Så odlar du svartöga
SVARTÖGA ÄR ÅRETS SOMMARBLOMMA 2023
Varje år utser Malmö Garden Show årets sommarblomma. År 2023 föll juryns val på svartöga med följande motivering:
"Multifunktionella prydnadsväxter kan man kalla växter, som är användbara på så olika sätt, att det bara är kreatören och den som planterar, som sätter gränser för variationerna.
Med årets val vill vi inspirera till att skapa rum i din vardagliga utemiljö. Det frodiga växtsättet kan både avgränsa och skapa skydd och därmed ge dig en egen, personlig vrå.
Men växten kan också användas som de i de omtalade, berömda Hängande Trädgårdarna i Babylon. Då planterar du växten i en stor ampel, som från hög höjd låter de karakteristiska rankorna bilda ett "vattenfall", som ramar in, skapar miljö.
I dina personligt arrangerade Miniträdgårdar i kruka, använder du svartöga på ytterligare ett sätt. Där låter du växtens långa rankor slingra sig uppåt i en ståltrådsobelisk, där den briljerar i all sin glans och blir konstverkets utropstecken."
Odla svartöga
Svartöga är en lättodlad sommarblomma som trivs bäst i solen eller vandrande skugga. Rankorna, som kan bli upp mot två meter långa, kan antingen få klänga längs snören, på en spaljé eller bara hänga fritt i en ampel. I början behöver svartöga lite hjälp att klänga, men så snart den fått fäste kan den snabbt täcka stora ytor. Den är så frodig om den hamnar i god jord att den i flera tropiska miljöer har fått en varning för att vara alltför invasiv. Men hos oss är den harmlös eftersom våra vintrar tar kål på den.
Förkultivera svartöga
Så svartöga inomhus i februari till april, för att driva upp plantor som har kommit en bra bit på väg när det är dags för plantering utomhus.
Så svartöga i krukor eller sålåda med genomfuktad såjord. Täck fröerna med ett tunt lager jord; lägg gärna en bit fiberduk eller plast med lufthål över krukorna. Håll sådden jämnt fuktig och vid en temperatur på 20 till 25 grader under groningstiden.
När de första bladen börjar är det viktigt att lufta regelbundet alternativt ta bort täcket helt. Håll jorden fuktig, men inte genomvåt. Enkelt och smart är att vattna underifrån genom att ställa sådden på en bricka med vatten.
Skola om svartöga
När plantorna börjar få fler blad är det dags att skola om. Sätt varje liten plantan i en egen kruka med näringsberikad, väldränerad planteringsjord. Ställ nu sådden på en sval och ljus plats. Ge extra belysning om du sår tidigt på året. Fortsätt vattna underifrån. Efter några veckor i de nya krukorna kan du ge svag växtnäring då och då när du vattnar.
Toppa gärna svartöga ovanför ett blad så kommer de att grena sig och bli täta och stadiga,
Avhärda och plantera ut svartöga
När frostnätterna har släppt taget helt kan du plantera ut svartöga i krukor och lådor. Vänj först plantorna vid klimatet utomhus genom att avhärda dem: ställ dem ute i skugga under dagen, ta in dem på natten under minst en vecka. Täck dem med fiberduk i början.
Vattna och gödsla svartöga under sommaren
Plantera svartöga i rymliga krukor med näringsrik planteringjord. De intensiva blomningen gör att plantan behöver etxra näring och vatten under sommarmånaderna. Ge flytande näring en gång i veckan.
Se alla fröer till svartöga här>>