Odla med Impecta: Försommarpyssel i odlingarna
Du som är nybörjare kan följa med oss hela året i Odling för nybörjare där du dels kan läsa allt om frösådder, dels följa Impectas egna odlingsäventyr från första sådden till sista skörden och allt kul däremellan. Under Odling för nybörjare hittar du alla tidigare inlägg och artiklar, som du kan gå tillbaka till om något känns oklart.
Svarta paprikor och bananchili
Det är roligt att testa något nytt varje säsong och i valet är det lätt att falla för lite udda sorter. Två av mina roligaste sådder i hittills i år har varit paprika F1 ’Mavras’ och chilipeppar ’Sweet Banana’. De förkultiverades i februari, se Odla med Impecta: Första sådden, och har varit skolexempel på enkla sådder från början. De grodde, växter till sig lagom snabbt, utvecklade fina rötter och buskade till sig. Nu i mitten av juni trivs de i rejäla krukor i mitt växthus och har stora, vackra frukter som lovar mycket gott.
Läckra paprika F1 ’Mavras’ och sötstarka chilipeppar ’Sweet Banana’
Tips för att ätbart och blommande ska må bra i kruka
- Jorden ska vara porös och näringsrik. Välj en bra planteringsjord och blanda gärna ner lite lecakulor i jorden.
- Vattna mycket varje gång du vattnar, smådutta inte.
- Tillför flytande organisk näring när du vattnar ungefär en gång i veckan.
Rosenskärorna blommar för fullt
Att förkultivera några sommarblommor varje år bäddar för tidig blomning. Mina rosenskäror fick en tjuvstart inomhus och började sätta knoppar redan i början av maj. Jag toppade dem några gånger före utplantering för att få buskigare plantor. Det gör ont att knipsa av blomknoppar, men det lönar sig. Från början av juni har rosenskärorna fått gå i blom och är ett färgrikt skådespel i trädgården.
Rosenskära ’Sea Shells’ får spännande, nästan ihåliga kronblad.
Sköt om dina sommarblommor
- Vattna vid torka, morgon eller kväll. Lägg gärna en slang vid rötterna och låt rinna långsamt ett tag för att få ner ordentligt med vatten till rötterna. Eller vattna riktat med vattenkanna.
- Ansa, plocka och klipp. Genom att plocka bort vissna blommor stimulerar du nytillväxt av knoppar och får mer blommor. Klipp också bort vissna blad och brutna stjälkar så håller sig plantorna friska och snygga.
- Tillför extra näring. Den intensiva blomningen tar mycket av jordens lagrade energi. Vattna sommarblommorna med flytande organisk näring ett par gånger i månaden.
Dålig jordbearbetning straffar sig
Hur medveten man än är om hur en sådd bör förberedas för bästa resultat tar önskan om att komma igång över ibland. Jag hade en liten hörna i grönsakslandet som vuxit igen under ett par år. I maj rensades jorden från kvickrot, maskrosor och massor av fröogräs. Jag luckrade och vattnade jorden före sådd men tillförde ingen ny mylla, som kompost eller kogödsel. Jag var lat helt enkelt. I denna illa förberedda jord direktsåddes undersköna kornvallmo 'Amazing Grey'. Det har inte blivit bra – jorden är för kompakt och inbjuder bara till ny ogräsinvasion. Just nu vågar jag inte rensa med risk för att dra upp någon stackars vallmoplanta. Jag hoppas fortfarande på resultat men är rädd för att det inte blir någon läcker fägring av dimgrå och purpurviolett kornvallmo hos mig i år, och det är helt mitt eget fel.
Våga och vilja gallra
Det är mycket mänskligt att inte vilja dra upp plantor som vi omsorgsfullt sått och vårdat. När grödorna står för tätt måste det dock till, annars riskerar du bara få klena plantor som konkurrerar ut varandra i kampen om platsen. Vid direktsådd av exempelvis rädisor och majrova räknar jag kallt med att behöva gallra – det är nästan omöjligt att få ner fröerna i jorden på precis rätt avstånd och ibland tappar jag en liten koloni med fröer.
Om jag gallrar när plantorna fått en viss stabilitet så är risken mindre att skada de plantor som ska vara kvar. Av exempelvis rädisor, majrova och rödbetor tar jag in de bortgallrade små godsakerna och blandar i en sallad – det smakar mycket gott.
Till vänster: Gallrad rädisplanta smakar jättegott. Till höger: Majrovorna står tätt och det är dags att ge plats åt de som ska växa till mjälla , fina rötter.
Premiär för nakenfröpumpor
I år odlar jag nakenfröpumpa för första gången. Pumpor brukar alltid få ta plats i trädgården men nakenförpumpa är nytt för mig. Vi använder mycket pumpafrön i bakning och matlagning och det är just nakenförpumpans skalfria frön som vi köper i matbutiken. Nu ska jag odla dem själv. Köttet på nakenförpumpan kan användas i paj, bröd och grytor så det är en riktig kanongröda. Jag förkultiverade fröerna inomhus i maj och fick full pott – alla 15 fröer blev fina, stabila plantor. Jag gav bort en del plantor. Övriga planterades bredvid komposten i mullrik jord och två satte jag direkt i en påse med en blandning av planteringsjord och kogödsel.
Nakenfröpumpor i säck och direkt i jorden.
Tid att sköta om odlingarna
De närmaste veckorna kommer jag inte så något nytt utan lägga tiden på att sköta om rabatter och grönsaksland och njuta av den första skörden av rädisa, majrova, rödbeta och bladgrönt. I Ta hand om dina odlingar kan du läsa vad sommarens pyssel i trädgården brukar bestå i. Nästa Odla med Impecta kommer i slutet av sommaren då vi dels ser efter hur odlingarna mår dels drar igång sensommarsådder.