Försommarpyssel i odlingarna

Odla med Impecta: Försommarpyssel i odlingarna

Medan koltrast och näktergal drillar ikapp i junikvällen går jag mina rundor i trädgården och fylls av samma glädje som alltid när frösådderna har gått från spensliga groddar till unga livskraftiga plantor. Förkultiverade sorter har kommit ännu längre och bjuder redan på sina första blommor.

Du som är nybörjare kan följa med oss hela året i Odling för nybörjare där du dels kan läsa allt om frösådder, dels följa Impectas egna odlingsäventyr från första sådden till sista skörden och allt kul däremellan. Under Odling för nybörjare hittar du alla tidigare inlägg och artiklar, som du kan gå tillbaka till om något känns oklart.


Svarta paprikor och bananchili

Det är roligt att testa något nytt varje säsong och i valet är det lätt att falla för lite udda sorter. Två av mina roligaste sådder i hittills i år har varit paprika F1 ’Mavras’ och chilipeppar ’Sweet Banana’. De förkultiverades i februari, se Odla med Impecta: Första sådden, och har varit skolexempel på enkla sådder från början. De grodde, växter till sig lagom snabbt, utvecklade fina rötter och buskade till sig. Nu i mitten av juni trivs de i rejäla krukor i mitt växthus och har stora, vackra frukter som lovar mycket gott.


Paprika 'Mavras'
Chili Sweet Banana

Läckra paprika F1 ’Mavras’ och sötstarka chilipeppar ’Sweet Banana’


Tips för att ätbart och blommande ska må bra i kruka

  • Jorden ska vara porös och näringsrik. Välj en bra planteringsjord och blanda gärna ner lite lecakulor i jorden.
  • Vattna mycket varje gång du vattnar, smådutta inte.
  • Tillför flytande organisk näring när du vattnar ungefär en gång i veckan.

Rosenskärorna blommar för fullt

Att förkultivera några sommarblommor varje år bäddar för tidig blomning. Mina rosenskäror fick en tjuvstart inomhus och började sätta knoppar redan i början av maj. Jag toppade dem några gånger före utplantering för att få buskigare plantor. Det gör ont att knipsa av blomknoppar, men det lönar sig. Från början av juni har rosenskärorna fått gå i blom och är ett färgrikt skådespel i trädgården.


Rosenskära 2
Rosenskära 3

Rosenskära ’Sea Shells’ får spännande, nästan ihåliga kronblad.


Sköt om dina sommarblommor

  • Vattna vid torka, morgon eller kväll. Lägg gärna en slang vid rötterna och låt rinna långsamt ett tag för att få ner ordentligt med vatten till rötterna. Eller vattna riktat med vattenkanna.
  • Ansa, plocka och klipp. Genom att plocka bort vissna blommor stimulerar du nytillväxt av knoppar och får mer blommor. Klipp också bort vissna blad och brutna stjälkar så håller sig plantorna friska och snygga.
  • Tillför extra näring. Den intensiva blomningen tar mycket av jordens lagrade energi. Vattna sommarblommorna med flytande organisk näring ett par gånger i månaden.

Dålig jordbearbetning straffar sig

Hur medveten man än är om hur en sådd bör förberedas för bästa resultat tar önskan om att komma igång över ibland. Jag hade en liten hörna i grönsakslandet som vuxit igen under ett par år. I maj rensades jorden från kvickrot, maskrosor och massor av fröogräs. Jag luckrade och vattnade jorden före sådd men tillförde ingen ny mylla, som kompost eller kogödsel. Jag var lat helt enkelt. I denna illa förberedda jord direktsåddes undersköna kornvallmo 'Amazing Grey'. Det har inte blivit bra – jorden är för kompakt och inbjuder bara till ny ogräsinvasion. Just nu vågar jag inte rensa med risk för att dra upp någon stackars vallmoplanta. Jag hoppas fortfarande på resultat men är rädd för att det inte blir någon läcker fägring av dimgrå och purpurviolett kornvallmo hos mig i år, och det är helt mitt eget fel.


Våga och vilja gallra

Det är mycket mänskligt att inte vilja dra upp plantor som vi omsorgsfullt sått och vårdat. När grödorna står för tätt måste det dock till, annars riskerar du bara få klena plantor som konkurrerar ut varandra i kampen om platsen. Vid direktsådd av exempelvis rädisor och majrova räknar jag kallt med att behöva gallra – det är nästan omöjligt att få ner fröerna i jorden på precis rätt avstånd och ibland tappar jag en liten koloni med fröer.

Om jag gallrar när plantorna fått en viss stabilitet så är risken mindre att skada de plantor som ska vara kvar. Av exempelvis rädisor, majrova och rödbetor tar jag in de bortgallrade små godsakerna och blandar i en sallad – det smakar mycket gott.


Gallrad rädisa
Tätt bland majrovorna

Till vänster: Gallrad rädisplanta smakar jättegott. Till höger: Majrovorna står tätt och det är dags att ge plats åt de som ska växa till mjälla , fina rötter.


Premiär för nakenfröpumpor

I år odlar jag nakenfröpumpa för första gången. Pumpor brukar alltid få ta plats i trädgården men nakenförpumpa är nytt för mig. Vi använder mycket pumpafrön i bakning och matlagning och det är just nakenförpumpans skalfria frön som vi köper i matbutiken. Nu ska jag odla dem själv. Köttet på nakenförpumpan kan användas i paj, bröd och grytor så det är en riktig kanongröda. Jag förkultiverade fröerna inomhus i maj och fick full pott – alla 15 fröer blev fina, stabila plantor. Jag gav bort en del plantor. Övriga planterades bredvid komposten i mullrik jord och två satte jag direkt i en påse med en blandning av planteringsjord och kogödsel.


Nakenfröpumpa i säck
Blomanlag nakenfröpumpa

Nakenfröpumpor i säck och direkt i jorden.


Tid att sköta om odlingarna

De närmaste veckorna kommer jag inte så något nytt utan lägga tiden på att sköta om rabatter och grönsaksland och njuta av den första skörden av rädisa, majrova, rödbeta och bladgrönt. I Ta hand om dina odlingar kan du läsa vad sommarens pyssel i trädgården brukar bestå i. Nästa Odla med Impecta kommer i slutet av sommaren då vi dels ser efter hur odlingarna mår dels drar igång sensommarsådder.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Glamorös blåklint

Gammaldags blåklint minner om barndomens somrar då solen alltid sken från en klarblå himmel som gick ton i ton med klinten på ängen. Men denna rara blomma slår ut i många fler färger än så – alla lika vackra. Blåklint 'Red Boy' för in glamour i sommarromantiken med skimrande hallonrosa, fluffiga blommor. De ser ut att sända ett kaxigt budskap om att våga ta ut svängarna och överraska betraktaren. I vimlet på en klassisk sommaräng är ’Red Boy’ en självklar lagspelare men blomman kan också sprida elegans i sommarrabatten. Som snitt är klinten ett fint inslag i en blandad, färsk bukett eller som helt ett fång att ta in och torka till vintern.

Läs mer
Kalas för insekter

När bin flyger iväg på kalas önskas pollen och nektar på menyn. Låt oss bjuda till och skapa plats för de enkla, öppna blommorna som välkomnar insekter att slå sig ner och smörja kråset. I samma ögonblick uppstår naturens magi då blommorna pollineras och livets kretslopp rullar vidare. Blomsterblandning ’Biväxter’ ger dig ett färdigt kalaskoncept för bin och andra pollinatörer. Sådden kommer växa upp till sommarblom av gurkört, blåklint, romersk riddarsporre, blomsterlin och många andra av våra vackraste ettåringar. I skydd av blommorna kan ett fat med vatten och en liten sten däri ge de små liven en oas för vila, svalka och dryckespaus.

Läs mer
Fest för humlor

Så länge varmt gyllengula lejongap ’Rocket Golden’ inte har några pollinerande gäster på besök håller den sina blommor slutna. Där innanför lockar pollen och nektar till sommarfest. Ett litet bi flyger förbi och knackar på, men släpps inte in. Nu landar i stället en bullig humla på lejongapet som gästvänligt öppnar sig. Väl inne tumlar humlan runt tills den vimmelkantig trillar ur blomman med fluffiga pollenbyxor på sina små ben. Det krävs en viss kraft för att öppna ett lejongap vilket gör inträdet exklusivt för humlor och tyngre bin. Så dina ’Rocket Golden’ inomhus på våren, plantera ut i stora klungor i rabatt eller krukor och bjud till fest för humlor.

Läs mer
Elegans och krydda

För dig som ännu inte har provat salladssenap 'Crimson Red' väntar härliga odlartider. Om elegant peppriga aromer skulle beskrivas med en färg vore den nog djupt röd, precis som kulören på de vackert finflikiga bladen hos 'Crimson Red'. Smaken är just pepprig – utan att vara påträngande utan upplevelsen i gommen är mild trots intensiteten. När du väl har provat en lättodlad, nyttig och god grönsak vore väl lycka att ha tillgång till den hela tiden? I 'Crimson Red' står lyckan att finna då denna smakfulla salladssenap går att skörda året runt. Odla utomhus under sommaren och på fönsterkarmen när kylan kommer för elegant färg och smak i alla dina sallader.

Läs mer
4.6/5 (9782)
2024-06-01
bra sortiment, snabb leverans
- Anna-liisa W
2024-05-31
Helt nöjd med beställning, leverans och information
- Margareta O
2024-05-31
Hej! Det är ett fantastiskt frö magasin att kunna hitta olika fröer som önskar sig, väldigt trevligt, sak kunnig och  hjälpsam personligt service när man ringer, Rekommenderar stark, 
- Ali R
2024-05-31
Snabb leverans och bra förpackat
- Angelique B
2024-05-31
Snabb leverans bra pris 
- Britt-marie L
2024-05-31
spännande fröer och stor variation, trevligt bemötande när man behöver hjälp! Kerstin Häggstam
- Kerstin H
2024-05-31
Bra bra att säga 😀
- Tony N
2024-05-31
Snabb leverans
- Anna-Karin H
2024-05-31
Bra varor. Mvh. Ubbe
- Karl Y
2024-05-31
BH-service
- Christina K
2024-05-30
Väldigt bra reklamationshantering
- Vibeke W
2024-05-30
Hej snabb leverans som utlovades. Toppen 👍 
- Christina H
2024-05-30
Fungerar utmärkt
- Sara M
2024-05-30
Jättebra service!!!
- Marita F
2024-05-30
Superbra fröer och snabb leverans
- Rosita H
2024-05-30
Alla frön jag köpt har artat sig bra, utom hängpetuniorna, som inte gick fram alls. Men, jag är nöjd ändå!
- Dagny B
2024-05-30
Snabb enkel och korrekt leverans.
- Marianne L
2024-05-30
Mycket bra snabb leverans 
- Jonny P
2024-05-30
Snabb leverans, bra priser
- Gudrun
2024-05-30
Bra urval, snabb leverans och trevlig kundtjänst.
- Christina S
Are you in the right place?
Continue to impecta.se