Ta hand om dina odlingar
Vårda odlingar i rabatt och grönsaksland
- Förebygg och rensa ogräs
- Täckodla
- Gallra i grönsakslandet
- Vattna dina odlingar
- Gödsla dina odlingar
Förebygg och rensa ogräs
Ogräsrensning behöver inte vara ett tråkigt evighetsjobb utan kan bli ett naturligt inslag i den dagliga omvårdnaden av odlingar och rabatter. De första du bör göra är att förebygga ogräset så att den stora invasionen uteblir. Här är några tips på hur du gör:
Plantera marktäckare i rabatten
Marktäckare är låga växter som breder ut sig på marken och bildar täta mattor. Plantera marktäckande växter i rabatten mellan buskar och perenner så skapas ett vackert lägsta skikt i planteringen som håller ogräset borta och fukten i marken kvar. Exempel på marktäckande växter för soligt läge är gul fetknopp, Sedum acre, fagertrav, Arabis caucasica, och mattslöja, Gypsophila cerastioides. I skugga trivs marktäckare som hasselört, Asarum europaeum, myskmadra, Galium odoratum och skär spetsmössa, Tiarella wherryi.
Täckodla i grönsakslandet
Mellan raderna i grönsakslandet sticker de pigga ogräsen upp så snart du vänder ryggen till. Ett utmärkt sätt att hindra framfarten är att täcka marken med organiskt material – som halm, gräsklipp, småkvistar, nässlor (utan rötter) eller annat från naturen. Resultatet blir att ogräset hålls tillbaka, fukten stannar längre i jorden och maskar och andra nyttiga småkryp som lever i myllan får föda och organiskt material att bryta ner till mull.
Täck marken med organiskt material för att hålla ogräset borta.
Rensa ogräs ofta och lagom
Efter förebyggande åtgärder hålls ogräsen tillbaka rejält men en del finner sin väg ändå, inte minst de som sprider sig uppifrån med frön. Gör ogräsrensningen till ett naturligt inslag under dina rundor i trädgården. Ta med en hink och liten kratta eller kultivator och luckra jorden här och var samtidigt som du drar upp ogräs. Du kan också ha med dig en hink med bra planteringsjord, kompostjord eller kogödsel som du myllar ner på de platser där du dragit upp ogräsplantor. Ogräsrötter suger mycket näring ur jorden och genom att fylla på med lite jord eller kompost efter rensningen förbättrar du jorden kontinuerligt.
Ogräset är naturens snabbfixare
Naturen strävar alltid efter att täcka bar mark – jord som ligger öppen torkar ut och riskerar att blåsa bort. Därför ser naturen alltid till att sprida växtlighet på tomma ytor och snabbast görs detta med starkväxande ogräs. Just därför bör vi täcka all mark i rabatter och odlingar med sådant som vi vill ska växa där innan ogräset flyttar in.
Gallra i grönsakslandet
Det är lätt att så för tätt – inte minst av sorter som har pyttesmå fröer som ibland landar i hela kolonier i jorden hur försiktig du än är när du sår. Se efter på odlingsanvisningarna för varje enskild sort vilket avstånd det ska var mellan plantorna och gallra vid behov när de kommit upp en bit. Du kan behöva gallra ett par gånger innan avstånden är lagom. Om plantorna står för tätt utvecklas de inte till sin fulla storlek.
Att gallra måste inte innebära att slänga bort. När du gallrar exempelvis rädisor eller majrovor kan du strö de små bortrensade plantorna över salladen för lite krispig primörkrydda.
Allt behöver inte gallras – bladgrönsaker kan bredsås och få växa tätt eftersom bladen skördas unga och späda. Efterhand som du skördar hittar nya blad sin väg upp i ljuset.
Bladgrönt och plocksallad kan få växa tätt.
Vattna dina odlingar
Stilla nattregn är varje odlares dröm. När vatten inte kommer från himlen måste vi vattna i grönsaksland och nyplanterade rabatter. Vatten ger bokstavligen odlingarna liv − rötterna utvecklas som de ska och blir en effektiv kanal för vatten- och näringstransport upp i växten. Torra plantor drabbas lättare av sjukdomar och ohyra och hos ätbara grödor blir smakerna sämre. Vi måste dock vattna med respekt eftersom vatten är en naturresurs som vi inte bör ta för given. Läs om smart bevattning i Vattnet som ger liv åt våra odlingar.
Gödsla dina odlingar
Perenner behöver ingen extra gödning under säsongen utan de klarar sig på den jordförbättring du gör under våren. Läs om mer i Den goda vårjorden.
Under sommaren är det sommarblommor och grönsaker som behöver stödgödslas. De lägger mycket energi på sin intensiva blomning eller producering av ätbara rötter och frukter vilket gör att jorden förlorar sitt näringsinnehåll. Du kan tillföra näring under växtsäsongen på olika sätt:
- Vattna med flytande gödning. Välj ett organiskt gödningsmedel som blandas ut i vatten och tillförs dina odlingar samtidigt som du vattnar.
- Strö ut hönspellets. Hönsgödsel ger en snabb och effektiv energiboost till jorden och tillförs lättast som torkad pellets. Strö ut i grönsakslandet under högsommaren och inför att du ska göra nya sådder.
- Gödsla med kompost eller stallgödsel. Om du skördar mycket i grönsakslandet förs en hel del jord bort. Då kan det vara bra att tillföra gödning som även ökar mullhalten i jorden. Använd egen kompostmull, stallgödsel eller kogödsel på säck.
- Täckodla. Att täcka marken mellan raderna i grönsakslandet med halm, gräsklipp eller annat organiskt håller inte bara ogräset borta och fukten kvar utan ökar också, om än långsamt, näringsinnehållet i jorden.
Pyssla om växterna efter behov
Efterhand som du samlar erfarenhet av odling lär du dig olika växters behov och kan med tiden pyssla i dina rabatter och bland grönsaker lite som du själv önskar. Som nybörjare är det svåraste inte att utföra olika sysslor rutan att veta vad som bör göras och när. Under dina första säsonger som odlare är det därför bra att läsa på om varje enskild sort som du odlar för att få vetskap om ifall växten önskar något särskilt för att utvecklas optimalt. Exempel på pyssel som sommaren erbjuder dig som odlar är:
- Binda upp: Växter som ger sig iväg på höjden behöver kunna klättra och bindas upp mot något. Om du odlar en klängande eller klättrande växt är det bra att ta reda på hur hög den blir och om den klättrar själv eller behöver stödjas och bindas fast.
- Stötta: Växter som inte klättrar men ändå blir höga kan behöva stöttning för att inte falla ihop, särskilt när blomningen börjar. Pion, riddarsporre och stockros är exempel på växter som bör erbjudas stöd i god tid före blomning.
- Kupa: En del grödor, som sparris, potatis och purjolök, kupas för att få önskad färg och konsistens.
- Toppa: Unga plantor kan behöva toppas för att de ska förgrena sig och bli täta och buskiga.
- Tjuva: Höga sorter av tomater tjuvas för att plantan ska lägga sin energi på att producera tomater i stället för nya stjälkar och bladmassa. Tjuvskotten sitter i vecket mellan stam och sidogrenar. Dessa skott knipsas av.
Det lilla tjuvskottet som kommer i vecket mellan stjälk och sidogren knipsas av för att inte stjäla energi från plantan.
Ansa, klipp och njut av tillvaron
Den sista punkten på sommarens pyssel är värd ett eget stycke. Utrusta dig med en bra sekatör och upptäck hur rogivande det är att strosa runt i trädgården och klippa lite här och ansa lite där. Klipp av färdigblommade knoppar på sommarblommorna för att ge plats åt nya; klipp bort skadade grenar på rosen; klipp ner blomstänglarna på perenner som blommat över så kanske en ny omgång knoppar bildas; knipsa av blast på rödbetor, majrovor och andra rotfrukter och blanda ner i kvällens sallad och klipp en bukett blommor att ta med dig in när du avslutar din dag i trädgården.
Odla med Impecta
Nu är det dags att kolla hur Impectas sådder går. Häng med oss så ser du hur vi gör, vilka tillbehör vi använder och hur vi hanterar sådderna i Odla med Impecta. Senaste avsnittet Försommarens pyssel i odlingarna.