Fast potatis, tidig och går bra att lagra. Fransk gourmetpotatis med utsökt primörsmak som är flitigt använd bland namnkunniga kockar. Släta, tydligt avlånga knölar med mycket tunt, gult skal. Den goda primörsmaken finns kvar även efter lagring. Utmärkt till kokning, puré, stekt och ugnsbakning. Tillagas med fördel oskalad, gärna som rostad klyftpotatis. Vitblommande. Kräftimmun.
Odla potatis så här:
För tidigare och större skörd kan sättpotatisen förgros eller förrotas 3 till 5 veckor före utplantering. Sätt potatisen i en äggkartong eller på en bricka och placera ljust i rumstemperatur. Efter en tid bildas knubbiga groddar. Du kan också lägga jord i botten på en bricka och ställa potatisen på jorden. Då bildas groddar uppåt och små rötter neråt.Sättpotatisen kan planteras ut från mitten av april i söder och från mitten av maj i norr. Luckra jorden och rensa fri från ogräs före utplantering. Plantera potatisen 5-8 cm ner i jorden med groddarna uppåt, 20-35 cm mellan varje potatis, radavstånd 50-70 cm. Vattna regelbundet, potatisen får inte torka ut. Kupa när plantan är ca 10 cm hög genom att fösa upp jord kring blasten, ej på blasten. Kupa en eller ett par gånger till under tillväxten. Börja skörda efter 2-3 månader beroende på sort och om du har förgrott. Ofta går plantan i blom innan potatisen är klar för skörd. Skrapa bort lite jord och se om potatisen har önskad storlek. Skörda potatis efterhand som du ska äta den. Vill du skörda en del av potatisen för att lagra kan du klippa av blasten på några plantor. Låt sedan potatisen ligga kvar i jorden ett par tre veckor. Potatisen bildar då tjockare skal vilket ökar lagringsdugligheten.