Fem tips för odling inomhus
Så här odlar du inomhus
- Välj bladgrönt som kan skördas som späda blad.
- Välj snabbväxande kryddväxter.
- Använd extra belysning från höst till vår.
- Köp en färdig lösning eller skapa en egen.
- Så i omgångar för att kunna skörda länge.
För den som odlar inomhus under vintern känns odlingssäsongen aldrig långt borta. Det är enkelt, roligt, vackert och inte minst nyttigt att skapa plats för gröna blad och örter hemma. 5 tips är bra att ha med på vägen.
1. Tänk på ljuset
Bristen på naturligt ljus under höst, vinter och tidig vår gör att vi behöver stötta med extra belysning när vi odlar inomhus. Det är under perioden oktober till mars som belysningen är viktig. Det finns olika lösningar, mer eller mindre kostsamma och mer eller mindre avancerade. En bonus med att stötta växterna med ljus är att även vi får njuta av en extra ljuskälla inomhus när vi behöver den som bäst.
Vid odling inomhus är ett bra riktmärke att ha växtbelysningen tänd 12 till 14 timmar om dygnet. För asiatiska bladgrönsaker kan du dra ner det till 8 till 10 timmar. Lika viktig som belysningen är för växterna, lika väsentligt är det att de får sin dygnsvila. Att ha lampan tänd dygnet runt är alltså ingen bra idé. Tänk på att hänga lampan nära odlingen, 10 till 15 cm ovanför är lagom.
Läs mer om växtbelysning i allmänhet i Vinterodla med belysning.
2. Välj lättodlade och snabbväxande sorter
Vid odling inomhus är det inte stora skördar som är målet utan att kunna njuta av grönt och nyttigt i mindre format alltmedan naturen vilar därute. De sorter vi odlar inomhus skördas unga och späda efter bara två till tre veckor. Vi kan också odla kryddväxter under belysning inomhus och njuta av de färska örtsmakerna hela vintern.
Sorter som lämpar sig för inomhusodling
- Snabbväxande kryddväxter som basilika, dill, mejram, persilja, koriander, citronmeliss och timjan.
- Asiatiska bladgrönsaker som asiatisk kål, kinesisk bladselleri, komatsuna, pak choi och mizunakål.
- Andra bladgrönsaker som trädgårdsportlak, spenat, källfräne, salladssenap, rucola och mangold.
- Sallater som kan skördas när bladen är unga och spröda som sallatscikoria, plocksallat, vintersallat och miniplocksallat Baby Leaf.
3. Odla i drivhus, krukor, kartonger eller tråg
Endast fantasin sätter gränser för vad vi kan så i. Viktigt är att vatten ska kunna rinna undan, alltså att det finns hål i sidan eller botten av krukan, tråget eller annat du väljer att odla i. Det är också bra att kunna täcka sådden i början för att skapa en fuktig miljö nära jorden. Välj gärna ett lock som kan återanvändas många gånger, så sparar du på plasten. Det finns färdiga lösningar för inomhusodling med krukor, tråg och belysning som är dekorativa att ha på köksbänken.
4. Skapa god miljö i jorden
Använd en näringsrik och porös jord för din inomhusodling. Täck gärna fröerna med lite vermikulit i stället för jord. Vermikulit är ett poröst, fuktighetshållande lermineral som utan att tynga ner erbjuder fröna mörker och håller jorden fuktig. Det är viktigt att sådden inte torkar ut. Samtidigt ska det vara lagom med vatten så att fröerna inte ruttnar. Vattna med sprejflaska då och då när jorden ser ut att vara på väg att torka.
5. Så i omgångar hela vintern
Odlingen inomhus är en härlig syssla som kan pågå oavbrutet. Så och skörda i omgångar så att du har tillgång till gröna, goda, nyttiga och väldoftande blad och örter medan naturen vintervilar utanför köksfönstret.
Läs även: Vinterodla med belysning, Guide till förkultivering inomhus, Tillbehör vid sådd och förkultivering.