Påfågelsblomster för soliga rabatter
Vad är påfågelsblomster?
- En mycket lättskött sommarblomma.
- Vackra, färgglada blommor i olika kulörer.
- Massor med blommor hela sommaren.
- En vacker samplanteringsväxt.
- Vacker i kruka och rabatt.
Påfågelsblomster, med det vetenskapliga namnet Gazania, tillhör familjen korgblommiga växter, Asteraceae, och härstammar från Sydafrika. Det råder delade meningar om hur många arter det finns av Gazania, ända upp mot 40 arter nämns i litteraturen. Vanligast är dock att prata om ca 20 ordentligt identifierade arter i Gazanians hemtrakter. På varmare breddgrader är påfågelsblomster en perenn växt medan vi i norr odlar den som ettårig sommarblomma, men med möjlighet att prova övervintra den inomhus.
Det vetenskapliga släktnamnet Gazania har givits ett par olika förklaringar. Den ena är att en tysk botaniker vid namn Joseph Gärtner döpte släktet efter Theodorus Gaza, en grekisk forskare som bland annat översatte ett stort botaniskt verk från grekiska till latin. En annan förklaring är att Gazania kommer från persiskans ’gaza’ eller ’gazae’, vilket betyder ’skatt’ eller ’kungliga skatter’. Den senare förklaringen har färgat engelskans vackra namn på Gazania, som är Treasure flower.
Vad menas med korgblommiga växter?
Påfågelsblomster tillhör den stora familjen av korgblommiga växter, Asteraceae, där vi även hittar exempelvis prästkrage och krysantemum. Hos korgblommiga växter består blomman av en mitt som i själva verket är hundratals tätt sammanpackade små, små blommor. De kallas mittblommor eller diskblommor. Från mittblommorna strålar de så kallade ytter- eller kantblommorna ut och bildar en korg för mittblommorna att vila i, därav familjenamnet korgblommiga växter. Ytter- eller kantblommorna är färgglada och stora eftersom deras uppgift är delvis att skapa skydd men framförallt att locka och visa vägen för insekter till de pollen- och nektarfyllda små blommorna i mitten.
Påfågelsblomster blommar mycket och länge
En uppskattad egenskap hos sommarblommor är när de ger oss maximal glädje under de värdefulla sommarmånaderna genom att blomma både mycket och länge. Påfågelsblomster blommar från juni och minst in i september och snålar inte på mängden prakt − de frodiga och kompakta bladverken får kämpa för att synas under en tät matta av stora, lysande blommor.
I vårt klimat trivs några läckra sorter av påfågelsblomster som tillhör arten Gazania hybrida. Påfågelsblomster F1 'New Day White' har stora, lysande vita ytterblommor med en läckert kontrasterande mörk ring längst ner i blomkorgen och gula mittblommor. ’Kiss Yellow Flame’ har gula ytterblommor med eleganta röda ränder och en röd ring runt de gula mittblommorna. ’New Day Pink Shades’ är den glamourösa sorten med djuprosa blommor och elegant mörk innerring.
Gazania splendens, även benämnd Gazania rigens, är en annan lämplig art för vårt kalla klimat. Bland dem hittar vi bland annat påfågelsblomster ’Sunshine’ som är en fantasifull blandning av ytterblommor i olika kulörer av rött, gult och orange.
Blommor som öppnar sig för solen
Påfågelsblomsterns blommor påverkas av ett rörelsefenomen hos växter som kallas nasti. Det innebär att växten reagerar när den utsätts för ett specifikt stimuli, som ljus, beröring och vibration . I påfågelsblomsterns fall handlar det om ljus och skugga eller mörker. När solen lyser öppnar blomman sig och när det blir skugga eller när mörkret faller stänger blomman sig. Exakt varför en del växter reagerar på detta sätt vet man inte men en teori är att de vill skydda sitt pollen mot kyla och fukt och bara vara öppna när det är varmt och torrt och de pollinerande insekterna är aktiva.
Ett liknande fenomen är tropism, som innebär att växten dessutom rör sig i riktning mot det som den stimuleras av. Ett exempel är solrosen som vänder sig mot och följer solens strålar under dagen.
Att så och odla påfågelsblomster
Påfågelsblomster tar lite tid på sig att utvecklas och bör därför förkultiveras inomhus, i februari till april. Förkultivering innebär att sådden av fröerna och den första uppdrivningen av plantorna görs inomhus i väntan på att vädret ute är varmt tillräckligt för utplantering.
Förkultivera påfågelsblomster så här
Sådden kan göras i krukor, lådor eller tråg. Du kan skapa egna lösningar för sådden eller titta igenom Impectas sortiment av tillbehör för sådd.
Börja med att fylla krukor, tråg eller sålådor, med hål i botten, till 2/3 med planteringsjord. Fyll upp med såjord, släta till ytan och spraya jorden försiktigt med vatten. Såjord är en luftig, lätt och svagt gödslad jord. Den passar utmärkt när ett frö ska gro och skicka ut sin grodd och sina första svajiga rötter utan för mycket motstånd. Fröet innehåller all näring plantan behöver inledningsvis, vilket gör att såjorden inte behöver gödslas. Täck fröna med ett tunt lager jord.
Nu behöver sådden täckas för att hålla fukt och värme. Bra är att använda ett minidrivhus med lock, en variant som kan användas om och om igen. Du kan också täcka med plast som du sticker hål i. Fröerna får inte torka ut under groningsperioden, inte heller vara helt blöta då de riskerar att ruttna. Lagom är bäst. Ställ gärna krukorna på en bricka eller ett odlingstråg. För bästa bevattning av fröplantorna kan brickan eller tråget täckas med kapillärmatta, en underbevattningsduk, som hålls fuktig och regelbundet ger rötterna lagom mängd vatten underifrån. Ställ sådden varmt och ljust i början, gärna runt 22 °C.
När plantor förkultiveras tidigt på året är det bra att erbjuda extra tillskott av ljus. Hos Impecta finns olika varianter att välja på i Växtbelysning.
Det första som tittar upp ur jorden när ett frö gror är de så kallade hjärtbladen. Deras uppgift är att lagra näring och förse grodden med den ända tills det har vuxit upp en liten växt, med rötter och blad, som kan försörja sig själv. När plantan börjar utveckla sina riktiga blad skrumpnar hjärtbladen bort och försvinner. Är sådden täckt med plast tas denna bort när hjärtbladen tittar upp för att undvika att kondens droppar ner och skapar en alldeles för blöt miljö för de små plantorna. Fiberduk kan ligga kvar ett tag till. Fortsätt erbjuda plantorna mycket ljus men inte direkt solljus.
Dags att skola om plantorna
När småplantorna växt till sig så att de går att handskas med och det skjuter upp en stjälk mellan hjärtbladen är det dags att skola om dem till egna krukor. Hantera plantorna, håll dem i bladen och inte i den känsliga, tunna stjälken. Använd en mullrik jord vid omskolningen, till exempel kompost eller blomjord blandad med 50 % såjord eller en speciell plantjord för plantuppdragning. Efter omskolning ska fröplantorna stå i halvskugga de första 3–4 dagarna tills rotsystemet börjat växa till sig och plantorna slutat sloka, därefter ställs de ljust och svalt, nattemperaturen bör ligga runt 15 °C. Duscha gärna plantorna dagligen och vattna vid behov. Efterhand som plantorna växer till sig och krukorna börjar bli fullrotade, omskolas de ytterligare en eller flera gånger, innan det är dags för utplantering.
Härda dina påfågelsblomster före utplantering
Innan påfågelsblomstern planteras ut på sin växtplats ska de avhärdas, alltså vänjas vid uteklimatet. Börja med avhärdningen i maj-juni cirka en vecka före utplanteringen. Temperaturen bör då ligga på 15–18°C dagtid. Placera påfågelsblomstern på en vindskyddad plats i skugga, låt dem få sol bara 2–3 timmar de första dagarna och öka detta efterhand som de vänjer sig. Efter 3–4 dagar får de även stå ute nattetid om det inte är risk för frost. Efter avhärdningen planteras påfågelsblomstern på sin slutgiltiga växtplats som ska vara riktigt solig. Genomvattna krukorna ordentligt så att jordklumpen är fuktig före utplanteringen.
Så här trivs påfågelsblomster
Påfågelsblomster trivs i rabatt och kruka på en solig och ganska torr plats i en jord som inte är kompakt. Där kommer de blomma i mängder under hela sommaren. Påfågelsblomster tål torka bra men blommorna växer sig större om plantan erbjuds regelbunden vattning. Spetsa vattnet med flytande näring då och då.
Påfågelsblomster är ganska bra på att själv släppa sina vissna blommor för att hela tiden lämna plats åt nya. Sitter det ändå en del visset kvar kan du hjälpa till att ansa plantorna då och då, men det är inget måste.
Vill du prova att övervintra dina påfågelsblomster tar du in dem i krukor på en ljus och sval plats och vattnar mycket sparsamt under vinterhalvåret. Klipp ner allt fult och visset till våren och ställ ut krukorna när det blir varmt och se om växten tar fart igen.
Påfågelsblomster kan gärna planteras ensamma i en större grupp för härlig färgstark masseffekt. De är också mycket vackra i samplantering i rabatt eller kruka. En utmärkt kompanjon till påfågelsblomster är olika sorters gräs som prydnadsgräs, silverkärleksgräs, harsvans och rubingräs ’Savannah’. Effekten blir ett skönt svajande gräs mot påfågelsblomsterns kompakta grönska och lysande färger.
Vi önskar er mycket nöje med odling av vackra, lättskötta påfågelsblomster.