
Så maximerar du din snittblomsodling
Del 2 i serien Så blir du en snittblomsbonde av Sofia Borén på Solbackens småbruk.
Produktiva snittblommor – få ut mer av din odling

Cut and come again
Cut and come again innebär att växten triggas till att producera ännu fler blommor när du plockar av den. Detta innebär att plantan producerar blommor konstant och oftast ända till frosten. Exempel på sorter är dahlior, luktärter och zinnior. Här är det viktigt att man “deadheadar”, dvs tar bort överblommade blommor, för att inte plantan ska fokusera sin energi på att producera frö.
Medium producers
Medium producers är växter som beter sig som cut and come again, men de producerar inte under lika lång tid eller med lika stark återtillväxt. Dessa kan behöva sås i 2–3 omgångar för god tillgång hela säsongen. Exempel på medium producers är astrar och blomstermorot.Genom att ta reda på vilken kategori de blommor du vill odla hamnar i, blir det enklare att planera din odling. Förutom dessa kategorier spelar även utvecklingstid in för att veta hur mycket skörd du får.
Krysantemum är cut and come again, men har en lång utvecklingstid på våra breddgrader och du kanske får blommor först i september. Lövkoja är one and done, men den har en rätt snabb utvecklingstid och tål att odlas tidigt på våren, vilket gör att du kan ha en otroligt vacker blomma tidigt på säsongen när det inte finns många andra ettåriga blommor att plocka. Dina val av sorter beror helt på dina förutsättningar och syften med odlingen.
Odla olika sorters blommor för en lång säsong
Många blommor blommar bara under en viss del av säsongen, vilket gör att det kan uppstå perioder med färre blommor om du inte planerar din odling. Du kan delvis styra blomningstiden genom att förodla tidigt eller så i omgångar, men i en mindre odling är det ofta enklare att anpassa sig efter växternas naturliga cykler. Genom att välja en blandning av vårblommande växter, tidiga sommarblommor och senblommande sorter får du en jämn tillgång på snittblommor från tidig vår till sen höst.
Här är en enkel uppdelning som kan hjälpa dig att planera din odling:
Vårblommor
Narcisser, tulpaner, allium, irisTidiga sommarblommor
Annueller som ranunkler, lejongap, sommarflox, luktärter, ageratum, blåklint, broksalvia, lövkoja, mattramPerenner som pioner, rosor, rölleka, astilbe, stjärnflocka, kantnepeta
Sena sommarblommor
Annueller som dahlior, solrosor, praktvädd, zinnia, aster, blåparasoll, krysantemum, amarantPerenner som höstvädd, höstflox, rudbeckia, höstanemon
Genom att kombinera olika arter och sorter kan du förlänga blomningssäsongen och alltid ha något vackert att plocka in. Tänk också på att vissa blommor, som dahlior och krysantemum, kan fortsätta blomma långt in på hösten om du skyddar dem mot frost.
Börja med att fundera på vilka typer av buketter du vill skapa och välj sedan blommor utifrån deras roller. Här hittar du hela guiden till att välja rätt blommor för din bukett. Planera sedan utifrån växternas produktivitet och blomningstid, så att du får en jämn skörd från vår till höst.
Oavsett om du odlar för eget bruk eller försäljning kan rätt planering ge dig en lång och rik blomstersäsong – fylld med färg, form och variation.

Sofia på Solbackens småbruk
Sofia Borén driver tillsammans med sina föräldrar Solbackens Gård strax utanför Katrineholm i Södermanland. Sedan sommaren 2022 odlas snittblommor för försäljning och grönsaker för eget hushåll på gården. Sofia studerar till trädgårdsmästare och ser sig själv som blomsterkreatör och blomsterbonde.I den här artikelserien delar Sofia med sig av tips och erfarenheter kring odling av snittblommor, med fokus på Slow flowers – en hållbar, lokal och säsongsbaserad blomsterodling. Förhoppningen är att inspirera fler att odla, njuta av och uppskatta det som blommar.
Impecta Fröhandel
