Zinnia i trädgård och bukett
Odla zinnia så här
- Förkultivera inomhus under tidig vår.
- Så direkt på friland när jorden är uppvärmd.
- Plantera i soligt läge i lucker jord.
- Odla i rabatt, krukor eller lådor.
- Plocka buketter hela sommaren
Förodla zinnia
Förså inte zinnia för tidigt, i början av april brukar vara lagom, eller räkna baklänges från utplanteringstiden, vilket ska vara då all risk för nattfrost är över. Det tar ungefär 9 veckor från sådd till utplantering.Så i krukor eller sålåda med såjord. Fröna ska täckas, lägg gärna en bit fiberduk eller plast med lufthål över krukorna. Sådden får inte torka ut. Den optimala groningstemperaturen för zinnia ligger runt 20–22 °C. Så snart de första bladen börjar visa sig ska plasten tas bort, kondensdroppar är förrädiska för småplantor. Fiberduken kan ligga kvar. Håll jorden fuktig, men inte genomvåt. Underbevattning är alltid bäst för småplantor och lätt att sköta med hjälp av en kapillärmatta. Det här är nämligen en av zinniaplantornas svaga punkter, för mycket fukt runt småplantor gynnar förökningssvampar som kan ta död på en hel sådd på några dygn.
När plantorna börjar få fler blad är det dags att skola om. Ge dem varsin kruka med god planteringsjord. Nu kan temperaturen sänkas till runt 15 °C nattetid, de ska stå ljust, belysning är bra om de inte kan stå i ett växthus eller ett inglasat uterum eller balkong. Fortsätt vattna underifrån, efter några veckor kan svag växtnäring ge plantorna extra skjuts.
Toppa gärna plantorna ovan ett blad så kommer de att grena sig och bli precis så knubbiga som man vill ha dem. Innan de planteras ut måste de avhärdas. Ställ dem ute i skugga under dagen, ta in dem på natten under minst en vecka. Täck dem med fiberduk i början. Zinnia är väldigt frostkänslig, guldzinnia är något tåligare, men de älskar sol och en varm och vindskyddad växtplats. Eftersom zinnia inte gillar för mycket väta kan de som odlas i krukor med fördel flyttas till skyddad plats när den svenska sommaren visar sig från sin sura sida.
Så zinnia direkt på friland
Zinnia kan även sås direkt utomhus när jorden är uppvärmd. Detta gäller framför allt i landets södra delar där sådden ute kan ske tidigare. Välj en solig plats att så zinnia på. Jorden ska vara mullrik, lucker och ogräsfri.
Lär känna zinnia
Zinniasläktet, Zinnia, består av ett 20-tal arter, de flesta hemmahörande i Mexiko. Carl von Linné namngav släktet för att hedra den tyske botanisten Gottfried Zinn, verksam under 1700-talet. Zinniasläktet tillhör den stora familjen korgblommiga växter, Asteraceae. Här hittar vi även astrar, tistlar, maskrosor, solrosor och prästkragar. Korgen består av tätt sittande holkfjäll, vilka syns tydligt på zinnians vackra knoppar.
Blommorna är uppbyggda av två delar, strålblommor i kanten och tratt- eller rörlika diskblommor som hos zinnia bildar en hög knapp i mitten av korgarna. När diskblommorna slår ut tittar de gula ståndarna fram som skira lysande vippor. De nektarfyllda blommorna attraherar fjärilar, bin och humlor.
Kreativa färger i rabatt och bukett
Zinnia blommar i en kreativ palett av färger. Rött, gult, vitt, orange och rosa samsas i rabatten och färgerna är slående vackra tillsammans.
Zinnia blommar på stadiga stjälkar vilket gör dem utmärkta som snittblommor. Tack vare den stora variationen i färger står buketten färdigkomponerad redan i rabatten. Zinnia blommar dessutom rikligt, vilket gör att fägringen räcker till både trädgården och dina vaser.
Rikedom i färg och form
Zinnia blommar hela sommaren och en bit in på hösten. I odling i våra trädgårdar finns några olika arter av zinnia. De har färgrikedomen gemensamt men skiljer sig något åt i form och uttryck.
Olika sorters zinnia
Zinnia, Zinnia elegans, är kanske den mest välkända och kallas ofta vanlig zinnia. Sorterna bjuder på sprakande färger från nyanser av vitt till gult, orange, rosa, rött och tvåfärgat. Höjden på de olika sorterna varierar från 40–70 cm. De kan vara dubbla med tydlig mittdisk, som den orangea ’Oriole’, en kulturarvssort som odlats sedan 1700-talet, eller helt fyllda, som den bollrunda ’Queeny Lime Orange’. En favorit är limegröna ’Green Apple’ som får fyllda, gröngula blommor. De högre sorterna passar bäst i rabatter medan de lägre kan odlas i urnor tillsammans med andra sommarblommor.
Dvärgzinnia, Zinnia angustifolia, blir sällan över 30 cm, även om det finns något högre sorter, och har ett buskigt växtsätt. Arten har enkla, orangea blommor med en tydligt framträdande mittknapp vars blommor bildar vackra orangegula kransar. Även här har växtförädlare tagit fram sorter i flera färger, med oftast enkla eller dubbla blommor i gul, orange, röda och rosa nyanser. Dvärgzinnia är fint i såväl rabatt som krukor.
Marylandzinnia, Zinnia marylandica, är en korsning mellan Zinnia elegans och Zinnia angustifolia, som blivit en egen art. Marylandzinnia är något lägre, mer välförgrenad och buskigare än den vanliga zinnian, men har samma stora variationsrikedom vad gäller blommornas form och färg.
De halvfyllda och tvåfärgade sorterna av guldzinnia, Zinnia haageana, var mycket populära runt förra sekelskiftet. ’Chippendale’ som är en kulturarvssort från den tiden, har typiska roströda enkla och dubbla blommor med gyllengula spetsar på kronbladen. Den har ett buskigt växtsätt och blir inte högre än 30 cm. Ett utmärkt val för krukor och lådor. ’Soleado’ är mer lysande gul men med samma växtsätt. De båda tillsammans i framkanten på en rabatt skapar ett enastående blickfång.
Beundra rabatten och njut av buketter
Zinnia drar verkligen blickarna till sig i rabatten. Plocka in dem i härliga buketter, för det ger inte bara härlig färgprakt på frukostbordet, det gör dessutom att plantorna bara levererar ännu fler blommor. Unna dig själv att njuta mer av sinnliga zinnia.