Börja odla med gröngödsling
Odla med gröngödsling!
- Gröngödsling är enkelt.
- Gröngödsling är ekologiskt hållbart.
- Håll ogräset borta med gröngödsling.
- Gröngödsling ger friska, starka plantor.
Hur fungerar gröngödsling?
Gröngödsling är rena hälsokuren för jorden. Den bärande idén är att växterna inte skördas och transporteras bort från platsen där de odlas utan de växer, gör nytta under tillväxten och slås sedan för att myllas eller grävas ner i jorden. Där gör de sedan långsiktig nytta för de buskar, träd, perenner och grönsaker som växer runtomkring. Varje gröngödslingsgröda har minst en egenskap som är välgörande för jorden.
Kvävefixerande gröngödsling. Vissa gröngödslingsväxter har förmågan att ta upp kväve direkt ur luften och binda det i sin växtmassa. När blad och stjälkar myllas ner i marken kan jorden ta upp kvävet och vid behov transportera det vidare till rötterna hos de växter som finns i närheten. Mycket dekorativa blodklövern, Trifolium incarbatum, vilda, vackra rödklövern, Trifolium pratende, och den gamla fina kulturväxten blålusern, Medicago sativa, är exempel på gröngödsling som fixerar kväve från luften.
Gröngödsling med kraftiga rötter. Gröngödslingsgrödor med djupa och kraftiga rötter spränger genom jorden och skapar gångar där luft och vatten kan få plats. Jorden luckras av rötternas framfart och till och med en stum lerjord kan luckras upp. Gul Sötväppling, Melilotus officinalis, med sina söta gula blommor och romantiskt vackra honungsfacelia, Phacelia tanacetifolia, har båda kraftiga rötter med jordluckrande effekt.
Gröngödsling med stor bladmassa. Många gröngödslingsväxter växer snabbt och skapar en rejäl bladmassa. På platser där dessa växer täcks marken helt av gröna, frodiga blad och stjälkar vilket gör att ogräs får svårt att ta sig fram. När gröngödslingen slås av och myllas ner i marken tillförs bästa tänkbara organiska material till jorden som på sikt blir mullrik, full av näring och porös. Gurkört, Borago officinalis, och tagetes ’Ground Control’, Tagetes patula, är båda marktäckande, mycket frodiga gröngödslare med vackra blommor som drar till sig mängder av bin, humlor och fjärilar.
Fem fördelar med att odla gröngödsling
- Näringshalten i jorden ökar.
- Ogräs får svårt att etablera sig.
- Det organiska materialet i jorden ökar.
- Mikrolivet, dvs nyttiga mikroorganismer och småkryp, i jorden ökar.
- Jorden skyddas mot torka och urlakning av näringsämnen.
Hur odlar jag gröngödsling?
Gröngödslingsgrödor kan odlas på olika sätt beroende på vilka behov din trädgård har och vilka förutsättningar som råder där. Det finns några begrepp som används för att beskriva hur gröngödsling kan odlas.
Att odla gröngödsling som huvudgröda innebär att den sås på våren, alternativt sent på hösten, och får stå hela säsongen. Har du exempelvis en del i trädgården som än så länge är oanvänd – du kanske inte har bestämt vad platsen ska användas till – är det en strålande idé att så gröngödsling där. Då får du en vacker del av trädgården där bin, humlor och fjärilar trivs och jorden förbättras inför att platsen ska användas till annan odling som köksland eller perennrabatt. På senhösten slås gröngödslingen av och myllas ner i marken. Ettåriga sorter grävs ner helt och hållet. Om du odlar en riktigt kraftigväxande gröngödsling, som rödklöver och blålusern, kan du slå den ett par gånger under säsongen och använda växtmassan till att täcka exempelvis mellan raderna i grönsakslandet. Detta skyddar mot ogräs, håller kvar fukt i marken och till hösten förmultnar gröngödslingen och berikar jorden.
Gröngödsling kan också odlas som så kallad fånggröda, vilket används mycket inom jordbruket. Ordet kommer av att grödan ska fånga upp näring ur marken och innebär för trädgårdsodlaren att gröngödsling sås i grönsakslandet under säsongen, efter att grönsaker skördats. I marken finns rester av näring som tas upp av gröngödslingen i stället för att urlakas ut jorden om den ligger bar. När gröngödslingsgrödorna vuxit upp en bit under hösten slås de och grävs ner i kökslandet.
Ett tredje sätt att odla gröngödsling är som bottengröda, det vill säga mellan raderna i grönsakslandet eller som marktäckare mellan andra växter i trädgården. På detta vis minskar ogräsrensningen, nyttiga insekter lockas till din trädgård och jorden hålls lucker och torkar inte lika lätt. Som bottegröda är det bra att använda lägre sorter av gröngödsling som rödklöver, käringtand, Lotus corniculatus, och tagetes ’Evergreen’, Tagetes patula. Under säsongen kan bottengrödan klippas av och myllas ner där jorden behöver en vitaminkick och under senhösten grävs grödorna ner helt och hållet.
Skapa en god jord
Odla med gröngödsling
Gröngödsling är ett samlingsnamn på grödor som odlas med syfte att förbättra och berika jorden på ett naturligt, enkelt och långsiktigt sätt.Slå, klipp, mylla eller gräv ner gröngödsling
Gröngödsling handlar om att ta tillvara grödorna för att gödsla jorden. Det finns olika sätt att få ner blad och stjälkar i jorden. Under säsongen kan vi slå eller klippa ner grödorna för att använda växtmassan som marktäckare och jordförbättring. Plantan står kvar i jorden för att växa tillbaka igen och kunna klippas fler gånger. Klippet läggs antingen på marken där det bildar ett skyddande täcke mot ogräs och torka och multnar ner efterhand. Vill vi snabba på processen kan växtmassan klippas i små bitar och myllas, alltså blandas ner med händerna eller en grepe i det översta jordlagret. Gräver gröngödslingen gör vi på senhöst eller vår när hela plantan återbördas till jorden. Då vänds blad, stjälkar och rötter ner i jorden med en spade eller grep.
Tid för sådd av gröngödsling
Gröngödslingen sås vid olika tider på säsongen beroende på om den är ettårig eller flerårig.
Ettåriga sorter sås direkt på friland på våren när jorden är uppvärmd eller sent på hösten för tidig start nästa säsong, alternativt efter skörden i grönsakslandet om de används som fånggrödor. Exempel på ettåriga sorter är gurkört, blodklöver, honungsfacelia och tagetes.
Två- eller fleråriga sorter förodlas inomhus i februari-mars för att planteras ut på friland under sen vår eller försommar. De kan också sås utomhus i krukor eller på friland maj-september. Exempel på två- eller fleråriga sorter är blålusern, käringtand och gul sötväppling.
Gröngödsling bidrar till friska, starka växter i din trädgård
Gröngödslingen har många fördelar och är ett mycket dekorativt bidrag till en trädgård, täppa eller koloni. När gröngödslingsgrödorna gör sin nytta genom att förbättra jorden och locka nyttoinsekter till trädgården blir en av de roligaste effekterna för alla odlare att växterna mår bättre. Mullrik jord som håller näring och vatten längre och bjuder in till ett levande mikroliv ger friska, starka plantor som blommar mer, ger bättre skördar och står emot skadedjur och sjukdomar bättre.
Blanda gärna olika sorter av gröngödsling för bästa effekt och vackrast blickfång och njut av din nya hjälpreda i trädgården.