Höstsådd av perenner
Odla perenner från frö
När du odlar dina perenner själv från frö öppnas en helt ny värld av arter och sorter. Du kan så många plantor till en liten kostnad och testa nya spännande sorter parallellt med gamla trotjänare. Frösådd av perenner är enkel och rolig. Vi berättar hur du gör.
Perenner gror under olika förutsättningar
Fröer till perenner triggas av olika signaler för att starta sin groningsprocess. Ett spännande exempel är de sorter som behöver en brand för att fröet ska gro. Svedjenäva är ett sådant exempel. Precis som namnet antyder gror och växer den upp efter en skogsbrand, blommar och släpper sina fröer som sedan ligger i jorden och väntar till nästa gång det brinner. Fröerna kan ligga i jorden och vänta i över etthundra år och ändå gro om de blir upphettade.
I odling hittar vi sällan sorter som kräver så extrema förutsättningar för att gro utan där är det annat som styr. Vissa behöver en snabb nedkylning och långsam uppvärmning. Det kan man återskapa genom att placera sådden i kylskåp och sedan utomhus. Andra behöver långsam nedkylning under en längre period och därefter långsam uppvärmning. För dessa arter är höstsådd optimalt.
Det finns också snabbgroende perenner som inte har några större anspråk. De kan sås under hela våren och sommaren. Även dessa kan sås på hösten för att de ska komma igång lite snabbare på våren.
Så perenner i krukor eller lådor
Om du ska så perenner som har mycket små fröer eller särskilt värdefulla arter är det bra att göra det i krukor eller lådor. Likaså om du bara vill så några få plantor. Så fröerna i krukor eller lådor som placeras utomhus i sandbädd eller på friland. Där får de stå kvar tills de är färdiga för utplantering. Tänk på att:- Använda krukor med hål i botten.
- Jorden ska vara näringsberikad och väldränerad.
- Om jorden är kompakt kan du blanda i finkornigt grus (kallas ofta gungsand) eller perlit.
- Krukorna placeras i ett sandfyllt tråg eller liknande utan hål i botten, lätt nedgrävda i sanden. Vattna gärna sanden så att jorden i krukorna kan suga upp fukten.
Se steg för steg hur du gör i Så här försår du perenner.
Fördel att så perenner i krukor eller lådor
Perenner sår man oftast inte på den slutliga växtplatsen, främst på grund av att många har lång och/eller oregelbunden grotid. Vid separat uppdrivning har man större kontroll på plantorna och kan ta dem varefter de blivit tillräckligt stora för att klara flytten till rabatten.
Det kan vara bra att täcka krukorna med fiberduk eller finmaskigt nät för att skydda sådden mot smådjur. Placera sedan sådden i skyddat, halvskuggigt läge utomhus eller i ouppvärmt kallväxthus och vattna endast vid behov. Under hösten krävs i stort sett ingen vattning men passa noga på våren så det inte torkar ut fullständigt. Man behöver inte vara orolig för snö och kyla. Ett snötäcke är bara positivt då det isolerar under vintern och tillför vatten när värmen kommer.
Så perenner på friland
Sådd på friland passar bra för tåligare arter eller om du vill så en större mängd. Ett separat land kan ses som en barnkammare för perennerna, där man driver upp dem tills de är redo att klara sig bland redan etablerade växter. Bearbeta jorden så den är luftig och lucker före sådd. Fyll på med näringsberikad jord vid behov. Dela sedan in ytan i rutor med tydlig avgränsning för att hålla isär olika arter.
Vattna före sådd och bredså (strö ut önskad frömängd jämnt fördelad i rutan). Detta fungerar även på våren-försommaren för snabbgroende perenner. Sådden kan skyddas med fiberduk innan plantorna kommit upp ordentligt. Varefter de blir färdiga för utplantering tar man upp dem och flyttar dem till den slutliga växtplatsen. Man behöver dock inte ha någon brådska eftersom växterna har gott om både utrymme och näring. Bästa tiden för utplantering är sensommar eller tidig höst.
Tänk på att märka upp sådderna ordentligt. Använd pennor och etiketter som står emot sol, vind och regn eftersom de kan bli kvar under några år.
Givande att så perenner
Att så perenner kräver tålamod eftersom fröerna kan ta lång tid på sig att gro. Det gäller dock långt ifrån alla arter och sorter utan sådden kan ge snabbt resultat. Den stora fördelen med perenner är att de återkommer troget från år till år. Visst tar frösådd lite längre tid, men man får ut väldigt mycket av en enda fröpåse.