Årets medvetna julklapp i 5 nya paket
Odla med Impecta: Dags för omskolning

Odla med Impecta: Dags för omskolning

Livet med sådderna är intensivt just nu. De spirar för fullt i de flesta krukorna, står oroväckande still i någon och samtidigt är det dags för lite nya sådder. För de fröplantor som utvecklat sina första karaktärsblad är det dags för omskolning. Det är ett roligt och mycket avkopplande pyssel.

Varför ska fröplantor planteras om?

När du förkultiverar sådder inomhus används små krukor och näringsfattig jord. När små fröplantor vuxit upp och bildat sina första riktiga blad behöver de mer plats och näringsrik jord. Då är det dags att plantera om – eller omskola fröplantorna. Så här gjorde jag.

Du som är nybörjare kan följa med oss hela året i Odling för nybörjare där du dels kan läsa allt om frösådder, dels följa Impectas egna odlingsäventyr från första sådden till sista skörden och allt kul däremellan. Under Odling för nybörjare hittar du alla tidigare inlägg och artiklar, som du kan gå tillbaka till om något känns oklart.


Visst vore det roligt…

… om alla sådder alltid blev riktigt lyckade? Samtidigt är det fullständigt naturligt att resultatet varierar när vi sysslar med levande material. Och häri ligger charmen med alltihop – att prova sig fram, skaffa erfarenhet, glädjas när det blir precis som vi tänkt oss och dra lärdom av sådant som strular till sig. Mina sådder just nu bjuder på båda sidor av saken.


Fröplantor klara för omskolning

Ni som läst tidigare rapporter från mina såäventyr vet att jag satte alla sådder under tilläggsbelysning efter att de hade grott och började dra iväg alldeles för snabbt på höjden. Det gjorde susen med extra ljus och de flesta av mina sådder mår finemang. Paprika F1 ’Mavras’, miniaubergine F1 ’Jackpot’ och Röllika F2 'Flowerburst Lilac Shades' som har påbörjat sina liv i root-trainern har tagit sig jättefint utan att dra iväg mer på höjden. Jätteverbenorna som bredsåddes i ett tråg såg länge ganska klena ut men höll sig låga och fina tills de även började bulla till sig.

Alla dessa välmående sådder har utvecklat sina första karaktärblad , det vill säga de blad som har sortens utseende och karaktär. De första bladen som visade sig när fröet grodde var hjärtbladen och de ser mycket lika ut för alla fröplantor. Nedan ser du paprika ’Mavras’ som vuxit till sig i root-trainer. De smala hjärtbladen syns längst ner på stjälkarna och bladen ovanför är karaktärsbladen som för den erfarne berättar att här spirar paprikaplantor och det är hög tid att skola om dem.


Paprikaplator i pluggar

Den signal karaktärsbladen sänder är alltså att fröplantan är redo att växa till sig både ovan och under jord – de vill ha mer plats och ny jord!

Omskolningen gjorde jag dels i Impectas nya ekologiska krukor dels i torvkrukor. Jag fyllde krukorna med näringsrik jord och gröpte ur ett håll i mitten. Sen lirkade jag med stor försiktighet ut alla plantor ur sina krukor, root-trainers eller tråg. Tänk på följande när du ska flytta fröplantan från sin vagga till den större kruka:

  1. Rötterna är lika ömtåliga som livsviktiga. Pilla inte bort jord som följer med roten utan låt den sitta kvar som stöd vid omskolningen.
  2. Stjälken är också lika ömtålig som livsviktig. En bruten stjälk går inte att laga. Undvik helt att ta i stjälken vid omskolningen.
  3. Bladen är inte känsliga på samma sätt eftersom nya kommer växa fram hela tiden. Dock ska även bladen hanteras med öm hand.
  4. Vält försiktigt ut fröplantan i handen eller peta upp rötter och jord med en sked eller annat mjukt format redskap.
  5. Tryck försiktigt ner plantan i sin nya kruka och låt den hamna lite djupare än den stod i jorden den grott i.

Varför ska plantan omskolas längre ner i jorden?

Omskolningen är ett ypperligt tillfälle att ‘korta ner’ stjälken något. Om plantan sätts lite djupare i jorden så hamnar de lägsta bladparen närmare jordytan och plantan kommer bli tätare och bulligare.

Efter omskolningen ställde jag sådderna i mina ljusaste fönster i ett rum som kan hållas svalt. Jag hade kunnat välja att fortsätta med tilläggsbelysning, men den kommer snart behövas till nya sådder och dessutom får alla dessa större krukor inte plats under lysröret. Jag hoppas marsljuset i stora söderfönster ska räcka. Jag får hålla ett noga öga på dem.


Miniaubergine F1 ’Jackpot’ frodas efter omskolning.

Miniaubergine F1 ’Jackpot’ frodas efter omskolning. 

Paprika ’Mavras’ med hjärtblad vid stjälkbasen och två bladpar med karaktärsblad.

Paprika ’Mavras’ med hjärtblad vid stjälkbasen och två bladpar med karaktärsblad.


Röllika F2 'Flowerburst Lilac Shades'  har utvecklat sina fina karakteristiska röllikeblad.

Röllika F2 'Flowerburst Lilac Shades'  har utvecklat sina fina karakteristiska röllikeblad.

Jätteverbenan som länge såg lite klen ut är låg och kraftfull efter omskolning.

Jätteverbenan som länge såg lite klen ut är låg och kraftfull efter omskolning.



Fröplantor som behöver extra omvårdnad

Mina sådder av chili, 'Sweet Banana' och 'Habanero Orange', och tomat, ’Money Maker’ och ’Black Cherry’, gjordes samtidigt som de pigga omskolade sådderna ovan. De är dock inte i samma toppform. De kom igång bra, blev lite rangliga men inte på ett oroande sätt. Sen var det stopp. I ett par veckor har de stått i givakt i sina små krukor utan att visa något intresse av att växa till sig. Hjärtbladen har blivit lite gula och karaktärsbladen syns litegrann men har inte fortsatt att utvecklas.

Chili och tomat såddes i små krukor som står i ett tråg på en matta som suger upp vatten underifrån. Jag tror att jag har varit för flitig med vattningen genom att vattna ovanifrån trots att det finns vatten undertill. Vi kan alla hamna i fällan att vattna för mycket – det känns ju så bra med vatten. Resultatet har säkert blivit att jorden är konstant full med vatten på bekostnad av syret. Syrebrist för de små rötterna är inte bra och kan leda till att fröplantorna slutar utvecklas och i värsta fall vissnar och dör.

Åtgärd: Även om chili- och tomatplantorna inte utvecklat sina karaktärsblad så har jag valt att skola om dem i större krukor och näringsrik jord. Min magkänsla säger mig att de mår bra av ny, lucker jord som kan ge energi. Jag satte dem lite djupare i jorden för att trolla bort lite av de rangliga stjälkarna. Jag vattnar dem nu med måtta och har ställt dem under tilläggsbelysningen en tid innan den kommer behövas till mina nya sådder. Nu håller jag tummarna!


Chiliplantor står still

Nya sådder inomhus

När omskolningen var klar sköljde jag noggrant ur krukor, tråg och root-trainern, fyllde dem ånyo med såjord och drog igång nya sådder. Härligt. Nu är det Rosenskära 'Sea Shells’, zinnia 'Queeny Lime Red' och purjolök 'Atal' som ska förkultiveras.


Nya sådder

Hoppas det går bra med dina sådder hemma. Jag återkommer om några veckor med nya rapporter från mina odlingar. Då är det dags att avhärda och börja planera för utplantering samt dra igång lite fler sådder. Vi hörs då!


Katarina Kihlberg,
Impecta Fröhandel

Katarina Kihlberg är kommunikatör och trädgårdsingenjör. Sedan i våras arbetar hon med Impectas odlingsartiklar. I vår serie Odla med Impecta kan du som är nybörjare följa Katarinas egna sådder, från första fröet till sista skörden. Tillsammans skapar vi ännu mer kunskap och odlingsglädje, så häng med oss ut i landet.

Hör gärna av dig till katarina@impecta.se

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Symfoni av färg och liv

Aubrietia 'Cascade Blue' lever upp till sitt namn med sällsam skönhet, där täta tuvor av intensivt blåvioletta blommor år efter år skapar ett kaskadlikt vattenfall av färg över stenpartier och murar. Denna lågväxande juvel är mer än bara en marktäckare; när våren sveper in förvandlar den trädgården till ett levande hav av färger, en fest för både ögat och för trädgårdens surrande pollinatörer. Uppkallad efter den franske konstnären Claude Aubriet bär 'Cascade Blue' hans namn med värdighet – likt en levande målning sträcker den ut sig som blommande penseldrag över trädgården. Plantera i grupp för att skapa en dramatisk effekt och låt den förvandla även de mest anspråkslösa ytor till ett levande konstverk, där varje blomma bidrar till en symfoni av färg och liv.

Läs mer
Trädgårdens pärla

Likt små berg reser sig ‘Mountain Lady’ ståtligt i rabatt och gräsmatta. De små, runda blommorna bildar täta klasar i toppen av stjälken, med en himmelsblå bas som övergår till en snövit topp. Pärlhyacint har sitt ursprung i Mellanöstern och sydöstra Europa, där den växer vilt på bergssluttningar och ängar. I trädgårdar har den odlats sedan 1500-talet och ofta representerat förnyelse och hopp. 'Mountain Lady' är fin att plantera i grupper för att skapa en effektfull färgklick, eller att kombinera med andra vårblommande lökar. Vare sig den får pryda en solig rabatt eller en kruka på terrassen, kommer den att bjuda på en långvarig och hänförande blomning – en riktig pärla värd att vänta på.

Läs mer
Kulinarisk elegans

Denna alldeles utsökta böna bjuder på långa, smäckra baljor i lysande purpurröd färg. Störpurpurböna 'Carminat' är omtalad för sin mjälla konsistens och fantastiska smak, med en lätt nötig ton. Det unika utseendet är iögonfallande såväl i odlingen som på tallriken. 'Carminat' skänker alltid elegans och en kulinarisk upplevelse till maträtter – om den så finns i salladen, soppan eller som tillbehör. Låt den vackra störpurpurbönan slingra sig upp i en spaljé eller längs en stör och se fram emot högsommarens och höstens skörd av mängder med läckra, helt trådfria baljor.

Läs mer
Glamorös blåklint

Gammaldags blåklint minner om barndomens somrar då solen alltid sken från en klarblå himmel som gick ton i ton med klinten på ängen. Men denna rara blomma slår ut i många fler färger än så – alla lika vackra. Blåklint 'Red Boy' för in glamour i sommarromantiken med skimrande hallonrosa, fluffiga blommor. De ser ut att sända ett kaxigt budskap om att våga ta ut svängarna och överraska betraktaren. I vimlet på en klassisk sommaräng är ’Red Boy’ en självklar lagspelare men blomman kan också sprida elegans i sommarrabatten. Som snitt är klinten ett fint inslag i en blandad, färsk bukett eller som helt ett fång att ta in och torka till vintern.

Läs mer
4.7/5 (14958)
2024-11-22
Bra service och snabb leverans 
- Petra T
2024-11-22
Snabb leverans 
- Carina L
2024-11-22
Fina fröer med bra grobarhet. Stort och varierat utbud  och bra med flera ekologiska sorter. Jättenöjd!
- Marie G
2024-11-21
.........:-)
- Evse
2024-11-21
Trevliga odlings ideer
- Birgitta R
2024-11-21
Produkter av hög kvalitet, snabb leverans!
- Anna-Lena S
2024-11-21
Får det jag beställer   och mycket att välja på.
- Gudrun L
2024-11-21
Är nöjd med varorna och det  var snabb leverans 
- Maria A
2024-11-21
Super nöjd. Tack 
- Tove Ö
2024-11-21
Har inget att skriva. Jag fick min låda som tänkt.
- Bodil K
2024-11-20
Alltid snabb och korrekt leverans. Stort sortiment av blommor och grönsaker. Har köpt hundratals fröpåsar från Impecta. Endast en gång var det för få frön i  en påse men jag fick genast en ny påse.
- Gustav J
2024-11-20
Bra grobarhet, snabba leveranser 
- Anne S
2024-11-19
Mycket bra fröer som tar sig bra.
- Jörgen L
2024-11-19
Handlat i många år och har aldrig varit besviken. Och adventskalendern är bara wow.
- Inger K
2024-11-19
Bra service Hoppas att lökarna tar sig
- Anders A
2024-11-19
Snabb leverans.
- Charlotte N
2024-11-19
Jag är jättenöjd m d fröerna. Snabb keverans
- Gisela D
2024-11-19
Ett imponerande stort sortiment och god service (men ibland lite väl hög prisnivå...)
- Lars-Olof S
2024-11-19
Snabb leverans, och ett stort urval av fröer 👍
- Sybille A
2024-11-18
Spännande utbud
- Ester R
Are you in the right place?
Continue to impecta.se