Torka i trädgården − hur gör jag?
3 tips vid torka i trädgården
- Lär dig växternas behov av vatten.
- Gör dina odlingar mer torktåliga.
- Acceptera att allt inte kan bevatttnas och prioritera.
Gör trädgård och odlingar mer torktåliga
Det finns mycket du kan göra för att anpassa din trädgård och dina odlingar till perioder av torka. Målet är att så långt som möjligt minska beroendet av vatten och ändå kunna hålla växterna vid liv.
Förbättra jorden
Grunden för din odling är jorden som växternas rötter ska leva i. En mullrik, väldränerad jord erbjuder växternas rötter de bästa förutsättningar för att utvecklas optimalt. En sådan jord är luftig och kan suga upp och hålla kvar mycket vatten samtidigt som rötterna lätt tar sig fram och kan hitta vatten både på bredden och djupet. Läs om hur du tar hand om din jord på bästa sätt i: Den goda vårjorden och Den goda höstjorden.
Odla tätt i rabatter och grönsaksland
Bar jord torkar snabbt ut. Ju torrare jord desto sämre blir den på att ta till sig vatten när ett efterlängtat regn väl kommer. Plantera tätt i perennrabatter, sommarblomsplanteringar och grönsaksland. Jorden hålls då fuktig längre och den täta grönskan skapar dessutom skugga och svalka vid marken som också bidrar till att jorden torkar ut långsammare.
Börja med täckodling
Ibland behöver du ändå ha rymd mellan plantorna. Exempelvis i grönsakslandet kan grödorna behöva utrymme att bre ut sig för att utvecklas optimal och ge god skörd. Genom att täcka jorden med organiskt material mellan raderna i kökslandet eller mellan plantor i en rabatt skyddar du jorden från snabb uttorkning och förbättrar dessutom strukturen i marken på sikt. Läs mer i Täckodla så här.
Plantera rätt växt på rätt plats
När du väljer perenner och sommarblommor till din trädgård är det viktigt att anpassa valet efter platsens förutsättningar. En växt som trivs blir starkare och mer torktålig. Läs mer i Rätt växt på rätt plats.
Skapa vindskydd i trädgård och odlingarVind torkar snabbt ut jorden. Skapa vindskydd runt dina odlingar med torktåliga lähäckar eller vinddämpande plank.
Luckra jorden
Under torrperioder blir översta lagret i jorden hårt. När det väl regnar finns risk att vattnet rinner bort över markytan. Luckra därför jorden då och då så att jordytan hålls mjuk och luftig.
Växternas behov av vatten
När regnen uteblir och du samtidigt måste spara på vatten i kranen är det bra att fundera över vilket behov av vatten olika växter har.
Vatten till perenner, buskar och träd
Nyplanterade fleråriga växter, som perenner, buskar och träd behöver vatten. Det tar några veckor innan rötterna har etablerat sig och till dess behövs stöd med bevattning om vatten inte kommer från himlen. Det innebär att du bör undvika att plantera fleråriga växter under torra perioder om du inte har tillgång till mycket vatten. Om du har planer på större nyplanteringar är det bra att vänta till hösten då både jord och luft normalt är fuktigare. Det går att plantera perenner, träd och buskar ända tills det fryser.
Väletablerade fleråriga växter klarar sig däremot länge utan vatten. Under långvarig torka kan de börja sloka och till och med vissna och tappa blad, men de dör sällan. Torra somrar då det blir brist på vatten kan du därför behöva acceptera att dina perenner, träd och buskar inte är lika vackra som vanligt.
Vatten till sommarblommor och grönsaker
Sommarblommor och grönsaker som växer på friland eller i krukor klarar sig inte långa perioder utan vatten. De har en intensiv växtcykel då blad, blommor och frukt ska hinna produceras innan naturen åter går i vila. Vid långvarig torka producerar sommarblommorna inte lika mycket knoppar och grönsaker får sämre smak. Dessutom blir de lättare byten för skadedjur och växtsjukdomar när plantorna inte är starka.
Några bra råd vid bevattning av sommarblommor och grönsaker:
- Vattna morgnar och kvällar då vattnet inte avdunstar lika lätt som mitt på dagen.
- Vattna gärna med slang eller vattenkanna så du kan rikta vattnet dit du önskar. Om du använder vattenspridare, som ju är praktiskt på stora ytor, är det bra att placera den så att allt vatten kommer i odlingarna.
- Våga vänta med bevattning tills det är torrt i jorden och vattna mycket åt gången i stället för att småskvätta ofta.
- Installera ett bevattningssystem med droppbevattning som hjälper dig att vattna lagom och rätt. Det finns klimatsmarta system som drivs av solenergi. Lär mer i Soldriven bevattning - så funkar det.
Vatten till sådder på friland
Fröer behöver vatten för att gro. Så dina fröer på friland i genomvattnat jord och håll jorden fuktig tills fröerna har grott och en liten planta har utvecklats. Vattna med vattenkanna eller slang för att kunna rikta vattnet mot dina sådder. Med vattenspridare riskerar en hel del vatten att blåsa bort och du vattnar även mellan raderna helt i onödan och till ogräsets stora glädje.
Hur vet jag när jorden är torr?
Jorden kan se helt torr ut på ytan utan att vara torr. Gräv en liten grop för att se om det är fuktigt under markytan och en bit ner. I så fall kan du vänta med vattningen. Är det torrt från ytan och en bit ner är det dags att vattna sommarblommor och grönsaker.
Tips när du måste spara på vatten
En lång torr sommar måste vi hushålla med vatten och i vissa delar av landet införs bevattningsförbud. Som odlare behöver du förhålla dig till en sådan situation. Några tips:
- Skydda grönsaksodlingar mot uttorkande vind med hjälp av täckväv.
- Placera tunnor vid stuprör för att samla upp vatten så snart det regnar.
- Prioritera när du väl vattnar: välj att vattna det du verkligen vill ska överleva, exempelvis grönsaker som ska ge mat på tallriken.
- Acceptera att gräsmattan och väletablerade fleråriga växter ser torra och tråkiga ut.
- Flytta in krukor och andra odlingskärl i skugga och lä.