Skörd och lagring av grönsaker
5 tips för lagring av grönsaker
- Lagra svalt inomhus.
- Lagra i lådor utomhus.
- Bygg en stuka.
- Frys skörden.
- Torka grönsaker.
När ska jag skörda?
Under försommar och sommar skördas många grönsaker kontinuerligt för att ätas färska. Allra första skörden är primörerna, då tidiga sorter av morötter, majrova, rädisa, salladslök och rödbeta avnjuts mjälla och krispiga redan i slutet av juni.
Under sommaren fortsätter skörden av de färska grödorna allteftersom de står redo i kökslandet. För dig som har odlat grönsaker länge är det kunskap och erfarenhet som berättar när det är dags. För dig som är nybörjare är det bra att läsa på om varje enskild sort men också titta, känna och smaka på det du odlar för att få en egen känsla för hur de smakar när de är som bäst. Då växer du som grönsaksodlare i takt med dina odlingar.
Försommarens och sommarens grönsaker kräver ingen lagring eftersom du anpassar skörden efter behovet i köket.
Börja dagen i grönsakslandet
När du ska äta dina grödor färska är morgonen bästa tiden för skörd. Under nattens fukt och svalka har blad, skott och frukter samlat på sig vätska som gör att hela plantan är saftspänd, fast och krispig och håller fräschheten kvar längre.
Under sensommar och höst går skörden in i ett nytt skede. Nu blir de sena grödorna klara för skörd samtidigt som vintern lurar runt hörnet. En del grödor kan stå kvar länge i landet medan andra behöver komma upp ur jorden innan den blir för blöt och kall. I stället för att skörda lite i taget och äta färskt, som du gjort under sommaren, handlar höstskörden ofta om att ta upp allt på en gång för att lagra.
Lagra i grönsakslandet
En del grönsaker, men långt ifrån alla, kan stå kvar länge i grönsakslandet efter mognad. Det är egentligen den allra bästa lagringen där fukt och svalka håller grönsakerna färska. Brysselkål, grönkål, palmkål, purpurkål, palsternacka, salladssenap och sena sorter av purjolök är exempel på sorter som kan skördas från landet ända fram till jul.
Skörda och lagra rotfrukter på olika sätt.
Skörda och lagra rotfrukter
När du skördar rotfrukter på hösten för att lagras tar du bort blast och rottrådar. Rödbetor bör dock ha lite av blasten kvar. Sortera bort skadade rotfrukter. Dem kan du plocka in och använda i köket inom kort genom att skära bort skadade delar och äta det som ser fint ut. Om skadade frukter, som riskerar att börja ruttna, lagras tillsammans med oskadade minskar hållbarheten på hela skörden.
Rätt lagrade kan rotfrukter hålla sig fräscha riktigt länge och utgöra ditt nyttiga och goda, egenodlade skafferi hela vintern. Det finns olika sätt att lagra dem på.
Lagra svalt inomhus
I våra moderna hem har vi ofta inte tillgång till en sval, mörk och fuktig matkällare, som är en ypperlig plats att lagra rotfrukter på. Kylskåpet är det som står till buds. Det går bra att förvara rotfrukter i kylskåpet men det bör ses som en kortare lagring. Förvara dem i plastpåsar längst ner i kylskåpet.
Lagra i lådor utomhus
När du lagrar skörden utomhus drar du nytta av den naturliga luftfuktigheten som är bra för rotfrukternas hållbarhet. Lägg halm i botten på lådor eller backar av trä eller plast. Lägg rotfrukterna, olika sorter tillsammans går bra, i halmen och täck sedan helt med jord och halm alternativt grus och halm. Gräv fram rotfrukterna efterhand som du behöver dem i köket.
Lagra rotfrukter i stuka
Du kan enkelt skapa en jordkällare ovan mark, där optimalt klimat för lagring av rotfrukter skapas, genom att bygga en liten stuka. Stukor i stort format kan du se på åkrar under hösten där rotfrukter ligger staplade i långa, stora åsar täckta med halm. Behovet av dessa stukor kommer av att bästa tiden för att skörda rotfrukterna inte alltid sammanfaller med när bönderna kan ta hand om dem eller leverera dem till kunder. De måste alltså skapa en smart och praktisk förvaring som inte förstör grödornas goda kvalitet. Stukor har använts som lagringsmetod i urminnes tider, helt enkelt därför att det är så hållbart och enkelt. Detta kan du som hobbyodlare härma i trädgården.
Välj en vindskyddad plats för din stuka där jorden är väldränerad. Konstant blöt mark är inte ett bra ställe för en stuka. Har du en del i trädgården som ligger lite upphöjt är det ett utmärkt ställe att placera den på. Där rinner överflödigt vatten undan.
Bygg en stuka så här:
- Gräv en grund grop, 25 till 30 cm djup.
- En lagom bredd på gropen för dig som hobbyodlare brukar vara mellan 30 cm och 1 meter. Längden på stukan anpassar du efter hur mycket rotfrukter som ska lagras.
- Täck marken i stukan med halm.
- Placera rotfrukterna i halmen genom att stapla dem på varandra som en ås med spetsig topp. Varje nytt lager av rotsaker läggs så att sidorna kortas in något tills toppen av högen når högst 1 meter. Detta för att ha bra balans på högen.
- Täck nu hela pyramiden med torr halm.
- Sista steget är att täcka all halm med jord, utom på toppen av stukan. Här lämnas en öppning för luft och avkylning.
- Nu är stukan klar. Under senhöst och vinter gräver du fram rotfrukter efterhand som de ska användas i köket och täpper sedan till stukan igen.
Torkade grönsaker tar liten plats och får lång hållbarhet.
Torka och frys grönsaker
Om du odlar grönsaker som inte kan lagras färska eller om du inte vill göra det finns andra sätt att förlänga hållbarheten på skörden.
Frys in bladgrönsaker, bönor, ärter och rotfrukter efter att du har förvällt dem och plocka fram under vintern till grytor, gratänger, soppor och såser.
Torka grönsaker för riktig lång hållbarhet. Läs hur du gör och hur torkade grönsaker används i Torka säsongens grönsaker.
Planera skörden redan före sådd
Det är givande, roligt och motiverande att få stora skördar. Extra glädjande blir odlingen om du har en plan för hur alla godsaker ska tas tillvara. Tänk gärna till redan när du planerar dina sådder så du har en idé om hur ska hantera trettio squasher, högar med morötter, små lass med bönor, massor av maffiga rödbetor och alla andra skatter som ditt odlande så generöst bjuder på.