Ginkgo - ett historiskt träd
Odla ginkgo så här
- Köp ett färdigt ginkgoträd i plantskolan.
- Ginkgo är härdigt i zon 1 och 2.
- Odla ginkgo i kruka och övervintra frostfritt över zon 2.
- Fröså ginkgo inomhus tidig vår eller sen höst.
- Odla som krukväxt om du driver upp ginkgo från frö.
Ginkgo, Ginkgo biloba, tillhör familjen ginkgoväxter, Ginkgoaceae. Ginkgo är den enda kvarlevande släktingen i denna växtfamilj som funnits på jorden sedan dinosauriernas tid, 250 till 60 miljoner år tillbaka.
Artnamnet biloba syftar på bladets form med två lober, ’bi’ och ’lob’, som möts och skapar en form som ser ut som en hjärna. För att bättre beskriva hur vackert det är kan bladet liknas vid *en solfjäder som delar sig i två.
Ginkgo växer över hela världen
Ginkgons naturliga ursprung är Kina där det också lystrar till namnet tempelträd. I Asien har ginkgoträdet stor betydelse både för sin skönhets skull och som medicinalväxt. Bladen innehåller ämnen som anses vara verksamma mot allmän kroppströtthet, koncentrationssvårigheter och depression.
Det finns ingen eller endast någon enstaka plats idag där ginkgo fortfarande växer naturligt. Däremot odlas trädet över stora delar av världen för att planteras i parker, botaniska trädgårdar, privata trädgårdar och i innerstäder.
Just för odling i stadsmiljö är ginkgo ett mycket användbart träd. Det växer och utvecklas bra trots luftföroreningar, saltstänk och långa perioder av torka och står emot angrepp av såväl skadeinsekter som svampsjukdomar.
Är ginkgo ett barrträd eller lövträd?
Frågan om ifall ginkgo är ett barrträd eller lövträd dryftas. Vid en första anblick känns det självklart att arten är ett lövträd; de under sommaren intensivt gröna och på hösten lysande gula bladen ser verkligen ut som just blad. Dessutom fälls de under vintern och lämnar trädet helt kalt tills lövsprickningen nästa vår. Men, vid en närmare titt på blad från ginkgo, och särskilt om man genomlyser det, framträder en bild av många barr tätt, tätt sammanfogade till ett blad.
Ginkgo har fått en egen benämning som är lövfällande barrträd för att lösa frågan om det är ett barrträd eller lövträd.
Ginkgoträd är tvåbyggare
Ginkgo är en så kallad tvåbyggare vilket innebär att varje träd har enbart enkönade blommor. Det finns alltså honplantor respektive hanplantor och båda behövs för att en honplanta ska bära frukt.
I parker och stadsmiljöer odlas främst hanplantor av ginkgo. De små, aprikoslika frukterna luktar nämligen riktigt illa när de går sönder och köttsaften exponeras för luft. Om bären trillar till marken på gångar, gator eller gräsmattor i en stad trampas de sönder och sprider en oangenäm lukt av ruttna ägg.
I trädgårdar ställer bären sällan till problem eftersom de lätt kan samlas ihop och slängas när de faller från trädet.
Ginkgo i Sverige
Ginkgo räknas som härdig till zon 2 i Sverige. I Trelleborg i söder planterades en allé med 68 ginkgoträd redan på 50-talet. Innan dess hade Malmö planterat ginkgo framför stadens operahus i mitten av 1940-talet. Även i Stockholm planteras ginkgo i stadsmiljön, men så mycket längre norrut än så klarar sig trädet inte planterat i jorden.
Om du bor i zon 3 och uppåt kan du odla ginkgo i kruka som förvaras frostfritt under vintern.
Det är roligt och exotiskt att odla ginkgo från frö, men viktigt att ha rätt förväntningar. Det kan ta några månader för fröerna att gro och tillväxten är sedan långsam. Den lilla plantan blir dock tidigt en dekorativ inredningsdetalj inomhus.
Fröså ginkgo inomhus under tidig vår eller sen höst för att driva upp din egen vackra krukväxt av en av världens äldsta växter.
Katarina Kihlberg
Impecta Fröhandel