
Snittblomsodling på liten yta – på balkong och i trädgård
Planera din odling – samodling eller uppdelning?
När man odlar på liten yta blir det lätt att man försöker få plats med så många olika sorter som möjligt i samma pallkrage eller kruka. Det kan absolut bli vackert, men det kan också vara en utmaning att balansera växternas olika behov.
För att få en mer produktiv och lättskött odling kan det vara smart att hålla en tydlig uppdelning mellan växterna. Olika blommor har olika krav på vatten, näring och utrymme. Det vara svårt att plantera dahlior och rosenskäror tillsammans eftersom dahlior vill ha mycket näring medan rosenskäror trivs bäst i mager jord. Genom att gruppera växter med liknande behov – eller till och med dela upp en pallkrage i två sektioner – blir det lättare att ge varje planta optimala förutsättningar. När du väl lärt känna dina sorter kan du börja experimentera mer med samodling.
Rätt näring på rätt plats – nyckeln till en frodig odling
I all odling är det viktigt att gödsla tillräckligt, och så även i den lilla odlingen. Särskilt i krukor, då plantans rötter har en mindre jordvolym att söka näring i.
I början av säsongen kan du grundgödsla genom att mylla ner kompost, stallgödsel, lusern-pellets eller gammal ensilage i jorden. Detta ger en bra bas, där näringen frigörs successivt. För vissa sorter räcker detta hela säsongen, medan andra behöver extra tillskott senare. Exempel på blommor som kan behöva extra näring för att blomma kontinuerligt är dahlior och luktärter. Tillskottsnäringen ska helst vara lättillgänglig, flytande näring, exempelvis nässelvatten eller guldvatten.
Förläng säsongen med förodling
I en liten odling, där varje blomma räknas, kan förodling göra stor skillnad. Genom att starta dina plantor inomhus tidigt på våren får du ett försprång och kan njuta av blomning tidigare på säsongen. Ett vanligt problem vid förodling är att plantorna blir stora för snabbt och att man hamnar “före” säsongen. Genom att toppa vissa av sina plantor, t.ex. dahlior och luktärter, skjuter man tillbaka deras utveckling med några veckor, men belönas sen med fler blommor.
Toppa dina plantor och maxa blomningen
Många snittblommor tillhör kategorin cut and come again, vilket innebär att ju mer du skördar, desto fler blommor producerar plantan. För att stimulera rikligare blomning kan du toppa växterna tidigt. Genom att nypa av toppen på plantor som zinnia och luktärter får du fler sidoskott och därmed fler blommor per planta.


Snittblommor för små ytor – produktiva och lättodlade favoriter
Nu när vi har gått igenom hur du kan optimera din odling är det dags att välja de bästa blommorna för en liten yta. I artikeln "Vilka snittblommor ska man odla?" beskrev jag olika blommors roller i en bukett. Här kommer några sorter som passar perfekt för en mindre odlingsyta. Gemensamt för alla dessa blommor är att de är cut and come again – ju mer du skördar, desto fler blommor producerar de.
Som fokusblommor hade jag valt antingen någons slags remonterande snittros (dvs en ros som fortsätter att producera blommor hela säsongen) eller en produktiv dahlia. Det finns definitivt en stor skillnad inbördes mellan dahlior om vilka som producerar flest blomhuvuden per planta, och oftast är de vanliga “arbetshästarna” mest produktiva. Till en miniodling hade jag valt ‘White Aste', en vit pompomdahlia som är bland de tidigaste att blomma och som sprutar ut blommor, ‘Wine Eyed Jill’ som är en av mina favoritsorter rent färgmässigt, eller ‘Wizard of Oz’, en ljusrosa bolldahlia som är lite mer kompakt i växtsättet (bra om man odlar på en blåsig balkong).
Som sekundär fokusblomma hade jag valt rosenskära, gärna någon dubbel variant, t.ex. ‘Double Click Snowpuff’. Rosenskäror är riktiga överlevare och tål utsatta förhållanden, och blommar dessutom rikligt. Bladverket är också fint och fungerar utmärkt som bladgrönt i buketter.
.jpg)
Som utfyllnadsblomma hade jag utan tvekan valt sommarflox. Den har långt vasliv, är rikblommande och blommar både tidigt och länge. Dessutom finns den i ett flertal mjuka färger som är lätta att kombinera med andra blommor.
Som bladgrönt hade jag odlat äppelmynta/rundmynta. Den är frodig och funkar både som inramning och som innehåll i buketter. Dessutom luktar den gott och är tålig. Den enda haken är att den helst ska skördas tidigt på morgonen för att inte sloka, men de flesta blommor mår bäst av att skördas tidig morgon eller kväll.

Sofia på Solbackens småbruk
Sofia Borén driver tillsammans med sina föräldrar Solbackens Gård strax utanför Katrineholm i Södermanland. Sedan sommaren 2022 odlas snittblommor för försäljning och grönsaker för eget hushåll på gården. Sofia studerar till trädgårdsmästare och ser sig själv som blomsterkreatör och blomsterbonde.I den här artikelserien delar Sofia med sig av tips och erfarenheter kring odling av snittblommor, med fokus på Slow flowers – en hållbar, lokal och säsongsbaserad blomsterodling. Förhoppningen är att inspirera fler att odla, njuta av och uppskatta det som blommar.
Impecta Fröhandel
