, Tiarella wherryi.


Täckodla i grönsakslandet

Mellan raderna i grönsakslandet sticker de pigga ogräsen upp så snart du vänder ryggen till. Ett utmärkt sätt att hindra framfarten är att täcka marken med organiskt material – som halm, gräsklipp, småkvistar, nässlor (utan rötter) eller annat från naturen. Resultatet blir att ogräset hålls tillbaka, fukten stannar längre i jorden och maskar och andra nyttiga småkryp som lever i myllan får föda och organiskt material att bryta ner till mull.


Täckodla i grönsakslandet

Täck marken med organiskt material för att hålla ogräset borta.



Rensa ogräs ofta och lagom

Efter förebyggande åtgärder hålls ogräsen tillbaka rejält men en del finner sin väg ändå, inte minst de som sprider sig uppifrån med frön. Gör ogräsrensningen till ett naturligt inslag under dina rundor i trädgården. Ta med en hink och liten kratta eller kultivator och luckra jorden här och var samtidigt som du drar upp ogräs. Du kan också ha med dig en hink med bra planteringsjord, kompostjord eller kogödsel som du myllar ner på de platser där du dragit upp ogräsplantor. Ogräsrötter suger mycket näring ur jorden och genom att fylla på med lite jord eller kompost efter rensningen förbättrar du jorden kontinuerligt.

Ogräset är naturens snabbfixare

Naturen strävar alltid efter att täcka bar mark – jord som ligger öppen torkar ut och riskerar att blåsa bort. Därför ser naturen alltid till att sprida växtlighet på tomma ytor och snabbast görs detta med starkväxande ogräs. Just därför bör vi täcka all mark i rabatter och odlingar med sådant som vi vill ska växa där innan ogräset flyttar in.


Gallra i grönsakslandet

Det är lätt att så för tätt – inte minst av sorter som har pyttesmå fröer som ibland landar i hela kolonier i jorden hur försiktig du än är när du sår. Se efter på odlingsanvisningarna för varje enskild sort vilket avstånd det ska var mellan plantorna och gallra vid behov när de kommit upp en bit. Du kan behöva gallra ett par gånger innan avstånden är lagom. Om plantorna står för tätt utvecklas de inte till sin fulla storlek.

Att gallra måste inte innebära att slänga bort. När du gallrar exempelvis rädisor eller majrovor kan du strö de små bortrensade plantorna över salladen för lite krispig primörkrydda.

Allt behöver inte gallras – bladgrönsaker kan bredsås och få växa tätt eftersom bladen skördas unga och späda. Efterhand som du skördar hittar nya blad sin väg upp i ljuset.


Odla bladgrönt i pallkrage

Bladgrönt och plocksallad kan få växa tätt.


Vattna dina odlingar

Stilla nattregn är varje odlares dröm. När vatten inte kommer från himlen måste vi vattna i grönsaksland och nyplanterade rabatter. Vatten ger bokstavligen odlingarna liv − rötterna utvecklas som de ska och blir en effektiv kanal för vatten- och näringstransport upp i växten. Torra plantor drabbas lättare av sjukdomar och ohyra och hos ätbara grödor blir smakerna sämre. Vi måste dock vattna med respekt eftersom vatten är en naturresurs som vi inte bör ta för given. Läs om smart bevattning i Vattnet som ger liv åt våra odlingar.


Gödsla dina odlingar

Perenner behöver ingen extra gödning under säsongen utan de klarar sig på den jordförbättring du gör under våren. Läs om mer i Den goda vårjorden.

Under sommaren är det sommarblommor och grönsaker som behöver stödgödslas. De lägger mycket energi på sin intensiva blomning eller producering av ätbara rötter och frukter vilket gör att jorden förlorar sitt näringsinnehåll. Du kan tillföra näring under växtsäsongen på olika sätt:

  1. Vattna med flytande gödning. Välj ett organiskt gödningsmedel som blandas ut i vatten och tillförs dina odlingar samtidigt som du vattnar.
  2. Strö ut hönspellets. Hönsgödsel ger en snabb och effektiv energiboost till jorden och tillförs lättast som torkad pellets. Strö ut i grönsakslandet under högsommaren och inför att du ska göra nya sådder.
  3. Gödsla med kompost eller stallgödsel. Om du skördar mycket i grönsakslandet förs en hel del jord bort. Då kan det vara bra att tillföra gödning som även ökar mullhalten i jorden. Använd egen kompostmull, stallgödsel eller kogödsel på säck.
  4. Täckodla. Att täcka marken mellan raderna i grönsakslandet med halm, gräsklipp eller annat organiskt håller inte bara ogräset borta och fukten kvar utan ökar också, om än långsamt, näringsinnehållet i jorden.

Pyssla om växterna efter behov

Efterhand som du samlar erfarenhet av odling lär du dig olika växters behov och kan med tiden pyssla i dina rabatter och bland grönsaker lite som du själv önskar. Som nybörjare är det svåraste inte att utföra olika sysslor rutan att veta vad som bör göras och när. Under dina första säsonger som odlare är det därför bra att läsa på om varje enskild sort som du odlar för att få vetskap om ifall växten önskar något särskilt för att utvecklas optimalt. Exempel på pyssel som sommaren erbjuder dig som odlar är:

  1. Binda upp: Växter som ger sig iväg på höjden behöver kunna klättra och bindas upp mot något. Om du odlar en klängande eller klättrande växt är det bra att ta reda på hur hög den blir och om den klättrar själv eller behöver stödjas och bindas fast.
  2. Stötta: Växter som inte klättrar men ändå blir höga kan behöva stöttning för att inte falla ihop, särskilt när blomningen börjar. Pion, riddarsporre och stockros är exempel på växter som bör erbjudas stöd i god tid före blomning.
  3. Kupa: En del grödor, som sparris, potatis och purjolök, kupas för att få önskad färg och konsistens.
  4. Toppa: Unga plantor kan behöva toppas för att de ska förgrena sig och bli täta och buskiga.
  5. Tjuva: Höga sorter av tomater tjuvas för att plantan ska lägga sin energi på att producera tomater i stället för nya stjälkar och bladmassa. Tjuvskotten sitter i vecket mellan stam och sidogrenar. Dessa skott knipsas av.

Tjukskott tomat

Det lilla tjuvskottet som kommer i vecket mellan stjälk och sidogren knipsas av för att inte stjäla energi från plantan.


Ansa, klipp och njut av tillvaron

Den sista punkten på sommarens pyssel är värd ett eget stycke. Utrusta dig med en bra sekatör och upptäck hur rogivande det är att strosa runt i trädgården och klippa lite här och ansa lite där. Klipp av färdigblommade knoppar på sommarblommorna för att ge plats åt nya; klipp bort skadade grenar på rosen; klipp ner blomstänglarna på perenner som blommat över så kanske en ny omgång knoppar bildas; knipsa av blast på rödbetor, majrovor och andra rotfrukter och blanda ner i kvällens sallad och klipp en bukett blommor att ta med dig in när du avslutar din dag i trädgården.


Odla med Impecta

Nu är det dags att kolla hur Impectas sådder går. Häng med oss så ser du hur vi gör, vilka tillbehör vi använder och hur vi hanterar sådderna i Odla med Impecta. Senaste avsnittet Försommarens pyssel i odlingarna.

Odla med Impecta: Försommarpyssel i odlingarna

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Symfoni av färg och liv

Aubrietia 'Cascade Blue' lever upp till sitt namn med sällsam skönhet, där täta tuvor av intensivt blåvioletta blommor år efter år skapar ett kaskadlikt vattenfall av färg över stenpartier och murar. Denna lågväxande juvel är mer än bara en marktäckare; när våren sveper in förvandlar den trädgården till ett levande hav av färger, en fest för både ögat och för trädgårdens surrande pollinatörer. Uppkallad efter den franske konstnären Claude Aubriet bär 'Cascade Blue' hans namn med värdighet – likt en levande målning sträcker den ut sig som blommande penseldrag över trädgården. Plantera i grupp för att skapa en dramatisk effekt och låt den förvandla även de mest anspråkslösa ytor till ett levande konstverk, där varje blomma bidrar till en symfoni av färg och liv.

Läs mer
Trädgårdens pärla

Likt små berg reser sig ‘Mountain Lady’ ståtligt i rabatt och gräsmatta. De små, runda blommorna bildar täta klasar i toppen av stjälken, med en himmelsblå bas som övergår till en snövit topp. Pärlhyacint har sitt ursprung i Mellanöstern och sydöstra Europa, där den växer vilt på bergssluttningar och ängar. I trädgårdar har den odlats sedan 1500-talet och ofta representerat förnyelse och hopp. 'Mountain Lady' är fin att plantera i grupper för att skapa en effektfull färgklick, eller att kombinera med andra vårblommande lökar. Vare sig den får pryda en solig rabatt eller en kruka på terrassen, kommer den att bjuda på en långvarig och hänförande blomning – en riktig pärla värd att vänta på.

Läs mer
Kulinarisk elegans

Denna alldeles utsökta böna bjuder på långa, smäckra baljor i lysande purpurröd färg. Störpurpurböna 'Carminat' är omtalad för sin mjälla konsistens och fantastiska smak, med en lätt nötig ton. Det unika utseendet är iögonfallande såväl i odlingen som på tallriken. 'Carminat' skänker alltid elegans och en kulinarisk upplevelse till maträtter – om den så finns i salladen, soppan eller som tillbehör. Låt den vackra störpurpurbönan slingra sig upp i en spaljé eller längs en stör och se fram emot högsommarens och höstens skörd av mängder med läckra, helt trådfria baljor.

Läs mer
Glamorös blåklint

Gammaldags blåklint minner om barndomens somrar då solen alltid sken från en klarblå himmel som gick ton i ton med klinten på ängen. Men denna rara blomma slår ut i många fler färger än så – alla lika vackra. Blåklint 'Red Boy' för in glamour i sommarromantiken med skimrande hallonrosa, fluffiga blommor. De ser ut att sända ett kaxigt budskap om att våga ta ut svängarna och överraska betraktaren. I vimlet på en klassisk sommaräng är ’Red Boy’ en självklar lagspelare men blomman kan också sprida elegans i sommarrabatten. Som snitt är klinten ett fint inslag i en blandad, färsk bukett eller som helt ett fång att ta in och torka till vintern.

Läs mer

Veckans Frösort

Symfoni av färg och liv

Aubrietia 'Cascade Blue' lever upp till sitt namn med sällsam skönhet, där täta tuvor av intensivt blåvioletta blommor år efter år skapar ett kaskadlikt vattenfall av färg över stenpartier och murar. Denna lågväxande juvel är mer än bara en marktäckare; när våren sveper in förvandlar den trädgården till ett levande hav av färger, en fest för både ögat och för trädgårdens surrande pollinatörer. Uppkallad efter den franske konstnären Claude Aubriet bär 'Cascade Blue' hans namn med värdighet – likt en levande målning sträcker den ut sig som blommande penseldrag över trädgården. Plantera i grupp för att skapa en dramatisk effekt och låt den förvandla även de mest anspråkslösa ytor till ett levande konstverk, där varje blomma bidrar till en symfoni av färg och liv.

2024-09-22

Trädgårdens pärla

Likt små berg reser sig ‘Mountain Lady’ ståtligt i rabatt och gräsmatta. De små, runda blommorna bildar täta klasar i toppen av stjälken, med en himmelsblå bas som övergår till en snövit topp. Pärlhyacint har sitt ursprung i Mellanöstern och sydöstra Europa, där den växer vilt på bergssluttningar och ängar. I trädgårdar har den odlats sedan 1500-talet och ofta representerat förnyelse och hopp. 'Mountain Lady' är fin att plantera i grupper för att skapa en effektfull färgklick, eller att kombinera med andra vårblommande lökar. Vare sig den får pryda en solig rabatt eller en kruka på terrassen, kommer den att bjuda på en långvarig och hänförande blomning – en riktig pärla värd att vänta på.

2024-09-01

Kulinarisk elegans

Denna alldeles utsökta böna bjuder på långa, smäckra baljor i lysande purpurröd färg. Störpurpurböna 'Carminat' är omtalad för sin mjälla konsistens och fantastiska smak, med en lätt nötig ton. Det unika utseendet är iögonfallande såväl i odlingen som på tallriken. 'Carminat' skänker alltid elegans och en kulinarisk upplevelse till maträtter – om den så finns i salladen, soppan eller som tillbehör. Låt den vackra störpurpurbönan slingra sig upp i en spaljé eller längs en stör och se fram emot högsommarens och höstens skörd av mängder med läckra, helt trådfria baljor.

2024-06-23

Glamorös blåklint

Gammaldags blåklint minner om barndomens somrar då solen alltid sken från en klarblå himmel som gick ton i ton med klinten på ängen. Men denna rara blomma slår ut i många fler färger än så – alla lika vackra. Blåklint 'Red Boy' för in glamour i sommarromantiken med skimrande hallonrosa, fluffiga blommor. De ser ut att sända ett kaxigt budskap om att våga ta ut svängarna och överraska betraktaren. I vimlet på en klassisk sommaräng är ’Red Boy’ en självklar lagspelare men blomman kan också sprida elegans i sommarrabatten. Som snitt är klinten ett fint inslag i en blandad, färsk bukett eller som helt ett fång att ta in och torka till vintern.

2024-05-26

Kalas för insekter

När bin flyger iväg på kalas önskas pollen och nektar på menyn. Låt oss bjuda till och skapa plats för de enkla, öppna blommorna som välkomnar insekter att slå sig ner och smörja kråset. I samma ögonblick uppstår naturens magi då blommorna pollineras och livets kretslopp rullar vidare. Blomsterblandning ’Biväxter’ ger dig ett färdigt kalaskoncept för bin och andra pollinatörer. Sådden kommer växa upp till sommarblom av gurkört, blåklint, romersk riddarsporre, blomsterlin och många andra av våra vackraste ettåringar. I skydd av blommorna kan ett fat med vatten och en liten sten däri ge de små liven en oas för vila, svalka och dryckespaus.

2024-05-19

Fest för humlor

Så länge varmt gyllengula lejongap ’Rocket Golden’ inte har några pollinerande gäster på besök håller den sina blommor slutna. Där innanför lockar pollen och nektar till sommarfest. Ett litet bi flyger förbi och knackar på, men släpps inte in. Nu landar i stället en bullig humla på lejongapet som gästvänligt öppnar sig. Väl inne tumlar humlan runt tills den vimmelkantig trillar ur blomman med fluffiga pollenbyxor på sina små ben. Det krävs en viss kraft för att öppna ett lejongap vilket gör inträdet exklusivt för humlor och tyngre bin. Så dina ’Rocket Golden’ inomhus på våren, plantera ut i stora klungor i rabatt eller krukor och bjud till fest för humlor.

2024-04-28

Elegans och krydda

För dig som ännu inte har provat salladssenap 'Crimson Red' väntar härliga odlartider. Om elegant peppriga aromer skulle beskrivas med en färg vore den nog djupt röd, precis som kulören på de vackert finflikiga bladen hos 'Crimson Red'. Smaken är just pepprig – utan att vara påträngande utan upplevelsen i gommen är mild trots intensiteten. När du väl har provat en lättodlad, nyttig och god grönsak vore väl lycka att ha tillgång till den hela tiden? I 'Crimson Red' står lyckan att finna då denna smakfulla salladssenap går att skörda året runt. Odla utomhus under sommaren och på fönsterkarmen när kylan kommer för elegant färg och smak i alla dina sallader.

2024-04-21

Barnslig odlarglädje

Rädisan är en finurlig liten grönsak. Fröerna hinner knappt täckas av jord förrän groddar väcks till liv därinuti. Den otålige kan känna sig lycklig då små skott far upp i ljuset inom bara några dagar och redan den första blasten är mättad av peppriga smaker. Små runda rötter växer snabbt till sig precis under mark så att ovansidan snart blottas likt en måne vid jordytan. När fröerna kommer från rädisa ’Easter Egg’ färgas grönsakslandet av små månar i rött, gult, vitt, rosa och purpur. Dra upp ett helt knippe och känn den barnsliga odlarglädjen som väcks av fantasifulla rötter i olika kulörer. Charmiga ’Easter Egg’ väcker lusten hos unga trädgårdsmästare – odla dem med barnen i köksland, lådor och krukor och plocka färgglada rädisor sommaren lång.

2024-03-31

4.7/5 (14925)
2024-11-20
Alltid snabb och korrekt leverans. Stort sortiment av blommor och grönsaker. Har köpt hundratals fröpåsar från Impecta. Endast en gång var det för få frön i  en påse men jag fick genast en ny påse.
- Gustav J
2024-11-20
Bra grobarhet, snabba leveranser 
- Anne S
2024-11-19
Mycket bra fröer som tar sig bra.
- Jörgen L
2024-11-19
Handlat i många år och har aldrig varit besviken. Och adventskalendern är bara wow.
- Inger K
2024-11-19
Bra service Hoppas att lökarna tar sig
- Anders A
2024-11-19
Snabb leverans.
- Charlotte N
2024-11-19
Jag är jättenöjd m d fröerna. Snabb keverans
- Gisela D
2024-11-19
Ett imponerande stort sortiment och god service (men ibland lite väl hög prisnivå...)
- Lars-Olof S
2024-11-19
Snabb leverans, och ett stort urval av fröer 👍
- Sybille A
2024-11-18
Spännande utbud
- Ester R
2024-11-18
Fina lökar o fröer med snabb leverans 
- Jenny B
2024-11-18
Lätt att beställa. Snabb leverans. 
- Birgitta L
2024-11-18
Snabb och bra leverans
- Sara M
2024-11-18
Nöjd, bra priser, fina produkter ☺️
- Filippa J
2024-11-18
Alltid nöjd med era produkter och julkalendern var riktigt fin. Har dock inte tittat vad som finns i de olika luckorna. 
- Camilla E
2024-11-18
Snabbt rätt och lätt!!
- Arne J
2024-11-18
Jättebra utbud och service!
- Anna D
2024-11-18
bra urval, bra kvalitet
- Anette W
2024-11-18
Bra service och snabb leverans
- Katarina J
2024-11-18
Snabbt och  en jätte fint  förpackning. !
- Lena M
Are you in the right place?
Continue to impecta.se