Tomatfröer – just nu 3 för 2
Jordnära - Tankar och tips för odlarvänner

Inlägg taggade med "perenner"

Artiklar & guider om frösådd

Vid all frösådd är det viktigt att man gör på rätt sätt för att ge fröerna de bästa förutsättningarna. På fröpåsen finns en kort beskrivning av hur du sår varje frösort på bästa sätt. Här samlar vi massor med råd och handfasta tips om frösådder.

Perenner för blomning första sommaren

Perenner går precis lika bra att fröså som sommarblommor, örter och grönsaker. En del sorter utvecklas snabbt och blommar redan första sommaren vid tidig sådd. Vi berättar om olika sorter.

Läs mer
Så perenner utomhus

Perenner finns i en fantastisk variation av färger och former. Genom att fröså dina perenner får du mängder av plantor till en mindre peng. Sådden är enkel och sköter sig nästan helt själv.

Läs mer
Ginkgo - ett historiskt träd

Det är svårt att passera ett ginkgoträd utan att stanna upp och beundra de exotiskt vackra bladen. Ginkgo bär på en fascinerande historia som sträcker sig över 200 miljoner år tillbaka och är idag den enda släktingen kvar i familjen ginkgoväxter.

Läs mer
Härdighet för perenner - nytt system

Under 2021 lanserade Perennagruppen ett nytt system för hur härdighet hos perenner ska beskrivas. Vi hjälper dig att förstå de nya övervintringsbokstäverna.

Läs mer
Vackra blad i rabatt och kruka

Blommor har en självklar ställning som dekorativa glädjespridare i rabatt och krukor. Som komplement eller i eget majestät finns växterna med vackra, spännande blad.

Läs mer
Skydda dina växter på vintern

Vinterns fukt och kyla är en utmaning för en del perenna växter. Genom att plantera dem på rätt ställe och erbjuda skydd vid behov hjälper vid dem att överleva till nästa säsong.

Läs mer
Perenner bland stenar och murar

Murar och stenpartier kan målas i rosa, lila, vitt och blått med marktäckande och torktåliga perenner. Många sorter blommar tidig vår när vi är som mest svältfödda på färg och grönska.

Läs mer
Kungsljus i trädgården

Kungsljus växer vilt i nästan hela landet. Stolt och majestätiskt reser de sig på ängar och i torra diken. I trädgården kräver kungsljuset sin plats. Om du ger växten sol och utrymme belönas du med tjusig sommarblomning och tacksamt surrande från pollinerande insekter.

Läs mer
Salvia - blomma och kryddört

Salvia skänker trädgården skönhet, doft och kryddiga smaker. Blommande salvia är dessutom en fantastisk dragväxt som lockar pollinerande fjärilar, humlor och bin. Lägg därtill att salvia är lättodlad och torktålig så vet du varför det är en mycket odlingsvärd perenn, sommarblomma och kryddört.

Läs mer
Vinterförvara växter - var och hur?

Kärleken till växter och odling gör att vi inte håller oss inom gränserna för vad som klarar av att leva hela året utomhus i vårt klimat. Krukor som går att flytta får hysa exotiska växter som trivs ute under sommaren, men på vintern längtar de hem till varmare breddgrader. Hur hjälper vi dem att överleva vintern?

Läs mer
Så och odla stockrosor

Stockrosor omges av en romantisk och gammaldags charm. Stora blommor förför i olika läckra färger och de resliga stjälkarna ger stockrosen en självklar pondus och lyskraft. För att försäkra dig om att alltid ha blommande stockrosor i trädgården är det regelbunden sådd som gäller.

Läs mer
Förgätmigej i trädgården

Många av våra odlade blommor är vilda arter som har beundrats så mycket i naturen att de till slut tyglats och odlats fram som prydnadsväxter. Det är lätt att förstå varför förgätmigej bjöds in från diken, ängar och skogar till våra trädgårdar. Blomman är en riktig sötnos och den äkta artens himmelsblå färg är svår att slita blicken från.

Läs mer
Så här odlar du lavendel

Lavendel är en väldoftande skönhet som fyller många funktioner i trädgården, på terrassen eller balkongen. Lavendel är vacker i kruka, rabatt, som låg häck eller i en egen grupp om många plantor som skapar ett litet Provence i svenska myllan. För honungsbin och fjärilar är lavendel en välkommen källa till pollen och nektar.

Läs mer
Plantera perenner och sommarblommor på rätt plats

När du förälskar dig i en perenn eller sommarblomma vill du så klart odla dem själv. Innan du bjuder in en favoritväxt i trädgården, täppan eller på balkongen är det viktigt att ta reda på i vilken miljö den trivs bäst och anpassa dig efter det. Det handlar om jord, ljus, vatten, vind och om att gilla läget.

Läs mer
Påfågelsblomster för soliga rabatter

Om du letar efter en vacker, färgstark och lättskött blomma till en solig del av trädgården, täppan, kolonin eller balkongen, som nästan inte kräver någon skötsel alls - då är det dags att lära känna påfågelsblomster.

Läs mer
Växtkomposition − skapa en vacker perennrabatt

Det finns några enkla riktlinjer som hjälper oss att skapa perennrabatter som är såväl vackra som vilsamma att betrakta. Det handlar om att plantera och komponera på ett sätt som tar hänsyn till varje växts roll i rabatten och till hur perennerna bäst samspelar med varandra.

Läs mer
Lär dig mer om riddarporre

Riddarsporrar är ett fantasieggande namn på en växt som har funnits i våra trädgårdar sedan 1400-talet. Blomman har en lång sporre, som enligt sägnen kommer från likheten med sporrarna på en riddarstövel. Riddarsporrar är vackra i såväl vilda som mer ordnade rabatter och ståtliga att odla i kruka.

Läs mer
Bland solhattar och rudbeckior

För inte så länge sedan var Rudbeckia ett släkte där även den röda förkylningsblomman ingick. Ny forskning har visat att den sistnämnda skiljer sig så mycket från de övriga rudbeckiorna att de fått bilda ett eget släkte, Echinacea, eller solhatt på svenska.

Läs mer
Olika sätt att föröka perenner

Att fylla en ny rabatt med perenner kan bli kostsamt om alla plantor ska köpas från butik. Det är mycket roligare och mer spännande att driva upp nya plantor från frö eller dela och ta sticklingar från grannarnas och andra trädgårdsvänners rabatter.

Läs mer
Höstsådd av perenner

I många vackra trädgårdar är det perennerna som står för basen och tryggheten bland det som växer. År efter år ställer de upp och bidrar till en prunkande sommargrönska. De lite mer försynta perennerna bildar gärna en kuliss till dina ettåriga blomster medan de större och mer färgglada tar plats som stolta solitärer och klarar sig på egen hand.

Läs mer
ARTIKEL 1-20 20.1  | Visa alla