Samla egna fröer och torka kryddor
Spara eget frö
Har du sett en fin stockros som du gärna vill ha och måste bara få ta några fröställningar? Eller kanske lockas du att plocka frön av grannens benved med sina vackra rosenröda frukter och härliga höstfärger? Du kanske vill byta frön med andra chilientusiaster? Att samla eget frö och så är spännande och bjuder på många överraskningar. Men fråga först. Visst kan man plocka några frökapslar i parker men i Botaniska trädgårdar är det inte tillåtet eftersom de ofta medverkar i olika vetenskapliga växtprojekt där de egna fröerna är viktiga.
Fröer kan gömma många små hemligheter. Frön från en mörkröd stockros kan ge blommor i rosa, vitt eller rött. Bland självsådda orangea ringblommor dyker det upp en gul och från den laxrosa jättevallmons frökapslar blev alla avkommor röda. Detta beror på arvet, generna. Ett frö bär på arv från äldre generationer och varje fröplanta är en egen unik individ. Den kan vara mest lik pappa, eller mamma, farmor eller morfars syster och det är det som gör det så spännande att odla från egna frön.
Men i växtvärlden skiljer sig arvets inverkan på avkomman mellan de olika arterna. Vissa växter är självpollinerande, och då blir avkomman väldigt lik föräldern. Andra korspollinerar sig med andra plantor av samma art och då blir variationen större. Vill man vara absolut säker på att alla plantor ska vara exakt likadana ska man så frön som är F1-hybrider. De är särskilt utvalda och framtagna med så liten genetisk variation som möjligt genom korsningar med utvalda föräldrar. Men frön från F1-hybrider ger lika stor naturlig variation som vanligt förökade växter.
Insamling i solsken
En torr och solig dag är bäst för fröinsamling. Välj ut de frodigaste, friskaste och finaste plantorna. Frökapslarna, eller frukterna som det heter på botaniska, ska vara riktigt mogna och nästan börjat släppa frön. Plocka dem i en ask, korg eller liknande. Du kan plocka buketter av blomställningar med frökapslar, binda dem med ett gummiband, trä en papperspåse över och hänga dem upp-och-ner på en torr plats. Skaka lite då och då och fröna kommer att trilla ner i påsen. Frön från koriander, kummin och fänkål är lätta att samla in på detta vis.
Dags att rensa
Lägg frökapslarna på en bricka med kanter. Krossa kapslarna genom ett lätt tryck med handen fram och tillbaka i en rullande rörelse. Plocka bort alla angripna frökapslar, blad och annat skräp. Det fina skräpet kan lätt blåsas bort samtidigt som du lutar brickan, fröna rullar ner och skräp och bös flyger bort. Lite pillrigt är det med växter som lobelia eller blomstertobak som har mycket små frön, men med lite tålamod så går det. Låt sedan fröerna ligga kvar luftigt på tidningspapper eller i en tork några dagar innan de stoppas i papperspåsar för förvaring. Det ska inte vara plastpåsar, där kan det bildas kondens och fukt som lockar ett frö att gro och då är det förstört. Glöm inte att skriva växtnamn, sortnamn om du har, datum och växtplats på påsen. Påsarna ska sedan förvaras torrt, mörkt och svalt. Om de läggs i en lufttät ask kan de även frysas. Här kan du beställa tomma fröpåsar >>>
Kolla grobarheten
Hur länge ett frö behåller sin grobarhet beror på hur välmatat och moget det var vid skörd, hur det förvaras men främst vilket växtslag det är. Vissa fröer, som gurkfrön och kålväxter håller 4–5 år medan palsternacka och dill tappar grobarhet efter bara 1 år. Ett enkelt sätt att testa grobarhet är att lägga 10 stora, eller 50 frön om de är små, på ett fuktigt hushållspapper eller en Wettexduk och stoppa i en plastpåse. Placera den varmt och mörkt eller ljust beroende på vilken växt. Du får läsa dig till om just dina frön är mörk- eller ljusgroende eller om det finns andra krav, det går även hitta bra information om hur länge det tar för just dessa frön att gro. Sedan är det bara att hålla koll och räkna när groningstiden passerat. Är grobarheten låg kan det ändå vara lönt att så. När det gäller perenner ska många sådder kylbehandlas eller sås på hösten.
Frö från växter med köttiga frukter
Bärfrukter som gurka, chili och tomat ska vara övermogna när de skördas. Pilla ut fröna, tvätta dem rena från fruktkött och torka dem på torkställning eller på tidningspapper innan de stoppas i påsar. Du kan även spara frön från gurkor, pumpor och squash, men bara om du inte odlat prydnadspumpor i närheten. Prydnadspumpor, som korspollineras med andra squash och pumpor, innehåller höga halter av cucurbitacin som är ett giftigt bitterämne och nedärvs via frön. Frukterna blir på gränsen oätligt bittra och bästa rådet är att aldrig äta bittra gurkväxter.
Kryddiga blad till vinterns te och grytor
Välj en solig och torr dag för skörd av kryddor. Örter som salvia, libbsticka, myntor och timjan ska skördas innan de blommar, då har bladen mest smak. Om du inte hann, klipp ner en del av plantan ganska hårt, då kommer nya friska blad att växa ut färdiga att skörda bara efter någon vecka. Undvik att skölja bladen som ska torkas, det gör att en del av smaken försvinner, det räcker att skaka av eventuellt skräp och damm.
Enklast är att klippa av fina friska kvistar till små buketter som hålls ihop med trädgårdssnöre. Buketterna får inte bli för stora, då torkar de sämre, storleken på buketterna avgörs också av tjockleken på bladen. Salvians tjocka blad i små buketter och myntans tunnare i lite större. Häng buketterna upp och ner i ett torrt, ganska varmt och luftigt utrymme som är mörkt. Även om det ser trevligt ut med kryddbuketter hängandes i köket förstör ljuset mycket av smak och de aromatiska ämnena som finns i örterna. Några kan ju ändå få hänga framme som prydnad för tillfällig doft och fägring. Kontrollera dina buketter så att inte mögel smugit sig in bland bladen, om det hänt måste buketten kastas. Hur lång torktid beror på bladtjocklek och värmen i torkutrymmet. När bladen är lätta att smula är de klara att plockas av kvistarna. Förvara dem helst i mörka glasburkar, burkar av plast och metall kan, om man har otur, ge bismak.
Har man inte plats för hängande buketter går det att torka i ugnen. Bred ut bladen på en plåt med plåtpapper. De ska inte ligga i lager. Torka i 30–40° med öppen ugnslucka, har du fläkt i din ugn kan det räcka med några timmar, utan fläkt tar det längre tid. Bladen är torra nog när de är lätta att smula.
Det finns även speciella torkar där man kan torka mer på liten yta. Enklare varianter med dukar spända i våningar eller de som har inbyggd motordriven fläkt. Torkar kan även används till att torka svamp, bär och frukt. Här kan du beställa vår kryddtork >>>
Det är verkligen en härlig känsla som väcker sommarminnen att sitta vid brasan en kall vinterkväll med en kopp varmt örtte från den egna trädgården.