Jordnära - Tankar och tips för odlarvänner

Frösådd

Artiklar & guider om frösådd

Vid all frösådd är det viktigt att man gör på rätt sätt för att ge fröerna de bästa förutsättningarna. På fröpåsen finns en kort beskrivning av hur du sår varje frösort på bästa sätt. Här samlar vi massor med råd och handfasta tips om frösådder.

Välj rätt växtbelysning

Är det svårt att välja växtbelysning till dina förodlingar av fröer? Terminologin blir lätt snårig och det är klurigt att veta vad som är viktigt vid val av belysning. Vi reder ut hur det funkar.

Läs mer
Så fröer − gör så här

Vid all frösådd är det viktigt att man gör på rätt sätt för att ge fröerna de bästa förutsättningarna. På fröpåsen finns en kort beskrivning av hur du sår varje frösort på bästa sätt. Här samlar vi massor med råd och handfasta tips om frösådder.

Läs mer
Förodling – 10 frågor och svar

Redan i januari är det dags att förodla vissa arter och sorter av fröer inomhus. För dig som är nybörjare svarar vi på de 10 vanligaste frågorna om förodling.

Läs mer
Fröer för nordiskt klimat

Impecta Fröhandel drivs av odlare, för odlare. För oss är våra egna provodlingar bästa vägen för att kunna erbjuda fröer av högsta kvalitet anpassade för nordiskt klimat.

Läs mer
Fröer − mängd och pris

Vi får då och då frågor från våra odlarvänner om varför en del sorter har så få fröer i påsen och varför priset på olika sorter av fröer kan variera markant. Här berättar vi om olika faktorer som påverkar fröernas mängd och pris.

Läs mer
Så perenner utomhus

Perenner finns i en fantastisk variation av färger och former. Genom att fröså dina perenner får du mängder av plantor till en mindre peng. Sådden är enkel och sköter sig nästan helt själv.

Läs mer
Hur länge håller fröer?

På Impecta Fröhandels fröpåsar anges "Sista försäljningsmånad". Vad innebär det och vilken nytta har du som odlar av informationen om hur länge fröerna får säljas?

Läs mer
Toppa dina sådda plantor

Toppar fröplantor gör vi för att de ska växa sig buskiga, frodiga och rikblommande. Det känns tufft att klippa av delar på en planta som äntligen har börjat sträcka på sig, men du kommer belönas med en välmående växt.

Läs mer
Tillbehör vid sådd och förkultivering

När du ska förkultivera fröer till blommor, grönsaker och kryddväxter finns olika tillbehör att välja mellan avsedda att skapa bästa förutsättningar för sådden. Vilka du väljer att använda beror på vad du ska så, hur mycket du sår och så klart hur du själv önskar göra dina sådder.

Läs mer
Perlit och vermikulit i odling

Hör du ofta talas om att vermikulit och perlit är bra att använda vid frösådd och odling? Är det svårt att riktigt få kläm på vad de är bra för och vilken skillnaden på dem är? Låt oss titta närmare på vermikulit och perlit - vad är det, vad används de till och vilka egenskaper skiljer dem åt.

Läs mer
Fröerna gror inte - varför?

Vi som odlar ägnar oss åt att tämja naturen och anpassa den till trädgårdar, täppor och balkonger. Genom att snegla på hur det fungerar i naturen kan vi lära oss mycket om vad som får växter att trivas och frodas. En bra start är att se hur fröer beter sig i det vilda och ta lärdom av det till våra egna sådder.

Läs mer
Pollinering - ett frö blir till

För att nya fröer ska bildas måste en blomma pollineras. Detta kan ske på olika sätt och som vanligt är naturen uppfinningsrik och nöjer sig inte med en lösning utan har utvecklat olika sätt att säkerställa pollination och befruktning.

Läs mer
Varför står det F1 och F2 på fröpåsen?

När vi botaniserar bland fröer råkar vi på sortnamn som föregås av F1 eller F2, som klockmalva F1 'Bella' respektive Pensé F2 'Jolly Joker'. Vad är det för information vi odlare får från dessa beteckningar?

Läs mer
Så blommor och grönsaker sent på hösten - så här gör du

Fröer av sommarblommor och grönsaker som sås sen höst eller tidig vinter vilar i den kalla jorden och gror inte förrän till våren. Fördelarna med de sena sådderna är att vi sparar tid under det intensiva vårbruket, vi får tidigare skördar och vi förlänger tiden då vi kan njuta av våra trädgårdssysslor.

Läs mer
Starta vårens odlingar redan på hösten

Med höstsådd kan du skörda grönsaker som sallat och tidiga morötter ännu tidigare än vanligt. Detsamma gäller gräslök, persilja och flera andra kryddväxter. Att höstså ettåriga sommarblommor som vallmo, ringblomma och förgätmigej är mycket enkelt. De sköter sig själva. Det handlar om att göra som naturen - att lägga fröet på plats redan på hösten.

Läs mer
Höstsådd av perenner

I många vackra trädgårdar är det perennerna som står för basen och tryggheten bland det som växer. År efter år ställer de upp och bidrar till en prunkande sommargrönska. De lite mer försynta perennerna bildar gärna en kuliss till dina ettåriga blomster medan de större och mer färgglada tar plats som stolta solitärer och klarar sig på egen hand.

Läs mer
Tid för direktsådd

I slutet av våren börjar det bli dags för direktsådd. Om du inte hunnit eller kanske inte haft plats att förså behöver du inte misströsta. Det finns mängder med växter som kan och ska direktsås, det vill säga planteras direkt på växtplatsen utomhus när jorden blivit uppvärmd.

Läs mer
Så sommarblommor inomhus

Sommarblommor är ettåriga. Just därför vill vi kunna njuta av blomningen så länge som möjligt. Genom att driva upp plantor inomhus kommer blomningen igång tidigare och säsongen av färgrik fägring blir mycket längre.

Läs mer
Förodling förlänger säsongen

Förodling är ett sätt att tjuvstarta och göra säsongen längre. Växterna får tid att utvecklas och du kan styra när blomning och skörd ska börja. Förodling innebär också att du redan på vintern får se skott titta upp ur jorden.

Läs mer
Odla med belysning

Under de månader då ljuset utomhus inte räcker för odling finns belysning som gör vintern grönare, skönare och godare. Odling inomhus handlar dels om förodling dels om glädjen att se något växa och kunna skörda smått trots att mörkret råder omkring oss.

Läs mer
ARTIKEL 1-20 20.1  | Visa alla