Hur blir jag av med mjöldagg?
Vad är mjöldagg?
Mjöldagg är en växtsjukdom som de flesta som odlar i en trädgård, köksland, på balkong eller som har krukväxter inomhus har upplevt. Växter inom alla växtgrupper kan drabbas av mjöldagg.Hur ser mjöldagg ut?
Det finns många olika sorter och varje mjöldaggssort är ofta specialiserad på en familj eller ett släkte inom växtvärlden. Angrepp av mjöldagg börjar lite försiktigt med att unga blad och skott får sporadiska fläckar som ser ut som vitt eller gråaktigt mjöl. Fläckarna består av mjöldaggens svampmycel. Snart växer fläckarna och kan täcka hela knoppar, blad och skott. Svampmycelet kan vara fluffigt eller växa till en kompakt filt över växtdelarna.
Om en växt får ett kraftigt angrepp av mjöldagg kan blad och skott bli missformade och falla av.
Hur förebygger jag mjöldagg?
Alla typer av växtsjukdomar kan förebyggas genom att ge växterna bra förutsättningar för att utvecklas optimalt. En stark och välmående planta har lättare att stå emot angrepp än en som är svag och vissen. Några råd för hur du förebygger mjöldagg och andra växtsjukdomar:
Välj växter som är anpassade efter nordiskt klimat, gärna plantor som är odlade i Sverige.
Välj rätt växt till rätt plats. Innan du planterar växter eller odlar upp plantor från frö är det viktigt att ta reda på var den specifika sorten trivs bäst vad gäller ljus, jordmån, vind- och vattenförhållande.
Sköt om dina växter och grödor med gödning, bevattning och ogräsrensning.
Plantera inte ut förodlade grönsaker och sommarblommor för tidigt utan vänta tills frostnätterna är över och jorden har värmts upp.
Om du har planterat små plantor av grönsaker eller sommarblommor på friland tidigt på säsongen och vädret spås bli ostadigt kan du skydda plantorna med täckväv. Stora temperaturväxlingar och drag kan nämligen öka risken för angrepp av mjöldagg.
Var noga med att vattna nyplanterade växter regelbundet tills de har rotat sig. Detta gäller såväl fleråriga växter som grönsaker och sommarblommor och allt från dina förodlade plantor, växer som du har köpt färdiga i trädgårdshandeln och växter som du nyligen har flyttar.
Hur blir jag av med mjöldagg?
Även om du strävar efter att förebygga angrepp av skadedjur och växtsjukdomar så kommer en del av det grönsaker och prydnadsväxter som du odlar ändå att drabbas då och då. Vissa år är värre än andra och beror på faktorer som vi inte kan påverka. Det du kan göra för att stävja angrepp av mjöldagg är:
- Håll utkik så att du tidigt upptäcker den typiska vita eller grå beläggningen på knoppar, blad eller skott.
- Om du upptäcker mjöldagg plockar du bort de växtdelar som har drabbats och slänger dem i hushållssoporna.
- Fortsatt spridning kan förhindras med hjälp av en ekologisk bekämpning som du enkelt rör ihop själv. Blanda två teskedar bikarbonat och två teskedar rapsolja i en liter vatten. Spreja växterna med blandningen − var noga med att även spreja undersidan av bladen. Denna behandling ger växterna ett skyddande täcker som gör det svårare för svampen att få fäste.
- Om du har växter i växthus som drabbas av mjöldagg är det viktigt att sanera väggar och golv när säsongen är över. Byt också ut översta lagret jord i dina krukor och lådor och ersätt med näringsrik kompost eller planteringsjord.
Lycka till med dina odlingar.