Skydda dina växter på vintern
Så överlever perenner vintern
Perenna växter odlar vi för att kunna njuta av dem år efter år och se dem utvecklas till stora, prunkande exemplar. Många sorter är tåliga och väl anpassade till att klara övervintringen i vårt nordiska klimat. Andra behöver mer omtanke för att bli långlivade.
Plantera rätt växt på rätt plats
När du planerar för dina perennrabatter gör du livet lättare både för dig och växterna om du tänker på de olika behov som olika växter har. Om de får växa på en plats som har en jordmån som de trivs i och rätt förhållande vad gäller ljus och vind så kommer växten klara vintern så mycket bättre. Tänk på följande faktorer:
Jord och ljus
Om du ska odla exempelvis lavendel kan du läsa dig till att denna medelhavsväxt trivs i soligt läge och väldränerad jord. Om lavendel planteras i fuktig jord i ett skuggigt läge kommer den kämpa för sin överlevnad under växtsäsongen och gå in i sin vintervila med trötta, energifattiga rötter. Till våren, när kylan släpper taget och det är dags för rötterna att vakna, är risken stor att de dör av den kalla fukten i jorden i kombination med dålig energi.
Om du tvärtom planterar en skuggväxt, som friskt mörkgröna hasselörten, i ett soligt, torrt läge kommer den bli tröttare och blekare för varje säsong. Till slut klarar den inte av att övervintra eftersom det inte finns någon kraft kvar i plantan.
Läge i vinden
En hel del platser i vårt land bjuder på tuffa vindförhållanden. Perenna växter som är känsliga för blåst utvecklas där dåligt och får därmed svårare att klara vintervilan. Energin som samlas under växtsäsongen går år till att kämpa mot blåst i stället för att lagra den i rötterna för framtida behov.
Längs kusten är det blåsigare än inne i landet. För växter som planteras nära havet kan vindarna bjuda på stänk av saltvatten, vilket också är en utmaning.
Du kan skydda känsliga perenner mot vind genom att plantera tåliga buskar eller en häck vid rabatten eller bygga ett skydd som silar vinden innan den når rabatten.
Det finns vissa egenskaper hos växter som ökar deras motståndskraft mot vind och därför gör dem mer lämpliga att odla på blåsiga platser. Dessa är:
- tjocka blad
- små blad som växer tätt
- ludna blad
- sträva blad
- korta stadiga stjälkar
Skydda känsliga växter
Hur mycket vi än strävar efter att odla rätt växt på rätt plats kan det finnas anledning att underlätta för vissa sorter att klara vintern. Du kanske väljer att odla en lite känsligare sort för att du så gärna vill få den att växa hos dig. Är du odlare i landets nordliga delar önskar du kanske prova på sorter som du inte är säker på om de klarar ditt stränga klimat. Det kan också stå i odlingsbeskrivningen att växten bör vinterskyddas och då är det bra att veta vilka möjligheter som finns.
Klipp inte ner perennerna på hösten
Ett bra sätt att skydda alla perenner mot vinterns fukt och kyla är att inte klippa ner döda växtdelar på hösten eller städa i rabatterna. Låt stjälkar och vissna blad få vara kvar som skydd mot regn och blåst.
Täck marken runt rötterna
När växten har vissnat på hösten och roten gå i vila kan du täcka marken med löv, kvistar, halm, granris eller annat organiskt material. Detta erbjuder skydd mot fukt och kyla och kommer även att förbättra mullhalten i jorden om det får ligga kvar och brytas ner.
Vänta med att ta bort täcket, eller mylla ner det i marken, tills jorden har börjat torka upp på våren och nätternas stränga kyla har släppt. Snart tittar nya skott upp ur marken och välkomnar en ny säsong.