
Odla snittblommor – välj rätt sorter till dina buketter
Del 1 i serien Så blir du en snittblomsbonde av Sofia Borén på Solbackens småbruk.
Ditt syfte med snittblomsodlingen avgör vilka sorter som passar bäst. Välj snittblommor utifrån deras roll i buketter och hur du kan planera din odling för en lång och produktiv skördesäsong.
Bygg en bukett – odla blommor som skapar helhet och variation
För att skapa en vacker bukett behövs bara ett fång med blommor, och ofta när man börjar odla snittblommor så odlar man de allra största och finaste blommorna: dahlior, rosor, pioner, zinnior m.m. För att skapa rikare buketter med liv och rörelse, och som kan förmedla olika saker, så krävs mer varierat material. Här listar jag ett antal olika kategorier som tillsammans kan hjälpa dig skapa mer intressanta och variationsrika buketter och arrangemang.

Fokusblommor – bukettens stjärnor
Fokusblommor är de blommor som ögat först landar på i en bukett. De är ofta medelstora till stora och kan vara både öppna och fyllda. Fokusblommor kan delas in i primära och sekundära, där den största skillnaden är storleken på de olika blommorna i samma bukett. Alltså handlar det mer om blommornas relationer sinsemellan än hårda grupperingar.Exempel på primära fokusblommor är: dahlia, rosor, zinnia, pion, tulpan, solros
Exempel på sekundära fokusblommor: praktvädd, pompondahlia, zinnia, rosenskära

Utfyllnadsblommor – bakgrunden som lyfter helheten
Tänk dig en målning där fokusblommorna är förgrunden – då är utfyllnadsblommorna bakgrunden. Utfyllnadsblommor fyller ut tomrummen mellan fokusblommorna och skapar mjuka övergångar för ögats rörelse när den observerar buketten.Exempel på utfyllnadsblommor är: risp, sommarflox, trädgårdsmattram, luktärt, blomstermorot.

Höjdblommor/spiror – skapa djup och dimension
Höjdblommor är långa och har en väldigt tydlig linje uppåt. Dessa kan vara lite svåra att få in i buketter då de ofta har blommor som pekar utåt från mitten av stjälken istället för uppåt, men det är väl värt det när man får till det.
Med spiror kan du leka med höjd, linje och djup i dina buketter och arrangemang. Till skillnad från en målning har du tre dimensioner att röra dig i, och med linjerna kan du styra vart ögat rör sig och vart den upplevda riktningen går åt i en bukett.
Exempel på höjdblommor är: riddarsporre, lejongap, digitalis, vissa prydnadsgräs, t.ex. kolvhirs.

Bladgrönt – fyll ut och lyft fram
Om vi återgår till liknelsen om en målning, där fokusblommorna är förgrunden och utfyllnadsblommorna är bakgrunden, då är det bladgröna ramen. Det går att tänka på det som en bokstavlig ram – att buketten kantas av gröna blad. Men det går också att tänka att det bladgröna ska lyfta fram blommorna ännu mer, och det går att göra på olika sätt.
Ett av de största värdena med bladgrönt är att det fyller ut buketter och får dem att både se större ut och bli större, vilket innebär att du kan använda färre blommor för samma effekt. Det bladgröna hjälper också till att lyfta fram blommorna ännu mer.
Exempel på bladgrönt: gräs av olika slag t.ex. jungfruhirs, äppelmynta, hallonskott, luktärtsrankor.
Det lilla extra – rörelse, organiska former och detaljer
Ett av mina favoritbegrepp, som jag inte helt kan översätta till svenska, är “whimsy”. Översättningen blir typ “lekfullt, nyckfullt, busigt, udda”. Något som känns lite gulligt och roligt och magiskt. I buketter kan vi hitta detta inom rörelse, organiska former, små detaljer och i det oväntade.
Förutom själva sorterna beror denna kategori mycket på hur man placerar stjälken. Ett harsvans-strå långt ner i en bukett blir mer av en utfyllnad, medan den skapar rörelse och höjd om den är högre upp. Luktärter i samma höjd som fokusblommorna blir till utfyllnad, men sticker de upp blir de rörelse och höjd och skapar en känsla av lekfullhet.
Exempel på det lilla extra: italienskt darrgräs, harsvans, bärnstensvippa, smällglim, hängande amarant.
Nu har du de första verktygen för att börja planera din snittblomsodling! Börja med att fundera på vilka typer av buketter du vill skapa och välj sedan blommor utifrån deras roller. Nästa steg är att planera för växternas produktivitet och blomningstid, så att du får en jämn skörd från vår till höst.
Oavsett om du odlar för eget bruk eller försäljning kan rätt planering ge dig en lång och rik blomstersäsong – fylld med färg, form och variation.

Sofia på Solbackens småbruk
Sofia Borén driver tillsammans med sina föräldrar Solbackens Gård strax utanför Katrineholm i Södermanland. Sedan sommaren 2022 odlas snittblommor för försäljning och grönsaker för eget hushåll på gården. Sofia studerar till trädgårdsmästare och ser sig själv som blomsterkreatör och blomsterbonde.I den här artikelserien delar Sofia med sig av tips och erfarenheter kring odling av snittblommor, med fokus på Slow flowers – en hållbar, lokal och säsongsbaserad blomsterodling. Förhoppningen är att inspirera fler att odla, njuta av och uppskatta det som blommar.
Impecta Fröhandel
