Kryddväxter - för doft, smak och skönhet
Odla egna kryddväxter
Kryddväxter är tåliga, långlivade och lätta att odla. De trivs i sol och värme och kan odlas i krukor på balkong och terrass eller i en kryddgård i trädgården. Kryddväxter är mycket användbara i matlagning och bakning och kan användas färska hela sommaren. Till hösten skördas kryddväxterna för att torkas eller frysas till vinterns kryddskafferi. Läs om hur du odlar kryddväxter för doft, smak skönhet.
Örter och kryddväxter har funnits länge i vår natur. För att klara sig i det vilda finslipar växter hela tiden sina mest konkurrenskraftiga egenskaper vilket gör att de kryddväxter vi odlar idag är tåliga, långlivade och lättskötta. De önskemål kryddväxter har för att trivas som bäst är mycket sol och väldränerad jord.
När du ska odla kryddväxter är det bra att börja med att fundera över vad du vill ha kryddorna till och hur mycket plats du har att odla på. En kryddväxtodling kan skapas på många olika platser:
- I krukor vid grillen, på balkongen eller vid köksingången.
- I ett kryddland eller en örtagård i trädgården.
- I delar av perennrabatten.
- I pallkrage.
Småbladig Basilika ’Aristotle’. Utsökt i krukor och örtlådor.
Odla kryddväxter på altan och balkong
Kryddväxter är vackra i krukor, kärl, trälådor och balkonglådor. Tänk på dräneringen – alla odlingskärl ska ha hål i botten eller på sidan så att överflödigt vatten kan rinna av.
Kryddodling i krukor, lådor och kärl blir extra vacker om krukorna har olika storlek och höjd. Då skapas liv och variation. Plantera i bra planteringsjord och blanda gärna i lecakulor i jorden.
Blanda lecakulor i jorden
Lecakulor är ett utmärkt sätt att skapa luft och bra dränering i jorden i krukor. Effekten blir bäst om lecakulorna blandas med jorden i stället för att läggas i ett lager i botten av krukan.
Välj kryddväxter att odla i kruka
För en kryddodling i liten skala är det bra att välja många sorter men färre av varje för att få ett brett urval av kryddor till matlagningen.
- Basilika är den klassiska kryddan till pesto och tomat- och mozzarellasallad.
- Gräslök och persilja är bra kryddor till sallader, pajer och såser.
- Oregano används till allt grillat kött, till såser och sallad.
- Timjan kryddar fisk, fågel, kött, grönsaker, sås och sallader.
- Rosmarin är bästa kryddan till lamm men även annat kött.
- Italiensk rucola är en suverän grund i sommarens alla sallader.
- Kryddsalvia är en fin krydda till fläskkött och pasta.
- Citrongräs är vackert i kruka och gott till soppor, grytor och te.
- Citronmeliss kryddar efterrätter, drycker och är vackert som dekoration.
Fleråriga kryddväxter övervintrar i kruka. Ställ dem på en skyddad plats under vintern och byt ut en del av jorden i krukorna nästa säsong.
Skapa en kryddträdgård
I trädgården, täppan eller på kolonin kan du skapa en kryddträdgård i precis den storlek du själv vill. En kryddgård är ett mycket vackert inslag i trädgården som lockar humlor, bin och fjärilar inte bara till kryddväxterna utan till alla dina blommor.
Välj en solig plats till kryddträdgården och fundera på hur du vill att den ska se ut. Det är bra att plantera varje kryddsort i grupper om tre plantor för att skapa harmoni. Planterar du en planta här och en där är det risk att intrycket blir rörigt.
Kryddträdgård med raka former
Ett sätt att planera för hur kryddträdgården ska se ut är att utgå från raka former. Plantera kryddväxterna i fyrkantiga eller rektangulära rabatter med gångar emellan. Gör du en stor kryddgård kan varje fyrkant omgärdas av buxbom, lavendel eller annan levande kantlinje.
En kryddträdgård med raka former kan också bestå av odlingslådor eller pallkragar med gångar emellan.
Kryddträdgård med runda former
När du planerar kryddträdgården kan det även få vara de runda, organiska formerna som styr.
Du kan märka upp en cirkel och dela den i tårtbitar som olika kryddväxter planteras i. Gör du en liten cirkel kan en rad med kantstenar ligga som skiljelinje mellan tårtbitarna och erbjuda en plats att gå på. Gör du en riktigt stor cirkel kan ordentliga gångar få plats mellan tårtbitarna.
Ett annat sätt att skapa runda former är att lägga ut slangar eller rep som visar hur en rabatt ska formas. Ta bort rep eller slang när rabatten är grävd. Bygg upp kryddträdgården med några organiskt formade rabatter i olika storlekar och med gångar eller trampstenar emellan.
Fina material att använda till gångar och skiljelinjer i kryddträdgården är grus, singel, bark och sten.
Låt kryddväxterna blomma
Många kryddväxter blommar i ljuvliga färger och de aromatiska blommorna är både vackra och ätbara. Smaken på bladen ändras ofta något när kryddväxter går i blom. En viss beska kan utvecklas och bladen blir kraftigare. I en kryddträdgård kan du låta några plantor gå i blom medan andra skördas regelbundet och hålls tillbaka för att behålla sin friska fräschör.
Välj kryddväxter att odla i kryddträdgården
I kryddträdgården är det roligt att satsa på fleråriga sorter som kan växa sig större och kraftigare med åren.
För både blad och blommors skull odlas kryddtimjan, stor timjan, grekisk oregano, kungsmynta, lavendel, isop, gräslök, vinterkyndel, sommarkyndel och liten tagetes.
För bladens skull odlas malört, bladpersilja, glanstagetes, krusbladig persilja, sommarmalört, mitsuba, rysk dragon, citronmeliss, curryeternell, libsticka, rosmarin och kryddsalvia.
Ettåriga kryddväxter, som dill, basilika, gurkört, sötflockel, koriander och italiensk rucola, kan också odlas i kryddträdgården. Odla direkt i jorden eller i krukor och odlingskärl som är vackra att ställa i kryddgården.
För att skörda fröerna odlas spiskummin, kummin, svartsenap och fänkål.
Så här odlar du kryddväxter
Kryddväxter kan frösås vid olika tider på året berodde på sort och på om de ska förkultiveras eller inte.
- Förkultivera kryddväxter i såjord inomhus på våren om du vill få en snabbare start på odlingen.
- Direktså kryddväxter i krukor eller på friland när jorden är uppvärmd. Jorden ska vara lätt och väldränerad och fri från ogräs.
- Så kryddväxter i krukor med lucker jord under sensommar och höst och låt de stå i krukorna över vintern för utplantering nästa säsong.
Följ anvisningen på fröpåsen till varje enskild kryddsort.
Lätt att trivas med kryddväxter
Kryddväxter är mycket användbara i matlagning och bakning. Du kan klippa färska blad och blommor hela sommaren och till hösten skördas större mängder för att torkas eller frysas in.
Att odla kryddväxter på stor eller liten yta är inte bara gott utan också ett enkelt sätt att skapa trivsel. Kryddväxterna mår bra av sol och värme precis som vi. Se gärna till så att du har möjlighet att sitta ner och koppla av i närheten av dina kryddodlingar. Under sommaren kan du njuta av fikastunder bland doftande kryddaromer, ystra fjärilar och lyckligt surrande bin och humlor.