Dags för årets första sådd – utvalda fröer 3 för 2
Skapa din egen trädgårdskompost

Skapa din egen trädgårdskompost

Det är inte svårt att göra en bra trädgårdskompost om man förstår principen. Med enkla medel kan du förvandla trädgårdens ris, grenar och gräsklipp till härlig, brun mylla. Kvaliteten på din kompost beror på tre saker: materialet, sättet att bygga komposten och vilken aktivator du använder.

Trädgården genererar mycket material som kan återanvändas för att förbättra jorden och förse köksträdgården och rabatter med näring. Genom att återvinna ditt trädgårdsavfall bidrar du inte bara till ett hållbart kretslopp − du slipper köra iväg med avfallet till återvinningsstationen och behöver inte åka och köpa jord i trädgårdsbutiken. Dessutom får du en mycket bättre jord att lägga i rabatten och i grönsakslandet. Mer bördig och levande, full av maskar och mikroorganismer.

Vill du bedriva ekologisk odling är det närmast en förutsättning att arbeta med en egen kompost. Då har du full kontroll på vad jorden innehåller och behöver inte fundera på om jorden kommer från besprutade växtdelar. Läs gärna vår artikel här på Jordnära om att odla ekologiskt, så får du tips och råd som hjälper dig att lyckas.

Hur man anlägger en kompost

  1. Märk ut kompostens storlek och form.
  2. Bygg komposten direkt på marken.
  3. Fyll komposten från utsidan och in mot mitten. Varva hårt och mjukt material.
  4. Fyll på med nytt material efterhand.


Hur man anlägger en kompost


Vad ska läggas i komposten?

I din kompost kan du lägga klippt gräs, växtrester från ärtor, tomater och bönor, sallat- och kålblad, skott, gamla stjälkar från perenner, ogräs, råa grönsaksrester från köket, teblad, kaffesump, häckklipp med mera. Allt vegetabiliskt avfall som inte är för hårt att hacka med en spade är användbart. Du kan även tillsätta en liten mängd sågspån samt gödsel av alla slag.


Stövel och grep i jorden

Skapa rätt kompostmiljö

Genom att använda en kompostaktivator som påskyndar förmultningen skapas en optimal miljö i din kompost. Den är kväverik och snabbar på förmultningen av trädgårdsavfallet. En fördel med en kompostaktivator är att vegetabiliskt avfall bryts ned fullständigt till näringsrik, väldoftande matjord med betydligt högre näringsvärde än till exempel obehandlad stallgödsel.

Det organiska avfallet i komposten bryts ned med hjälp av bakterier. Därför måste bakterier tillsättas till komposten i form av jord eller gammal kompost. Endast måttlig vattning krävs eftersom en kompostaktivator stimulerar bakterietillväxten så att förruttnelsen sprider sig snabbt genom hela komposten. Nedbrytningen sker snabbare vid högre temperaturer så håll komposten varm. Tänk på att bakterier behöver luft, så se till att komposten är luftig genom att blanda kompostmaterialet. Låt heller inte komposten bli för kompakt genom överdriven vattning. En viss mängd fukt är nödvändig för att komposten inte ska torka ut.



Kompost

Att bygga komposten

När du bygger din kompost märker du först ut storleken, kvadratisk eller rektangulär. Bygg den direkt på marken. Bra dränering är nödvändig, bygg aldrig på betong. Gör heller inte komposten för liten, då är det risk att inget händer med avfallet.

Enklast är det att göra en bra kompost i en binge, eftersom väggarna håller regnet ute och värmen inne. Bingen är egentligen en låda utan botten som kan göras i vilken form som helst, men kom ihåg att luftning är nödvändigt. Lämna därför mellanrum mellan brädorna. Ett tak till bingen kan vara bra i områden med mycket regn. En tunn, korrugerad plåt passar utmärkt.

När du sedan fyller komposten är det lättast att bygga varje lager från utsidan och arbeta in mot mitten. Lägg de första greparna med organiskt material precis runt kanterna så att väggarna i varje lager håller tätt tills mitten är helt fylld. Flerårigt och frösått ettårigt ogräs ska läggas i mitten av komposten. Bygg i 10-15 cm jämna lager. Varva hårdare, långfibrigt material med gräsklipp, kaffesump och suckulenta ogräs.

En annan metod är att blanda materialet på marken innan du bygger komposten. Om du bara har ett slags material är det bra att dela lagren med utspridd jord. Långa stjälkar skär du lämpligen i 30 cm-längder, det frigör vätskan och de packas bättre. Snabbast resultat får du om du hackar materialet före packning. Det rekommenderas starkt för storkomposter. Gräsklipp och kaffesump bör alltid blandas med mer porösa material för att få rätt luftning.

Komposten sjunker ihop efterhand, så fortsätt att bygga på den. Håll alltid det sista lagret täckt, så hindrar du den varma fukten från avdunstning. Håll sidorna raka till komposten är ca 1 m hög. Avsluta sedan genom att runda av komposten till en kupol på toppen. Täck helst med lite jord för att hålla regnet borta. Kom ihåg att luftning är nödvändig, mikroorganismer, daggmaskar, gråsuggor och andra jordarbetare måste andas.


Luckringsstav

Skötsel av komposten

Håll komposten varm eftersom bakterier förökar sig snabbare vid höga temperaturer. Den varma fukten försvinner snabbt, därför lägger du säckväv över toppen av komposten. När värmen når ytan är det viktigt att snabbt tillsätta ett färskt lager för att undvika att mikroorganismerna drar sig tillbaka till lägre lager, då kan det ta dagar att återstarta värmen i det övre lagret.

Om komposten är blöt och luktar kraftigt så behöver den luft. Öppna upp den, lös upp den, tillsätt några spadar toppjord och reaktivera den med QR-lösning. Om den är torr och grå, lös upp den, tillsätt jord, reaktivera med QR-lösning och dränk med kompostlösning (en trädgårdsspade av mogen kompost till fem liter vatten). Detta är det bästa och lättaste sättet att ta hand om en ny kompost. Till din hjälp när du luftar komposten kan du använda en luckringsstav. De rörliga klaffarna stängs när staven sticks ner i komposten och öppnas när den dras upp igen, vilket blandar och luftar materialet mycket effektivt.

En vår- eller sommarkompost är färdig på fyra till sex veckor, en sensommar- eller höstkompost på åtta till tolv veckor. Kom ihåg, en kompost bryts ned mycket långsamt under vintermånaderna. Testa komposten genom att gräva ut en trädgårdsspade med kompost; om den luktar sött är komposten färdig att använda.

Gör en kompostlimpa

Ett annat sätt att anlägga kompost är genom att bygga en kompostlimpa, vilket görs på hösten. Välj en ganska solig plats men gärna i lä. Börja med ett lager kvistar i botten, varva trädgårdsavfall, löv och annat avfall på samma sätt som beskrivs ovan. Trampa och vattna mellan varven avsluta med ett täckande lager av löv eller halm. Limpan ska vara ungefär 1–1,5 meter bred och 1,5 meter hög medan längden avgör av hur mycket material du har. När den ska vändas krattar man av täcket och vänder den från ena änden till den andra och lägger täcket på igen. Ju fler gånger man kastar om en kompost desto snabbare blir den klar. I södra Sverige tar det ett år för en välskött kompostlimpa att bli färdig. Med färre vändningar och kallare klimat tar det längre tid. Komposten är färdig när den luktar jord och ser ut som jord, det gäller både för köks- och trädgårdskomposten.

Kompostjorden det bästa för dina växter

Kompostjorden tillför det som vi ofta har brist på i våra trädgårdsjordar, nämligen porös mull. Dessutom innehåller kompostmullen mängder av näringsämnen för våra grönsaker, perenner, träd och buskar. Mullen tillför också en mängd nyttiga mikroorganismer som både tränger ut och ”äter upp” skadliga svampar och bakterier. Kompostjord är trädgårdens hälsokost.

Impecta Fröhandel

Jordnära
På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner.

Veckans Frösort

Symfoni av färg och liv

Aubrietia 'Cascade Blue' lever upp till sitt namn med sällsam skönhet, där täta tuvor av intensivt blåvioletta blommor år efter år skapar ett kaskadlikt vattenfall av färg över stenpartier och murar. Denna lågväxande juvel är mer än bara en marktäckare; när våren sveper in förvandlar den trädgården till ett levande hav av färger, en fest för både ögat och för trädgårdens surrande pollinatörer. Uppkallad efter den franske konstnären Claude Aubriet bär 'Cascade Blue' hans namn med värdighet – likt en levande målning sträcker den ut sig som blommande penseldrag över trädgården. Plantera i grupp för att skapa en dramatisk effekt och låt den förvandla även de mest anspråkslösa ytor till ett levande konstverk, där varje blomma bidrar till en symfoni av färg och liv.

Läs mer
Trädgårdens pärla

Likt små berg reser sig ‘Mountain Lady’ ståtligt i rabatt och gräsmatta. De små, runda blommorna bildar täta klasar i toppen av stjälken, med en himmelsblå bas som övergår till en snövit topp. Pärlhyacint har sitt ursprung i Mellanöstern och sydöstra Europa, där den växer vilt på bergssluttningar och ängar. I trädgårdar har den odlats sedan 1500-talet och ofta representerat förnyelse och hopp. 'Mountain Lady' är fin att plantera i grupper för att skapa en effektfull färgklick, eller att kombinera med andra vårblommande lökar. Vare sig den får pryda en solig rabatt eller en kruka på terrassen, kommer den att bjuda på en långvarig och hänförande blomning – en riktig pärla värd att vänta på.

Läs mer
Kulinarisk elegans

Denna alldeles utsökta böna bjuder på långa, smäckra baljor i lysande purpurröd färg. Störpurpurböna 'Carminat' är omtalad för sin mjälla konsistens och fantastiska smak, med en lätt nötig ton. Det unika utseendet är iögonfallande såväl i odlingen som på tallriken. 'Carminat' skänker alltid elegans och en kulinarisk upplevelse till maträtter – om den så finns i salladen, soppan eller som tillbehör. Låt den vackra störpurpurbönan slingra sig upp i en spaljé eller längs en stör och se fram emot högsommarens och höstens skörd av mängder med läckra, helt trådfria baljor.

Läs mer
Glamorös blåklint

Gammaldags blåklint minner om barndomens somrar då solen alltid sken från en klarblå himmel som gick ton i ton med klinten på ängen. Men denna rara blomma slår ut i många fler färger än så – alla lika vackra. Blåklint 'Red Boy' för in glamour i sommarromantiken med skimrande hallonrosa, fluffiga blommor. De ser ut att sända ett kaxigt budskap om att våga ta ut svängarna och överraska betraktaren. I vimlet på en klassisk sommaräng är ’Red Boy’ en självklar lagspelare men blomman kan också sprida elegans i sommarrabatten. Som snitt är klinten ett fint inslag i en blandad, färsk bukett eller som helt ett fång att ta in och torka till vintern.

Läs mer

Artiklar

Odla med biokol

Biokol är en suverän jordförbättrare som på lång sikt gör stor nytta i såväl sand- som lerjordar. Du kan använda biokol i jorden på friland och i odlingslådor och kärl.

Läs mer
Täckodla så här

Täckodling är ett smart sätt att få bättre odlingsjord samtidigt som du blir av med ogräset. Du kan börja med täckodling när som helst under året.

Läs mer
De nyttiga småkrypen

I småkrypens värld pågår en febril aktivitet som gör underverk för jorden och växterna. Maskar, gråsuggor, nyckelpigor, spindlar och tvestjärtar vilar sällan och lämnar ett gott jobb efter sig. Skapa en gynnsam miljö för allt nyttoliv i trädgården så får du friska odlingar och livskraftiga rabatter som kräver mindre arbete.

Läs mer
Den goda vårjorden

På våren har trädgårdsjorden ett tufft arbete med att ge näring åt allt som ska knoppas, gro och växa. Genom jordförbättring som tillför näring och skapar bästa möjliga struktur på den jord vi har i vår trädgård hjälper vi naturen på vägen. Nyckelord för yppersta och mest långsiktiga resultat är organiskt material.

Läs mer
2025-01-15
Snabb leverans. Återstår att få ner fröna  i jord.
- Tommy K
2025-01-15
Snabb leverans
- Stefan F
2025-01-15
Alltid mycket nöjd när jag beställer! Bra fröer, bra utbud och bra förpackat.
- Elin T
2025-01-15
Ni är bäst i allt
- Madeleine L
2025-01-15
Snabb leverans och väl paketerat i vadderat kuvert. Nu ser jag  framemot att det ska bli tid för att så! 
- Elin A
2025-01-15
Bra urval, snabba och trygga leveranser.
- Kristina Ö
2025-01-15
Den ena fröpåsen var bäst före datum 09/2026, den andra Little gem var bäst före datum 09/2025. Alldeles för kort för Little gem
- Katarina B
2025-01-15
Snabb leverans och bra kvalitet
- Margareta L
2025-01-15
Men tycker ni skickar för många mail. 
- Marie Ö
2025-01-15
BH-service
- Ulrika S
2025-01-15
Billigt snabbt och enkelt.  De är Impecta de. 
- Roger W
2025-01-14
Snabba leveranser 
- Per S
2025-01-14
Alltid snabb leverans och ett väldigt stort urval 
- Sari B
2025-01-14
Snabba leveranser. Trevligt/bra med fröpåsar som med ett foto visar vilka frön påsen innehåller och en bild som visar ’riktiga’ färger. Stort sortiment 
- Christina L
2025-01-14
Alltid trevlig att handla hos er. 🌷Toppen med fri frakt .👍 . 
- Elisabeth P
2025-01-14
snabb leverans
- Annika P
2025-01-14
Snabb leverans, bra sortiment.
- Ingrid M
2025-01-14
Mycket att välja på och fröerna är av bra kvalitet. Snabba  leveranser. 
- Maria G
2025-01-14
Jag fick mina fröer mycket snabbt. Tack!   Nu ska jag prova att kallså. 
- Marianne H
2025-01-14
Snabb leverns !
- Agneta F