Förgätmigej i trädgården
Odla förgätmigej
Förgätmigej är en mycket vacker och lättodlad växt som borde få en plats i varje trädgård och täppa. Äkta förgätmigej, Myosotis scorpioides, blommar i himmelsblått från juni och en bra bit in på hösten medan trädgårdsförgätmigej, Myosotis sylvatica, är en av vårens riktiga skönheter med blommor i blått, rosa och vitt. Lär känna längtans och kärlekens blomma.
Förgätmigejsläktet, Myosotis, ingår i familjen strävbladiga växter, Boraginaceae. I släktet finns ett 50-tal arter varav nio växer i Sverige. Vissa arter av förgätmigej påträffas i stora delar av världen men majoriteten av de 50 arterna är endemiska på Nya Zeeland, vilket innebär att de bara växer där. Namnet Myosotis kommer från grekiskans ord för ’mus’, mys eller myos, samt ’öra’, ous eller otos, och syftar på bladens likhet med musöron.
Förgätmigej – längtans och kärlekens blomma
Det romantiska namnet ’förgätmigej’ är troligtvis en direkt översättning av tyskans ’Vergißmeinnicht’, ’glöm/förgät mig ej’, och namnet går igenom i många språk, som engelskans ’forget-me-not’, franskans ’ne m'oubliez pas’ och italienskans ’nontiscordardimé’. Naturligtvis finns en sägen om hur denna ljuva blå blomma med gult öga fick sitt speciella namn. Den handlar om en ung man, i vissa versioner en riddare, som vid en å eller sjö skulle plocka en bukett vackra blå blommor till sin fästmö. Det begav sig inte bättre än att han i sin iver trillade i vattnet – om han var en riddare kanske för att rustningen var för tung. Den romantiske unge mannen kunde inte simma utan drunknade och det sista han ropade till sin fästmö var ’förgät mig ej’. Blommorna fick sitt namn efter mannens förtvivlade utrop och de skulle komma att bäras av kvinnor som en symbol för evig kärlek. I Sverige började ’förgätmigej’ användas för Myosotis först i slutet av 1600-talet.
Äkta Förgätmigej
Förgätmigej ses gärna som en tidig vårblomma men den äkta artens himmelsblå blomning varar ända från juni till augusti eller ännu längre.Vild och vacker äkta förgätmigej
Den sorgliga legenden om hur förgätmigej fick sitt namn syftar på vildformen, den äkta förgätmigej, Myosotis scorpioides. Artnamnet scorpioides är latin för skorpionliknande och sägs syfta på blommans ihoprullade form innan den slår ut.
Förgätmigej ses gärna som en tidig vårblomma men den äkta artens himmelsblå blomning varar ända från juni till augusti eller ännu längre. Detta har gjort den till en populär art att odla. Äkta förgätmigej är flerårig och kan växa i hela landet. Den passar utmärk för en vildäng eller naturtomt, blir ca 30 cm hög och trivs i fuktigt läge i sol eller halvskugga.
Förgätmigej från skog till trädgård
Skogsförgätmigej har blivit en populär art i odling där den fått namnet trädgårdsförgätmigej. Arten är alltså densamma som skogsförgätmigej, Myosotis sylvatica, men finns i olika sorter och färger. Bland de odlade sorterna av trädgårdsförgätmigej hittar vi djupblå 'Indigo Blue Compact', rosablommande 'Victoria Rosea' och snövita 'Snowsylva'. Gemensamt för dem alla är det solgula ögat i mitten av blomman.
Trädgårdsförgätmigej blir mellan 20 och 40 cm höga. De odlas i hela landet i sol till halvskugga i både normal trädgårdsjord och i lite torrare stenpartier. De är också vackra att odla i kruka.
Förgätmigej i det vilda
Äkta förgätmigej och skogs- eller trädgårdsförgätmigej växer både vilt och odlas i trädgårdar och parker. Övriga sju arter som finns i Sverige är i huvudsak vildväxande. Dessa är backförgätmigej (M. ramosissima), brokförgätmigej (M. discolor), fjällförgätmigej (M. decumbens), fåblommig förgätmigej (M. sparsiflora), sumpförgätmigej (M. laxa), vårförgätmigej (M. stricta) och åkerförgätmigej (M. arvensis).
Förgätmigej från bergen
I bergsområden i Europa, Asien och Nordamerika växer alpförgätmigej, Myosotis alpestris, med bedårande himmelsblå blommor på låga marktäckande plantor. I Sverige finns odlade sorten 'Savoie Blue' som klarar sig i ett till två år och är utmärkt som kant- eller lådväxt.
Förgätmigej i andra släkten
Det finns några arter inom familjen strävbladiga växter, Boraginaceae, som inte tillhör släktet förgätmigej, Myosotis, men som ändå bär det svenska namnet förgätmigej.
Hit hör kinesisk förgätmigej, Cynoglossum amabile, som ingår i släktet hundtungor, Cynoglossum, och odlas som ettårig sommarblomma hos oss. Sorten 'Firmament' har små, klarblå, stjärnlika blommor i juli-augusti på kompakta 40 cm höga plantor. Bland hundtungor finns också indisk förgätmigej, Cynoglossum glochidiatum, även den blåblommig.
Kaukasisk förgätmigej, Brunnera macrofylla, tillhör släktet brunneror, Brunnera, en perenn växt för halvskuggiga till skuggiga lägen. Den är härdig i hela landet och blommar med små blå blommor i april-juni på. Bladen är silvriga och plantan blir 35 cm hög.
Odla förgätmigej från frö
Det går utmärkt att odla äkta förgätmigej, skogsförgätmigej och alpförgätmigej från frö. Förkultivera inomhus i februari-mars eller utomhus i krukor eller på friland maj-september. Läs mer om fröodling av perenner på Jordnära i Så här försår du perenner.
Kinesisk och indisk förgätmigej förkultiveras inomhus eller sås direkt på växtplatsen när jorden har värmts upp på våren. Kaukasisk förgätmigej köps som färdiga plantor.
Med sin romantiska historia och rollen som kärlekens och längtans blomma är förgätmigej en blomma som bör finnas i alla trädgårdar, där den tidiga blomningen skänker himmelsblå vårglädje.