Torka säsongens grönsaker
Hur man torkar grönsaker
- Skölj grönsakerna och skär dem i tunna strimlor, tärningar eller slantar.
- Förväll före torkning.
- Lägg på en plåt och torka i vanlig ugn, torkugn eller dehydrator.
- Lägg grönsakerna i plastpåsar eller glasburkar och förslut väl.
- Förvara förpackningen torrt, svalt och mörk.
Sensommar och höst är skördetid både i det egna kökslandet och i butikernas grönsaksdiskar. Alla som odlar grönsaker har upplevt att det blir väldigt mycket av en del sorter – till stor glädje förstås, men även en viss stress kring hur allt ska hinna användas. I livsmedelsbutikerna och på grönsakstorgen svämmar det samtidigt över av säsongens nyttigheter med bra priser till följd så här finns pengar att spara på att köpa stora mängder. Nu är det all idé att prova att torka grönsaker och fylla skafferiet inför vinterns matlagning.
Vilka grönsaker går att torka?
Alla grönsaker går att torka med gott resultat så länge de är av bra kvalitet. Mognaden ska inte ha gått för långt, skal och fruktkött ska var spänstigt och oskadat både från stötar och från insekter och växtsjukdomar. Är en liten del skadat går det utmärkt att skära bort den och torka resten – så lite spill som möjligt vill vi ha. För nybörjaren är det bästa att prova sig fram bland olika grönsaker för att upptäcka vilka sorter som passar dig bäst att förvara som torkade.
Förbered grönsakerna inför torkning
När du torkar grönsaker blir resultatet bättre ju snabbare processen går eftersom smak och fräschör är på topp direkt efter skörd. För att snabba på processen bör bitarna som torkas vara små och så tunna som möjligt. Förbered grönsakerna genom att skölja dem och ansa eller skala samt skär dem i tunna strimlor, tärningar eller slantar. Skär så jämnstora bitar som möjligt så att torktiden blir densamma för alla. Grönsaker som har grova bladnerver, exempelvis vitkål, eller kraftiga stjälkar, som broccoli, skärs så att de grövre delarna torkas för sig. Vad gäller bönor och ärtor är riktlinjerna att brytbönor och vaxbönor torkas hela medan skärbönor och sockerärtor gärna skärs i bitar på snedden. Bondbönor plockas ur sina baljor.
Precis som vid frysning av grönsaker behöver många sorter förvällas innan de torkas. Förvällningen drar ut ämnen ur grönsaken som annars kan orsaka sämre smak och tråkig färg. De grönsaker som bör förvällas före torkning är rotfrukter, kål, broccoli, ärter, bönor och bladgrönsaker. En del erfarna torkare föredrar att förvälla även paprika och purjolök, men många tycker de funkar utmärkt utan förvällning. Prova dig fram.
Så här förväller du grönsaker före torkning
- Koka upp rikligt med lättsaltat vatten.
- Lägg ner de färdigskurna grönsakerna.
- Koka upp direkt igen och låt koka någon minut.
- Kyl genast av i kallt vatten.
- Lägg att rinna av.
Dags att torka grönsaker!
Det går alldeles utmärkt att torka grönsaker i en vanlig ugn, med eller utan varmluft. Lägg de tunt skurna bitarna av grönsakerna som ska torkas på en plåt täckt med bakplåtspapper eller bomullsduk eller på ett galler. Ställ plåten eller plåtarna, det går bra att ställa in flera samtidigt, i ugn uppvärmd till ca 50 grader.
Obs! 50 grader är den temperatur som fungerar för torkning av de flesta grönsaker. När du får lite egen erfarenhet kanske du upptäcker att vissa grönsaker torkar bäst vi något lägre eller högre temperatur i just din ugn. Prova dig fram.
Inledningsvis ställs ugnsluckan lite på glänt – öppna luckan och sätt en trägaffel eller ett grytunderlägg emellan så att en glipa bildas. Efterhand som grönsakerna börjar bli torra avges mindre fukt och då kan ugnsluckan stängas.
Torkningstiden varierar beroende på hur mycket vätska de olika grönsakerna innehåller och på hur tunt skurna bitarna är – vissa grönsaker är torra efter 3–4 timmar medan andra behöver 10 timmar eller mer innan all vätska försvunnit. Du lär dig efterhand att känna på konsistensen när grönsakerna är helt torra. Grönsaker som innehåller mycket vatten, som squash och gurka, blir till krispiga chips, medan rotfrukter blir kompakta och hårda i konsistensen. Bladgrönsaker blir mycket små och nästan helt viktlösa.
Ett alternativ till att torka i vanlig ugn är att investera i en torkugn eller dehydrator som kan användas till att torka mängder med olika matvaror.
Förvaring och tillagning av torkade grönsaker
Det är viktigt att grönsakerna är helt torra innan det är dags för förvaring annars faller hela idén med riktigt lång hållbarhet. Lägg grönsakerna i plastpåsar eller glasburkar och förslut väl. Skriv på förpackningen vad som finns i och gärna också om grönsaken har förvällts och torktiden. På så vis får du referenser som ger erfarenhet och lär dig att bli din egen expert på torkning av grönsaker. Förvara förpackningen torrt, svalt och mörk.
Njut av dina torkade grönsaker i grytor, stuvningar, pajer, sallader eller som tillbehör precis som du skulle gjort om de vore färska. Före användning lägger du de torkade grönsakerna i vatten att dra i ca 30 minuter. Ska de användas i soppor eller koka med i andra maträtter med mycket vätska kan du lägga i dem direkt.
Vi önskar dig mycket glädje och nytta med torkning av säsongens grönsaker.
5 bra grönsaker att torka första gången
- Morötter – svårt att inte lyckas med och fantastiskt användbara.
- Purjolök – fyll skafferiet nu så slipper du köpa dyr purjolök i vinter.
- Chili – torkad chili ger lättdoserad hetta under den kalla årstiden.
- Squash – skänker sommarkänsla åt vinterns matlagning.
- Gul lök – tänk att alltid att ha välsmakande gul lök hemma utan att den tar någon plats!
Läs också
Samla egna fröer och torka kryddor
Att torka kryddväxter är mycket enkelt och en lika givande pyssla som att ta tillvara grönsakerna. I vinter njuter du av kryddorna i maten, brödbaket och i en värmande kopp te.