Odla med Impecta: Fröerna gror
Vad gör jag när fröerna har grott?
- Ställ sådderna ljust och svalt när fröerna har grott.
- Ge extra belysning om plantorna börja bli höga och rangliga.
- Vattna regelbundet.
- Spreja de små groddplantorna med vatten.
- Behåll plastlock på tills groddplantorna slår i taket.
Du som är nybörjare kan följa med oss hela året i Odling för nybörjare där du dels kan läsa allt om frösådder, dels följa Impectas egna odlingsäventyr från första sådden till sista skörden och allt kul däremellan. Under Odling för nybörjare hittar du alla tidigare inlägg och artiklar, som du kan gå tillbaka till om något känns oklart.
Det spirar och gror
Ena dagen syns bara en brun yta av fuktig såjord, nästa dag tittar en groddplanta upp som om ingenting har hänt. Men för oss odlare har något hänt – det är lika glädjande varje gång den gröna lilla krumeluren krånglar sig fram ur jorden.
Fram tills groning har det gått bra att härma naturen inomhus. Mörkergroende fröer har legat tryggt under såjorden och ljusgroende ovanpå jordytan. Och vanlig rumstemperatur har fungerat utmärkt under groningstiden.
Vad är en groddplanta?
Inuti ett frö finns en grodd som innehåller anlagen till växtens första rot, till det första skottet och de första bladen. När fröet gror skickas roten neråt och skottet drar iväg ovan jord bärande på de två första bladen – en groddplanta har sett dagens ljus.
När fröerna väl har grott blir det svårare att leka natur inomhus. Det vi behöver härma är förhållandena som en groddplanta har ute på våren – nämligen sval temperatur och mycket ljus. Om sådderna står för mörkt och varmt efter groning gör värmen att den lilla plantan känner att det är dags att växa till sig och bristen på ljus gör att stjälken drar i väg på höjden i jakt på att nå ljuset.
Jag inledde med att ställa mina nyvakna groddplantor i ett stort söderfönster i ett gästrum där jag kan hålla elementen avstängda. Planen var att detta skulle erbjuda rätt balans mellan ljus och svalka. Det blev inte riktigt så utan mina nygrodda tomater rusade iväg mot en ljusare framtid redan innan de hunnit veckla ut sina första blad.
Extrabelysning tidigt på året
För att hindra plantorna från att dra iväg och bli okontrollerat rangliga ställde jag mina sålådor under tilläggsbelysning. Genast lugnade groddplantorna ner sig och börjar satsa på att bli stadiga innan de drar iväg på höjden.
Ställningen som ljusrampen hänger i är praktisk för att kunna höja belysningen efterhand som plantorna växer till sig. Belysningen är tänd från morgon till kväll men släckt på natten. Groddplantorna behöver några timmars vila, liksom våra grannar som undrar vad de är för ljusexplosion inne hos oss. Rummet som sådderna står i håller ca 18 grader med elementen av och dörren stängd. Ännu svalare temperatur hade varit bra men nu har jag ingen veranda eller annan riktigt sval plats att tillgå.
Fukt och vatten till groddplantorna
Båda de drivhus som jag använder har bevattning underifrån. Det gjorde inte så mycket nytta direkt efter sådd när det inte fanns någon rot som kunde suga upp vattnet. Men nu är det toppen. Det går imponerade fort för en groddplanta att utveckla en rot. Bilden nedan visar Miniaubergin F1 ’Jackpot’ vars rot redan sticker ut i undre delen av sin plugg i rootmastern (vill du se sådden i rootmaster finns det i Odla med Impecta: Första sådden)
Även om jorden tillförs vatten underifrån får groddplantorna och jordytan en duschning med sprejflaska varje dag. Känslan du får när vatten droppar från de små bladen räcker för att förstå att fukten är välgörande för plantan.
Plastlock, med ventilation, som täcker sådderna och bidrar till att skapa en fuktig miljö kan gärna ligga på tills groddplantorna slår i taket. Om jorden känns genomblöt kan du ta av locket lite mitt på dagen för att få ordentlig ventilation och mögel inte ska bildas på jordytan.
De livsviktiga hjärtbladen
På bilden nedan ser ni hur olika fröer utvecklats under samma period. Längst bak tittar Paprika F1 ’Mavras’ fram med låga, fina små groddplantor där en har vecklat ut sina första blad medan den andra fått med sig en liten jordklump upp och har bladen ihopfällda än så länge. Framför ståtar Miniaubergin F1 ’Jackpot’. Längst fram i bild syns en suddig liten Röllika F2 'Flowerburst Lilac Shades', som håller en låg profil än så länge.
De blad som har utvecklats på groddplantorna kallas hjärtblad. De ser inte likadana ut som karaktärsbladen, det vill säga de som kommer sedan och som representerar själva arten och sorten. I hjärtbladen finns all den näring som groddplantan behöver sin första tid, innan roten har utvecklats. I ett drivhus med sådder av olika frön kan hjärtbladen på de olika groddplantorna se nästan likadana ut. När de första rötterna har bildats och groddplantan kan försörja sig själv, genom att ta näring från jorden, skrumpnar hjärtbladen bort och försvinner och karaktärsbladen utvecklas.
Nedan ser ni hur ett karaktärblad har utvecklats på en groddplanta av rotselleri. De två hjärtbladen sitter kvar och fyller sin funktion som näringsgivare än så länge.
Om du har egna sådder igång hemma hoppas jag att det spirar och gror snart. Jag återkommer om några veckor med nya rapporter från mina sådder. Då är det dags att förkultivera en del sommarblommor och lök och förstås ta en ny titt på de sådder som redan har grott. Vi hörs då!
Katarina Kihlberg,
Impecta Fröhandel
Katarina Kihlberg är kommunikatör och trädgårdsingenjör. Sedan i våras arbetar hon med Impectas odlingsartiklar. I vår serie Odla med Impecta kan du som är nybörjare följa Katarinas egna sådder, från första fröet till sista skörden. Tillsammans skapar vi ännu mer kunskap och odlingsglädje, så häng med oss ut i landet.
Hör gärna av dig till katarina@impecta.se