Årets medvetna julklapp i 5 nya paket
Lär känna perenn bergvallmo

Lär känna perenn bergvallmo

Rätt växt på rätt plats är ett bra motto i trädgården. Inte minst när vi envisas med att odla växter som helst hade stannat där de hör hemma. Bergvallmosläktet är fascinerande och lockar till odling trots att många arter har bestämda krav på sin växtplats. Lär känna bergvallmon för att lyckas med odling av denna spektakulära skönhet.

Odla perenn bergvallmo

  1. Sidentunna mycket vackra blommor.
  2. Bergvallmo en juvel i perennrabatten.
  3. Blå bergvallmo mest populär.
  4. Engelsk vallmo med klargula blommor.
  5. Kaskadbergvallmo i vackert purpurrött.

Bergvallmosläktet, Meconopsis, tillhör familjen vallmoväxter, Papaveraceae. Släktet rymmer ca 50 arter, alla utom en hemmahörande i Asiens bergstrakter. Familjen vallmoväxter ställer till en del huvudbry för dem som arbetar med att identifiera och artbestämma växter. Olika sorter korsar sig när de växer nära varandra i trädgårdar och parker och skapar nya hybrider som ska namngivas rätt. För trädgårdsodlaren är det inte realistiskt att vara uppdaterad hela tiden men det är bra att känna till att en art plötsligt kan byta vetenskapligt släkte och därmed namn.

De flesta arter växer vilt i sina hemtrakter men en del finns i odling och allteftersom intresset för bergvallmon bland trädgårdsodlare ökar väcks också en önskan av att lära sig mer om släktet, odling och skötsel. Bland de ca 50 arterna av bergvallmo är bara ett fåtal perenna, det vill säga fleråriga. Det är i huvudsak dessa arter som lockar trädgårdsodlare världen över.


Blå bergvallmo

Blå bergvallmo

Populärast bland de perenna arterna är gruppen som kallas Blå bergvallmo. Här ingår arterna Meconopsis betonicifolia, Meconopsis grandis och Meconopsis simplicifolia. M. betonicifolia upptäcktes 1913 av en överste vid namn Frederick Marshman Bailey när han deltog i en Himalayaexpedition. Därför omnämns arten också som Meconopsis baileyi och diskussioner pågår om att byta namnet helt.

De rena arterna av blå bergvallmo är beundransvärda med en spektakulär himmelsblå färg på sidentunna, stora blommor. I dag finns även lila och vita sorter av blå bergvallmo, exempelvis M. betonicifolia 'Hensol Violet' och M. betonicifolia 'Alba'.


Engelsk vallmo

Engelsk vallmo

Utstickaren bland de ca 50 arterna av bergvallmo är den perenna engelska vallmon, Meconopsis cambrica. Iögonfallande vacker med sina klargula blommor ovanför ludna, parflikiga blad. Den härstammar inte från Asiens höjder, som alla de övriga, utan från Västeuropas bergstrakter på Iberiska halvön, i Pyrenéerna och på Centralmassivet i Frankrike samt från vissa delar av Wales, England och Irland. Carl von Linné gav i mitten av 1700-talet engelsk vallmo det vetenskapliga namnet Papaver cambricum och ansåg den alltså tillhöra vallmosläktet. En bit in på 1800-talet bestämde en fransk botaniker och bergvallmoentusiast vid namn Louis G. Alexandre Viguier att engelsk vallmo skulle tillhöra det då nyligen definierade släktet bergvallmo, Meconopsis, och lyssna till namnet Meconopsis cambrica. Monsieur Viguier grundade sitt beslut på att engelska vallmons pistiller är utformade likt de andra arter som ingår i bergvallmosläktet.



Kaskadbergvallmo

Kaskadbergvallmo

En raritet bland perenna bergvallmo är rikblommande kaskadbergvallmo, Meconopsis napaulensis. Blomman är vanligtvis purpurröd, men även lavendelblå och rosa blommor förekommer. Bladen är djupflikiga med en vacker sidenlyster.

Ljusgroende fröer

Dags att stoppa fröna i jorden, säger vi. Det stämmer inte alla gånger eftersom många fröer är ljusgroende; de behöver ljus för att gro och ska alltså inte täckas med jord utan bara försiktigt tryckas ner mot jordytan så de får kontakt med den fuktiga jorden. Sådden kan också täckas med ett tunt lager vermiculit, ett lermineral som släpper igenom ljus och hjälper till att bevara fukten i jorden. En bra fingervisning för om ett frö kan tänkas vara ljusgroende är om det är litet.

Så perenna bergvallmo

Perenna bergvallmor sås antingen inomhus från januari och fram till maj eller utomhus under hösten. Fröna är ljusgroende. Så i planteringsjord blandad med 1/4 torv och 1/4 perlit eller finkornigt grus. Om fröna är riktigt små kan de blandas med sand för att lättare fördelas jämnt över jordytan.

Görs sådden inomhus och fröna inte gror inom en månad placeras den i kylskåp ungefär en månad och därefter utomhus på en skuggig plats. Läs allt du behöver veta om sådd av perenner i Såhär försår du perenner och Bra att veta om höstsådd av perenner.

Odling och skötsel av perenn bergvallmo

Alla bergvallmor utom en, den engelska vallmon, härstammar från Asiens bergstrakter. Platserna de växer på är fuktiga och halvskuggiga. Marken på bergssluttningarna är väldränerad så växterna där står inte blött om fötterna under vintern. Det gäller att tänka till och hitta en miljö i trädgården som inte alltför mycket skiljer sig från bergvallmons hemtrakter. Välj alltså en halvskuggig plats med fuktig, lucker jord som torkar upp under vintern. Detta uppskattas även av den engelska vallmon. Många upplever att bergvallmo frodas extra om jorden är lite sur jord så jordförbättring med torv eller rododendronjord är en bra idé.

Ett knep bland många bergvallmoodlare för att hjälpa plantorna att få starka rötter är att klippa bort blomknopparna första säsongen. Kraften läggs då på rotbildning i stället för produktion av blommor och frön. Gör det ont i trädgårdshjärtat att klippa bort knopparna hjälper det roten lite att första året bara ta bort blommorna när de vissnat, innan frökapslar bildas.

Under vintern kan du erbjuda bergvallmon ett skyddande täcke med löv eller granris.

Bergvallmo nordiska skönheter

Tack vare sitt ursprung är bergvallmor härdiga långt upp i landet. Blå bergvallmo klarar sig fint upp till zon 6, engelsk vallmo och kaskadvallmo till zon 4 och ännu högre om de erbjuds ideala odlingsförhållande. Glädjande för odlare i norr är att kyla ger extra spektakulär färg på blomman, särskilt på blå bergvallmo.

Bergvallmon är verkligen en juvel i nordiska trädgårdar där de sticker ut som fashionabla kusiner till våra älskade inhemska röda vallmor.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Symfoni av färg och liv

Aubrietia 'Cascade Blue' lever upp till sitt namn med sällsam skönhet, där täta tuvor av intensivt blåvioletta blommor år efter år skapar ett kaskadlikt vattenfall av färg över stenpartier och murar. Denna lågväxande juvel är mer än bara en marktäckare; när våren sveper in förvandlar den trädgården till ett levande hav av färger, en fest för både ögat och för trädgårdens surrande pollinatörer. Uppkallad efter den franske konstnären Claude Aubriet bär 'Cascade Blue' hans namn med värdighet – likt en levande målning sträcker den ut sig som blommande penseldrag över trädgården. Plantera i grupp för att skapa en dramatisk effekt och låt den förvandla även de mest anspråkslösa ytor till ett levande konstverk, där varje blomma bidrar till en symfoni av färg och liv.

Läs mer
Trädgårdens pärla

Likt små berg reser sig ‘Mountain Lady’ ståtligt i rabatt och gräsmatta. De små, runda blommorna bildar täta klasar i toppen av stjälken, med en himmelsblå bas som övergår till en snövit topp. Pärlhyacint har sitt ursprung i Mellanöstern och sydöstra Europa, där den växer vilt på bergssluttningar och ängar. I trädgårdar har den odlats sedan 1500-talet och ofta representerat förnyelse och hopp. 'Mountain Lady' är fin att plantera i grupper för att skapa en effektfull färgklick, eller att kombinera med andra vårblommande lökar. Vare sig den får pryda en solig rabatt eller en kruka på terrassen, kommer den att bjuda på en långvarig och hänförande blomning – en riktig pärla värd att vänta på.

Läs mer
Kulinarisk elegans

Denna alldeles utsökta böna bjuder på långa, smäckra baljor i lysande purpurröd färg. Störpurpurböna 'Carminat' är omtalad för sin mjälla konsistens och fantastiska smak, med en lätt nötig ton. Det unika utseendet är iögonfallande såväl i odlingen som på tallriken. 'Carminat' skänker alltid elegans och en kulinarisk upplevelse till maträtter – om den så finns i salladen, soppan eller som tillbehör. Låt den vackra störpurpurbönan slingra sig upp i en spaljé eller längs en stör och se fram emot högsommarens och höstens skörd av mängder med läckra, helt trådfria baljor.

Läs mer
Glamorös blåklint

Gammaldags blåklint minner om barndomens somrar då solen alltid sken från en klarblå himmel som gick ton i ton med klinten på ängen. Men denna rara blomma slår ut i många fler färger än så – alla lika vackra. Blåklint 'Red Boy' för in glamour i sommarromantiken med skimrande hallonrosa, fluffiga blommor. De ser ut att sända ett kaxigt budskap om att våga ta ut svängarna och överraska betraktaren. I vimlet på en klassisk sommaräng är ’Red Boy’ en självklar lagspelare men blomman kan också sprida elegans i sommarrabatten. Som snitt är klinten ett fint inslag i en blandad, färsk bukett eller som helt ett fång att ta in och torka till vintern.

Läs mer
4.7/5 (14925)
2024-11-20
Alltid snabb och korrekt leverans. Stort sortiment av blommor och grönsaker. Har köpt hundratals fröpåsar från Impecta. Endast en gång var det för få frön i  en påse men jag fick genast en ny påse.
- Gustav J
2024-11-20
Bra grobarhet, snabba leveranser 
- Anne S
2024-11-19
Mycket bra fröer som tar sig bra.
- Jörgen L
2024-11-19
Handlat i många år och har aldrig varit besviken. Och adventskalendern är bara wow.
- Inger K
2024-11-19
Bra service Hoppas att lökarna tar sig
- Anders A
2024-11-19
Snabb leverans.
- Charlotte N
2024-11-19
Jag är jättenöjd m d fröerna. Snabb keverans
- Gisela D
2024-11-19
Ett imponerande stort sortiment och god service (men ibland lite väl hög prisnivå...)
- Lars-Olof S
2024-11-19
Snabb leverans, och ett stort urval av fröer 👍
- Sybille A
2024-11-18
Spännande utbud
- Ester R
2024-11-18
Fina lökar o fröer med snabb leverans 
- Jenny B
2024-11-18
Lätt att beställa. Snabb leverans. 
- Birgitta L
2024-11-18
Snabb och bra leverans
- Sara M
2024-11-18
Nöjd, bra priser, fina produkter ☺️
- Filippa J
2024-11-18
Alltid nöjd med era produkter och julkalendern var riktigt fin. Har dock inte tittat vad som finns i de olika luckorna. 
- Camilla E
2024-11-18
Snabbt rätt och lätt!!
- Arne J
2024-11-18
Jättebra utbud och service!
- Anna D
2024-11-18
bra urval, bra kvalitet
- Anette W
2024-11-18
Bra service och snabb leverans
- Katarina J
2024-11-18
Snabbt och  en jätte fint  förpackning. !
- Lena M
Are you in the right place?
Continue to impecta.se