Odla örter till te
Odla eget te
- Odla i vackra krukor
- Odla på en solig plätt
- Blanda blad och blommor
- Skörda hela sommaren
- Gynna pollinerande insekter
När du skördar och använder växterna i din trädgård eller på balkongen är vinsten inte bara att du producerar egen mat och dryck. I belöningen ingår också tiden du vistas i odlingarna – det är stunder som ger tillfälle till återhämtning, långsamma tankar och frisk luft.
Färska örter och kryddväxter till te
Ibland är saker och ting i livet väldigt enkla. Som att göra eget örtte:
- Plocka blad och blommor från färska örter och kryddväxter.
- Lägg dem i en kopp.
- Häll över nykokt vatten.
- Söta med lite honung om så önskas.
För din teodling väljer du örter och kryddväxter vars doft och smak du själv uppskattar. Du kan prova dig fram och se vilka som ger gott te. Här kommer tips på några välsmakande arter:
TEMYNTA Vanlig temynta, Monarda didyma, är en reslig ört, ca 80 cm hög, vars blad och skära blommor doftar utsökt av timjan. Citrontemynta, Monarda citriodora, kallas också citronbergamott för sin intensiva sötaktiga doft av citrus. Den blir ca 60 cm hög. Odling från frö: Temynta förkultiveras inomhus i februari till mars eller sås utomhus i krukor eller på friland i maj till september.
CITRONMELISS Melissa officinalis. Kallas också hjärtansfröjd, vilket kommer av att man förr ansåg att örten var hjärtstärkande och kunde bota melankoli. Citronmeliss har ett vackert, friskt grönt bladverk med ljuvliga citronaromer. Odling från frö: Citronmeliss förkultiveras inomhus i mars till april. Kan även sås direkt på friland när jorden blivit uppvärmd.
RUNDMYNTA Mentha suaveolens. Kallas också äppelmynta för sina äppeldoftande blad. Bladen är vackert rundade och blommorna ljust purpurrosa. Smaken av mint är lite söt och mild. Odling från frö: Rundmynta förkultiveras inomhus i februari till mars eller sås utomhus i krukor eller på friland i maj till september. Även lämplig för krukodling inomhus året runt.
PEPPARMYNTA Mentha x piperita. Önskar du en riktig pepparmintskick är detta myntan för dig. Den sprider sig villigt och kan gärna odlas i kruka för att hållas i schack. Odling från frö: Pepparmynta förkultiveras inomhus i februari till mars eller sås utomhus i krukor eller på friland i maj till september. Även lämplig för krukodling inomhus året runt.
KOREANSK ANISISOP Agastache rugosa, kallas även för koreansk mynta eftersom bladen har en tydlig pepparmintsarom. Odling från frö: Koreansk anisisop förkultiveras inomhus i februari till mars eller sås utomhus i krukor eller på friland i maj till september.
OSTINDISKT CITRONSGRÄS Cymbopogon flexuosus. Ett asiatiskt gräs med en fin och frisk citronsmak. Nedre delen av stjälken används. Citrongräs odlas i kruka och förvaras frostfritt under vintern. Odling från frö: Citrongräs sås inomhus i februari till april.
KRYDDSALVIA Salvia officinalis. Det vackra silvergröna bladverket doftar örtigt med inslag av rosmarin. Salvia kan gärna täckas på vintern. Odling från frö: Kryddsalvia förkultiveras inomhus i februari till april.
LAVENDEL Lavandula angustifolia. De väldoftande färska blommorna av lavendel är spännande att göra te på. Odling från frö: Lavendel förkultiveras inomhus i januari till maj. Kan även sås september-november utomhus i krukor eller på friland avsett för uppdrivning.
Gör din egen tepåse
Ett vackert och roligt sätt att preparera ditt färska örtte är att knyta ihop små kvistar med ett snöre och lägga knippet i koppen. Häll över vatten, låt ligga en stund precis som en tepåse och plocka sedan ur knippet.
Odla i örtagård eller krukor
Gemensamt för kryddväxter och örter är att de älskar sol och värme och trivs bäst i väldränerad jord. I övrigt är de mycket lättskötta. Smaken på bladen är som allra friskast innan örterna går i blom. Samtidigt är blomningen verkligen något att eftertrakta – örter och kryddväxter blommar med små men ljuvligt söta blommor vars nektar lockar mängder av bin, humlor och fjärilar. Du kan odla några exemplar som får gå i blom och några som skördas regelbundet.
Skapa din teodling i ett soligt hörn av trädgården eller odla i vackra krukor på terrass och balkong. Sätt gärna fina skyltar som talar om vad som odlas och glöm inte sittplatsen – den kan vara hur enkel som helst men bjuda in till en stunds avkoppling bland alla dofterna.