Årets medvetna julklapp i 5 nya paket
Vattna din odling - från försådd till fullvuxna plantor

Vattna i trädgården

Vatten från himlen, vatten från kranen eller vatten från brunnen - odlingarna klarar sig inte utan bevattning. Vi tipsar om hur du underlättar bevattningen och använder rimliga mängder vatten i krukor, rabatter och köksland.

När ska jag vattna i trädgården?

  1. Vid nyplantering
  2. När du flyttar växter
  3. Vid sådd
  4. Vattna grönsaker och sommarblommor vid torka
  5. Vattna i krukor och odlingslådor

En viktig anledning till att vi ska använda vatten med förnuft är förstås för att inte slösa på dropparna. Om vi därtill lägger att växterna mår bäst av förnuftig vattning och att vi sparar tid på att vattna smart så känns valet ganska enkelt.

Vattna perenner, buskar och träd

Väletablerade fleråriga växter som perenner, buskar och träd behöver överlag inte vattnas. De hämtar sitt vatten från jorden och anpassar rötternas utveckling efter var i jorden det finns vatten. Vid långvarig torka kan perenner börja sloka och dra ner på blomningen och buskar och träd släpper kanske en del blad men det betyder inte att växterna är på väg att dö. De hämtar sig igen när det kommer vatten från himlen.

Om du har någon speciell fleråriga växt i din trädgård som du värnar extra mycket om är det förståeligt om du inte kan låta bil att ge den vatten vid långvarig torka. Du kanske har väntat länge på en vacker blomning och inte vill att den ska förstöras av torkan. Tänk då på att vattna morgon eller kväll då avdunstningen är som minst. Ge mycket vatten på en gång i stället för att småvattna. Lägg gärna slangen vid växtens rot och låt vattnet rinna långsamt. På så vis fuktas den torra jordytan och öppnar upp för att släppa igenom vatten som sedan får tränga långsamt ner en bra bit i jorden och skapa ett vattenförråd som räcker en tid.

Rätt växt på rätt plats

När du planterar fleråriga växter är det viktigt att välja en plats som växten kommer trivas på för att få friska, vackra exemplar. Att välja rätt växt till rätt plats gör också att den lättare kan hantera sin vattenförsörjning. Ta reda på vilken typ av jord växten föredrar och hur mycket sol den önskar och anpassa ditt växtval efter trädgårdens förutsättningar. Ska du plantera på en blåsig plats är det viktigt att välja vindtåliga växter och ligger din tomt vid havet bör du leta växter som tål salt som blåser in på tomten − allt för att växten inte ska behöva lägga extra energi bara på att överleva där den inte trivs.

Nyplanterade växter behöver vatten
Nyplanterade eller flyttade fleråriga växter behöver däremot vattnas. Deras rötter har inte kontakt med jorden på växtplatsen ännu och kan därför inte suga upp vatten som är bundet i marken. Då behöver vi fylla på med ett extra förråd. Se till så att de växter som ska planteras eller flyttas är vattnade vid planteringstillfället eller flytten. Gräv planteringsgropen och vattna i den, plantera, fyll på med jord och vattna igen. Vattna därefter regelbundet ett par tre veckor, om det inte regnar ordentligt förstås, tills växten har etablerat sig i jorden.

Vattna sådder på friland

Fröer behöver vatten för att gro. Så dina fröer på friland i genomvattnat jord och håll jorden fuktig tills fröerna har grott och en liten planta har utvecklats. Vattna med vattenkanna eller slang för att kunna rikta vattnet mot dina sådder. Med vattenspridare riskerar en hel del vatten att blåsa bort och du vattnar även mellan raderna helt i onödan och till ogräsets stora glädje.

Vattna sommarblommor och grönsaker

Vid torka försämras kvaliteten hos sommarblommor och grönsaker mycket snabbare och tydligare än hos fleråriga växter. Sommarblommorna producerar inte lika mycket knoppar och grönsaker får sämre smak. Dessutom blir både sommarblommor och grönsaker som lider brist på vatten lättare byten för skadedjur och växtsjukdomar.

När sommarblommor och grönsaker väl har vuxit till sig behöver jorden inte vara konstant genomfuktig. Tvärtom kan den gott torka upp något mellan vattningarna så att rötterna inte skäms bort och nöjer sig med att växa grunt utan tvingas sträcka sig en liten bit ner i jorden efter vatten.

Hur vet jag när jorden är torr?

Jorden kan se helt torr ut på ytan utan att vara torr. Gräv en liten grop för att se om det är fuktigt under markytan och en bit ner. I så fall kan du vänta med vattningen. Är det torrt från ytan och en bit ner är det dags att vattna sommarblommor och grönsaker.

Vattna inte dina odlingar av ettåriga växter mitt på dagen, dels för att vattnet inte ska avdunsta i solvärmen dels för tunna blad på grönsaker som är riktigt solvarma kan få en chock av kallt kranvatten. Det är också ofta blåsigare mitt på dagen, vilket gör att marken kan hinna blåsa torr innan rötterna hunnit suga upp vatten. Vattna i stället morgon eller kväll. Har du mycket mördarsniglar i trädgården är morgonen bästa tiden för bevattning. Då hinner växterna ta upp vattnet och markytan hinner torka upp under dagen, vilket gör miljön mindre snigelvänlig.

Vattna när det regnar

Efter en längre tids torka är ett stilla sommarregn en välsignelse. Tyvärr gör det inte alltid så mycket nytta för växterna som vi tror. Är marken torr rinner vattnet inte ner så lätt och är det endast en kort skur kan allt vatten hinna avdunsta innan det kommit rötterna till dels. Om det regnar efter en tids torka är det en utmärkt idé att ta vattenkannan eller slangen och gå ut och vattna i grönsakslandet eller bland sommarblommorna. Regnet blöter upp den torra, hårda markytan och du fyller på med vatten som lätt kan rinna ner till törstiga rötter.

Vattna i krukor och odlingslådor

Odlingar i krukor och odlingslådor torkar ut snabbt. Använd lucker, mullrik jord – det mår växterna bäst av och sådan jord håller vatten bättre än en lös, sandig jord. Odla i rymliga krukor så att jordvolymen blir större och mer vatten kan bindas jorden i stället för att rinna igenom och ut genom bottenhålet i krukan. I odlingslådor är det bra att täcka jordytan med gräsklipp, hö eller annat organiskt material som håller kvar fukten. Ställ gärna hinkar, kärl eller en tunna ute eller under stuprör för att samla upp regnvatten – det kan räcka långt för att vattna i krukor och lådor.

Olika sätt att vattna växterna

Bevattningssystem som gör jobbet

Som odlare delar vi nog alla en dröm – soliga stilla sommardagar följda av stilla nattregn som slutar framåt morgontimmarna. När drömmen inte uppfylls kommer behovet av bevattning uppstå och då kan vi välja olika sätt att vattna:

VATTENKANNA En klassisk vattenkanna ska inte underskattas. Vattnet är lätt att rikta precis dit det ska och vi slösar inte – en nyfylld vattenkanna vill vi ska räcka så långt det går. Unna dig gärna flera vattenkannor som står fyllda med vatten och väntar på din kvällsrunda bland krukor och odlingskärl. Ställ också gärna ut hinkar som kan samla regnvatten att fylla dina vattenkannor med.

SLANG Med slangen kan du också rikta vattnet precis dit det ska och använda ett munstycke som kan anpassa strålen efter efter växterna och även duscha dem vid behov. Är det torrt i marken kan slangen gärna få ligga vid växterna som ska vattnas med en långsam stråle eller endast dropp som gör att vattnet försiktigt, utan att rinna bort, blöter upp marken och sedan långsamt letar sig ner i jorden.

VATTENSPRIDARE När vatten sprids över stora ytor är det risk att en hel del blåser bort och att vatten kommer på ytor där det inte behövs. En nysådd gräsmatta eller annan bredsådd är exempel på odling där vattenspridare är bra att använda.

DROPPSYSTEM Slangar som på olika sätt vattnar med dropp är utmärkt för odling såväl på friland som i krukor. Dels finns det slangar som har många bevattningspunkter där vatten långsamt sipprar ut. Bevattningspunkterna placeras vid växterna eller i krukorna och allt vattnas på samma gång. Dels finns det slangar som är genomsläppliga och sipprar ut vatten längs hela slangen, vilket är bra exempel vid nyplantering av häck eller längs hela rader i grönsakslandet.  

AUTOMATISK BEVATTNING För bekväm bevattning och för att lösa vattenförsörjningen i dina odlingar när du reser bort finns de olika system för automatisk bevattning, där principen ofta är just droppfunktionen. Läs gärna om Impectas två bevattningssystem: Trycksatt bevattning och Soldriven bevattning.

Vikten av vatten

Vatten är en mycket viktig del i odlarens liv. Att vandra bland rabatter och odlingar efter ett ordentligt sommarregn gör oss lyckliga. Långvarig torka gör oss bekymrade. I vissa delar av landet är vattningsförbud på sommaren inte alls ovanligt. Att odla är att leva tillsammans med naturen och vi får anpassa oss så gott vi kan efter förutsättningarna som råder. Med smart bevattning och förnuftig odling är det lättare att klara växternas vattenförsörjning under hela växtsäsongen och odlingen blir roligare och mer givande.

Se alla våra bevattningstillbehör

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Symfoni av färg och liv

Aubrietia 'Cascade Blue' lever upp till sitt namn med sällsam skönhet, där täta tuvor av intensivt blåvioletta blommor år efter år skapar ett kaskadlikt vattenfall av färg över stenpartier och murar. Denna lågväxande juvel är mer än bara en marktäckare; när våren sveper in förvandlar den trädgården till ett levande hav av färger, en fest för både ögat och för trädgårdens surrande pollinatörer. Uppkallad efter den franske konstnären Claude Aubriet bär 'Cascade Blue' hans namn med värdighet – likt en levande målning sträcker den ut sig som blommande penseldrag över trädgården. Plantera i grupp för att skapa en dramatisk effekt och låt den förvandla även de mest anspråkslösa ytor till ett levande konstverk, där varje blomma bidrar till en symfoni av färg och liv.

Läs mer
Trädgårdens pärla

Likt små berg reser sig ‘Mountain Lady’ ståtligt i rabatt och gräsmatta. De små, runda blommorna bildar täta klasar i toppen av stjälken, med en himmelsblå bas som övergår till en snövit topp. Pärlhyacint har sitt ursprung i Mellanöstern och sydöstra Europa, där den växer vilt på bergssluttningar och ängar. I trädgårdar har den odlats sedan 1500-talet och ofta representerat förnyelse och hopp. 'Mountain Lady' är fin att plantera i grupper för att skapa en effektfull färgklick, eller att kombinera med andra vårblommande lökar. Vare sig den får pryda en solig rabatt eller en kruka på terrassen, kommer den att bjuda på en långvarig och hänförande blomning – en riktig pärla värd att vänta på.

Läs mer
Kulinarisk elegans

Denna alldeles utsökta böna bjuder på långa, smäckra baljor i lysande purpurröd färg. Störpurpurböna 'Carminat' är omtalad för sin mjälla konsistens och fantastiska smak, med en lätt nötig ton. Det unika utseendet är iögonfallande såväl i odlingen som på tallriken. 'Carminat' skänker alltid elegans och en kulinarisk upplevelse till maträtter – om den så finns i salladen, soppan eller som tillbehör. Låt den vackra störpurpurbönan slingra sig upp i en spaljé eller längs en stör och se fram emot högsommarens och höstens skörd av mängder med läckra, helt trådfria baljor.

Läs mer
Glamorös blåklint

Gammaldags blåklint minner om barndomens somrar då solen alltid sken från en klarblå himmel som gick ton i ton med klinten på ängen. Men denna rara blomma slår ut i många fler färger än så – alla lika vackra. Blåklint 'Red Boy' för in glamour i sommarromantiken med skimrande hallonrosa, fluffiga blommor. De ser ut att sända ett kaxigt budskap om att våga ta ut svängarna och överraska betraktaren. I vimlet på en klassisk sommaräng är ’Red Boy’ en självklar lagspelare men blomman kan också sprida elegans i sommarrabatten. Som snitt är klinten ett fint inslag i en blandad, färsk bukett eller som helt ett fång att ta in och torka till vintern.

Läs mer
4.7/5 (14925)
2024-11-20
Alltid snabb och korrekt leverans. Stort sortiment av blommor och grönsaker. Har köpt hundratals fröpåsar från Impecta. Endast en gång var det för få frön i  en påse men jag fick genast en ny påse.
- Gustav J
2024-11-20
Bra grobarhet, snabba leveranser 
- Anne S
2024-11-19
Mycket bra fröer som tar sig bra.
- Jörgen L
2024-11-19
Handlat i många år och har aldrig varit besviken. Och adventskalendern är bara wow.
- Inger K
2024-11-19
Bra service Hoppas att lökarna tar sig
- Anders A
2024-11-19
Snabb leverans.
- Charlotte N
2024-11-19
Jag är jättenöjd m d fröerna. Snabb keverans
- Gisela D
2024-11-19
Ett imponerande stort sortiment och god service (men ibland lite väl hög prisnivå...)
- Lars-Olof S
2024-11-19
Snabb leverans, och ett stort urval av fröer 👍
- Sybille A
2024-11-18
Spännande utbud
- Ester R
2024-11-18
Fina lökar o fröer med snabb leverans 
- Jenny B
2024-11-18
Lätt att beställa. Snabb leverans. 
- Birgitta L
2024-11-18
Snabb och bra leverans
- Sara M
2024-11-18
Nöjd, bra priser, fina produkter ☺️
- Filippa J
2024-11-18
Alltid nöjd med era produkter och julkalendern var riktigt fin. Har dock inte tittat vad som finns i de olika luckorna. 
- Camilla E
2024-11-18
Snabbt rätt och lätt!!
- Arne J
2024-11-18
Jättebra utbud och service!
- Anna D
2024-11-18
bra urval, bra kvalitet
- Anette W
2024-11-18
Bra service och snabb leverans
- Katarina J
2024-11-18
Snabbt och  en jätte fint  förpackning. !
- Lena M
Are you in the right place?
Continue to impecta.se