Årets medvetna julklapp i 5 nya paket
Så här vintersår man blommor och grönsaker

Så blommor och grönsaker sent på hösten - så här gör du

Fröer av sommarblommor och grönsaker som sås sen höst eller tidig vinter vilar i den kalla jorden och gror inte förrän till våren. Fördelarna med de sena sådderna är att vi sparar tid under det intensiva vårbruket, vi får tidigare skördar och vi förlänger tiden då vi kan njuta av våra trädgårdssysslor.

Sen höstsådd – hur och varför?

  1. Så när jorden är för kall för att fröerna ska gro.
  2. Fröerna gror tidig vår.
  3. Sen höstsådd sparar tid till våren.
  4. Sen höstsådd ger tidig skörd av grönsaker.
  5. Sen höstsådd ger tidig blomning i rabatterna.

Sen höstsådd eller tidig vintersådd innebär att du sår när jorden ännu inte frusit men det har blivit för sent på säsongen för att fröerna ska gro. Precis som i naturen ligger fröerna i stället i den kalla och så småningom frusna jorden och vintervilar tills en ny säsong gryr och fröerna väljer att gro. Resultatet blir att du får en första skörd av grönsaker flera veckor tidigare än om du väntar att så till våren och sommarblommorna växer till sig tidigt och ger trädgården en arla färgprakt.


Vintersådd kruka

Sen höstsådd av grönsaker

För bästa resultat görs sen höstsådd av grönsaker i odlingslådor eller pallkragar. Där kan du skydda sådden mot vinterstormar, djur som sprätter i jorden och annat som gör att fröerna far iväg någon helt annanstans.

  1. Fyll odlingslådan med hälften kompostjord eller kogödsel och hälften bra planteringsjord.
  2. Så fröerna i rader enligt rekommendationer på påsen för varje enskild sort.
  3. Vattna sådden eller täck med snö om den har fallit där du bor.
  4. Märk dina sådder – vi glömmer lättare än vi tror vad som såtts.
  5. Täck lådan med fiberduk som släpper igenom vatten och ljus.
  6. Ta bort fiberduken till våren när plantorna grott och börjat växa till sig.

Sen höstsådd av grönsaker är ett suveränt komplement till vår- och sommarsådderna. Vi får en tidig skörd att njuta av samtidigt som vi hinner med vårbruket i trädgården och när jorden värms upp fram i april-maj startar säsongens sådd av grönsaker i odlingslådor eller på friland.

Bra sorter att så sent på hösten är morot, vintersallat, palsternacka, havrerot, gräslök, dill och persilja.


Vintersådd pallkrage

Sen höstsådd av sommarblommor

Eftersom blommor inte odlas för att få ut så mycket ätbar skörd som möjligt, som är fallet med grönsaker, kan vi välja att så blomfröerna på lite olika sätt. Vi vill så klart ha mycket blomning, men skulle en del fröer sprätta iväg så är det inte hela världen.

  1. Så på friland genom att strö ut fröerna där du vill att blommorna ska växa nästa säsong. Krafsa lätt ner fröerna i jorden.
  2. Så i bra planteringsjord i plastbackar eller tråg med lock som ställs ute. Till våren blir det som ett litet minidrivhus under locket. Plantera ut plantorna där de ska växa när de kommit upp en bit på våren.
  3. Så i bra planteringsjord i odlingslådor eller pallkragar. Täck med fiberduk. Plantera ut plantorna där de ska växa när de kommit upp en bit på våren eller låt de förgylla sin plats i lådan.
  4. Märk dina sådder – vi glömmer lättare än vi tror vad som såtts.

Sommarblommor, eller ettåriga blommor, som lätt frösår sig själva är också bra att så sent på hösten. Vi härmar helt enkelt naturens eget sätt att föröka sig genom att lägga fröerna i jorden inför vintern. Ringblommor, blåklint, sömntutor, och kornvallmor är bra sorter för vintersådd. Blanda gärna sorter till en härlig blomsterkompott.


Cirkeln är sluten

När vi provar på att så grönsaker och blommor sent på hösten är det ett sätt att sluta cirkeln i trädgården och odlingarna. I stället för att se hösten som ett avslut på odlingssäsongen låter vi hela året vävas samman och styras av naturens egen klocka. Höst och vinter är alltså inte slutet på trädgårdsäsongen utan bara en skön och nödvändig viloperiod innan vårbruket drar igång igen.

Vad innebär frövila

Naturen är listigt ordnad på många vis. Hos fröer finns en fiffig mekanism som kallas frövila. Den innebär att ett frö, fast det är fullt livsdugligt och förutsättningarna för att gro är utmärkta, ligger helt overksamt i jorden i väntan på en specifik startsignal. I vårt klimat är en vanlig variant av frövila att fröer som trillar till marken under hösten inte gror fast det fortfarande kan vara varmt och fuktigt i jorden. Signalen de väntar på är kyla, vilket de får under vintern. Efter en period av kyla vet de att det är dags att gro så snart förutsättningarna för att växa upp till en färdig planta är goda igen, vilket de är till våren. Frövilan hjälper alltså fröerna att gro vid rätt årstid och det är därför vi kan så sent på hösten och under vintern och lita på att fröerna vilar tills våren är här.

Olika sätt att så under höst och vinter

Vi berättar här om sen höstsådd av ett- eller tvååriga växter. Fröerna planteras så sent på säsongen att de inte kommer gro, de vilar i jorden tills värmen kommer tillbaka nästa säsong. Andra sätt att så sent på hösten eller vintern är sådden av perenner i kruka som får stå ute under vintern. Dessa frön kan hinna gro före vintern men de små perenna plantorna klarar av att stå ute i kylan. Rötterna går i vila och till våren vaknar de, plantan får en tidig start och kan så småningom planteras ut i rabatten för blomning redan första året. Det finns ytterligare ett sätt att så under hösten, nämligen för att få en extra skörd av grönsaker. Då handlar de om sådd under tidig höst av exempelvis vintersallad, rucola och rädisor som hinner växa upp och ge en bonusskörd under hösten.


Blommor och grönsaker för höstsådd

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Symfoni av färg och liv

Aubrietia 'Cascade Blue' lever upp till sitt namn med sällsam skönhet, där täta tuvor av intensivt blåvioletta blommor år efter år skapar ett kaskadlikt vattenfall av färg över stenpartier och murar. Denna lågväxande juvel är mer än bara en marktäckare; när våren sveper in förvandlar den trädgården till ett levande hav av färger, en fest för både ögat och för trädgårdens surrande pollinatörer. Uppkallad efter den franske konstnären Claude Aubriet bär 'Cascade Blue' hans namn med värdighet – likt en levande målning sträcker den ut sig som blommande penseldrag över trädgården. Plantera i grupp för att skapa en dramatisk effekt och låt den förvandla även de mest anspråkslösa ytor till ett levande konstverk, där varje blomma bidrar till en symfoni av färg och liv.

Läs mer
Trädgårdens pärla

Likt små berg reser sig ‘Mountain Lady’ ståtligt i rabatt och gräsmatta. De små, runda blommorna bildar täta klasar i toppen av stjälken, med en himmelsblå bas som övergår till en snövit topp. Pärlhyacint har sitt ursprung i Mellanöstern och sydöstra Europa, där den växer vilt på bergssluttningar och ängar. I trädgårdar har den odlats sedan 1500-talet och ofta representerat förnyelse och hopp. 'Mountain Lady' är fin att plantera i grupper för att skapa en effektfull färgklick, eller att kombinera med andra vårblommande lökar. Vare sig den får pryda en solig rabatt eller en kruka på terrassen, kommer den att bjuda på en långvarig och hänförande blomning – en riktig pärla värd att vänta på.

Läs mer
Kulinarisk elegans

Denna alldeles utsökta böna bjuder på långa, smäckra baljor i lysande purpurröd färg. Störpurpurböna 'Carminat' är omtalad för sin mjälla konsistens och fantastiska smak, med en lätt nötig ton. Det unika utseendet är iögonfallande såväl i odlingen som på tallriken. 'Carminat' skänker alltid elegans och en kulinarisk upplevelse till maträtter – om den så finns i salladen, soppan eller som tillbehör. Låt den vackra störpurpurbönan slingra sig upp i en spaljé eller längs en stör och se fram emot högsommarens och höstens skörd av mängder med läckra, helt trådfria baljor.

Läs mer
Glamorös blåklint

Gammaldags blåklint minner om barndomens somrar då solen alltid sken från en klarblå himmel som gick ton i ton med klinten på ängen. Men denna rara blomma slår ut i många fler färger än så – alla lika vackra. Blåklint 'Red Boy' för in glamour i sommarromantiken med skimrande hallonrosa, fluffiga blommor. De ser ut att sända ett kaxigt budskap om att våga ta ut svängarna och överraska betraktaren. I vimlet på en klassisk sommaräng är ’Red Boy’ en självklar lagspelare men blomman kan också sprida elegans i sommarrabatten. Som snitt är klinten ett fint inslag i en blandad, färsk bukett eller som helt ett fång att ta in och torka till vintern.

Läs mer
4.7/5 (14958)
2024-11-22
Bra service och snabb leverans 
- Petra T
2024-11-22
Snabb leverans 
- Carina L
2024-11-22
Fina fröer med bra grobarhet. Stort och varierat utbud  och bra med flera ekologiska sorter. Jättenöjd!
- Marie G
2024-11-21
.........:-)
- Evse
2024-11-21
Trevliga odlings ideer
- Birgitta R
2024-11-21
Produkter av hög kvalitet, snabb leverans!
- Anna-Lena S
2024-11-21
Får det jag beställer   och mycket att välja på.
- Gudrun L
2024-11-21
Är nöjd med varorna och det  var snabb leverans 
- Maria A
2024-11-21
Super nöjd. Tack 
- Tove Ö
2024-11-21
Har inget att skriva. Jag fick min låda som tänkt.
- Bodil K
2024-11-20
Alltid snabb och korrekt leverans. Stort sortiment av blommor och grönsaker. Har köpt hundratals fröpåsar från Impecta. Endast en gång var det för få frön i  en påse men jag fick genast en ny påse.
- Gustav J
2024-11-20
Bra grobarhet, snabba leveranser 
- Anne S
2024-11-19
Mycket bra fröer som tar sig bra.
- Jörgen L
2024-11-19
Handlat i många år och har aldrig varit besviken. Och adventskalendern är bara wow.
- Inger K
2024-11-19
Bra service Hoppas att lökarna tar sig
- Anders A
2024-11-19
Snabb leverans.
- Charlotte N
2024-11-19
Jag är jättenöjd m d fröerna. Snabb keverans
- Gisela D
2024-11-19
Ett imponerande stort sortiment och god service (men ibland lite väl hög prisnivå...)
- Lars-Olof S
2024-11-19
Snabb leverans, och ett stort urval av fröer 👍
- Sybille A
2024-11-18
Spännande utbud
- Ester R
Are you in the right place?
Continue to impecta.se