Så här odlar du jättepumpa
Odla jättepumpa
- Välj fröer till mammutpumpa.
- Förodla jättepumpan inomhus.
- Plantera i näringsrik, lucker jord.
- Ge pumpan värme och vatten.
- Gödsla jättepumpan regelbundet hela säsongen.
De riktigt stora sorterna av pumpor hittar vi hos en art inom pumpasläktet som heter Cucurbita maxima. Här finns sorter som jättepumpa, mammutpumpa, hubbardpumpa och turbanpumpa. I vanlig odling, när målet inte är att få en så stor pumpa som möjligt, skiftar storlekarna på dessa pumpor från en vikt på 4 kg upp till runt 50 kg. Cucurbita maxima-pumpor odlas både för att använda som dekoration och i matlagning där de passar utmärkt i pajer, soppor, inläggningar och bakverk.
Pumpor älskar värme
Det är lätt att odla pumpa men man måste ta hänsyn till deras behov av värme. De önskar värme i jorden och en växtplats skyddad från kalla vindar för att trivas. Det bästa är att förodla pumpor inomhus fem till sju veckor före utplantering, som sker när jorden är minst 15 grader och frostrisken är helt över. Tiden för sådd är alltså beroende av var i landet du bor.
När målet är att odla en så stor pumpa som möjligt bör du välja sorter av arten Cucurbita Maxima. Sorten som används mest i tävlingar runt om i världen är mammutpumpa ’Atlantic Giant’. Världsrekordet är en pumpa på över 800 kg, men vi amatörer får lägga ribban på en helt annan nivå. Andra sorter som blir stora är mammutpumpa ’Yellow Giant’ och mammutpumpa ’Rouge Vif d’Etampes’.
Odla jättepumpa − steg för steg
- Förodla inomhus i bra planteringsjord i små krukor. Så två frön i varje kruka.
- Täck sådden med klar plast försedd med lufthål och placera i ca 25 grader, efter groning ca 20 grader. Använd gärna en värmematta för optimal groning.
- När de små groddplantorna har fyra blad, utöver de två små hjärtbladen som bildats först, planteras de om i varsin lite större kruka med bra planteringsjord.
- När det börjar bli dags för utplantering vill plantorna vänja sig vid utomhuslivet några dagar innan det sätts i jorden. Sätt ut krukorna i skyddat, skuggigt läge en stund på dagen. Förläng stunden för varje dag och sätt även krukorna i solen efter några dagar.
Nu är det dags att välja vilken eller vilka plantor som ska hysa din jättepumpa. Resten av plantorna kan du odla vidare på friland eller i odlingslådor för att få många fina, normalstora pumpor på varje ranka. När plantor av pumpa sätts i jorden är det viktigt att de hamnar på samma djup på friland som den stått på i krukan. Om stjälken hamnar ner i den fuktiga, mörka jorden är det stor risk att den ruttnar. Värm gärna jorden som pumporna ska växa i genom att täcka den med plast några dagar före plantering.
Med jättepumpan går du vidare så här:
- Vattna igenom plantan före utplantering.
- Plantera i näringsrik, lucker jord, som gärna grundgödslats med hönsgödsel.
- Välj en solig och skyddad plats där en pumpa kan få breda ut sig ordentligt och ligga på plan mark.
- Täck marken runt plantan med hö eller gräs. Detta för att hålla kvar fukt, hålla borta ogräs och skapa en matta som så småningom ger pumpan en torr plats att ligga på.
- Innan plantan har etablerat sig kan den skyddas med fiberduk mot alltför gassande sol.
- Se regelbundet till plantan/plantorna och vattna om jorden börjar torka. Jorden ska inte torka ut, inte heller vara konstant blöt.
- Gödsla med flytande näring varannan vecka under hela säsongen.
- När frukter börjar bildas plockar du bort alla utom två, så att så mycket kraft som möjligt går till jättepumpan. Med två frukter har du en reserv som kan plockas bort när pumporna vuxit till sig ordentligt.
- Innan pumpan blir alltför stor kan den läggas på en bit kartong eller en träskiva för att den ska ligga torrt.
- Skugga pumpan mot slutet av växtperioden för att den inte ska överhettas.
- Skörda pumpan före första frosten och bjud hem släkt och vänner att beskåda mästerverket.