Odla med Impecta Första sådden

Odla med Impecta: Första sådden

Det är dags att öppna årets första fröpåsar och klura på hur sådderna ska se ut. Glädjen står högt i tak när en ny säsong är här med nya odlingserfarenheter på agendan ända fram tills nästa vinter. I år kan du följa Katarina på Impecta, under hennes äventyr från första sådden till sista skörden. Häng med från början.

Så fröer för nybörjare – första sådden

  1. Öppna fröpåsarna försiktigt.
  2. Använd såjord till frösådder.
  3. Odla gärna i minidrivhus.
  4. Märk alltid dina sådder.
  5. Håll sådden varm och fuktig.

För dig som är nybörjare finns en artikel här på Jordnära med den första grundläggande kunskapen kring frösådd som är förträfflig att läsa innan du går till handlingarna med första sådden. Läs: Ett frö ska gro − första sådden för dig som nybörjare.


Dags att så!

Till årets första sådder har fröer, såjord, en rootmaster, ett förodlingspaket, två odlingstråg, etikettpinnar och en märkpenna införskaffats.


Dags att så!

NÅGRA RÅD INFÖR SÅDDEN

  1. Gör dina sådder i lugn och ro – odling och brådska hör inte ihop.
  2. Öppna varje fröpåse med försiktighet – yttepyttefröer som far iväg ur påsen är inte lätta att hitta.
  3. Så en sort i taget och märk vad du sår var. Du glömmer snabbare än du tror.
  4. Vill du inte jorda ner inomhus kan du göra sådden ute en stilla dag, bara den kommer in i värmen när du är klar.

Fröer som bör förkultiveras, det vill säga sås inomhus, så här i början av året är de som tar ordentligt med tid på sig att utvecklas. Jag har valt lite olika sorter som kan börja sås i månadsskiftet januari/februari hos oss som bor i landets södra delar, vilket är Skåne för min del. När vi kan börja förkultivera fröer påverkas av var i landet vi bor trots att vi ju alla har ungefär samma klimat inomhus. Det vi behöver tänka på är när det kommer vara tillräckligt varmt ute för att dels vänja plantorna vid utomhuslivet dels plantera dem på sin växtplats. Står det på påsen att förkultiveringen kan göras i februari-mars kan ni som bor längre upp i landet gå på den senare angivelsen, eftersom hela proceduren kommer bli lite senare hos er. 


Förkultivering i rootmaster

Jag flyttar ut i växthuset för att så. Där kan jorden få fara runt som den vill, vilket den tenderar att göra. Första sådden gör jag i en rootmaster, eller pluggbox, som är ett minidrivhus för 32 plantor. I varje liten plugg får en planta växa till sig som blir lätt att hantera när den ska skolas om, det vill säga planteras i större krukor. Detta kommer vi att kunna se längre fram. I dag är det jord och fröer som är i fokus, inget grönt så långt ögat når ännu.


I rootmastern ska följande fröer se dagens ljus:

Röllika F2 'Flowerburst Lilac Shades': Jag har länge velat odla röllika i blandade färger. Det är en tålig, vacker och klassisk perenn som klär bra i dessa mixade pastellfärger. 100 fröer/påse.

Paprika F1 ’Mavras’: Detta är en superläcker paprika som under sin mognad övergår i sotsvart. Jag ser fram emot att skiva min första svarta paprika och se kontrasten mot det ljusgröna fruktköttet innanför skalet. 5 fröer/påse.

Miniaubergine F1 ’Jackpot’: En auberginesort för kruka lockar. ’Jackpot’ har ett kompakt växtsätt och får små fina auberginefrukter. Mycket vacker att plantera i kruka på altanen. 5 fröer/påse.

Rootmastern är lätt att montera. Under varje avdelning med 8 pluggar går ett smart bevattningsband som kommer suga upp vatten underifrån och regelbundet erbjuda fröplantorna lagom mycket vatten. Varje plugg fylls med såjord som jag plattar till lite en bit ner i pluggen för att inte jorden ska sjunka ihop för mycket. Jorden uppe i pluggen, där fröet ska ligga och gro, låter jag vara porös och mjuk. Jorden vattnar jag igenom ordentligt före sådd.


Rootmaster bevattning

Dags att öppna första fröpåsen. Det är alltid lika spännande att se hur fröerna ser ut. Som nybörjare kommer du förundras över hur små vissa fröer kan vara. Små – men fulla av liv.

Röllikans fröer ser ut som små trips (små insekter) och vän av ordning undrar hur de ska komma i jorden ett och ett. Fingrar blir plötsligt väldigt klumpiga i närheten av små fröer. Att fukta spetsen på en stiftpenna och plocka upp varje frö med funkar jättebra.


Sådd av små fröer

Röllikan tilldelas 24 pluggar och två fröer får samsas i varje plugg. Om alla fröer gror får jag se om jag gallrar bort den minsta groddplantan ur vare plugg eller om jag försöker föra över dubbletterna i egna små krukor.

Fröet trycks försiktigt ner på den vattnade jordytan som sedan täcks med ett tunt lager jord. Ju mindre ett frö är desto ytligare jordtäcke behöver det. Följ alltid anvisningen på påsen för varje sort − på röllikans påse står det 0,2 cm.

Fröerna till aubergine och paprika är större och lättare att hantera. Jag sår med hjälp av pincett ett frö i varje plugg, 4 pluggar till vardera sorten. Nu gäller det att snabbt markera vad som är sått var. Vilken fröodlare har inte någon gång glömt vad som gömmer sig under det varsamt strödda jordtäcket.


Frö paprika Mavras i rootmaster
Sådd klar i Rootmaster

Att vattna sådder

Det är smart med minidrivhus som erbjuder vatten underifrån. I början är det dock viktigt att vattna jordytan eftersom det är under den fröerna ligger. Det finns inga rötter i början som kan suga upp vattnet underifrån. Spraya därför sådden med mjuka vattenstrålar så att jorden som fröerna ligger i aldrig torkar ut, ej heller är dränkt i vatten. Ett vilsamt pyssel.

Förkultivering i minidrivhus med pellets

Det finns olika varianter av minidrivhus – rootmastern är också ett sådant. Jag vill prova en annan variant som även den erbjuder bevattning underifrån, nämligen ett förodlingspaket med ett odlingstråg som har plats för 24 celler. I paketet kommer också 24 såjordspellets, en matta att suga upp vatten med och ett bevattningstråg att ställa sådden på. Första steget är att vattna pelletsen så att den löses upp till färdig såjord.


Drivhus med briketter
Bricketter blir jord
Fardiga sadder av tomat och chili

I minidrivhuset sår jag en rad vardera av:

Chilipeppar ’Sweet Banana’: Det är alltid roligt att odla chili. De små fröplantorna är bland de raraste som finns och hela chilisäsongen är spännande att följa. I år vill jag ha en chili som kan användas i maten med lite mindre försiktighet och har därför valt sötstarka ’Sweet Banana’ med sina roliga bananlika frukter. 15 fröer/påse.

Havannapeppar ’Habanero Orange’: Lite rejäl hetta ska odlas också i form av denna vackra orange pepparfrukt med spännande mangosmak. Frukterna ser ut som minipaprikor. 15 fröer/påse.

Körsbärstomat ’Black Cherry’: Precis som med chili är det så roligt att odla tomater från frö. Egenodlat smakar himmelskt och denna sort har fina svartröda, små tomater som kan skördas länge, länge. 15 fröer/påse.

Växthustomat ’Moneymaker’: En gammal engelsk sort som ger mängder med tomater. Jag tänker odla för att äta färska, lägga in och göra marmelad av. 20 fröer/påse.



Alla dessa fröer är lite större och stadigare så det går bra att dutta ner dem i jorden med pincett, ett frö i varje cell. Att sitta påbyltat i växthuset i slutet av januari och sjunga långsamhetens lov är alldeles ljuvligt.

När varje sort är sådd i sin rad åker märkpenna och etikett fram igen.


Sådd chili och tomat
Färdiga sådder av tomat och chili

Bredsådd i odlingstråg och fiberkrukor

Två sorter återstår för årets första sådd:

Jätteverbena: Äntligen finns en lättodlad sort av en av mina favoriter – jätteverbenan som svävar så vackert över sommarens rabatter och krukor. Det ska bli intressant att testa denna sort från frö. 20 fröer/påse.

Rotselleri ’Prinz’: I vårt kök används rotselleri friskt. Smaken är ljuvlig och knölen nyttig och lättlagad för höstens grytor, gratänger och ugnsbakningar. ’Prinz’ ger rika skördar och är bra att lagra. 25 fröer/påse.



Jag önskar många plantor av jätteverbena och sår två påsar med fröer jämnt fördelade i ett odlingstråg, så kallad bredsådd. Egentligen är inte bredsådd det bästa att börja med eftersom det kan bli lite pilligt när plantorna ska planteras om i egna krukor senare. Det är ändå bra att visa detta alternativ för att så när du vill ha många plantor av samma sort.

Sist och absolut minst är rotsellerifröerna. Vid första titten i påsen undrar man om det finns något därnere. Men jodå, små, små fröer trillar ut ur påsen. Penntricket kommer väl till pass igen för att flytta dem försiktigt ett och ett.


Fröer Rotselleri

Rotselleri är ljusgroende vilket innebär att fröerna inte ska täckas med jord. Jorden vattnas före sådd och fröerna läggs ovanpå. Det är bra att hjälpa ljusgroende fröer och få kontakt med jorden genom att trycka till lite lätt, i alla fall om fröet är lite större. Jag är rädd att rotsellerins fröer ska åka för långt ner om de trycks till med pennan, alternativt fastna på spetsen och följa med upp igen. Det räcker att spreja vatten försiktigt på sådden så trycks dessa fjäderlätta små gryn ner mot jordytan.


Jätteverbena och rotselleri

Fukt till sådderna

Som jag redan nämnt ska sådderna inte torka ut ej heller vara för blöta. Torka gör att fröet inte gror, blöta riskerar att skapa röta. Nya sådder hålls fuktiga med vatten från sprayflaska och täcks med genomskinlig plast. Bäst i längden är att ha lock i hårdplast, som kommer med minidrivhus som rootmaster och andra färdiga paket. Det går också att köpa separata lock. Fördelen med dessa är att de är lätta att ta av och på och de kan återanvändas år efter år. Jag har tillhörande lock till alla sådder som gjorts nu utom till rotsellerin i torvkrukorna. Torvkrukorna har jag ställt i en trälåda och täckt med plastfolie med små hål i. Hålen är livsviktiga för att skapa ventilation under plasten.

Om sådderna känns för blöta kan plasten tas av under någon dag tills jorden torkat upp lite.


Ställ sådderna varmt

Nu är alla sådder klara och det börjar bli kallt att stå ute i växthuset. Fröer vill ha värme för att gro. De sorter jag har valt gror bra i runt 20–22 grader, vilket är en ganska normal rumstemperatur hos oss. Jag ställer mina sådder i ett gästrum med element på. Fördelen med att kunna välja ett rum som inte används så ofta är att det går att reglerna temperaturen, något som kommer bli viktigt när sådderna gror och temperaturen behöver sänkas. Det tar vi nästa gång i Odla med Impecta.

Så länge kan vi bara längta efter de första groddarna och små fröplantorna som ska kika upp.

Jag önskar dig lycka till med första sådden och hoppas att du tittar in igen när det är dags att se över groddplantorna!


Katarina Kihlberg,
Impecta Fröhandel

Katarina Kihlberg är kommunikatör och trädgårdsingenjör. Sedan i våras arbetar hon med Impectas odlingsartiklar. I vår serie Odla med Impecta kan du som är nybörjare följa Katarinas egna sådder, från första fröet till sista skörden. Tillsammans skapar vi ännu mer kunskap och odlingsglädje, så häng med oss ut i landet.

Hör gärna av dig till katarina@impecta.se

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Symfoni av färg och liv

Aubrietia 'Cascade Blue' lever upp till sitt namn med sällsam skönhet, där täta tuvor av intensivt blåvioletta blommor år efter år skapar ett kaskadlikt vattenfall av färg över stenpartier och murar. Denna lågväxande juvel är mer än bara en marktäckare; när våren sveper in förvandlar den trädgården till ett levande hav av färger, en fest för både ögat och för trädgårdens surrande pollinatörer. Uppkallad efter den franske konstnären Claude Aubriet bär 'Cascade Blue' hans namn med värdighet – likt en levande målning sträcker den ut sig som blommande penseldrag över trädgården. Plantera i grupp för att skapa en dramatisk effekt och låt den förvandla även de mest anspråkslösa ytor till ett levande konstverk, där varje blomma bidrar till en symfoni av färg och liv.

Läs mer
Trädgårdens pärla

Likt små berg reser sig ‘Mountain Lady’ ståtligt i rabatt och gräsmatta. De små, runda blommorna bildar täta klasar i toppen av stjälken, med en himmelsblå bas som övergår till en snövit topp. Pärlhyacint har sitt ursprung i Mellanöstern och sydöstra Europa, där den växer vilt på bergssluttningar och ängar. I trädgårdar har den odlats sedan 1500-talet och ofta representerat förnyelse och hopp. 'Mountain Lady' är fin att plantera i grupper för att skapa en effektfull färgklick, eller att kombinera med andra vårblommande lökar. Vare sig den får pryda en solig rabatt eller en kruka på terrassen, kommer den att bjuda på en långvarig och hänförande blomning – en riktig pärla värd att vänta på.

Läs mer
Kulinarisk elegans

Denna alldeles utsökta böna bjuder på långa, smäckra baljor i lysande purpurröd färg. Störpurpurböna 'Carminat' är omtalad för sin mjälla konsistens och fantastiska smak, med en lätt nötig ton. Det unika utseendet är iögonfallande såväl i odlingen som på tallriken. 'Carminat' skänker alltid elegans och en kulinarisk upplevelse till maträtter – om den så finns i salladen, soppan eller som tillbehör. Låt den vackra störpurpurbönan slingra sig upp i en spaljé eller längs en stör och se fram emot högsommarens och höstens skörd av mängder med läckra, helt trådfria baljor.

Läs mer
Glamorös blåklint

Gammaldags blåklint minner om barndomens somrar då solen alltid sken från en klarblå himmel som gick ton i ton med klinten på ängen. Men denna rara blomma slår ut i många fler färger än så – alla lika vackra. Blåklint 'Red Boy' för in glamour i sommarromantiken med skimrande hallonrosa, fluffiga blommor. De ser ut att sända ett kaxigt budskap om att våga ta ut svängarna och överraska betraktaren. I vimlet på en klassisk sommaräng är ’Red Boy’ en självklar lagspelare men blomman kan också sprida elegans i sommarrabatten. Som snitt är klinten ett fint inslag i en blandad, färsk bukett eller som helt ett fång att ta in och torka till vintern.

Läs mer

Artiklar

Odla med Impecta: Sen höst i odlingarna

Årets sista Odla med Impecta tar en titt på hur det ser ut i novemberträdgården. En solig dag är det ljuvligt att komma ut och njuta av de färger som håller sig kvar och känna doften av förmultning. När allting vissnar ner är det både ett avslut och en början på något nytt.

Läs mer
Odla med Impecta - tidig höst i odlingarna

September har smugit sig på. Varje sommar är det likadant - tiden går behagligt långsamt i början för att plötsligt braka loss och vips har hela augusti passerat utan mitt medgivande. Så snart jag har accepterat tidens gång är det åter odlingsglädje och förväntan som fyller tankarna. Det finns så mycket kvar att pyssla med.

Läs mer
Skörd, skötsel och sena sådder

Vi lämnar de dyrbara sommarmånaderna bakom. För odlaren är september en tid att njuta av mättnaden i naturen - grönskan är djup, sensommarblomningen intensiv och i kökslandet tronar troféerna i väntan på skörd. Låt oss se vad som finns att göra med våra gröna fingrar just nu.

Läs mer
Odla med Impecta: Försommarpyssel i odlingarna

Medan koltrast och näktergal drillar ikapp i junikvällen går jag mina rundor i trädgården och fylls av samma glädje som alltid när frösådderna har gått från spensliga groddar till unga livskraftiga plantor. Förkultiverade sorter har kommit ännu längre och bjuder redan på sina första blommor.

Läs mer
2024-12-03
Stort sortiment och bra fröer! Bra  när rabatt inte uppges som ”upp till 50%” utan som vid black fröday , 30 respektive 50 %.  Klart och tydligt!  Ifjol köpte jag två av Impectas nya egna växtbelysningar.  60 cm 40W  och 120 cm 80W. Vilket ljus!!! Bästa jag köpt hittills!!! Köpt två till nu.  
- Maria S
2024-12-03
Snabb och säker leverans, nu ser vi framemot nästa odlingssäsong med bra fröer och goda råd.
- Anders L
2024-12-02
Min gamla belysning gick sönder och köpte denna som ersättning. Ger bra ljus och man kan välja olika belysningsstyrkor. Olika belysningsfunktioner med inbyggd timer beroende på om man övervintrar eller odlar upp. Själv använder jag egen extern timer.
- Christian N
2024-12-02
Snabb leverans,  bra kvalitet på frön . Väldigt nöjd🌹 Köpte adventskalendern och är nu nyfiken på vad den kan innehålla. Spännande
- Hillewi L
2024-12-02
Alltid snabb service, bra information på fröpåsar och annat.  Fin kvalitet på alla produkter.  Har använt mig av Impectas tjänster i säkert 20 år nu och aldrig blivit besviken.  
- Mona K
2024-12-02
Jag är mycket nöjd med att ni fortfarande ger ut en katalog, och inte bara blir en i mängden av  andar fröföretag
- Karin E
2024-12-02
Snabbt och effektivt 
- Anette L
2024-12-02
Snabb leverans. Mycket att välja på. 
- Åse R
2024-12-02
Mkt trevlig adventskalender 
- Lena O
2024-12-02
En väldigt bra sida att hitta sina favoriter, till ett överkomligt pris. Bra fröer med hög grobarhet.
- Danny B
2024-12-02
Snabb leverans 
- Eva-lena P
2024-12-02
Snabb leverans och fin kvalitet.
- Anette E
2024-12-02
Bra service och bra produkter. Lätt att komma i kontakt med serviceavdelningen.
- Nils-Erik J
2024-12-02
Snabbt levererat
- Kerstin Ö
2024-11-29
Gick snabbt. Håller tummarna att lökarna är fina eftersom jag är sent ute😊
- Malin L
2024-11-28
🌹👍  snabb leverans
- Kerstin D
2024-11-28
Snabbt och smidigt!
- Katja E
2024-11-28
Fint sortiment, snabb service och skulle det  vara så att en försändelse inte kommer fram är de mycket behjälpliga.
- Ann-Kristin R
2024-11-28
Bra priser, snabba leveranser
- ulf B
2024-11-28
Snabb leverans er, bra utbud och alltid något erbjudande 
- Karin F