Odla snittblommor – välj rätt sorter till dina buketter

Odla snittblommor – välj rätt sorter till dina buketter

Att odla snittblommor handlar om mer än att bara ha vackra blommor i trädgården – blommorna ska klippas och användas. Vad vill du använda dem till? Vill du skapa buketter till dig själv och dina nära? Drömmer du om att odla blommor till ett bröllop eller en särskild händelse? Eller är målet att sälja buketter och kanske öppna för självplock?

Del 1 i serien Så blir du en snittblomsbonde av Sofia Borén på Solbackens småbruk.

Ditt syfte med snittblomsodlingen avgör vilka sorter som passar bäst. Välj snittblommor utifrån deras roll i buketter och hur du kan planera din odling för en lång och produktiv skördesäsong.

Bygg en bukett – odla blommor som skapar helhet och variation

För att skapa en vacker bukett behövs bara ett fång med blommor, och ofta när man börjar odla snittblommor så odlar man de allra största och finaste blommorna: dahlior, rosor, pioner, zinnior m.m. För att skapa rikare buketter med liv och rörelse, och som kan förmedla olika saker, så krävs mer varierat material. Här listar jag ett antal olika kategorier som tillsammans kan hjälpa dig skapa mer intressanta och variationsrika buketter och arrangemang.

Fokusblommor – bukettens stjärnor

Fokusblommor är de blommor som ögat först landar på i en bukett. De är ofta medelstora till stora och kan vara både öppna och fyllda. Fokusblommor kan delas in i primära och sekundära, där den största skillnaden är storleken på de olika blommorna i samma bukett. Alltså handlar det mer om blommornas relationer sinsemellan än hårda grupperingar.

Exempel på primära fokusblommor är: dahlia, rosor, zinnia, pion, tulpan, solros

Exempel på sekundära fokusblommor: praktvädd, pompondahlia, zinnia, rosenskära

Utfyllnadsblommor – bakgrunden som lyfter helheten

Tänk dig en målning där fokusblommorna är förgrunden – då är utfyllnadsblommorna bakgrunden. Utfyllnadsblommor fyller ut tomrummen mellan fokusblommorna och skapar mjuka övergångar för ögats rörelse när den observerar buketten.

Exempel på utfyllnadsblommor är: risp, sommarflox, trädgårdsmattram, luktärt, blomstermorot.

Höjdblommor/spiror – skapa djup och dimension

Höjdblommor är långa och har en väldigt tydlig linje uppåt. Dessa kan vara lite svåra att få in i buketter då de ofta har blommor som pekar utåt från mitten av stjälken istället för uppåt, men det är väl värt det när man får till det.

Med spiror kan du leka med höjd, linje och djup i dina buketter och arrangemang. Till skillnad från en målning har du tre dimensioner att röra dig i, och med linjerna kan du styra vart ögat rör sig och vart den upplevda riktningen går åt i en bukett.

Exempel på höjdblommor är: riddarsporre, lejongap, digitalis, vissa prydnadsgräs, t.ex. kolvhirs.

Bladgrönt – fyll ut och lyft fram

Om vi återgår till liknelsen om en målning, där fokusblommorna är förgrunden och utfyllnadsblommorna är bakgrunden, då är det bladgröna ramen. Det går att tänka på det som en bokstavlig ram – att buketten kantas av gröna blad. Men det går också att tänka att det bladgröna ska lyfta fram blommorna ännu mer, och det går att göra på olika sätt.

Ett av de största värdena med bladgrönt är att det fyller ut buketter och får dem att både se större ut och bli större, vilket innebär att du kan använda färre blommor för samma effekt. Det bladgröna hjälper också till att lyfta fram blommorna ännu mer.

Exempel på bladgrönt: gräs av olika slag t.ex. jungfruhirs, äppelmynta, hallonskott, luktärtsrankor.

Det lilla extra – rörelse, organiska former och detaljer

Ett av mina favoritbegrepp, som jag inte helt kan översätta till svenska, är “whimsy”. Översättningen blir typ “lekfullt, nyckfullt, busigt, udda”. Något som känns lite gulligt och roligt och magiskt. I buketter kan vi hitta detta inom rörelse, organiska former, små detaljer och i det oväntade.

Förutom själva sorterna beror denna kategori mycket på hur man placerar stjälken. Ett harsvans-strå långt ner i en bukett blir mer av en utfyllnad, medan den skapar rörelse och höjd om den är högre upp. Luktärter i samma höjd som fokusblommorna blir till utfyllnad, men sticker de upp blir de rörelse och höjd och skapar en känsla av lekfullhet. 

Exempel på det lilla extra: italienskt darrgräs, harsvans, bärnstensvippa, smällglim, hängande amarant.

Nu har du de första verktygen för att börja planera din snittblomsodling! Börja med att fundera på vilka typer av buketter du vill skapa och välj sedan blommor utifrån deras roller. Nästa steg är att planera för växternas produktivitet och blomningstid, så att du får en jämn skörd från vår till höst.

Oavsett om du odlar för eget bruk eller försäljning kan rätt planering ge dig en lång och rik blomstersäsong – fylld med färg, form och variation.

Sofia på Solbackens småbruk

Sofia Borén driver tillsammans med sina föräldrar Solbackens Gård strax utanför Katrineholm i Södermanland. Sedan sommaren 2022 odlas snittblommor för försäljning och grönsaker för eget hushåll på gården. Sofia studerar till trädgårdsmästare och ser sig själv som blomsterkreatör och blomsterbonde.

I den här artikelserien delar Sofia med sig av tips och erfarenheter kring odling av snittblommor, med fokus på Slow flowers – en hållbar, lokal och säsongsbaserad blomsterodling. Förhoppningen är att inspirera fler att odla, njuta av och uppskatta det som blommar.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Symfoni av färg och liv

Aubrietia 'Cascade Blue' lever upp till sitt namn med sällsam skönhet, där täta tuvor av intensivt blåvioletta blommor år efter år skapar ett kaskadlikt vattenfall av färg över stenpartier och murar. Denna lågväxande juvel är mer än bara en marktäckare; när våren sveper in förvandlar den trädgården till ett levande hav av färger, en fest för både ögat och för trädgårdens surrande pollinatörer. Uppkallad efter den franske konstnären Claude Aubriet bär 'Cascade Blue' hans namn med värdighet – likt en levande målning sträcker den ut sig som blommande penseldrag över trädgården. Plantera i grupp för att skapa en dramatisk effekt och låt den förvandla även de mest anspråkslösa ytor till ett levande konstverk, där varje blomma bidrar till en symfoni av färg och liv.

Läs mer
Trädgårdens pärla

Likt små berg reser sig ‘Mountain Lady’ ståtligt i rabatt och gräsmatta. De små, runda blommorna bildar täta klasar i toppen av stjälken, med en himmelsblå bas som övergår till en snövit topp. Pärlhyacint har sitt ursprung i Mellanöstern och sydöstra Europa, där den växer vilt på bergssluttningar och ängar. I trädgårdar har den odlats sedan 1500-talet och ofta representerat förnyelse och hopp. 'Mountain Lady' är fin att plantera i grupper för att skapa en effektfull färgklick, eller att kombinera med andra vårblommande lökar. Vare sig den får pryda en solig rabatt eller en kruka på terrassen, kommer den att bjuda på en långvarig och hänförande blomning – en riktig pärla värd att vänta på.

Läs mer
Kulinarisk elegans

Denna alldeles utsökta böna bjuder på långa, smäckra baljor i lysande purpurröd färg. Störpurpurböna 'Carminat' är omtalad för sin mjälla konsistens och fantastiska smak, med en lätt nötig ton. Det unika utseendet är iögonfallande såväl i odlingen som på tallriken. 'Carminat' skänker alltid elegans och en kulinarisk upplevelse till maträtter – om den så finns i salladen, soppan eller som tillbehör. Låt den vackra störpurpurbönan slingra sig upp i en spaljé eller längs en stör och se fram emot högsommarens och höstens skörd av mängder med läckra, helt trådfria baljor.

Läs mer
Glamorös blåklint

Gammaldags blåklint minner om barndomens somrar då solen alltid sken från en klarblå himmel som gick ton i ton med klinten på ängen. Men denna rara blomma slår ut i många fler färger än så – alla lika vackra. Blåklint 'Red Boy' för in glamour i sommarromantiken med skimrande hallonrosa, fluffiga blommor. De ser ut att sända ett kaxigt budskap om att våga ta ut svängarna och överraska betraktaren. I vimlet på en klassisk sommaräng är ’Red Boy’ en självklar lagspelare men blomman kan också sprida elegans i sommarrabatten. Som snitt är klinten ett fint inslag i en blandad, färsk bukett eller som helt ett fång att ta in och torka till vintern.

Läs mer

Artiklar

Så maximerar du din snittblomsodling

Det finns flera faktorer som påverkar hur mycket skörd du får ut av olika snittblommor. En stor del handlar om hur snittblommor reagerar på att bli skördade. De flesta ett- och tvååriga snittblommor kan delas upp i tre grupper utifrån detta. Ta reda på vilka för att få ut det mesta av din snittblomsodling.

Läs mer
Odla snittblommor – välj rätt sorter till dina buketter

Att odla snittblommor handlar om mer än att bara ha vackra blommor i trädgården – blommorna ska klippas och användas. Vad vill du använda dem till? Vill du skapa buketter till dig själv och dina nära? Drömmer du om att odla blommor till ett bröllop eller en särskild händelse? Eller är målet att sälja buketter och kanske öppna för självplock?

Läs mer
Tagetes för bra jord

Tagetes är en lättodlad ettåring som blommar långt in på hösten. Många plantor tätt tillsammans blir de ett vackert blickfång samtidigt som rötterna utsöndrar ett ämne som håller jorden friskare.

Läs mer
Odla blomsteräng

Att ersätta hela eller delar av gräsmattan skapar en lättskött och vacker trädgård som lockar mängder av bin, humlor och fjärilar. Här får du veta hur du odlar blomsteräng och tips på färdiga blomsterblandningar.

Läs mer
2025-04-04
Jag köpte två växtbelysningar 120 cm för en månad sedan. Nöjd med ljuset, men oerhört besviken på att upphängnings-vajrarnas plastöverdrag inte håller för att justera höjden på lamporna.  De fransar sönder och spärrar vid förhöjning av lamporna. Allteftersom plantorna växer krävs att det går att höja!!!   Förväntar mig en bättre alternativ förhöjningsfunktion. Har tidigare köpt två Growlight Quattro av er, som jag är mycket nöjd med.      Med vänlig hälsning, Marie Bengtsson.
- Marie B
2025-04-04
Mycket bra service. Det finns  så många fröer och tillbehör man kan välja bland. Snabb leverans. Jag har beställt i många år och kommer säkert att fortsätta många fler. 
- Erika Ö
2025-04-01
Snabb leverans,  nöjd kund
- Iréne P
2025-03-28
Roligt utbud och snabb leverans. Dock en smula dyra fröer. 
- Maria H
2025-03-27
Jag missade att uppdatera min adress så min order returnerades. Kundtjänst mailade mig och löste allt utan krångel: trevlig och smidig kontakt. Kommer med 100% säkerhet beställa fler gånger från Impecta.
- Emilie E
2025-03-26
Tack för en snabb och tydlig leverans! 🙏
- Monica B
2025-03-24
Snabb affär. Mycket nöjd.👍❤️❤️
- Ann-Christine S
2025-03-23
Snabba leveranser och mycket bra kvalitet på fröna. Det spirar för fullt i groddarna.
- Gunvi F
2025-03-22
Stort utbud och snabb service
- Anette W
2025-03-21
Stort utbud med bra information om allt. Toppen.
- Marie F
2025-03-20
Det hade blivit fem stjärnor om leveranserna varit något lite snabbare. "Innerpåsar" för väldigt små påsar finns också i bättre varianter från andra leverantörer - Impectas i plast/papper är inte helt optimala i hanteringen.
- Monika S
2025-03-20
Stort och roligt utbud.
- Åsa B
2025-03-20
Kvalitet🌟Närhet. Tydlighet. Omtanke och plus för rabatter ! Både i trädgården och plånboken. 🌞
- Carina N
2025-03-19
Alltid varit nöjd med det jag handlat från er. Snabb leverans och bra varor!
- Anne N
2025-03-19
Snabb leverans bra fröer
- Birgitta P
2025-03-19
Bra utbud o snabb leverans 
- Gunnel B
2025-03-19
Bra leverans o inget att klaga på 👌
- Åselill G
2025-03-18
Alltid nöjd med deras fröer
- Tina W
2025-03-18
Bra varor. Kvannefröna är så goda att äta
- Susanne T