Belysning vid förodling - så funkar det

Välj rätt växtbelysning

Är det svårt att välja växtbelysning till dina förodlingar av fröer? Terminologin blir lätt snårig och det är klurigt att veta vad som är viktigt vid val av belysning. Vi reder ut hur det funkar.

Extra ljus till dina försådder

  1. Använd energieffektiva LED-lampor.
  2. Välj vitt ljus.
  3. Termerna PPF och PPFD anger mängden fotosyntetiskt ljus.
  4. Belys 14–16 timmar per dygn under vintern.
  5. Placera belysningen 10–40 cm ovanför plantorna, beroende på ljusstyrka.

Artikeln uppdaterad 2024-01-03

Vinterodla inomhus med växtbelysning

I den här artikeln går vi igenom:


Växternas fotosyntes är beroende av ljus. När du förkultiverar fröer inomhus under vintern räcker det sparsamma naturliga ljuset i fönsterkarmen inte till för att skapa en energigivande fotosyntes. Då behöver du stötta odlingen med extra ljus.

När du börjar leta efter växtbelysning kommer olika termer och enheter att dyka upp, en del viktiga att ta hänsyn till, andra mindre viktiga, vissa helt oväsentliga. Låt oss se vad som brukar dyka upp och framför allt samla ihop det som är väsentligt att tänka på när du väljer belysning till dina sådder.


Solljus och upplevelsen av färg

Ljuset från solen är en vågrörelse som innehåller olika våglängder. När vi anger mått på våglängderna används enheten nanometer (nm). Synligt ljus, alltså det ljus vårt öga kan uppfatta, ligger ungefär mellan 400 och 700 nm. Det ljus som växterna använder för sin fotosyntes ligger i samma intervall och kallas då för fotosyntetiskt ljus.

Olika våglängder har olika färg. Eller rättare sagt − de kan generera upplevelser av färg. När solen lyser från himlen ser vi ingen färg på ljuset. Solens samlade spektrum av ljus är vitt för vårt öga men innehåller egentligen alla regnbågens färger. Vi uppfattar färgerna först i det ögonblick då ljuset träffar ett föremål och detta i sin tur absorberar vissa våglängder och reflekterar andra. De våglängder som reflekteras syns för ögat och skapar upplevelser av färg.


Därför är bladen gröna
Solens blå och röda våglängder är mest användbara för växternas fotosyntes. Dessa absorberas därför av växternas blad medan de gröna och gula våglängderna reflekteras. Det reflekterade ljuset skapar för oss upplevelsen av att bladen är i huvudsak gröna och gula.


Växtbelysning

VILKEN FÄRG PÅ LJUS SKA JAG VÄLJA?

Till en hobbyodling är det enklaste och smartaste att välja belysning med vitt ljus som, i likhet med solens strålning, innehåller hela färgspektrumet. Från det vita ljuset kan dina plantor välja att absorbera de våglängder som är mest effektiva för fotosyntesen.


Varmt eller kallt vitt ljus?
När du har bestämt att dina sådder ska belysas med vitt ljus kan nästa fråga bli om det ska vara varmt eller kallt. Enheten du möter då är kelvin (K), som också kallas färgtemperatur. När solen går upp på morgonen exponeras vi av en varm färgtemperatur på ca 2 500 kelvin. En molnfri sommardag stiger det till kalla färger på 7 000–10 000 kelvin för att sedan sjunka igen till ett varmt ljus när solen går ner. Växterna utvecklas bäst om extrabelysningen liknar det naturliga ljuset så mycket som möjligt – generellt kan du utgå ifrån någonstans mellan 3 000 och 7 000 kelvin.

VILKEN FÄRGTEMPERATUR SKA JAG VÄLJA?

Växterna är nöjda så länge färgtemperaturen liknar dagsljuset och således ligger mellan 3 000 och 7 000 kelvin. För din egen trivsel är ett varmare ljus att föredra. Runt 4 000 kelvin är en bra färgtemperatur för både dig och växterna. Odlar du i ett rum där du sällan vistas kan ljuset vara kallare.

Watt och lågenergilampor

Watt, W, talar om hur effektiv en lampa är. Ju högre watt desto mer energiförbrukning. Den vanliga glödlampan är ur tiden på grund av att den slukar alldeles för mycket energi. Idag använder vi i stället energieffektiva LED-lampor.

HUR MÅNGA WATT BÖR MIN VÄXTBELYSNING HA?

Med vanliga glödlampor i ett lysrör krävs mellan 100 och 200 W/m² vid förkultivering. Med LED-belysning räcker det med 30 W/ m².


PPF, PPFD och PAR-karta

När du ska välja växtbelysning till dina odlingar inomhus är det viktigt att titta på termerna PPF (Photosynthetic Photon Flux) och framförallt PPFD (Photosynthetic Photon Flux Density). På svenska kan vi använda ordet fotosyntesaktivt ljus. Allting handlar nämligen om att hjälpa plantorna att kunna bilda fotosyntes och därmed skapa energi för sin tillväxt.

PPF anger den totala mängd fotosyntesaktivt ljus som kommer från en ljuskälla.

PPFD anger hur mycket fotosyntesaktivt ljus som landar på en specifik yta. 

Professionella odlare har utrustning för att mäta PPFD. Som hobbyodlare kan man i stället få hjälp av en så kallad PAR-karta som tillverkare av växtbelysning bör tillhandahålla. En PAR-karta anger mängden PPFD över en specifik yta vid en viss höjd. Detta hjälper dig att uppskatta hur många plantor du kan förodla under en lampa − alltså hur stor plats odlingen kan ta i förhållande till ytan som lampan belyser.

Det som är viktigt att tänka på är att medan PPF anger ljusstyrkan från en specifik ljuskälla anger PPFD allt fotosyntesaktivt ljus som träffar en yta. Det kan vara från en eller flera växtbelysningar plus övrig belysning i rummet och eventuellt naturligt ljus. Värdena på en PAR-karta bör vara uppmätta i ett mörkt rum utan fönster och övrig belysning, och utan reflekterande väggar.

Ofta används också enheten mikromol, µmol, för att ange fotosyntesaktivt ljus.  PPF = µmol/s och PPFD = µmol/m2/s. 

VILKET PPFD-VÄRDE BÖR VÄXTLAMPAN GE?

En lampa avsedd för att belysa frösådder, sticklingar och småplantor ska vara tänd mellan 14 och 18 timmar om dygnet under årets första månader. En bra tumregel är att en sådan växtbelysning bör ge ett PPFD-värde på ca 200 µmol/m2/s över odlingsytan.


Vila är viktig för växterna

När du odlar med belysning är det viktigt att stänga av lampan och ge växterna dygnsvila. Vid försådd låter du lampan vara på 16 timmar per dygn, gärna vid samma tid varje dygn, och stäng sedan av. Använd gärna en timer.

Om du förodlar i ett ljust fönster kan du minska antalet timmar med extrabelysning allteftersom det naturliga ljuset blir starkare, från mars och framåt. Växtbelysningen fungerar då som ett komplement till det naturliga ljuset.


Vilket avstånd ska det vara mellan sådd och växtlampa?

Ljuset ska var så nära fröplantorna som möjligt, men utan risk att bränna dem. Beroende på lampans ljusstyrka placeras lampan mellan 10 och 40 centimeter ovanför toppen på bladen. Höj belysningen efterhand som plantorna växer.

Prova dig fram och bli din egen expert

En fantastiskt rolig och stimulerande sida av odling är att du lär dig något nytt hela tiden. Kunskap och vägledning är viktigt, särskilt när du är nybörjare. Men våga också prova dig fram och lär dig av såväl mot- som medgång. Här har vi fokuserat på belysningen, men din odling påverkas av många andra faktorer, som värme, kyla, vatten och näring. Titta på dina sådder dagligen och samla erfarenhet kring hur de beter sig.

Kompakta, friskt gröna och stadiga fröplantor berättar tydligt att det mår bra – vi ser det på dem. Du kan känna dig trygg med att de får tillräckligt med ljus, värme och vatten.

Tunna, bleka och gängliga fröplantor berättar i stället att något är fel. Som odlare får du börja fundera över om ljus, värme och vatten är i balans.

Vi hjälper dig gärna längs vägen att lära dig mer om fröodling. På Jordnära, i kategorin Om försådd, finns gott om handfast information och inspirerande tips.

Lycka till med dina sådder och odlingar!
Katarina Kihlberg
Impecta Fröhandel

Vinterodla inomhus med växtbelysning

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Symfoni av färg och liv

Aubrietia 'Cascade Blue' lever upp till sitt namn med sällsam skönhet, där täta tuvor av intensivt blåvioletta blommor år efter år skapar ett kaskadlikt vattenfall av färg över stenpartier och murar. Denna lågväxande juvel är mer än bara en marktäckare; när våren sveper in förvandlar den trädgården till ett levande hav av färger, en fest för både ögat och för trädgårdens surrande pollinatörer. Uppkallad efter den franske konstnären Claude Aubriet bär 'Cascade Blue' hans namn med värdighet – likt en levande målning sträcker den ut sig som blommande penseldrag över trädgården. Plantera i grupp för att skapa en dramatisk effekt och låt den förvandla även de mest anspråkslösa ytor till ett levande konstverk, där varje blomma bidrar till en symfoni av färg och liv.

Läs mer
Trädgårdens pärla

Likt små berg reser sig ‘Mountain Lady’ ståtligt i rabatt och gräsmatta. De små, runda blommorna bildar täta klasar i toppen av stjälken, med en himmelsblå bas som övergår till en snövit topp. Pärlhyacint har sitt ursprung i Mellanöstern och sydöstra Europa, där den växer vilt på bergssluttningar och ängar. I trädgårdar har den odlats sedan 1500-talet och ofta representerat förnyelse och hopp. 'Mountain Lady' är fin att plantera i grupper för att skapa en effektfull färgklick, eller att kombinera med andra vårblommande lökar. Vare sig den får pryda en solig rabatt eller en kruka på terrassen, kommer den att bjuda på en långvarig och hänförande blomning – en riktig pärla värd att vänta på.

Läs mer
Kulinarisk elegans

Denna alldeles utsökta böna bjuder på långa, smäckra baljor i lysande purpurröd färg. Störpurpurböna 'Carminat' är omtalad för sin mjälla konsistens och fantastiska smak, med en lätt nötig ton. Det unika utseendet är iögonfallande såväl i odlingen som på tallriken. 'Carminat' skänker alltid elegans och en kulinarisk upplevelse till maträtter – om den så finns i salladen, soppan eller som tillbehör. Låt den vackra störpurpurbönan slingra sig upp i en spaljé eller längs en stör och se fram emot högsommarens och höstens skörd av mängder med läckra, helt trådfria baljor.

Läs mer
Glamorös blåklint

Gammaldags blåklint minner om barndomens somrar då solen alltid sken från en klarblå himmel som gick ton i ton med klinten på ängen. Men denna rara blomma slår ut i många fler färger än så – alla lika vackra. Blåklint 'Red Boy' för in glamour i sommarromantiken med skimrande hallonrosa, fluffiga blommor. De ser ut att sända ett kaxigt budskap om att våga ta ut svängarna och överraska betraktaren. I vimlet på en klassisk sommaräng är ’Red Boy’ en självklar lagspelare men blomman kan också sprida elegans i sommarrabatten. Som snitt är klinten ett fint inslag i en blandad, färsk bukett eller som helt ett fång att ta in och torka till vintern.

Läs mer

Artiklar

Välj rätt växtbelysning

Är det svårt att välja växtbelysning till dina förodlingar av fröer? Terminologin blir lätt snårig och det är klurigt att veta vad som är viktigt vid val av belysning. Vi reder ut hur det funkar.

Läs mer
Så fröer − gör så här

Vid all frösådd är det viktigt att man gör på rätt sätt för att ge fröerna de bästa förutsättningarna. På fröpåsen finns en kort beskrivning av hur du sår varje frösort på bästa sätt. Här samlar vi massor med råd och handfasta tips om frösådder.

Läs mer
Förodling – 10 frågor och svar

Redan i januari är det dags att förodla vissa arter och sorter av fröer inomhus. För dig som är nybörjare svarar vi på de 10 vanligaste frågorna om förodling.

Läs mer
Fröer för nordiskt klimat

Impecta Fröhandel drivs av odlare, för odlare. För oss är våra egna provodlingar bästa vägen för att kunna erbjuda fröer av högsta kvalitet anpassade för nordiskt klimat.

Läs mer
2024-12-03
Stort sortiment och bra fröer! Bra  när rabatt inte uppges som ”upp till 50%” utan som vid black fröday , 30 respektive 50 %.  Klart och tydligt!  Ifjol köpte jag två av Impectas nya egna växtbelysningar.  60 cm 40W  och 120 cm 80W. Vilket ljus!!! Bästa jag köpt hittills!!! Köpt två till nu.  
- Maria S
2024-12-03
Snabb och säker leverans, nu ser vi framemot nästa odlingssäsong med bra fröer och goda råd.
- Anders L
2024-12-02
Min gamla belysning gick sönder och köpte denna som ersättning. Ger bra ljus och man kan välja olika belysningsstyrkor. Olika belysningsfunktioner med inbyggd timer beroende på om man övervintrar eller odlar upp. Själv använder jag egen extern timer.
- Christian N
2024-12-02
Snabb leverans,  bra kvalitet på frön . Väldigt nöjd🌹 Köpte adventskalendern och är nu nyfiken på vad den kan innehålla. Spännande
- Hillewi L
2024-12-02
Alltid snabb service, bra information på fröpåsar och annat.  Fin kvalitet på alla produkter.  Har använt mig av Impectas tjänster i säkert 20 år nu och aldrig blivit besviken.  
- Mona K
2024-12-02
Jag är mycket nöjd med att ni fortfarande ger ut en katalog, och inte bara blir en i mängden av  andar fröföretag
- Karin E
2024-12-02
Snabbt och effektivt 
- Anette L
2024-12-02
Snabb leverans. Mycket att välja på. 
- Åse R
2024-12-02
Mkt trevlig adventskalender 
- Lena O
2024-12-02
En väldigt bra sida att hitta sina favoriter, till ett överkomligt pris. Bra fröer med hög grobarhet.
- Danny B
2024-12-02
Snabb leverans 
- Eva-lena P
2024-12-02
Snabb leverans och fin kvalitet.
- Anette E
2024-12-02
Bra service och bra produkter. Lätt att komma i kontakt med serviceavdelningen.
- Nils-Erik J
2024-12-02
Snabbt levererat
- Kerstin Ö
2024-11-29
Gick snabbt. Håller tummarna att lökarna är fina eftersom jag är sent ute😊
- Malin L
2024-11-28
🌹👍  snabb leverans
- Kerstin D
2024-11-28
Snabbt och smidigt!
- Katja E
2024-11-28
Fint sortiment, snabb service och skulle det  vara så att en försändelse inte kommer fram är de mycket behjälpliga.
- Ann-Kristin R
2024-11-28
Bra priser, snabba leveranser
- ulf B
2024-11-28
Snabb leverans er, bra utbud och alltid något erbjudande 
- Karin F