Så och odla rosenskära
Att så och odla rosenskära
- Förkultivera rosenskära så här.
- Dags att omskola plantorna.
- Avhärda rosenskära.
- Direktså rosenskära så här.
- Att sköta om rosenskära.
Rosenskära kan förkultiveras inomhus eller direktsås på sin växtplats när årstiden tillåter. Förkultivering innebär att vi sår fröerna inomhus innan klimatet ute är tillräckligt varmt för sådd. När värmen väl kommer har vi tjuvstartade små plantor att sätta ut för tidigare blomning än den vi får vid direktsådd utomhus.
Förkultivera rosenskära så här
Sådden kan göras i lådor, krukor eller tråg. Du kan skapa egna lösningar för sådden eller titta igenom Impectas sortiment av tillbehör för sådd.
I mars är det lagom att börja så rosenskära för drivning inomhus. Börja med att fylla krukor eller sålådor till 2/3 med planteringsjord. Fyll upp med såjord och släta till ytan samt spraya den med vatten för att hjälpa fröerna att få fäste i jorden. Såjord är en luftig, lätt och svagt gödslad jord som passar när ett frö ska gro och kunna skicka ut sin grodd och sina första svajiga rötter utan för mycket motstånd. Såjorden behöver knappt innehålla någon gödsel alls eftersom fröet är bombarderat med all näring plantan behöver inledningsvis.
När plantor förkultiveras tidigt på året är det bra att erbjuda extra tillskott av ljus. Hos Impecta finns olika varianter att välja på i Växtbelysning.
Det första som tittar upp ur jorden när ett frö gror är de så kallade hjärtbladen vars uppgift är att lagra näring och förse grodden med den ända tills det har vuxit upp en liten växt, med rötter och blad, som kan försörja sig själv. När plantan börjar utveckla sina riktiga blad skrumpnar hjärtbladen bort och försvinner. Är sådden täckt med plast tas denna bort när hjärtbladen tittar upp för att undvika att kondens droppar ner och skapar en alldeles för blöt miljö för de små plantorna. Fiberduk kan ligga kvar ett tag till. Sörj för att plantorna får ljus men inte står i direkt solljus.
Rosenskära 'Rubenza'
Dags att skola om plantorna
När småplantorna växt till sig så att de går att handskas med och det börjat skjuta upp en stjälk mellan hjärtbladen är det dags att skola om dem till egna krukor. Hantera plantorna mycket varsamt, håll dem i bladen och inte i den känsliga, tunna stjälken. Använd en mullrik jord vid omskolningen, t.ex. kompost eller blomjord blandad med 50 % såjord eller en speciell plantjord för plantuppdragning. Efter omskolning ska fröplantorna stå i halvskugga de första 3–4 dagarna tills rotsystemet börjat växa till sig och plantorna slutat sloka, därefter ställs de ljust och svalt, nattemperaturen bör ligga runt 15 °C. Duscha gärna plantorna dagligen och vattna vid behov. Efterhand som plantorna växer till sig och krukorna börjar bli fullrotade, omskolas de ytterligare en eller flera gånger, innan det är dags för utplantering.
Härda dina rosenskäror före utplantering
Innan plantorna planteras ut på sin växtplats ska de avhärdas, alltså vänjas vid uteklimatet. Börja med avhärdningen i maj-juni cirka en vecka före utplanteringen. Temperaturen bör då ligga på 15–18°C dagtid. Placera växterna vindskyddat och i halvskugga, låt dem få sol bara 2–3 timmar de första dagarna och öka detta efterhand som de vänjer sig. Efter 3–4 dagar får de även stå ute nattetid om det inte är risk för frost. Efter avhärdningen planteras växterna på den slutliga växtplatsen, som ska vara en varm och solig till halvskuggig plats i väldränerad trädgårdsjord. Genomvattna krukorna grundligt så jordklumpen är fuktig före utplanteringen.
Rosenskära 'Early Summer'
Direktså rosenskära så här
Rosenskära kan direktsås när frostnätterna har släppt taget och jorden har torkat upp, lätt faller isär och är tillräckligt varm, minst fem grader. Rosenskära önskar växa på en varm och solig till halvskuggig plats i väldränerad trädgårdsjord. Luckra och vattna jorden före sådd. Sprid ut fröerna jämnt och mylla ner cirka 1–1,5 cm djupt. Vattna regelbundet veckorna efter sådd med en mild vattenstråle. När plantorna är cirka 10 cm höga är det lagom att gallra dem till 30 cm mellanrum. Ett bra tips är att klippa ner de plantor som ska gallras bort, så dör roten. Drar du upp dem med roten är det lätt hänt att plantorna runtomkring också följer med eller att deras små bebisrötter skadas.
Att sköta om rosenskära
Vare sig du har förkultiverat eller direktsått dina rosenskäror har du nu en härlig odlingssäsong att se fram emot. Om du vill ha något buskigare plantor kan du toppa dem när de drar i väg på höjden genom att nypa av de yngsta bladen på varje stjälk.
Gödning kan tillföras en till två gånger i månaden, mer brukar inte behövas. Använd en flytande organisk blomnäring som vattnas ut.
Rosenskära 'Double Click Snow Puff'
Rosenskära gynnar det goda insektslivet
Vi kan alla bidra till en inbjudande miljö för våra livsviktiga bin, humlor, steklar och fjärilar. Rosenskära, liksom andra korgblommiga växter, har öppna lättillgängliga blommor vilket innebär att pollinatörer inte behöver vara specialiserade på just den växten utan en bred variation av nyttoinsekter söker sig villigt dit för att hitta nektar och pollen. Som tack för en trivsam miljö att vistas i arbetar insekterna intensivt med att pollinera trädgården. De rensar också bland skadedjuren genom att livnära sig på deras ägg och larver.
Lycka till med dina sådder av rosenskära.