Årets medvetna julklapp i 5 nya paket
Så här odlar du lavendel

Så här odlar du lavendel

Lavendel är en väldoftande skönhet som fyller många funktioner i trädgården, på terrassen eller balkongen. Lavendel är vacker i kruka, rabatt, som låg häck eller i en egen grupp om många plantor som skapar ett litet Provence i svenska myllan. För honungsbin och fjärilar är lavendel en välkommen källa till pollen och nektar.

Var kan jag odla lavendel?

Lavendel är vackert och sköter sig i princip helt själv. Lavendel kan planteras i rabatt, köksland, kruka och kärl och odlas både i trädgården och på balkongen. Plantera lavendel i soligt läge och väldränerad jord så blommar den rikligt och doftar ljuvligt.


Lavendelsläktet, Lavandula, ingår i familjen kransblommiga växter, Lamiaceae. I lavendelsläktet finns mellan 30 och 40 arter med ursprung från i huvudsak området runt Medelhavet. I Sverige är lavendel främst en odlad växt men vi hittar den vildväxande i landets södra delar.

Släktnamnet Lavandula härstammar från latinets lavare som betyder ’tvätta’ och lavandum, som betyder ’till att tvätta’ och syftar på den flitiga användningen av lavendel redan under antiken i bad, tvätt och rengöring.

Lavendel i kyrkkvasten

Under 1800-talet samlades de svenska byborna i kyrkan varje söndag. Det var trångt och i kyrkbänkarna satt många trötta, hår arbetande människor. För att inte riskera att somna under predikan men också för att skapa en lite mer angenäm doft bland svett- och smutsodören plockade kvinnorna med sig små buketter kallades kyrkkvastar att hålla under näsan. I kyrkkvasten fanns lavendel och andra väldoftande örter som åbrodd, isop, citronmeliss, malört, timjan och rosmarin.

Härdighet hos lavendel

Lavendel är en så kallad halvbuske. Efter ett par säsongen blir nedre delen av lavendeln vedartad, som en buske, medan nytillväxten är örtartad, som en perenn.

Alla arter av lavendel är fleråriga på varmare breddgrader. Hos oss är den rena arten, Lavandula angustifolia, med alla sina sorter flerårig och härdig upp till de södra delarna av Norrland. Andra arter, som spiklavendel, Lavandula latifolia, och skärmlavendel, Lavandula stoechas, kan övervintra i södra Sverige i rabatt i skyddat läge eller i kruka som förvaras frostfritt. Andra arter som Ull-Lavendel, Lavandula lanata, och sommarlavendel, Lavandula multifida, odlas hos oss främst som ettåriga växter.


3127 Lavandula stoechas

Lavendel i trädgården, på terrassen och balkongen

Lavendel älskar sol. I soligt läge doftar den som allra mest och blommar mest intensivt. Jorden bör vara väldränerad. Lavendel mår inte bra av att stå blött om fötterna, särskilt inte under vintern då konstant blöta runt rötterna kan ta död på plantan.

Lavendel som planteras på en plats där den trivs är mycket tålig och långlivad och kan fylla många olika funktioner i trädgård, täppa, på terrass och balkong.


Lavendel i kruka
Det är vackert att plantera bara en lavendel i en mindre kruka eller flera exemplar i en större kruka eller korg. Det är också fint att samplantera lavendel i kruka och kärl med sommarblommor eller andra perenner. I kruka är ettåriga sommarlavendel ’Spanish Eyes’, med ljust violettblå blommor, ett fint alternativ. I ett större kärl eller en låda blir flera plantor av skärmlavendel ’Bandera Purple’ ett effektfullt arrangemang. Skärmlavendel har en lite speciell blomma – i toppen av blomställningen sitter stora violetta stödblad vars uppgift är att locka pollinerande insekter till blomman.


Lavendel i rabatten
I perennrabatten samplanteras lavendel med andra solälskande växter som solhatt, lammöron, och fagertrav. En mycket vacker kombination är lavendel och rosor. Viktigt att tänka på när rosor och lavendel ska kampera ihop är att välja rosor som trivs i full sol och på lite torrare jordar. Den rena arten av lavendel, Lavandula angustifolia, är vacker, mycket aromatisk och tålig i rabatten. Blommorna har den klassiska blåvioletta lavendelfärgen.


Lavendel som kant- eller häckväxt
Med sitt täta och kompakta växtsätt fungerar lavendel utmärkt som låg häck, som dekorativ avdelare i kökslandet eller som kant längs en grusgång eller buskplantering. Som häck- och kantväxt är lavendel, Lavandula angustifolia, och dess sorter lämpligast eftersom de är mest härdiga.


Lavendel i örtagården
Lavendel är ett självklart inslag i örtagården tillsammans med solälskande kryddväxter som timjan, oregano, curryört och rosmarin. Under sensommaren kan blommor och blad skördas och torkas för att fortsätta sprida väldoft även under vintern. I örtagården kan du odla olika arter och sorter av lavendel med vetskapen att alla inte överlever vintern utan vissa njuts en sommar för att sedan planteras på nytt nästa säsong.


Lavendel med ännu mer lavendel
Alla som har sett ett helt fält med böljande blåviolett lavendel vet hur effektfullt det är. Ett fält att fylla med bara en växt har vi sällan tillgång till men det räcker långt att plantera en stor grupp lavendel i ett soligt hörn av trädgården eller i en stor rundel vid terrassen.

Lavendel i mat och bak

Lavendel går utmärkt att använda som ingrediens i köket. Om du drar fingrarna över en lavendelblomma och doftar vet du också hur det kommer smaka. Använd alltid lavendel i matlagning och bakning med måtta för att smaken inte ska ta över helt. Lavendel kan användas både färsk och torkad som krydda i bröd, skorpor och kakor men också till maten som krydda till potatisgratäng, kött och sallad. Torkad lavendel kan också användas till att smaksätta salt, socker och honung.

Skötsel av lavendel

Lavendel sköter sig i mångt och mycket själv så länge den planteras på en solig plats i väldränerad jord. Det viktiga för friska och vackra buskar är regelbunden beskärning. Lämnas lavendel att växa fritt år efter år blir busken mer och mer förvedad och därmed gles och spretig med dålig blomning.


Klipp lavendel på våren
Den viktigaste beskärningen sker på våren − gärna varje år men vartannat år går också bra. Använd en vass sekatör och klipp ner busken så att ca en tredjedel av busken får vara kvar. Det kommer se mycket trist och brunt ut efteråt men med värmen kommer belöningen med friska, pigga skott som kommer ge frodiga rikblommande plantor.


Ansa lavendel på hösten

När lavendeln har blommat över står blomställningarna kvar och torkar. Många tycker det är vackert och låter lavendeln vara oklippt fram tills beskärningen på våren. Det går också bra att ansa och forma lavendeln på hösten. Med en häcksax klipps alla stjälkar av precis där bladverket börjar. Med lite snits kan busken rundas av på toppen och stå kvar som en grågrön dekorativt formad buske hela vintern, fram tills den mer kraftiga vårbeskärningen.


3126 Lavandula latifolia

Odla lavendel från frö

Lavendel går utmärkt att odla från frö. Förkultivera inomhus på våren. Med extra belysning kan du så lavendel redan i januari. Så i fuktig såjord, täck fröerna med ett tunt lager jord och täck sådden med ett ventilerat lock i hårdplast eller plastpåse med hål i. Om fröna inte har grott inom en månad placerar du sådden i kylskåp ca en månad, därefter utomhus i skuggläge.

Lavendel kan också sås utomhus i september till november i krukor eller på friland avsett för uppdrivning. Krukorna står kvar ute hela vintern och till våren har plantorna hunnit växa till sig. Läs gärna mer i Så här försår du perenner.

En del arter och sorter av lavendel frösår sig villigt själv. Odlar du dem i trädgården kan små söta fröplantor dyka upp lite här och var. Vill du bevara dem men tycker de har hamnat fel gräver du upp dem på våren eller hösten och flyttar till önskad plats i rabatten eller planterar i krukor.


Föröka lavendel med sticklingar

Lavendel är enkelt att föröka med sticklingar. Ett utmärkt tillfälle att ta sticklingarna är på våren när du beskär din lavendel. Det avklippta växtmaterialet gömmer en hel lavendelfabrik. Det går också bra att plocka sticklingsmaterial på lavendel under sensommar och tidig höst.


Gör så här när du tar sticklingar
Klipp till en stickling genom att ta en beskuren kvist och klipp av den förvedade delen nästa helt, utom en liten klack som får vara kvar. I toppen lämnar du lite blad men resten av sticklingen rensas från blad. Kvar ska du ha en 10 till 15 cm lång pinne med lite förvedad del i botten och lite mjuka delar i toppen.

Sätt ner sticklingen i jord i krukor eller tråg. De kan stå tätt under tiden de ska rota sig. I det här läget är din odling ingen vacker syn men i de små pinnarna gömmer sig nya vackra lavendelplantor. Vattna och placera sticklingarna utomhus på en skuggig plats där de får stå under hela säsongen. Vattna vid behov men undvik att sticklingarna står i vatten. Till hösten planterar du antingen ut de unga lavendelplantorna på sin växtplats i trädgården eller i större krukor där de kan drivas vidare till nästa säsong.


Kärlek till lavendel

Det är lätt att bli ett lavendelfan. De silvergröna små buskarna är dekorativa i sig och sprider väldoft så snart de knoppas på våren. Till sommaren skjuter stjälkarna fart och toppas av blommor i blått, rosa eller vitt beroende på sort. När solen gassar sprids lavendelaromen utan att du ens behöver röra busken. Kanske för att doften är så pass stark, kanske för att humlors, fjärilars och bins lustfyllda dans bland blommorna rör upp doftämnena.

Vi hoppas du njuter av lavendel i trädgården, täppan eller på terras och balkong.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Symfoni av färg och liv

Aubrietia 'Cascade Blue' lever upp till sitt namn med sällsam skönhet, där täta tuvor av intensivt blåvioletta blommor år efter år skapar ett kaskadlikt vattenfall av färg över stenpartier och murar. Denna lågväxande juvel är mer än bara en marktäckare; när våren sveper in förvandlar den trädgården till ett levande hav av färger, en fest för både ögat och för trädgårdens surrande pollinatörer. Uppkallad efter den franske konstnären Claude Aubriet bär 'Cascade Blue' hans namn med värdighet – likt en levande målning sträcker den ut sig som blommande penseldrag över trädgården. Plantera i grupp för att skapa en dramatisk effekt och låt den förvandla även de mest anspråkslösa ytor till ett levande konstverk, där varje blomma bidrar till en symfoni av färg och liv.

Läs mer
Trädgårdens pärla

Likt små berg reser sig ‘Mountain Lady’ ståtligt i rabatt och gräsmatta. De små, runda blommorna bildar täta klasar i toppen av stjälken, med en himmelsblå bas som övergår till en snövit topp. Pärlhyacint har sitt ursprung i Mellanöstern och sydöstra Europa, där den växer vilt på bergssluttningar och ängar. I trädgårdar har den odlats sedan 1500-talet och ofta representerat förnyelse och hopp. 'Mountain Lady' är fin att plantera i grupper för att skapa en effektfull färgklick, eller att kombinera med andra vårblommande lökar. Vare sig den får pryda en solig rabatt eller en kruka på terrassen, kommer den att bjuda på en långvarig och hänförande blomning – en riktig pärla värd att vänta på.

Läs mer
Kulinarisk elegans

Denna alldeles utsökta böna bjuder på långa, smäckra baljor i lysande purpurröd färg. Störpurpurböna 'Carminat' är omtalad för sin mjälla konsistens och fantastiska smak, med en lätt nötig ton. Det unika utseendet är iögonfallande såväl i odlingen som på tallriken. 'Carminat' skänker alltid elegans och en kulinarisk upplevelse till maträtter – om den så finns i salladen, soppan eller som tillbehör. Låt den vackra störpurpurbönan slingra sig upp i en spaljé eller längs en stör och se fram emot högsommarens och höstens skörd av mängder med läckra, helt trådfria baljor.

Läs mer
Glamorös blåklint

Gammaldags blåklint minner om barndomens somrar då solen alltid sken från en klarblå himmel som gick ton i ton med klinten på ängen. Men denna rara blomma slår ut i många fler färger än så – alla lika vackra. Blåklint 'Red Boy' för in glamour i sommarromantiken med skimrande hallonrosa, fluffiga blommor. De ser ut att sända ett kaxigt budskap om att våga ta ut svängarna och överraska betraktaren. I vimlet på en klassisk sommaräng är ’Red Boy’ en självklar lagspelare men blomman kan också sprida elegans i sommarrabatten. Som snitt är klinten ett fint inslag i en blandad, färsk bukett eller som helt ett fång att ta in och torka till vintern.

Läs mer

Veckans Frösort

Symfoni av färg och liv

Aubrietia 'Cascade Blue' lever upp till sitt namn med sällsam skönhet, där täta tuvor av intensivt blåvioletta blommor år efter år skapar ett kaskadlikt vattenfall av färg över stenpartier och murar. Denna lågväxande juvel är mer än bara en marktäckare; när våren sveper in förvandlar den trädgården till ett levande hav av färger, en fest för både ögat och för trädgårdens surrande pollinatörer. Uppkallad efter den franske konstnären Claude Aubriet bär 'Cascade Blue' hans namn med värdighet – likt en levande målning sträcker den ut sig som blommande penseldrag över trädgården. Plantera i grupp för att skapa en dramatisk effekt och låt den förvandla även de mest anspråkslösa ytor till ett levande konstverk, där varje blomma bidrar till en symfoni av färg och liv.

2024-09-22

Trädgårdens pärla

Likt små berg reser sig ‘Mountain Lady’ ståtligt i rabatt och gräsmatta. De små, runda blommorna bildar täta klasar i toppen av stjälken, med en himmelsblå bas som övergår till en snövit topp. Pärlhyacint har sitt ursprung i Mellanöstern och sydöstra Europa, där den växer vilt på bergssluttningar och ängar. I trädgårdar har den odlats sedan 1500-talet och ofta representerat förnyelse och hopp. 'Mountain Lady' är fin att plantera i grupper för att skapa en effektfull färgklick, eller att kombinera med andra vårblommande lökar. Vare sig den får pryda en solig rabatt eller en kruka på terrassen, kommer den att bjuda på en långvarig och hänförande blomning – en riktig pärla värd att vänta på.

2024-09-01

Kulinarisk elegans

Denna alldeles utsökta böna bjuder på långa, smäckra baljor i lysande purpurröd färg. Störpurpurböna 'Carminat' är omtalad för sin mjälla konsistens och fantastiska smak, med en lätt nötig ton. Det unika utseendet är iögonfallande såväl i odlingen som på tallriken. 'Carminat' skänker alltid elegans och en kulinarisk upplevelse till maträtter – om den så finns i salladen, soppan eller som tillbehör. Låt den vackra störpurpurbönan slingra sig upp i en spaljé eller längs en stör och se fram emot högsommarens och höstens skörd av mängder med läckra, helt trådfria baljor.

2024-06-23

Glamorös blåklint

Gammaldags blåklint minner om barndomens somrar då solen alltid sken från en klarblå himmel som gick ton i ton med klinten på ängen. Men denna rara blomma slår ut i många fler färger än så – alla lika vackra. Blåklint 'Red Boy' för in glamour i sommarromantiken med skimrande hallonrosa, fluffiga blommor. De ser ut att sända ett kaxigt budskap om att våga ta ut svängarna och överraska betraktaren. I vimlet på en klassisk sommaräng är ’Red Boy’ en självklar lagspelare men blomman kan också sprida elegans i sommarrabatten. Som snitt är klinten ett fint inslag i en blandad, färsk bukett eller som helt ett fång att ta in och torka till vintern.

2024-05-26

Kalas för insekter

När bin flyger iväg på kalas önskas pollen och nektar på menyn. Låt oss bjuda till och skapa plats för de enkla, öppna blommorna som välkomnar insekter att slå sig ner och smörja kråset. I samma ögonblick uppstår naturens magi då blommorna pollineras och livets kretslopp rullar vidare. Blomsterblandning ’Biväxter’ ger dig ett färdigt kalaskoncept för bin och andra pollinatörer. Sådden kommer växa upp till sommarblom av gurkört, blåklint, romersk riddarsporre, blomsterlin och många andra av våra vackraste ettåringar. I skydd av blommorna kan ett fat med vatten och en liten sten däri ge de små liven en oas för vila, svalka och dryckespaus.

2024-05-19

Fest för humlor

Så länge varmt gyllengula lejongap ’Rocket Golden’ inte har några pollinerande gäster på besök håller den sina blommor slutna. Där innanför lockar pollen och nektar till sommarfest. Ett litet bi flyger förbi och knackar på, men släpps inte in. Nu landar i stället en bullig humla på lejongapet som gästvänligt öppnar sig. Väl inne tumlar humlan runt tills den vimmelkantig trillar ur blomman med fluffiga pollenbyxor på sina små ben. Det krävs en viss kraft för att öppna ett lejongap vilket gör inträdet exklusivt för humlor och tyngre bin. Så dina ’Rocket Golden’ inomhus på våren, plantera ut i stora klungor i rabatt eller krukor och bjud till fest för humlor.

2024-04-28

Elegans och krydda

För dig som ännu inte har provat salladssenap 'Crimson Red' väntar härliga odlartider. Om elegant peppriga aromer skulle beskrivas med en färg vore den nog djupt röd, precis som kulören på de vackert finflikiga bladen hos 'Crimson Red'. Smaken är just pepprig – utan att vara påträngande utan upplevelsen i gommen är mild trots intensiteten. När du väl har provat en lättodlad, nyttig och god grönsak vore väl lycka att ha tillgång till den hela tiden? I 'Crimson Red' står lyckan att finna då denna smakfulla salladssenap går att skörda året runt. Odla utomhus under sommaren och på fönsterkarmen när kylan kommer för elegant färg och smak i alla dina sallader.

2024-04-21

Barnslig odlarglädje

Rädisan är en finurlig liten grönsak. Fröerna hinner knappt täckas av jord förrän groddar väcks till liv därinuti. Den otålige kan känna sig lycklig då små skott far upp i ljuset inom bara några dagar och redan den första blasten är mättad av peppriga smaker. Små runda rötter växer snabbt till sig precis under mark så att ovansidan snart blottas likt en måne vid jordytan. När fröerna kommer från rädisa ’Easter Egg’ färgas grönsakslandet av små månar i rött, gult, vitt, rosa och purpur. Dra upp ett helt knippe och känn den barnsliga odlarglädjen som väcks av fantasifulla rötter i olika kulörer. Charmiga ’Easter Egg’ väcker lusten hos unga trädgårdsmästare – odla dem med barnen i köksland, lådor och krukor och plocka färgglada rädisor sommaren lång.

2024-03-31

4.7/5 (14958)
2024-11-22
Bra service och snabb leverans 
- Petra T
2024-11-22
Snabb leverans 
- Carina L
2024-11-22
Fina fröer med bra grobarhet. Stort och varierat utbud  och bra med flera ekologiska sorter. Jättenöjd!
- Marie G
2024-11-21
.........:-)
- Evse
2024-11-21
Trevliga odlings ideer
- Birgitta R
2024-11-21
Produkter av hög kvalitet, snabb leverans!
- Anna-Lena S
2024-11-21
Får det jag beställer   och mycket att välja på.
- Gudrun L
2024-11-21
Är nöjd med varorna och det  var snabb leverans 
- Maria A
2024-11-21
Super nöjd. Tack 
- Tove Ö
2024-11-21
Har inget att skriva. Jag fick min låda som tänkt.
- Bodil K
2024-11-20
Alltid snabb och korrekt leverans. Stort sortiment av blommor och grönsaker. Har köpt hundratals fröpåsar från Impecta. Endast en gång var det för få frön i  en påse men jag fick genast en ny påse.
- Gustav J
2024-11-20
Bra grobarhet, snabba leveranser 
- Anne S
2024-11-19
Mycket bra fröer som tar sig bra.
- Jörgen L
2024-11-19
Handlat i många år och har aldrig varit besviken. Och adventskalendern är bara wow.
- Inger K
2024-11-19
Bra service Hoppas att lökarna tar sig
- Anders A
2024-11-19
Snabb leverans.
- Charlotte N
2024-11-19
Jag är jättenöjd m d fröerna. Snabb keverans
- Gisela D
2024-11-19
Ett imponerande stort sortiment och god service (men ibland lite väl hög prisnivå...)
- Lars-Olof S
2024-11-19
Snabb leverans, och ett stort urval av fröer 👍
- Sybille A
2024-11-18
Spännande utbud
- Ester R
Are you in the right place?
Continue to impecta.se